Dnia 2021-05-01 o godz. 09:48 gen napisał(a): > Otwórz raport BRS, nie GK BRS. > https://www.bankier.pl/wiadomosc/BORYSZEW-wyniki-finansowe-8104566.html >
czyżby wreszcie tak oczekiwany przełom? przyznaję, że też jestem zaskoczony, i to pozytywnie
wprawdzie wciąż z tyłu głowy mam kwestię Silesii, kowenantów itp., ale wreszcie z przekonaniem mogę na pisać o pozytywach: są wykazane zyski i - co istotne - spore zmniejszenie zobowiązań oraz odpisów o (przy zmniejszonych przychodach)
pytanie: na ile w tym są zdarzenia jednorazowe, a ile jest efektem restukturyzacji i rzeczywistych dochodów z core biznesu,a jeszcze ile zabiegów księgowych
na razie przyjmuje wszystko za dobrą monetę i choć nie wykluczałem, iż raport może być mniej nieprzyjemny, to jednak nie spodziewałem się, iż będzie tak dobry
oby tylko nie zrobili czasem jakiejś nieprzyjemnej korekty (żart)
wciąż jednak pozostaje kilka niewiadomych: - kto od kogo zgarniał te milionowe pakietówki, skoro żadnego komunikatu o zmianach w akcjonariacie nie było? - kto i dlaczego 8 marca tak wywindował kurs, a potem przez 3 dni pozwalał kursowi opaść? - dlaczego mimo zapowiedzi nie ogłoszono dotąd tej nowej strategii - z jakimi rzeczywistymi zagrożeniami spółka musi teraz sie zmierzyć (poza blokada kont Silesii)? - czy zarząd zadeklaruje, ze delistingu nie będzie? - czy i ile z zysku zostanie przekazane na zobowiązania, ile na capex, a ile na ew. dywidendę (mało prawdopodobne przy tym zadłużeniu, ale niewykluczone, jeśli spółka w końcu chce coś zrekompensować akcjonariuszom)
Poza akcjami należacymi do RK, to z raportu (s. 71) wynika, iż na dzień 31 grudnia 2020 roku bezpośredni oraz pośredni stan posiadania akcji Boryszew S.A. kształtuje się następująco: Boryszew S.A. – 34.795.000 akcji własnych, uprawniające do 34.795.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi ok. 14,498% udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczbie głosów na WZ Boryszew S.A., Alchemia S.A. – 3.200.000 akcji Boryszew S.A., uprawniających do 3.200.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi ok. 1,333% udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczby głosów na WZ Boryszew S.A., Polski Cynk Sp. z o.o. – 5.000 akcji Boryszew S.A., uprawniających do 5.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi 0,002% udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczby głosów na WZ Boryszew S.A
open na najbliższej sesji moze być mocne, ale to takze dla wielu moze być okazja do korzystnego wyjscia z waloru, więc po porannej euforii może potem być korekta, dlatego nadal podtrzymuje tezę, iż czas i rynek wszystko weryfikuje, więc o rzeczywistej kondycji giełdowej spółki będzie można mówić chyba dopiero po zakończeniu sesji w najbliższym tygodniu (filtr 4 sesji)
oby więc faktycznie nastąpił teraz przełom, ząs walor odzyskał zainteresowanie rynku i kurs, poparty wolumenem, zaczął stabilnie rosnąc, bez gierem z podawaniem tlenu i kroplówek
dla wszystkich (naprawdę wszystkich) - miłego majówkowania! :)
w uzupełnieniu do powyższego jeszcze jeden cytat z raportu:
Podział zysku za 2020 rok Zarząd Spółki rekomenduje pozostawienie w Spółce zysku netto za 2020 rok w wysokości 1.176.737 tysięcy złotych z przeznaczeniem na pokrycie straty z 2019 roku w wysokości (173.789 tys. zł) a pozostały zysk w wysokości 1.002.948 tysięcy złotych rekomenduje przeznaczyć na zasilenie kapitału zapasowego i pozostawić w Spółce jako zyski zatrzymane.
Pokrycia straty za 2019 rok W dniu 23 lipca 2020 roku Zwyczajne Walne Zgromadzenie Boryszew S.A. Uchwałą nr 18 postanowiło pokryć stratę netto wykazaną w sprawozdaniu finansowym Spółki za 2019 rok w kwocie 173.789 tys. złotych z zysków przyszłych okresów
Sprzedaż IPX - jednorazowe wydarzenie. Koszty zarządu i sprzedaży rosną kolejny rok mimo że obroty idą w dół. Spłacono większościowo kredyty długoterminowe. Na nowy 9 miesięczny kredyt x paribas zostały zastawione udziały Granges. Nie wygląda to dla mnie rewelacyjnie. Wpływ IPX mydli oczy.
