Fatalny news. Skoro zarobili niby 2x więcej w 2020 w porównaniu do 2019, a dywidenda wzrosła tylko nieznacznie, to pytanie czy ten wzrost zysku był realny, czy to jakieś manipulacje księgowe. Bardzo ciekawe.
Może nieznacznie to nie jest idealne słowo. Ale skoro zyski wzrosły o ponad 100%, a dywidenda wzrosła tylko o 30%, to może jednak te zyski są czysto księgowe? Jeśli zawsze wypłacają 60-70% z zysku jako dywidendę, to czemu teraz nagle spadło do 35%? Coś tu nie gra. Szkoda, że zarząd nie potrafi udzielić wywiadu czy zrobić prezentacji i wytłumaczyć skąd taka decyzja. Jak Zarząd nie komunikuje się w żaden sposób z inwestorami indywidualnymi to nie ma co się dziwić, że rodzą się takie pytania - zachowują się tak jakby mieli coś do ukrycia.
Ja obstawiam natomiast, że spodnie do 2 zł. Bo wynik gigantyczny i 5% dywidendy gdy większość spółek jej nie wypłaca albo nie wypracowuje zysku..SPRZEDAWAĆ LUDZISKA I SPRZEDAWAĆ BO TO KATASTROFA PRZECIEŻ:-))). Żarty to oczywiście...
ale rozumiesz, że dywidenda jest odcinana od ceny? więc będziesz miał mniejsze odcięcie i mniej zapłacisz dochodowego (albo później), a jak masz decorę w IKE to kiedyś?
Rozumiesz, że ROE decory to ~30%? więc wypłata poniżej 30% yield nie ma sensu dla inwestorów?
Ludzie więcej cierpliwości do giełdy. Nie wszystko odrazu. Przepadniecie!
Obserwuję Decore od 2014r.Czyli wtedy kiedy płacili 42gr.na papier. Kupiłem w 2016r. Zaczynałem od 85gr na akcje. Teraz dostanę 2zł czyli ok 20% dywidendy... Ale czekałem na to 5 lat. Wy wszystko chcecie mieć tu i teraz. Proponuję zastanowić się dobrze jeszcze raz...