• Odważny PR w obronie Newagu Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Proponuję przeczytać dokładnie, jak niejaki "Switch", rozprawia się z narzekaniami i szpilami wbijanymi Newagowi przez malkontentów oraz z nierzetelnych dziennikarzy Rzeczpospolitej.
    Nie wykluczone, że było to przyczyną wywoływania resentymentu do spółki w ostatnich dniach.
    Świetne wyniki finansowe Newagu za 2020 rok - Wszystko na temat branży kolejowej: PKP, Intercity, przewozy regionalne, koleje mazowieckie, rozkłady jazdy PKP, Kolej (rynek-kolejowy.pl)

Dlatego uważam, że spółka powinna być bardziej aktywna na polu PR-u bo jak widać nawet na forum Bankiera wszystko jest malowane w czarnych barwach, zawsze jest jakieś ale, zawsze czarne chmury na horyzoncie przyszłości spółki. Na takim czarnowidztwie korzystają wyłącznie spekulanci, a nie inwestorzy zainteresowani systematycznym wzrostem wartości spółki.
  • Re: Odważny PR w obronie Newagu Autor: ~Jas20 [37.109.33.*]
    A można prosić o jakiś odnośnik (link)?
  • Re: Odważny PR w obronie Newagu Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    No przecież tam jest to jeszcze raz jako https:

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/newag-wstepne-wyniki-finansowe-za-2020-rok-102087.html

Poniżej jest dyskusja

• Re: Odważny PR w obronie Newagu Autor: ~AS [80.54.46.*]

" Dlatego uważam, że spółka powinna być bardziej aktywna na polu PR-u bo jak widać nawet na forum Bankiera wszystko jest malowane w czarnych barwach, zawsze jest jakieś ale, zawsze czarne chmury na horyzoncie przyszłości spółki. Na takim czarnowidztwie korzystają wyłącznie spekulanci, a nie inwestorzy zainteresowani systematycznym wzrostem wartości spółki "

Zapytam kulturalnie, dlaczego więc nie walczysz o dobry PR i nie dyskutujesz również na forach, na których płatnych i non-stop aktywnych subskrybentów liczy się w grube tysiące ?
    Samo PA - to blisko 2 tys (!) SW w abonamentach też ledwie wyrabiają, a nie płatnych ...nawet strach pomyśleć, jakie mają statystyki.
    Za słaby maja poziom do dyskusji ?  
    Czy jakoś inaczej się na to zapatrujesz?
  • Re: Odważny PR w obronie Newagu Autor: ~Dudu [37.248.213.*]
    A ja to nie rozumie czego tych chcesz od tego PPP. Narzeka - źle,napisze dobry przykład - źle. Co za złośliwiec. Lepiej sam napisz coś pozytywnego o firmie.
    @AS Najkrócej jak można:
    1) wbrew Twoim insynuacjom, nie czerpię wynagrodzenia z pisania tu, czy gdziekolwiek indziej,
    2) ... co ma związek z Ad.1. piszę, gdzie uważam i jak uważam, bo za swoje,
    3) za PR Grupy Newag odpowiada marketing w Grupie Newag, który za to jest wynagradzany.

Najwyraźniej marketing / służby PR-u w nim mam nadzieję istniejące, są za mało aktywne, skoro inicjatywę przejmuje to, lub inne forum. Bo najwyraźniej tak jest, skoro głupoty pseudodziennikarzy nie są ucinane w zarodku. Ja nie mam ambicji odbierać chleba profesjonalistom zatrudnionym w mojej firmie. Raczej mam prawo pytać o brak efektów tj.: dlaczego nie ma szerokiego zainteresowania firmą, skoro obiektywnie ma super wyniki i przecież jest publiczna - bo jest notowana na GPW.

