Najważniejsze jest to że firma lub osoba chcąca wpisać dŁużnika na listę musi go o tym poinformować na 30 dni przed wpisaniem o tym że "wpiszę do KRD" inaczej można się odwoŁywać a firma może ponieść nawet karę.
Wpisać można firmę i osobę. W przypadku firmy jest to chyba od 500 zŁ a osoba fizyczna mniej. Jak to kogoś interesuję to mogę te wiadomości sprawdzić.
rozum Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> jak można sprawdzić czy dana osoba ma nie
> zapłacony jakiś dług lub jest zarejestrowana w
> krajowej rejestrze długów
Ludzie, ale z Was idioci! Podajecie swoje pełne dane, wraz z peselem i numerem dowoduosobistego. Tylko czekać, aż ktoś zaciągnie na Was kredyt. I będę się cieszył, bo za głupotę trzeba płacić! A wtedy to na pewno będziecie na tej liście! Ha.. ha.. ha..!
przemekb Napisał(a):
> Chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna sprawdzic czy
> jest sie wpisanym do rejestru dluznikow, i czy
> istnieje jakas minimalna kwota pieniezna powyzej
> ktorej dokonywany jest wpis do takiego rejestru,
> np 1000 lub 2000zl? I czy raz bedac tam wpisanym,
> po uregulowaniu naleznosci zostaje sie skreslonym
> z tego rejestru.??
czy można sprawdzić jaką dokładnie kwotę jestem winien
przemekb Napisał(a):
> Chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna sprawdzic czy
> jest sie wpisanym do rejestru dluznikow, i czy
> istnieje jakas minimalna kwota pieniezna powyzej
> ktorej dokonywany jest wpis do takiego rejestru,
> np 1000 lub 2000zl? I czy raz bedac tam wpisanym,
> po uregulowaniu naleznosci zostaje sie skreslonym
> z tego rejestru.??
Prosze o podanie informacji kiedy i w jaki sposób zostaje sie skreslonym z listy KRD i czy ja mam na to jakis wpływ co musze zrobic zeby nie widniec w tym rejestrze
Jestem na liście dłużników od 1999r. Dowiedziałam się o tym wczoraj gdy chciałam wziąć kredyt. Jak długo trzeba czekać na wykreślenie z listy i co w tym celu należy zrobić. Zależy mi na czasie.
chce wziac kredyt dowiedzialam sie w banku ze figuruje na liscie krd, choc zadluzenie zostalo splacone w pazdzierniku mam pytanie: jak dlugo moje nazwisko bedzie znajdowalo sie na liscie? czy bank po splacie kredytu nie powinien powiadomic krd? jak dlugo jescze nie bede mogla wziac kredytu?
Chciałbym sie dowiedzieć jak mogę zasięgnąc informacji, czy figuruje w Krajowym Rejestrze Dłużników i KTO mnie tam umieścił? Jak i gdzie moge dochodzić swych praw jeżeli zostałem tam wpisany niesłusznie? Czy instytucja (osoba), która ma prawo wpisać mnie do tego rejstru jest zobligowana do ostrzeżenia mnie przed takim postępowaniem?
Jak wygląda informacja w BIK-u o danej osobie,która posiada kredyty,ale są spłacane w terminie, nie ma zadłużeń.Interesuje mnie to,czy te kredyty są wyszczególnione, tzn.czy są podane kwoty,daty podpisania umowy kredytowej,banki, w których ma się te kredyty,czy po prostu jest podana ogólna kwota zadłużenia bez żadnych szczegółów? Jeśli ktoś będzie chciał sprawdzić moją wiarygodność, to czy otrzyma pełny wykaz moich zobowiązań?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.Z góry dziękuję.
żabka Napisał(a):
> Jak wygląda informacja w BIK-u o danej
> osobie,która posiada kredyty,ale są spłacane w
> terminie, nie ma zadłużeń.Interesuje mnie to,czy
> te kredyty są wyszczególnione, tzn.czy są podane
> kwoty,daty podpisania umowy kredytowej,banki, w
> których ma się te kredyty,czy po prostu jest
> podana ogólna kwota zadłużenia bez żadnych
> szczegółów? Jeśli ktoś będzie chciał sprawdzić
> moją wiarygodność, to czy otrzyma pełny wykaz
> moich zobowiązań?
> Bardzo proszę o szybką odpowiedź.Z góry dziękuję.
natalia orlik Napisał(a):
> żabka Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Jak wygląda informacja w BIK-u o danej
> > osobie,która posiada kredyty,ale są spłacane w
> > terminie, nie ma zadłużeń.Interesuje mnie
> to,czy
> > te kredyty są wyszczególnione, tzn.czy są
> podane
> > kwoty,daty podpisania umowy kredytowej,banki, w
> > których ma się te kredyty,czy po prostu jest
> > podana ogólna kwota zadłużenia bez żadnych
> > szczegółów? Jeśli ktoś będzie chciał sprawdzić
> > moją wiarygodność, to czy otrzyma pełny wykaz
> > moich zobowiązań?
