Wzrost zysku na każdym poziomie rok do roku (zysk netto o prawi 50%), dywidenda co roku i dywersyfikacja działalności: hurt chemiczny, detal spożywczy, franczyza chemiczna. Czy jest spółka z lepszymi perspektywami w kontekście zwiększonego dbania o higienę po covid 19 i - nie daj Boże - kolejnych mutacji?
No widzisz. To czemu dołują tutaj kurs? Tutaj na tej spółce to ludzie oczekują jakiś kosmicznych wyników żeby spółka mogła rosnąć. To że jest bardzo dobrze to jak się okazuje za mało. No nic oby wyniki za 1Q były na prawdę dobre, później dywidenda i powinno to się ruszyć z miejsca do góry.
To prawda. W sumie wyniki za 4Q też byłyby niezłe, gdyby nie to, że zawsze w ostatnim kwartale roku spółka stosuje sztuczkę księgową z oddłużaniem poprawiającą bilans, ale zjadającą zyski. Żeby zobaczyć jaki był 4Q dla spółki w rzeczywistości, trzeba przyjrzeć się przepływom pieniężnym w raporcie 1-3Q i rocznym. Otóż przepływy operacyjne w raporcie 1-3Q to 23 mln, w raporcie rocznym już ponad 33 mln. Czyli tylko 4Q wygenerował aż +10 mln na przepływach operacyjnych. Dlaczego więc zysk wyniósł jedynie niecałe 1,9 mln za 4Q przy takim wzroście przepływów operacyjnych? Odpowiedź znajdziemy w przepływach finansowych. W raporcie 1-3Q przepływy finansowe wyniosły: -18 mln, w rocznym już prawie -28 mln. I tu mamy przyczynę malejących zysków w 4Q. Spółka wykorzystuje 4Q do spłaty kredytów i zadłużenia. I robi tak regularnie rokrocznie. Dlatego co roku zysk za 4Q jest mizerny.
Oczywiście, że tak nie działa. Nie piszę, że spółka sobie przerzuca kasę z przepływów operacyjnych in plus do finansowych in minus. Po prostu w każdym 4Q sobie spłacają sporą cześć kredytów, co widać w bilansie.
chuda- ryba "wyrasta " na wiodącego w forum DELKO-pomimo że nie posiada akcji.! Zawsze, jak jest prowadzący na forum, to dla forum lepiej.:)) Tak trzymaj chuda rybko!(posty ze znajomością księgowości firm)
A na ile chuda rybko wyceniasz DELKO ?(bo jak piszesz nie kupujesz , czekasz na niższy kurs)
To nie do mnie pytanie, tylko do tych, co wyrzucają akcje. Ja sobie cierpliwie czekam i przy tej podaży niedługo się doczekam. A czekam w okolicach 15 złotych. Tam mi oddasz.
Dnia 2021-05-10 o godz. 12:52 ~chuda_ryba napisał(a): > To nie do mnie pytanie, tylko do tych, co wyrzucają akcje. Ja sobie cierpliwie czekam i przy tej podaży niedługo się doczekam. A czekam w okolicach 15 złotych. Tam mi oddasz.
Ty rybko piszesz do mnie o 15pln?Za kogo ty się chlopcze masz?
Jest jedna zasada na GPW!Nie bądz bufonem -chłopcze:))
A czy ktos jest w stanie wyjaśnić dlaczego nie konsolidują do wyników A & K ? Przeciez to ponad 2mln zysku netto co rok, znaczy sie ze nigdy w wynikach go nie ujrzymy?
Konsolidują tyle, że metodą praw własności a nie metodą pełną (potocznie zwaną po prostu konsolidacją). Metodę pełną stosuje się wyłącznie do spółek zależnych (pow 50% udziałów lub inne przesłanki świadczące o kontroli przy mniejszym pakiecie). Metodę praw własności stosuje się do podmiotów współzależnych (np dwóch ma równo po 50%). Efektywnie na zysku netto efekt obu rodzajów konsolidacji jest właściwie identyczny. Zamiast dodawąć wyniki a potem odejować udziały mniejszości dokonujesz przeszacowań aktywów w oparciu o zmiany kapitałów własnych jednostek współzależnych, a różnice odnosisz w p/l.