Ktoś się poczuł urażony? O... jaka szkoda. No to proszę o krótkie spojrzenie na dzisiejszy arkusz sprzedaży akcji który pokazuje, że akcjonariusze nie wierzą w to, że ta firma, z takimi wynikami i takim backlog-iem i takimi mocami produkcyjnymi, produktami, rentownością (loki i hybrydy), może być wyceniana na więcej niż 1,25 mld zł.
    I to jest faktyczny rozdźwięk między wynikami firmy i zapewnieniami Zarządu, a jej postrzeganiem na GPW. Dlatego każda próba sprzedaży większej liczby akcji wymaga albo umówienia transakcji (nic mi do tego) albo wywołuje popłoch i absurdalne przeceny, jakby co najmniej w firmie był pożar. W tym drugim przypadku mam prawo podkreślać, że mi się to nie podoba, bo to konkretna utrata wartości mojego portfela. Dlatego nikt, nawet @AS nie będzie mi zabraniał pisać, kiedy domagam się rzetelnej wyceny firmy, zgodnie z wycenami wszystkich innych producentów taboru w Europie i na świecie, u których C/Z jest na poziomie od około 12 do około 25.
    Dzisiaj u nas około 7 a po formalnym zatwierdzeniu wyników z roku 2020 - 5 z przodu, a z I kwartałem 2021 przy obecnym kursie nadal około 5-6. Przypominam, że nawet pesymistyczny konsensus analityków wynosił między 8 a 9. Wszyscy zapomnieli, tak?
    To niedowiarki, weźcie sobie liczydła i sobie policzcie, co to oznacza dla wyceny spółki, że to jest wartość bliższa 1,8-2 miliardom a nie obecnemu 1,25 mld zł.
    Dixi
    Im dłuższe teksy, tym mniej można się dowiedzieć.

... Na takim czarnowidztwie korzystają wyłącznie spekulanci, a nie inwestorzy zainteresowani systematycznym wzrostem wartości spółki"

...poza tym, że wpisy w 90% bez treści na jakimś zap*****m forum w internecie, które w rankingach poczytności jest zazwyczaj powyżej 100poz. (na ile spółek na GPW?:) ma rzekomo wpływ na ..... UWAGA: decyzje jakichś poważnych "inwestorów".
    - - - - - - - Normalnie epsze niż Bareja :)))) Podsumuj jeszcze, ile razy wypowiedzi moby_dicka przyczyniły się do tego, że OFE redukowało swoje pozycje po czytaniu bankiera i będzie wszystko jasne.

Nie dowidziałem czemu NWG jest notowany przy takim C/Z a na zachodzie jest inaczej.
    Też chętnie poznam argumenty, ale tu ich nie ma, a są jednie pomówienia.
    Jaka jest pogoda za oknem to i ja też widzę.
    Tylko co z tego?
    Spółek z C/Z w okol. 5 poza NWG mam w portfelu jeszcze ze trzy, i jakoś też nie widzę aby zabierały się do 100% wzrostów i też średnio m się to podoba.

Zadałem więc pytanie, na które nie uzyskałem odpowiedzi - skoro jesteś dobrze zorientowany w sytuacji spółki i otoczeniu Rynkowy/Branzowym/ Kolejowym/Przetargach/Dotacjach, a także w mechanizmach/machlojach Rynkowym bo tropisz je tu od 7 lat na każdej sesji, dlaczego nigdzie w internecie nie można przeczytać Twojej polemiki na ten temat z osobą poważną > ?
    Nie mówiąc o podstawowych rozważaniach nt wyceny/metody wyceny/DCF czy jak tam inaczej, ale rozważaniach z kimś kto :

1. Ma imię i nazwisko
    2. Ma papiery i jest praktykiem rynkowym o udokumentowanej historii funkcjonowania na Rynku i łatwej weryfikacji poglądów które wygłasza ?

Na nic nie przedstawiasz tu żadnych argumentów, poza tym, ze czasem operujesz na kilku IP, uważasz, ze Stop Losy chroni KNF, a nie dalej jak 2-3 lata temu nie odróżniałeś trendu spadkowego od wzrostowego.
    Nie wspominając o pojawiących się co chwile klakierach, używających tych samych zwrotów, tego samego słownictwa i tych samych andronów pt "napisz coś pozytywnego o spółce", jak obecny krasnal w tym wątku.
    Napiszmy coś miłego, weźmy się za ręce i namalujemy kredkami bo inaczej cena nie urośnie :))))

A mnie też interesuje, czemu papier nie może być wyceniany przy c/z jak na Zachodzie !?

Chyba zmienie forum, bo się nie dowiem.
    @AS = zawsze agresja i obśmiewanie cudzych poglądów + usprawiedliwianie ustawek na papierach Newagu

Nie interesują mnie inne spółki. Interesują mnie producenci taboru. Oni mają C/Z powyżej 10, a nawet powyżej 20.
    Nie interesują mnie Twoje IP- fobie. Interesuje mnie wycena mojej firmy.

Tu pojawiasz się dla uzasadniania gry innych cwaniaków i co najciekawsze wbrew wartości firmy - czyli wbrew posiadaczom akcji, którzy są zainteresowani wzrostem wartości aktywów. Bo o to chodzi przy inwestowaniu na każdej giełdzie.

