• Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~poiu [195.182.35.*]
    Po przeczytaniu info na stronie spółki i posłuchaniu wywiadów/webinarów z Prezesem Legimi wydaję się bardzo interesującą spółką, taką trochę ecommercową, trochę technologiczna a na pewno z ekspozycją na dzisiejsze trendy jak to się często nazywa cyfryzacji

Subiektywne, moje, argumenty ZA na Legimi to:
    - imponująca dynamika wyników, CAGR przychodów ok 50%, wzrost przychodów w 2020 +84% rdr. Pandemia w 2020 pomogła bo ludzie siedzieli w domu i więcej czytali. Ale przed pandemia dynamiki były juz bardzo wysokie więc wydaję się że biznes jest na długoterminowym silnym trendzie wzrostowym
    - lider branży cyfrowej sprzedaży książek z innowacyjną a może nawet rewolucyjną usługą abonamentową podczas gdy wszyscy inni oferują ebooki w formule płatność per książka, Legimi w formie abonamentu dającego dostęp do całej biblioteki ebooków i audiobooków. Model subskrypcyjny w ostatnich latach zrobił się bardzo popularne, prekursorami byli oczywiście Spotify czy Netflix.
    - super ciekawy produkt czytnika za 1zł, przy podpisaniu umowy. To na pewno zachęca klienta do czytania, używania a przez to do wiązania się na dłużej z Legimi
    - unikatowa oferta współpracy z bibliotekami publicznymi, które tak wiem są archaiczne w swej naturze, ale cały czas zrzeszają bardzo duża liczbę czytelników którzy powoli zmieniają się razem ze zmieniającym światem. Biblioteki chcąc utrzymać ich i zaoferować coś ciekawego, powinny coraz chętniej wykupować dostęp do bazy Legimi. Potencjał tego rynku jest duży, także dlatego że oprócz Legimi nikt tego rynku nie dotyka jak na razie
    - Readfy czyli spółka niemiecka - Niemcy to największy rynek ebookow w Europie a Readfy ma ciekawy model dostępu freemium i reklamowy. Ma tez bardzo duża bazę użytkowników do których Legimi planuje oferować płatne abonamenty
    - dotacja 3.7mln zł z NCBiR na projekt technologiczny
    - Zarząd - Prezes który jest założycielem wygrywał w przeszłości nagrody dla obiecującego młodego przedsiębiorcy, więc doceniony był przez specjalistów
    - Założyciele nie dopuścili swoich akcji do obrotu co pokazuje że traktują projekt Legimi mocno długoterminowo,
    - Przetasowania w akcjonariacie - ostatnio niedawno przed debiutem jeden z funduszy Private Equity mocno zmniejszył swój udział , wiec odchodzi ryzyko podaży a sporą część akcji kupiła rodzina MacGovern, znana na rynku, gdyż Henry MacGovern to twórca sukcesu Amrest. Objęcie 11% akcji dobrze świadczy o Legimi, a myślę że Henry też być może zaangażuje się do Rady Nadzorczej i będzie pomagał w rozwoju

Wycena ? Wyniki finansowe pokazują że Legimi to spółka o bardzo silnym profilu wzrostowym z ekspozycja na modne ostatnio biznesy nowych technologii/ecommerce etc. W USA taki podmiot byłby wyceniony bardzo wysoko, ale żyjemy w Polsce więc.
    Legimi rosło w 2020 +84% na przychodach, za ostatnie lata CAGR jest także bardzo wysoki. Można zakładać że mocna dwucyfrowa dynamiki powinna się utrzymać. Prezez ostatnio w wywiadzie wspominał że 1kw2021 wygląda obiecująco. Patrząc na dostępne prognozy na Allegro, oczekuje się że urośnie w 2021 ok 35% na przychodach. Przy dzisiejszym kursie Allegro wyceniane jest na wskaźniku C/Z ok 55x i EV/EBITDA ok 35x. Legimi zrobiło w 2020 ok 4.4mln zł EBITDA i 2.2mln zł zysku netto. Zakładając, w mojej ocenie konserwatywnie, ok 6mln zł EBITDA i 3.5mln zł zysku netto. Wycena na bazie wskaźników Allegro to ok 120-200mln zł czyli ok 85-140zł na akcje. To tak na szybko. Wiadomo Allegro to gigant, ale w sumie będzie mieć coraz bardziej pod górkę bo Amazon, Alliexpress. Allegro też w sumie rośnie wolniej niż Legimi, chociaż wiadomo że cyfry na zupełnie innych poziomach.