Czekanie sie oplaca. Ja czekalem 3 lata na covidowa wyprzedaz. W kwietniu 2020 obkupilem sie pod korek, i trzymam.
W sumie jak patrze na wykresy z ubieglego roku to prawie wszystko bylo tanio i uroslo.
Dnia 2021-05-10 o godz. 13:24 ~chuda_ryba napisał(a): > Czyli aktualny kurs Cię irytuje? Podaż Cię irytuje? Dobrze wiedzieć :) > > Przy "15" pękniesz z taki nastawieniem... > > Nie ma to jak "doświadczeni" inwestorzy :)))
mnie irytują takie bufony jak TY!Kurs akcji dla mnie jest....odpowiedni/Zresztą jestem zaangażowany na 500szt ...czyli praktycznie nic!
Właśnie wszystko jest możliwe. Teraz wszystko zależy od wyników za 1Q. Przy dobrych powinno być dobrze tym bardziej że w lipcu dywidenda. Może i jestem jeszcze świeżak przy chudej rybie ale póki co 15 to tu nie widać. Ludzie też nie są tacy głupi jak się chudej rybie wydaje. Jedynie bardzo kiepskie wyniki sprawiłyby spadek kursu bardziej znaczący. Tutaj nie ma aż takich emocji. Może to i dobrze...
Dnia 2021-05-14 o godz. 07:26 ~Tak napisał(a): > Właśnie wszystko jest możliwe. Teraz wszystko zależy od wyników za 1Q. Przy dobrych powinno być dobrze tym bardziej że w lipcu dywidenda. Może i jestem jeszcze świeżak przy chudej rybie ale póki co 15 to tu nie widać. Ludzie też nie są tacy głupi jak się chudej rybie wydaje. Jedynie bardzo kiepskie wyniki sprawiłyby spadek kursu bardziej znaczący. Tutaj nie ma aż takich emocji. Może to i dobrze...
Chuda_ryba NIE MA AKCJI DELKO.Pisze tutaj nie wiadomo dlaczego?Nagania na spadki; to taki mąciciel jakich dużo na forach giełdowych:)) Spłoka DELKO jest b.dobrze oceniana i wyceniana przez profesjonalistów.Wynikami 1 kwartał nie ma co się stresować!Kwestią czasu jest kurs na poziomie 25-35pln. Tak że spokojnie.Ja powoli ,na spadkach uzupełniam pozycję!
Czy Delko jest dobrą spółką? Jest dobrą dobrą spółką. Czy jest tania? Jest tania. Czy może być jeszcze tańsza. Może być jeszcze tańsza. Nie wiem, czego nie rozumiecie...
Skoro są ludzie, którzy sprzedają po 16, to są mądrzy czy głupi? A skoro sprzedają po 16, to dlaczego nie mieliby sprzedać po 15?
Widzisz kolego axxa, tak w ogóle się od siebie nie różnimy. Nawet cele mamy podobne. Tylko ja nie zgrywam się świętoszka i po prostu piszę, że chcę kupić taniej.
To na pewno nie byli kumaci, ale oczywiście masz prawo liczyć na frajerów którzy sprzedadzą ci akcje znacznie poniżej realnej wartości, tylko dla mnie to teraz takie "high hopes".
Spłata długu nie wpływa na P/L. 4Q jest zawsze gorszy bo rozliczane są bonusy dla odbiorców (retra). Wchodzą jako ujemna sprzedaż, zaniżając po kolei każdą linie. Bonusy te są zależne od sprzedaży do danego klienta i w większości progowa sprzedaż jest osiągana w 4Q, dlatego właśnie wtedy są one rozliczane