> > Bardzo proszę o szybką odpowiedź.Z góry
> dziękuję.
żabka Napisał(a):
> Jak wygląda informacja w BIK-u o danej
> osobie,która posiada kredyty,ale są spłacane w
> terminie, nie ma zadłużeń.Interesuje mnie to,czy
> te kredyty są wyszczególnione, tzn.czy są podane
> kwoty,daty podpisania umowy kredytowej,banki, w
> których ma się te kredyty,czy po prostu jest
> podana ogólna kwota zadłużenia bez żadnych
> szczegółów? Jeśli ktoś będzie chciał sprawdzić
> moją wiarygodność, to czy otrzyma pełny wykaz
> moich zobowiązań?
> Bardzo proszę o szybką odpowiedź.Z góry dziękuję.
witam dostałam wpis do krajowego rejestru długów. 5 lat temu dostałam mandat o jakim zapomniałam a na tym przyszło że mam 2 mandaty w mzk w jeleniej górze. jakie to niesie za sobą konsekwencje. czy jak to zapłace to bede z niego wykreślona??? ile mam na to czasu???i dlaczego przyszło o 2 mandatach jeżeli dostałam tylko 1???
CHCIAŁBYM WIEDZIEĆ CZY ISTNIEJE JUŻ PEŁNA STRONA I JAK DO NIEJ WEJŚĆ!
Jak sprawdzić obecność na liście?
Czy można sprawdzić firmę, z którą mam zamiar rozpocząć współpracę? "MAYPOL" Z-CIE Żabia 118 a
Proszę o odpowiedź.
G. B. Napisał(a):
> CHCIAŁBYM WIEDZIEĆ CZY ISTNIEJE JUŻ PEŁNA STRONA I
> JAK DO NIEJ WEJŚĆ!
> Jak sprawdzić obecność na liście?
> JAK MOŻNA WPISAC DŁUZNIKA
> "MAYPOL" Z-CIE Żabia 118 a , ROBERT MAJ
> Proszę o odpowiedź.
Witam - mam problem - dwa lata temu spłaciłam jednorazowo (w całości po odliczeniu odsetek) zaciągnięty kredyt w LUKAS-ie. Po roku chcąc uzyskać nowy kredyt dowiedziałam się, że wiszę bankowi kwotę ca 289 zł. tytułem niezamknięcia kredytu. złożyłam reklamację (bowiem to panienka zamykająca linię kredytową pomyliła się w obliczeniach. reklamacja została uznana i miałam wpłacić jedynie kwotę 18.02 zł (nie wiem za co) ale wpłaciłam ją i zgłosiłam dokonanie wpłaty telefonicznie. W maju tego roku ponownie chciałam wziąść kredyt i okazało się, że wobec mnie została wszczęta windykacja zaawansowana (o niczym wcześniej nie byłam informowana ani listownie, ani telefonicznie) i niestety moje konto zostało zablokowane. ponownie wsystosowałam pismo do centrali we Wrocławiu celem wyjaśnienia sprawy i zarządałam rekompensaty za utrudnienia (dokładnie udzielenia kredytu na warunkach preferencyjnych). zgłosił się do mnie pan od kredytów trudnych, który zapewniał mnie, że bezproblemowo otrzymam kredyt wczesniej jednak muszę się z nim skontaktować. bez tego okazało się, że moje konto nadal jest zablokowane mimo, iż z centrali otrzymałam informację, że sprawa jest definitywnie załatwiona. kiedy przyszło do umawiania się w sprawie kredytu, ponownie okazało się, że mimo moich wystąpień nie mogę skorzystać z żadnych preferencji (nawet tych oferowanych stałym klientom banku) ponieważ nadal w moich danych widnieje zapis o problemach ze spłatą (a przecież nie była to ani moja wina - błąd pracownika banku - no i otrzymany list o zamknięciu konta). Mam pytanie - czy w takiej sytuacji (jesli została wszczęta windykacja???) znajduję się gdzieś na liście niesumiennych dłużników (klientów banku-prócz ich własnego LUKASA) i czy mam jeszcze jakąs szanse na odszkodowanie - bo odmowa kredytu i cała sprawa (pomijam miniony rok) mająca miejsce tylko w tym roku (2 miesiące) nie pozwoliła mi na zrobienie remontu na co kredyt miał być przeznaczony. Co i jak mam zrobić, by bank wreszcie uznał moje racje i poniósł konsekwencje niekompetencji swoich pracowników. Proszę o pomoc czy i gdzie mam sprawdzić czy jestem na tej sławetnej liście dłuzników i co robić z niesolidnym bankiem???
Pozdrawiam.