Mamy teraz ofertę IPO Vercom który też fajnie rośnie i zrobił w 2020 ok 26mln zł EBITDA in 19.5mln zł zysku netto, więc sprzedaję się na wskaźniku EV/EBITDA ok 27x i C/Z ok 33x, co dawałoby wycenę Legimi ok 115-160mln zł czyli ok 80-113zł na akcje. Oczywiście na szybko licząc
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~milegi [188.65.43.*]
    popieram - wyglada perspektywicznie
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~dd [89.64.90.*]
    Dnia 2021-04-14 o godz. 11:39 ~milegi napisał(a):
    > popieram - wyglada perspektywicznie

Perspektywiczna to jest moja pozycja. 
    Zająlem juz dawno. Mówia ze horyzontalna jest najlepsza. Nie wiem, czy mnie ktos nie oklamuje i nie laduje w kakao?
    Pytanie co na to ksiegowy?
    Co na to rodzina Adamsow?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [171.22.91.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~dd [89.64.90.*]
    Pewnie pisal cos ten od ksiegowego.
    Nie wiem, czy juz pytalem co na to ksiegowy?
    Rodzina Adamsow pakiecik miala dokupic, ale w koncu ja poszedlem dokupic pakiecik do monopolowego.
    Mowil ze na wysoki procent przelewy tam robią. No i poszedlem.
    Kazali sie schylić po mydlo...

Do tej pory lepszych akcji nie przerobilem! 
    Kocham takie akcje.

• Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~Xxx [89.64.116.*]
    Legimi musi zacząć zarabiać na rynku niemieckim to wtedy można rozmawiać o perspektywach na razie to taki większy start up
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~Gregg [89.64.90.*]
    Słysze to o tej spółce od dawna, zanim weszli w abonamenty...jakies 5 lat temu gdy ich przychody liczone były w tysiącach zł.
    5 lat mineło spólka rozwinęła biznes, ma stałe, rosnące wpływy z abonamentów, ma już przychody ponad 1000x wieksze...
    (marzyliśmy wówczas by takie kiedys były)
    ...a zawsze przyjdzie ktos kto wymysli ze to "start-up"..;D

;)))

• Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~dd [171.22.91.*]
    Dnia 2021-04-19 o godz. 09:28 ~Gregg napisał(a):
    > Słysze to o tej spółce od dawna, zanim weszli w abonamenty...jakies 5 lat temu gdy ich przychody liczone były w tysiącach zł.
    > > 5 lat mineło spólka rozwinęła biznes, ma stałe, rosnące wpływy z abonamentów, ma już przychody ponad 1000x wieksze...
    > (marzyliśmy wówczas by takie kiedys były)
    > > ...a zawsze przyjdzie ktos kto wymysli ze to "start-up"..;D
    > >
    > > ;)))
    >

Gregg a co na to księgowy? hahahah
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~kupiec [46.174.3.*]
    wszystko w miarę się zgadza oprócz tego, że wyliczenia C/Z są w przypadku tej konkretnej spółki bez znaczenia. Proszę o podanie C/Z Spotify. No właśnie... cały czas na minusie. Liczy się przychód i liczba klientów. Sypią nie mający pojęcia o tego typu biznesie. Przypominam, że spółka zmniejsza swoje zadłużenie, czyli de facto zysk jednostkowy w PL wyniósł ok 4mln uwzględniając wykup obligacji o wartości 2mln. No ale mogę się mylić bo żaden ze mnie księgowy.
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~Rockefeller [88.156.67.*]
    Dnia 2021-04-19 o godz. 11:58 ~kupiec napisał(a):
    > wszystko w miarę się zgadza oprócz tego, że wyliczenia C/Z są w przypadku tej konkretnej spółki bez znaczenia. Proszę o podanie C/Z Spotify. No właśnie... cały czas na minusie. Liczy się przychód i liczba klientów. Sypią nie mający pojęcia o tego typu biznesie. Przypominam, że spółka zmniejsza swoje zadłużenie, czyli de facto zysk jednostkowy w PL wyniósł ok 4mln uwzględniając wykup obligacji o wartości 2mln. No ale mogę się mylić bo żaden ze mnie księgowy.

