Przewidywania każdej analizy technicznej (a i tak jest najczęściej "na dwoje babka wróżyła") może rozbić w pył jedno istotne wydarzenie na rynku. A ostatnio się tyle dzieje i mówię raczej o pozytywach, że podobnie jak autor analizy można zabezpieczyć się twierdzeniem - przyszłość pokaże jak będzie.
No niestety, ale chyba spełnia się analiza techniczna, nawet tak dobre wyniki nie były dzisiaj w stanie utrzymać kursu powyżej 300zł, co bardzo źle wróży na przyszłość. Mamy wybity i potwierdzony podwójny szczyt i chyba trzeba przyznać rację analitykom, że czekają nas spadki. Liczyłem, że dobre wyniki to odwrócą, ale niestety, ciągniemy w dół..
Zgadzam się, dzisiejsza sesja to totalna porażka...,tym bardziej przykro, że przy tak dobrych wynikach, wszyscy piszą (np. stooq), że mamy szczyty kursu (brak chętnych na kupno) i teraz zgodnie z wykresem (wybity i potwierdzony podwójny szczyt) musimy zejść w dół... Co o tym myślicie, jakie jest Wasze zdanie, dla mnie to jest chore...., że kreski na wykresie ustalają kurs akcji, spółki która ma się bardzo dobrze... Ale niestety ostatnie dni spadków i dzisiejsza sesja wskazują, że Ci od wykresów mają rację...., tym bardziej że mieliśmy kilka razy tzw. zrzuty akcji.... Jakie jest Wasze zdanie? Co dalej robić, sprzedawać?
stooq jest coraz mniej obiektywny ...piszą na zamówienie pod dużych graczy ....w tym komentarzu nie ma nic o b.duzej dywidendzie , super wynikach i nowych kontraktach dających szanse na jeszcze lepsze wyniki i nowych miliardach na wielkie inwestycje z których BDX będzie brał.. To wszystko trzyma kurs . Grubasy chętnie by kupili po 270 -250 najlepiej przed 1 .06 ..
Znacie wyniki za 1Q 2021. Ale chce zwrócić uwagę na kilka kilka faktów. 1. zysk 1Q2021/1Q2020 71 424 23 962 Teraz jedna uwaga, !q w budownictwie jest zazwyczaj najtrudniejszy, ponadto tegoroczna zima miała znacznie niższe temperatury w porównaniu do zimy z 2020r. 2. W maju oddany zostanie blok energetyczny w elektrowni Turów !!! (2Q) Wartość umowy przekracza 2% przychodów ze sprzedaży z ostatniego sprawozdania rocznego Grupy Budimex tzn ok 156mln dochodu, to daje dodatkowo ok 18 mln z jednej inwestycji. 2. Rekomendacje CITI, Bloomberg 336/340 zł, ci którzy rozumieją rekomendacje (okres !!!), wiedzą, że to wycena po odcięciu dywidendy, czyli w praktyce wycena (6 miesięcy) ok 356zł. 3 napływ dużych pieniędzy z UE< co skapnie też Budimexowi. 4. za miesiąc dywidenda na poziomie 5,5% brutto.
Moja subiektywna ocena , akumuluje w miarę wolnych środków.
Patrząc realnie, w 2021r jest od ugrania min 25%.
teraz odrobina złośliwości, ... chcecie więcej idźcie na spółki dowodowe, lub energetyczne. Na markecie jestem wiele lat i znam AT, czy AF. Kolega nie uwzględnił prostych spraw np. RSI, MACD itd.
Ja to się nawet zastanawiam, czy nie można takiej "samosprawdzającej się" formacji sztucznie wykreować. Posiadając duże środki jako duży gracz (gracze), po jednym szczycie, gdy już nastąpi odpowiednia korekta, można zrobić sztuczny popyt, wtedy powstaje drugi szczyt, a dalej to już się tylko lekko "pomaga" zleceniami, aby potwierdzić formację, wytworzyć sygnały sprzedaży i stworzyć wrażenie odwrócenia trendu. Temu wrażeniu już podlegają wszyscy, a jego "twórca" łatwo skupuje akcje w dołku. Zbyt daleko idę? :-) Inna sprawa, że to był bardzo długi, ponad dwuletni konsekwentny trend wzrostowy (zaczął się w okolicy 100 zł) i może przyszła pora na jego odwrócenie? Ale w takim momencie?
ale tutaj była taka zagrywka z tym drugim szczytem , kiedy na końcowce sesji ktoś jednym zleceniem podniósl kurs o jakies 10 % i stworzył sztucznie tą formacje.
Panowie, mając akcje, sam się teraz zastanawiam co dalej robić, trzymać czy sprzedać i ewentualnie taniej odkupić (ale zawsze jest ryzyko, że się nie uda), chociaż podobno z trędem się nie dyskutuje i nie walczy.... Ale, tak czysto hipotetycznie (nie znam się na analizach technicznych), do ilu może spaść kurs, biorąc pod uwagę, że faktycznie zaczęliśmy tręd spadkowy, po tym podwójnym górnym wybiciu... Czy ktoś znający się na AT może napisać jaki jest teoretyczny zakres spadków? Będę bardzo wdzięczny :).
No mamy przykład jak jeden czy drugi post analityka zasiał niepewność ....wszyscy nagle zapomnieli o fundamentach , super wynikach , niedługiej dywidendzie , nowych kontraktach itp itd .... tak to działa :) )
To taka socjotechnika. Trzeba mieć swoje zdanie. Które kreuje w oparciu o fundamenty, wyniki i prognozy, oczywiście uwzględniając otoczenie. rynkowe. Dla mnie forum o dodatkowe źródło informacji, i czasami wgląd w nastroje inwestorów, ale NIGDY nie jest to źródłem podejmowania decyzji inwestycyjnych.
info odnośnie Turowa zasiało lekką niepewność co do ewentualnych kar umownych Jak to rozumieć? Niby zdążą ale jakoś nieklarownie to opisane. co sądzicie?
Jak już o analizie mowa, która zaprzecza fundamentom finansowym, to tu się coś fajnego tworzy. Trochę optymizmu i jest możliwy w krótkim czasie zakres ruchu przynajmniej na 320 zł, co... zaneguje tą nieszczęsną formację dwóch szczytów :-)
słabo to wygląda ciągnie w dól niczym kotwica jak odetną dywidendę to 250 moze być wspomnieniem. Kontrakty, wyniki, wysoka dywidenda nie pomagają. Ktoś się uparł i zadowala go sprzedaż na aktualnych poziomach. Zapewne ci co kupowali w okolicach 200. Zonk roku się zapowiada.