Cwaniakuj dalej, najlepiej na innym forum. Może i znasz się na AT, ale nie jesteś tu wiarygodny.
    Tak zwane s a m o z a o r a n i e się.
    Zero konkretów.
    Wyszedł z wody, gaci brak.
    Pitu, pitu jak na bankierze i tylko na bankierze.
    Przedstawia teorie/pomówienia bez dowodów i oczekuje klaskania.

Pokaż te ustawki ?
    Czarno na białym.
    To jest wiedza warta miliony .....i nie chodzi tu o NWG.
    Niejeden będzie za Tobą neseser nosił, jeśli napiszesz coś więcej na ten temat.
    I ja się chętnie dowiem.

A ja, ufny inaczej, liczyłem na dyskusję z którymś z autorów analiz spółki, którzy są do skontaktowania się w ciągu 8 sekund.
    Jeden siedzi nawet teraz na czacie na PA :)

ps. wylałeś tu trochę atramentu np przywołując wyceny CDR, ELZABU (więcej nie pamietam) aby "argumentować" na znanym sobie poziome swoje teorie. Więc nie kręć nagle, że " Nie interesują mnie inne spółki ..."

Bo to nie tylko samozaoranie, ale i samozagrożenie dla harmonii wewnętrznej.

• Re: Odważny PR w obronie Newagu Autor: ~Janek [77.115.251.*]
    Newag to dobra spółka, ale OFE są tu mocno zapakowane i uważam że tu jest problem.
    Skasują OFE, kurs spadnie, zmieni się akcjonariat i dopiero kurs spokojnie przebije 40-50zł.
    Trzeba dużo cierpliwości....

I jeszcze jedno. Zanim ktoś zainwestuje, wpisuje sobie Newag wyskakują mu różne strony, fora, dane, opinie, analizy, sprawdza AT
    I pierwsza z brzegu i najwyżej wypozycjonowana jest poczciwa strona Wikipedii, na której historia Newagu kończy się w roku 2016.
    Oto jak PR Newagu "dba" o zamieszczone tam informacji np. o wynikach finansowych i firmie w ogóle.

Stale powtarzam wbrew hejtowi przeciwko mnie, że od wielu lat prowadzona jest polityka zaniedbywania szerokiej informacji o firmie. Bo tylko wtedy nie trzeba zmagać się z niepokorną ulicą i łatwiej kontrolować kurs dla celów umówionych transakcji. Skup / wymiana akcji ma następować po cichu bez wielkiego halo, bo jeszcze kurs ucieknie. Przy tak małym zainteresowaniu i obrotach "jak na warzywniaku", zasypanie drobnego popytu jest dziecinnie proste. Kontrola kursu - łatwa.

Wg. Wikipedii Newag istnieje do roku 2016. Potem nie ma już istotnych wydarzeń, o których było warto napisać. Aha...
    Sami sprawdźcie. Potem popatrzcie na wyniki za 2019 i 2020 a następnie na kształt arkusza sprzedaży. Jak ładnie ustawione są barierki dla średnich obrotów (tych codziennych bez ustawek).

Można hejtować

Nie trzeba hejtować bo coś w tym jest.

Jako poważny inwestor chciałem też zainwestować w PZU.
    Pierwsza rzecz jaką robię -
    - oczywiście, że otwieram wikipedię, jak pewnie 99% inwestorów.
    Ku mojemu zdziwieniu, najświeższe informacje nt. tytana z W20 kończą się też gdzieś na 2016-2017 (przypadek?)
    Link do ostatniego raportu rocznego to 2014 ?

Zastanawiam się zatem, czy spółka w ogóle do dziś istnieje ???

W arkuszu zleceń jednak ją znalazłem i kupiłem.
    Trzymać kciuki aby rosło bo mimo, że kupiłem, to przekonania silnego nie mam.

Tymczasem firma jednak robi coś w kierunku poprawienia PR-u co widać choćby dzisiaj. Super!!! Właśnie o to też chodzi.

