Kupić spółkę przed odcięciem, a po odcięciu sprzedać po kilku sesjach tracąc dodatkowe kilka/kilkanaście % na kursie, a z dywidendy odetną jeszczę podatek Belki. No mistrzostwo świata. Ja się nie dziwię, że w długim terminie 90 % ludzi traci.
Jak ktoś miał sprzedać to powinien/sprzedał przed odcięciem. Teraz sprzedają "łowcy dywidend" i ulica "bo spada". Mądrzejsi za to wiedzą, że spółki dywidendowej nigdy się nie sprzedaje bezpośrednio po odcięciu bo zawsze kurs wraca w stosunkowo niedługim czasie, albo trzymają na długi termin jak ja i im kalafiorem wisi jaki jest kurs.
spokojnie, też mnie irytują błędy tłumu, ale to właśnie dzięki takim ludziom "my" trochę mądrzejsi mamy kogoś kto nam sprzeda po spadkach i kupi po wzrostach. Nie jesteśmy na końcu łańcucha pokarmowego ;)
Dalej patrzcie na rekomendacje to zostaniecie z niczym, szczególnie nie poparte wyliczeniami przyszłych wyników. Jak brałem np. Astartę po 17 to Ipopema dawała reko na 12. Obecnie 45 i moim zdaniem daleka droga do szczytu. Takich sytuacji miałem mnóstwo.
Niekoniecznie, jeżeli ktoś sprzedaje po odcięciu dywidendy, to wychodzi na 0. I jeszcze pamiętajcie jeśli ktoś się już zarobił to woli zmniejszyć pit 8c. Dywidenda wpływa na konto po odcięciu 19% podatku, a jak przekroczysz 86 000 to wpadasz w drugi próg 30% i w ten sposób możesz zarobić więcej jednocześnie nie płacąc tak dużych podatków "zostaje 11%". Czyli o wielkość odciętej dywidendy księgujesz stratę na obrocie papierami. Pozdro dla kombinatorów.
Dnia 2021-05-07 o godz. 21:42 ~Jozin napisał(a): > Niekoniecznie, jeżeli ktoś sprzedaje po odcięciu dywidendy, to wychodzi na 0. I jeszcze pamiętajcie jeśli ktoś się już zarobił to woli zmniejszyć pit 8c. Dywidenda wpływa na konto po odcięciu 19% podatku, a jak przekroczysz 86 000 to wpadasz w drugi próg 30% i w ten sposób możesz zarobić więcej jednocześnie nie płacąc tak dużych podatków "zostaje 11%". Czyli o wielkość odciętej dywidendy księgujesz stratę na obrocie papierami. Pozdro dla kombinatorów.
Od kiedy to dochody z giełdy mają jakieś progi podatkowe? Podatek od zysków kapitałowych, zwany także podatkiem Belki, jest rodzajem zryczałtowanego podatku dochodowego od osób fizycznych. Stawka podatku wynosi 19% i jest pobierana od wszelkich dochodów kapitałowych uzyskanych przez osoby fizyczne. Wysokość dochodu nie ma znaczenia. Zarówno przy dochodzie 5 000 zł jak i 805 000 zł zawsze zapłacimy 19% Deklaracją podatkową do rozliczenia tego podatku jest wyłącznie PIT-38
a) dochod z dywidendy opodatkowany jest 19 % ryczaltem b) jesli dochod z zysku kapitalowego oraz z pozostalych zyskow Pit-36,37 iprzekracza 1 mln PLN opodatkowany jest dodatkowo 4 % podatkiem ponad kwote 1 mln zlotych