• Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~Max [5.60.165.*]
    Hej może pomożecie mi z kwestią rozliczenia podatkowego. Mam konto na degiro. Może mi ktoś powiedzieć ile należy zapłacić % podatku od dywidendy z Cypru (Cypr w ogóle nie odprowadził żadnej kwoty). To znaczy, że w PL muszę zapłacić 19% czy jest jakoś inaczej? Przyznam, że informacje z internetu są sprzeczne w tym zakresie. W jednym miejscu znalazłem, że trzeba zapłacić 19 %, a w innym, że 9 %, bo podatek na Cyprze to 10 % i nie odciągnęli go po prostu z uwagi na zwolnienia podatkowe. Rozumiem, że mam złożyć dwa osobne załączniki Z/G jeżeli mam dywidendę oprócz Cypru także z USA i dopłacić 4 % podatku do kwoty odciągniętej przez USA, bo tam jest 15% podatku?
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~qwert [83.26.177.*]
    https://jakoszczedzacpieniadze.pl/jak-rozliczyc-podatek-od-dywidendy-zagranicznej-i-zysk-na-akcjach-jaki-pit
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~Max [5.60.165.*]
    Dzięki, fajny artykuł, sporo wyjaśnia, ale jednak brak informacji co zrobić z dywidendą z Cypru.
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~Spekulant [46.227.240.*]
    Cypr nie pobiera podatku. Całość rozliczasz w Polsce stawką 19%.
    Moja wątpliwość wynika stąd, iż widziałem interpretacje Izby Skarbowej, które mówiły o tym, iż można zapłacić 9 % od Cypru w PL, gdyż na Cyprze stawka wynosi 10%, nawet jeżeli ostatecznie ta kwota przez Cypr nie została pobrana.
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~kkk [213.238.94.*]
    Nie widać (po kwocie dywidendy ),aby ASBIS ,na CYPRZE PŁACIŁ JAKIKOLWIEK PODATEK (od dywidendy).
    PIT38 poz 45 19% od wpływu na konto z tytułu dywidendy.
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~pipipi [185.93.240.*]
    Poczytaj wątki o dywidendzie, też czytałem interpretację i napisałem w którymś wątku, ktoś mnie wyprowadzł z błędu, napisał, że w j. angielskim ( w paragrafie))zostały wprowadzone zmiany i jest bardzo wątpliwe aby zapłacić tylko 9% . Interpretacja jest stara według nieaktualnych przepisów.
    Dzięki za odpowiedź
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~Jg [194.33.77.*]
    Tak jak ktoś tu już pisał, umowa z Cyprem zmieniła się w 2013 roku ("tax payable" -> "tax paid") i starsza interpretacja jest już nieaktualna - obowiązuję 19% podatku.
    Dla mnie natomiast nie jest jasne, który dzień jest dniem uzyskania przychodu przez akcjonariusza, bo znajduję w tej kwestii sprzeczne informacje. Czy jest to dzień obciążenia rachunku spółki (np. 17.12.2020) czy dzień, w którym akcjonariusz uzyskuje dostęp do środków (np. 21.12.2020)? Wygląda na to, że chyba to pierwsze.
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~A_b [77.245.240.*]
    Było wielokrotnie wałkowane. Średni kurs NBP z dnie poprzedzającego wpływ na konto.
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~Jg [194.33.77.*]
    Przejrzałem wątki i nie znalazłem, na jakiej podstawie ktoś twierdzi, że dniem uzyskania przychodu jest dzień wpłynięcia środków na rachunek.

Natomiast na kilku stronach znalazłem następujące treści:

"Przeliczając dywidendę na złote w rozliczeniu PIT, musisz wykorzystać kurs z ostatniego dnia ROBOCZEGO przed datą WYPŁATY dywidendy (nie ma znaczenia kiedy dostaniesz ją na rachunek, a wiele brokerów ma tendencję do opóźniania się z przekazaniem jej do inwestora)."

"Dniem zapłaty przy płatnościach przelewem jest dzień obciążenia rachunku zobowiązanego a nie dzień uznania rachunku."

"W przedstawionej sytuacji dniem uzyskania przychodu z dywidendy będzie dzień obciążenia rachunku podmiotu wypłacającego dywidendę."

To ostatnie to stanowisko Informacji Skarbowej, które ktoś zacytował na jednym z forów.

Czyli dniem uzyskania przychodu jest dzień wypłaty dywidendy, a nie dzień wpłynięcia środków na rachunek, a kurs dolara bierze się z dnia roboczego poprzedzającego dzień wypłaty dywidendy.
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~liczydlo [194.42.110.*]
    A gdzie Wy chcecie wpisywać w tym załączniku PIT-ZG otrzymaną dywidendę zza granicy?
    Wszystkie pola odpowiadają za zbycie akcji/kryptowalut, w przypadku kiedy nie handlujemy akcjami u zagranicznych brokerów, PIT-ZG nie składamy
  • Re: Dywidenda a zeznanie PIT 38 i załącznik Z/G Autor: ~Insider [37.248.223.*]
    Dywidenda zagraniczna w pit-38 poz.45
[x]
ASBIS 1,62% 30,16 2025-12-12 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.