Eksportowe perspektywy Newagu. Jest nowy kierunek - TransInfo 

Jakie inwestycje i prace badawcze prowadzi Newag? - Wszystko na temat branży kolejowej: PKP, Intercity, przewozy regionalne, koleje mazowieckie, rozkłady jazdy PKP, Kolej (rynek-kolejowy.pl)

To oznacza, że coraz bardziej widać rozdźwięk między firmą wraz z jej Zarządem a układami w otoczeniu dużych akcjonariuszy i pewnymi analitykami, którzy przez samą firmę chyba nie są uważani za sojuszników Newagu. W 2019 i 2020 roku odnosiłem wrażenie, że jest poczucie, iż ktoś z zewnątrz chciał przejąć kontrolę nad firmą, dlatego doszło do oscentacyjnej i udanej akcji z pokazaniem środkowego palca w postaci komunikatu o wzmocnieniu stanu posiadani akcji ponad 52% przez GJ. Ostatnie duże transakcje nie zmieniły progów o 5%, co pokazuje, że aspiracje co do zasiadania w RN się nie zmienią.

No tak, AS sugerowałeś układanie portfeli najwyraźniej znając naturę tych transakcji. Pamiętamy wszyscy AS jak krzyczałeś na mnie już w dniu transakcji o braku komunikatów. Jakie to przewidywalne. Podobnie jak sprowadzenie kursu do poziomu, aby one nastąpiły. za określoną cenę. "A kto tu .do .... ma czyste ręce?!" Scenka z Operacji Samum polecam kontekst.

Innymi słowy GJ powinna dbać o dobry PR i przychylność akcjonariuszy, którzy się identyfikują z firmą i jeśli trzeba współdziałać z nimi w zakresie zwalczania draństwa manipulującego kursem lub chcącego przejąć kontrolę nad firmą.
    A jak sama potrzebuje tanio kupić, to po zakupach wracać na poprzednie pozycje, by nie wk... ulicy.

Jedno jest pewne, AS-a wypuszcza się na forum i na mnie zawsze przed pakietowymi transakcjami i zawsze aby obśmiać moją "spiskową teorię dziejów" Jednym słowem AS jest w służbie dużych transakcji i dużych interesów z firmy lub jej otroczenia. Takie mam zdanie AS i nic mi nie zrobisz.

A jeśli Chcesz gadać o PZU to spadaj tam, albo popatrz na wykres tygodniowy Newagu i idź do Trigona ze skargą, że w swojej rekomendacji z 27 kwietnia nie zobaczyli tego, co Ty zobaczyłeś w ubiegłym tygodniu na wykresie tygodniowym i o czym ja piszę pokazując jak krowie na miedzy tj. C/Z w branży i bezsens "Value Trap" w odniesieniu do sytuacji firmy Newag. Żaden z ocenianych dla VT parametrów nie jest spełniony w przypadku Newgu.

Technicznie i fundamentalnie max ustawiony na 29,4 to lipa. 

Jedno jest pewne, AS-a wypuszcza się na forum i na mnie zawsze przed pakietowymi transakcjami i zawsze aby obśmiać moją "spiskową teorię dziejów" Jednym słowem AS jest w służbie dużych transakcji i dużych interesów z firmy lub jej otroczenia. Takie mam zdanie AS i nic mi nie zrobisz.

Zrobisz, w jakim sensie?
    Chcesz  się dotykać, czy jak ?

Masz ciekawe życie wewnętrzne, sądzac, że jest choćby jedna osoba, która bierze na poważnie ten bełkot.
    Tak jak nie ma ani jednej, która by polemizowała z toba kiedys i nie została pomawiana o współprace z Goldman Sachs i Leszkiem Cz. Dawno ich tu nie ma. Ja jestem bo pod kopułą też mam średni porządek, a poza tym, traktuje przebywanie tutaj jako edukacje.
    Ot, trafiłem na Janusza, który ożenił się z akcjami i pisze kronike zycia pt jak połamać se kark na Rynku.

Zwracam jedn uwage na jakościową zmianę.
    W 10minut odszukamy posty, w których ekspert zużył połowe miesięcy kalendarz przepowiadając „odpały”.
    I za każdym razem odpalało, ale w jego własny nos.
    Dla mnie jest to dowód poczynan kogos, kto usiłuje siac propagande by łapac drobnych po niewałaciwej  Stronie Rynku.  
    Oczywiście, ze nie wierze, ze jest chocby jeden człowiek o IQ wyższym niż mój kot,.który by skusił się na zakup na podstawie jakiegoś beczenia w Internecie :)) Ale to przykład dopasowany do poziomu dyskusji, która została zaproponowana, a której bezmiar absurdu stanowi wręcz jej reklamę.
    Pojawiał się za każdym razem tuż przed sporymi transakcjami, czy pod oporami. Zawsze pudłował i naganiał, upewniał, ze to tylko ustawki, a zleceniodawcy dawali mu za to ..... lajki. Lajki. Lajki ...Coraz więcej lajków.
    Az wysunał się na prowadzenie w ich ilości !