Dnia 2021-05-01 o godz. 15:32 ~Baba napisał(a): > Sprzedaż IPX - jednorazowe wydarzenie. Koszty zarządu i sprzedaży rosną kolejny rok mimo że obroty idą w dół. Spłacono większościowo kredyty długoterminowe. Na nowy 9 miesięczny kredyt x paribas zostały zastawione udziały Granges. Nie wygląda to dla mnie rewelacyjnie. Wpływ IPX mydli oczy.
Fakt. No i te przepływy... Zacytuję ponownie: W dobrze funkcjonującej spółce saldo przepływów gotówki z działalności operacyjnej powinno być dodatnie. Pojawienie się ujemnych przepływów z działalności operacyjnej może świadczyć o przejściowych lub trwałych kłopotach finansowych spółki. Z kolei przepływy z działalności inwestycyjnej to przepływy wynikające ze sprzedaży lub nabycia składników trwałych, np. maszyn czy budynków. W przypadku działalności inwestycyjnej ujemne saldo z reguły jest dobrym sygnałem, gdyż wynika ze zwiększenia majątku trwałego i często świadczy to o tym, że spółka się rozwija. Ostatnim z przepływów są przepływy z działalności finansowej, które wynikają z obrotu kapitałem, np. emisji akcji (wpływ), zaciągnięcia kredytu (wpływ), spłaty kredytu (wypływ). Saldo przepływów z działalności finansowej może być zarówno dodatnie, jak i ujemne. Dodatnie najczęściej oznacza, że firma pozyskuje kapitał na finansowanie rozwoju. Sumę trzech wymienionych strumieni przepływu pieniądza w spółce można potraktować jako zysk netto w ujęciu gotówkowym. Na tej podstawie można ocenić, czy wyniki opublikowane w rachunku zysków i strat są prawdziwe, czy tylko papierowe.
Czyżby nasz etatowy naganiacz fff kupił akcję teraz będzie pisał o przełomie:) nie wie nawet że Boryszew sprzedał impexmetal ? I sobie pozostałą część impex. zaksiegowal jako zysk papierowy ale zysk ?? :) taki expert od boryszewa
Dnia 2021-05-01 o godz. 16:55 ~Ed napisał(a): > Czyżby nasz etatowy naganiacz fff kupił akcję teraz będzie pisał o przełomie:) nie wie nawet że Boryszew sprzedał impexmetal ? I sobie pozostałą część impex. zaksiegowal jako zysk papierowy ale zysk ?? :) taki expert od boryszewa
I po co zaczepiasz? Znowu sie wypłakujesz? Chcesz, bym ci odpowiadał na zaczepki na twoim poziomie? Myślisz, ze nie potrafię? Potrafię za każdym - z panem po pańsku, a z takimi jak ty, po twojemu. Tylko po co? A o impexie pisałem tu wcześniej od od ciebie.
Dnia 2021-05-01 o godz. 18:46 ~Ed napisał(a): > Powinieneś przeprosić tych co sprzedali dzięki twoim wypocinom od rana do nocy miernoto A nie dalej się wymadrzac to tyle na ten temat
sprzedałeś i teraz płaczesz? mam ciebie przepraszać? bo tu nikt inny nie jęczy jak ty, a kazdy na własna odpowiedzialność podejmuje decyzje inwestycyjne
mnie zaś niektórzy dziękowali, że pod wpływem moich wpisów kiedyś sprzedali po 8-11 zeta, a potem zarabiali na innych spółkach
i nie możesz przeżyć, ze jestem mądrzejszy od ciebie? ojojoj... - tak mi przykro ;)
Tobie się wydaje kolego że pozjadales wszystkie rozumy, jeśli ktoś ma odrobinę honoru to powie przepraszam pomyliłem się wprowadziłem w błąd , ale trzeba mieć honor... to tyle i kończę te wywody po szkoda czasu
Chłopcy, wyjdźcie z piaskownicy. Ed, skończ to swoje podgryzanie i dziecinne marudzenie. A ty, FFF, nie daj mu się wkręcać w tę bezsensowną dziecinadę. Trzymaj dotychczasowy poziom i pisz o Boryszewie, bez wchodzenia w pyskówki. Chociaż czasem stylem pisania faktycznie wkurzasz, przynajmniej z twoich uwag i linków warto korzystać.