Mylisz się. Jakim cudem zaliczasz spłatę długu czyli kapitał obcy w bilansie spółki do czynnika wpływającego na wynik finansowy w RZiS? To są dwie kompletnie różne rzeczy (co najwyżej spłata długu zmniejsza koszty finansowe).
    I po drugie: (cyt.) "wyliczenia C/Z są w przypadku tej konkretnej spółki bez znaczenia". Dlaczego??????? Jedni kierują się analizą techniczną, inni fundamentalną, a jeszcze inni wskaźnikową.
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~kupiec [46.174.3.*]
    zmniejszenie długo wzięło się z jakiegoś zysku tak? Spółki subskrypcyjne działające w internecie funkcjonują właśnie w ten sposób, zwiększając nakłady na utrzymanie i pozyskiwanie klientów. Głównym priorytetem jest istnienie czy widoczność firmy wśród konkurencji. Ciężko się kierować takimi wskaźnikami w ocenie kondycji i perspektyw spółki. To już w USA o tym wiedzą od dawna, że inaczej działa bank a inaczej spółka wypożyczająca filmy.
    Wycena w tej chwili jest według mnie mega atrakcyjna i przyznam, że jestem tu z ciekawości od 16 złotych. Tu niestety, tak jak przy czytaniu ze zrozumieniem trzeba wykazać się myśleniem a nie czystą gejmingową frajdą z pozycji na steamie. Myślę, że cierpliwość zostanie wynagrodzona i czegoś się wszyscy nauczymy. Ave Cezar.
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~spokojnyaleobesrany [5.173.56.*]
    Zobacz wątki dotyczące LegimiZobacz profil Legimi
    Autor: ~kupiec [46.174.3.*] 2021-04-19 12:33
    Ostatni dostępny kurs:  25,15 zł
    Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące
    zmniejszenie długo wzięło się z jakiegoś zysku tak? Spółki subskrypcyjne działające w internecie funkcjonują właśnie w ten sposób, zwiększając nakłady na utrzymanie i pozyskiwanie klientów. Głównym priorytetem jest istnienie czy widoczność firmy wśród konkurencji. Ciężko się kierować takimi wskaźnikami w ocenie kondycji i perspektyw spółki. To już w USA o tym wiedzą od dawna, że inaczej działa bank a inaczej spółka wypożyczająca filmy.
    Wycena w tej chwili jest według mnie mega atrakcyjna i przyznam, że jestem tu z ciekawości od 16 złotych. Tu niestety, tak jak przy czytaniu ze zrozumieniem trzeba wykazać się myśleniem a nie czystą gejmingową frajdą z pozycji na steamie. Myślę, że cierpliwość zostanie wynagrodzona i czegoś się wszyscy nauczymy. Ave Cezar.

Jakim cudem jestes od 16 zł ?????jak kurs na ta chwile jest 25 zł jako najniższy od debiutu :)
    od drugiego zapisu w 2019
  • Re: Legimi - super ekspozycja na dzisiejsze trendy, dynamiki imponujące Autor: ~Rockefeller [88.156.67.*]
    (...) Wycena w tej chwili jest według mnie mega atrakcyjna (...)
    Dlaczego?
    Zbliża się np do s k inwallet, spółki która generuje 1/3 przychodu i nie ma zysków, ani stałych klientów.
    Ano właśnie, jeden inwestor bierze pod uwagę analizę techniczną, drugi - fundamentalną, trzeci - wskaźnikową, czwarty - porównawczą, piąty wszystkie naraz lub ich kombinacje, a szósty - analizę "bo mi się tak wydaje". Z tego wynika, że jeden uważa, że jest za drogo, drugi - że jest za tanio, trzeci - że jest w sam raz, a czwarty - "kupi się i się zobaczy".
[x]
LEGIMI 1,37% 36,90 2025-12-03 14:59:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.