Ale tym razem jest inaczej i stad  mój wpis.
    Patrzajcie:  tym razem beczy, ze jest dramat.
    A na kursie spiecie, jak przed bitwa pod Poitou.
    Czy wywala w górę – nie wiem, ale materiał po temu jest dobry.
    Ja załadowałem po ok 24 i se troche poczekam.
    Zakładam, ze cała ta pułka to akumulacja.
    Ale jak nie pójdzie, albo bedze dalej mulic to sprzedam (nowość na giełdzie, co nie?) i z koniem się kopał nie będę.
    Warto w takim układzie o trochę cierpliwości bo sporo tematów podobnie powybijało.
    https://iv.pl/images/867bf7fafaae9a7b417b5067dc3ed876.png

AS do budy !
  • Re: Odważny PR w obronie Newagu Autor: ~weryfikujący [94.172.184.*]
    @PPP
    Zgodnie ze stosowaną przez Ciebie poetyką wypowiedzi:
    PPP DO WAGONU!!! a nie ciągle o tym samym na forum.
    @weryfikujący to Ty z @ASem w jednej drużynie jesteś? Nawet pasuje, że też zniechęcasz do kupowania akcji :)))
    Dziwne, bo AS zachęca obrazkami a wbrew jego wpisom, ja przecież cały czas mówię, że spółka jest solidnie niedoszacowana to jak myślicie oczekuję spadków???

Tylko jak Wy to razem ogarniacie. No chyba właśnie nie, bo się Wam kompletnie pochrzaniło.
    @AS czeka na wybicie i rysuje obrazki aby uzasadnić, że ja rzekomo gram na spadek :-DDD a w ten sposób zakiwał się z @weryfikującym, który pisze na innym wątku, że teraz to już nie warto kupować. Aha.
    Czyli nie zamierza sprzedawać, bo komu sprzeda, skoro nie warto kupować? Gdzie tu logika wielce oświeconych "znafców"?
    Może przed publikacją postów skonsultujcie w swojej stajni przekaz dnia OK?

No właśnie sprowokowani popełniacie proste błędy przekazu odsłaniając wspólny cel. Jaki on jest?
    Wy obaj gracie do tej samej bramki, która nazywa się skup akcji, ale nie po to, by Wasz mocodawca miał je znowu sprzedać ulicy poprzez GPW. O nie, a na pewno nie teraz. Kolejny raz się odkryliście.
  • Re: Odważny PR w obronie Newagu Autor: ~weryfikujący [94.172.184.*]
    @PPP odpowiedziałem Tobie radą w innym wątku.
    Tu też świetnie pasuje, przemyśl ją.
    Martwi mnie Twoja mania prześladowcza, znajdujesz tu nawet grupy zorganizowane w szkodzeniu Tobie.
    We mnie trafiłeś jak kulą w płot.
    Ostatnia chwila, abyś udał się po poradę dotyczącą tajemnic życia wewnętrznego i prawidłowego postrzegania rzeczywistości.
    Spokoju życzę i ograniczenia liczby zakładanych wątków o tym samym.

Januszowi zwieracze nie trzymają.
    Zastanawia jednak nie ich dziurawy stan, ale to, że moderacja śpi i nie reaguje na takie wulgaryzmy.

Razem są na jednym etacie i łańcuszku u grubasów > ?
    Jak sądzicie?
    Zróbcie ankietę, to wrzucimy na insta.

Pisałem ostatnio do Warrena, co tam ma w portfolio.
    Nie odpisał, ale link odesłał ...

https://www.nakolei.pl/bill-gates-i-warren-buffett-inwestuja-w-kolej/

Dnia 2021-05-04 o godz. 21:28 ~AS napisał(a):
    >
    > Pisałem ostatnio do Warrena, co tam ma w portfolio.
    > Nie odpisał, ale link odesłał ...
    >
    > https://www.nakolei.pl/bill-gates-i-warren-buffett-inwestuja-w-kolej/
    >

Nic z tego, stal za droga..., a może ktoś zaraz wymyśli inną bajeczkę dla uzasadnienia stagnacji kursu? Może wyniki za I kwartał 2021?

[x]
NEWAG 0,00% 91,00 2025-10-31 16:34:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.