Mam pytanie do akcjonariuszy. W jaki sposób podchodzicie do ryzyka politycznego w spółce Agroton? Większość swojej działalność jest na obszarze od wielu lat objętym wojną, gdzie regularnie bojówki dokonują zbrodni i w każdym momencie Ługańsk może się przyłączyć do Rosji. Spółka jest tania, ale ryzyko jest ogromne. Skąd wiara w spółkę?
A ja się normalnie pytam skąd masz informacje, że spółka prowadzi działalność na terenach objętych działaniami wojennymi...tarot, szklana kula czy koledzy z tego forum naganiający na spadki? To, że spółka działa na wschodniej Ukrainie nie oznacza, że obrabiają pola pomiędzy ostrzałami artyleryjskimi. Jak szukasz wiedzy to podpowiem, że przeczytanie raportów powinno skutecznie wyeliminować większość pytań....
GK Spółki na 31.12.2020 posiadała na rachunkach 25 mln USD (3,8x25=95 mln zł). Jej wycena to ok. 133 mln zł, czyli cały pozostały majątek jest wyceniany na 38 mln zł. Ceny surowców rolnych na maksimach, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że będą mieli potężną stratę za I półrocze (oczywiście, zartuje). Drugie zapowiada się jeszcze gorzej (prognoza super zbiorów na Ukrainie przy kiepskich warunkach pogodowych w innych regionach świata, wysokie ceny produktów rolnych, które nie chcą spadać). Masz rację ten "optymizm" jest nieuzasadniony, tu powinno być 4 zł pod koniec maja :)))))
Cały czas nie rozumiecie do czego pije. Przecież nie zaprzeczam, że spółka ma super wyniki i jest tania. Wszystko się zgadza. Ja pytam jak podchodzicie do ryzyka np. odłączenia się Ługańskiej Republiki Ludowej od Ukrainy.
Rozwiń myśl...jakie według Ciebie to będzie miało skutki dla spółki (mniejsza o to że to scenariusz na chwilę obecną mało realny) Jestem ogromnie ciekawy....
Czemu ten scenariusz jest nierealny? Na ten moment Ukraina nie za bardzo ma pełna kontrolę nad obwodem Ługańskim. Już raz ogłosili niepodległość, czemu nie mieliby zrobić tego ponownie? Czy Ukraina nie zdecyduje się wtedy na interwencje wojskowa? Rosja będzie się tylko przyglądać?
Dziękujemy Tomku za wyczerpującą wypowiedz...mam wrażenie, że już każdy ogarnął czemu służy ten twój głód wiedzy... Czemu ten scenariusz jest nierealny? Na ten moment Ukraina nie za bardzo ma pełna kontrolę nad obwodem Ługańskim. Ukraina w pełni kontroluje cześć obwodu ługańskiego, a na drugiej części jest ludowa republika. Front jest ustabilizowany i od lat praktycznie stoi w miejscu. Ukrainie obecnie nie jest w żaden sposób potrzebne terytorium republik ludowych. Ukraińcy wyjechali, a przejęcie tego z Rosjanami tam mieszkającymi to problem.
Już raz ogłosili niepodległość, czemu nie mieliby zrobić tego ponownie? Czy Ukraina nie zdecyduje się wtedy na interwencje wojskowa? Rosja będzie się tylko przyglądać? Niech ogłaszają. Sądzę, że Ukraina by się nawet ucieszyła, bo problem by się sam rozwiązał, dają przy tym dodatkową amunicję dyplomatyczną. Interwencja wojskowa Ukrainy - chyba sam nie wierzysz w to co piszesz :))) Rosja tego nie przejmie bo naraziłaby się na następne sankcje. Optymalny scenariusz dla Rosji to wciśniecie tych zrujnowanych terenów Ukrainie i destabilizowanie jej poprzez mieszkających tam Rosjan (dodatkowo odchodzi parę milionów gęb do wyżywienia, które przechodzą na konto Ukrainy)
Dzięki za wyczerpująca wypowiedź. Jak w takim razie widzisz biznes Agroton w tamtych rejonach? Czy ewentualne manewry wojskowe bądź niepodległość części Lugańska wpłynie na ich biznes?
Czlowieku, nie masz pojecia o geopolityce 21. wieku. Do wojny nigdy nie dojdzie. Kredyty sa splacone, pola sa obsiane i przynisa piekne plony a liczby za 2020 mówia same za siebie.
Droga na 25 pln za Alge i moze mala dywidenda jest wolna.