Tak dla podsumowania na szybko parę ważnych liczb z raportu skonsolidowanego DELKO za 2020 rok.
Zysk netto = 19,657 mln zł Zysk na akcję = 3,27 zł C/Z przy kursie 18,08 zł = 5,5 Wzrost zysku r/r +47,4%
Wzrost rentowności (zysk/przychody) do poziomu 2,4% (rok wcześniej było to 1,78%). Bardzo dobre przepływy finansowe (wygenerowane 33,8 mln zł gotówki z działalności operacyjnej, +27% r/r) Przy tym wszystkim lekki spadek zobowiązań (zob. krótkoterminowe -2% r/r). Kapitał własny +17,8% r/r.
Widać też, jak ważne były inwestycje i przejęcia - większość wzrostu zysku wygenerowały spółki zależne. Podsumowując - skokowy rozwój r/r, który prędzej czy później zostanie odzwierciedlony w kursie akcji, bo wycena jest obecnie bardzo niska. Teraz czekamy na informację o dywidendzie.
To się nazywa polska Giełda. Potrzeba na wszystko czasu jeśli coś jest niedowartościowane. Wyjście plusowe celowo zostało zablokowane. Pamiętajmy, że Delko nie składa się tylko ze sprzedających ;)
Rok dla spółki dobry, a nawet bardzo. Ale jako spojrzymy tylko na 4 kwartał 2020, to już tak różowo nie jest. W porównaniu z 4Q 2019 zysk netto co prawda lepszy o ok. 12%, ale przychód już nieco słabszy - 182 mln w 2020 vs. 185 mln w 2019. Dużo gorzej z EBITDA - 4Q 2019 to ponad 6 mln, 4Q 2020 ledwie 3,3 mln. Spadek zauważalny. Dlatego kurs spada i zdziwiłbym się, gdyby nie spadał.
Ale te wyniki i tak są już historyczne. Ważne będą te za 1Q 2021.
Sorry, wkradł się błąd - EBITDA za 4Q 2020 wychodzi 5 485k, czyli lepiej niż wcześniej pisałem, ale to i tak gorzej niż w 4Q 2019. Podobnie zysk operacyjny kw/kw nieco słabszy.
Chuda rybo/Poczytaj sobie profesjonalne analizy spółki DELKO.Nie fascynuj się EBIDTA-bo mało kto sie tym wskażnikiem zachwyca.Nie strasz ludzi i nie naganiaj na spadki.OK?
Doprecyzuję termin "krótkoterminowo": od dzisiaj i być może do wyników za 1Q. Rozumiem, że każdy, kto według Ciebie wyłącznie nie słodzi spółce jest naganem spadkowym? Spoko, nie ty jeden masz tą przypadłość na forum bankiera :)))
Nie slodzę , nie naganiam,nie krytykuję.Nie lubię jak z dobrej spółki usiłuje się zrobić złą,słabą.A tacy jak TY wywołują efekt negatywny.OK,rozumiesz?
Ok, dzięki za merytoryczne odniesienie się do wyników za 4Q 2020 :))) Ale na Twoim miejscu trzymałbym kciuki, by podaż jak najszybciej się przemieliła. Wtedy będzie miał powrót do swoich ukochanych wzrostów.
nie konsolidujemy do wyników całej Grupy spółek częściowo zależnych tj. A&K z Mielca (7 supermarketów ogólnospożywczych – przychody w 2020 roku 138,7 mln zł, udział Delko 50%) i Delta z Zielonej Góry (Hurtownia C&C – przychody w 2020 roku 32,2 mln zł – udział Delko 50%) - wdrożenie przepisu MSSF16 modyfikującego ujęcie w rachunku wyników umów leasingu i długoterminowych najmów obniża wynik o około 367 tys. zł.
Czy ktos wie dlaczego tych spółek nie konsolidowali? I jeszcze ciekawe zdanie z listu: Chociaż ciągle pracujemy w trudnych warunkach epidemii COVID – planujemy działania poszerzające rozwój Grupy Delko o rynek parafarmaceutyków i środków ochrony osobistej.
No właśnie, te hipermarkety z A&K Mielec dają rocznie ekstra 130 mln przychodów i średnio 2 mln zysku. Delko nie mogłoby dokupić pozostałe 50% udziałów? Wtedy przy pełnej konsolidacji ładnie by wzrosły przychody i dochody całej grupy.
Chuda rybko.Na GPW jestem od 1991r ; od pierwszej piątki.Proszę nie dawaj mi rad typu "trzymaj kciuki"OK? Poradzę sobie bez dobrych rad rybko!:)) GPW w W-wie ma tyle z merytoryki co ja z księdza proboszcza.Zapamiętaj to sobie.Może w przyszłości ci się to przypomni!:))
No i co? Od 1991 jeszcze nic nie zarobiłeś? Bo ludzie, którzy natrzepali szmal na giełdzie, raczej nie przesiadują na forum bankiera. Po prostu im to forum zwisa, bo nie muszą niczego udowadniać.
Mam nadzieję, że od tego czasu nauczyłeś się przyjemniej czytać raporty finansowe i powiesz mi co nieco, dlaczego dzisiejszy raport jest taki według Ciebie wspaniały. Bo rynek odbiera go chyba trochę inaczej...
Czy ja coś udowadniam?Ty udowadniasz że jesteś pyszałkiem.Dlaczego piszę na forum.Z nudów.Czy jestem analitykiem raportów?NIE!Mogę zaufać płatnym witrynom gdzie robią analizy fachowcy.Czy natrzepałem kasy na GPW?Tak. W latach 1993-1994.Tzw. dzika hossa.Część straciłem na bessie w latach 1994-1996.Ale nauka nie poszła w las. Kończę.Dyskusja z panem Rybą była ...przyjemnością:))
Ciekawa dyskusja. To tak jakbyscie zjadli ta sama szarlotke i dyskutowali. A ze za slodka, a wlasnie ze gorzka. A ze za duzo jablka. A ze ja to szarlotki jem z najstarszej warszawskiej cukierni i tylko tam sa najlepsze. A wedlug przeposu mojej babci to szarlotka powinna miec cynamon a ta niema itd.
Smieszne.
Ja odbieram ta spolke jako mala, nudna, tania, wyplaca niske aczkolwiek regularne dywidendy. Nie ma duzego konkurenta w swojej branzy. Idzie powolnym krokiem w dobrym kierunku.
Tyle rozumiem. Raportu nie umiem zinterpretowac.
Pozdrawiam