Kiedyś pojawiały się tu porównania MDI z inną spółką z branży – Sunexem. Spółka ta jest mi dobrze zanana i sporo dała zarobić zatem napiszę kilka przemyśleń. Obie spółki oprócz działania w szeroko pojętej sferze OZE mają pewne podobieństwa jeśli chodzi o psychologiczne nastawienie rynku do zarządu. Otóż Sunex podobnie jak MDI, swego czasu mocno zawiódł rynek i akcjonariuszy (sprawa sprzedaży akcji przez prezesa. Stał się niejako czarną owcą giełdy (rok 2015.) I musiały minąć całe 3 lata zanim rynek przebaczył (koniec 2018r) Od tego czasu spółka urosła ponad 10 krotnie. Gdyby szukać przyczyn tak spektakularnej zmiany postrzegania spółki która oszukała rynek to na pierwszy plan wysuwa się jedna sprawa: spółka zaczęła zarabiać. W 2018 roku w drugim i trzecim kwartale spółka podwajała zysk netto. Po trzecim kwartale 2018r zarobiła ok.2 miliony zł. Przy kapitalizacji ok. 12 milionów. Co daje c/z ok. 5. I dopiero wtedy walor zaczął rosnąć. Wracając do MDI: W IV 2020 zarobił 3,3miliona. Jeśli w kolejnym kwartale progresja zysku była by widoczna (6-7 milionów) to może sytuacja z Sunexu się powtórzyć. Oczywiście, te dywagacje są bardzo uproszczone, prostackie można by powiedzieć. Bo nie tylko zysk netto jest ważny w postrzeganiu kondycji spółki. Ale stanowią jakiś przyczynek do rozważań o możliwym scenariuszu w wycenie MDI.
ZENERIS PROJEKTY SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Data rejestracji 2007-03-22 Wspolnik PAWEŁ STANISŁAW TURNO , MARIUSZ JAN KOSTRZEWA Zarzad MARIUSZ KOSTRZEWA Adresul. PADEREWSKIEGO 7/--- 61-770 POZNAŃ WIELKOPOLSKIE dostawca usług z zakresu instalacji fotowoltaicznych i hydroenergetycznych
Obecnie Zeneris Projekty obszar działania Wielkopolska, Pomorza Zachodnie i na Dolnym Śląsku Głównym podstawowym biznesem są dwa filary usług z obszaru energii fotowoltaicznej i hydroenergetyki, ale zakładamy rosnący udział kontraktów w nowym segmencie gromadzenia energii wytwarzanej przez instalacje fotowoltaiczne. Spółka w drugim kwartale 2021 roku zamierza przeprowadzić ofertę publiczną akcji o wartości do 3 mln zł, której warunki zostaną zaprezentowane na platformie Crowdconnect.pl
Raport bieżący nr 25 2013 Data sporządzenia: 2013-04-09 Zarząd spółki BBI ZENERIS NFI S.A. informuje, że w dniu 9 kwietnia 2013 r. na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu BBI Zeneris NFI S.A., Pan Paweł Turno oraz Pan Fabian Siemiatowski złożyli rezygnację z uczestnictwa w Radzie Nadzorczej spółki BBI Zeneris NFI S.A.
Będzie info? W oprzedniej treści nie wszedł mi pytajnik. Bo jestem ciekaw czy w najbliższym czasie będzie jakaś pozytywna informacja - moze ktoś coś wie
No i jak tam optymiści? Po kursie i obrotach widać że niewielu was się ostało. Zobaczymy w piątek ile naprawdę warta jest ta spółka. Bo jeśli nie będzie progresji zysku, a nie daj Boże, strata, to myślę, ze można spokojnie zapomnieć o MDI. Na rynku pojawia się teraz tyle okazji że jest w czym wybierać.
Ostatni rok lub dwa są już za nami:) To właśnie jeden z problemów większości graczy czyli wróżenie z przeszłości. U naszych sąsiadów z południa mówi się "To se ne wrati".
MDI dopiero se rozkreti :)
Okazję były ale się zmyły bo w ciągu roku dały zarobić setki procent Paaulinko. Za to gniot MDI jak był rok temu po 4 zeta tak stoi po 4 zeta jak ten goły na rogu stodoły. Różnica tylko taka że mają ze
sto baniek więcej zakontraktowane zysku netto niż rok temu .
Nie zgodzę się, ze nie ma okazji. Podam jeden tylko przykład: Asbis. Spółka urosła w ciągu roku o 1000% i dalej jest tania wskaźnikowo. Kurs cały czas nie nadąża za poprawiającymi się fundamentami! No i płaci regularnie, dwa razy do roku sowitą dywidendę. Nie jakieś grosze które MDI dopiero ma zamiar! (jak będą zyski oczywiście) Czego chcieć więcej? Niech nikt nie traktuje tego jako naganianie tylko przykład zwycięskiej spółki która dalej jest na czele peletonu i ciągle daje zarobić. (aktualnie jest w klasycznej korekcie).
Nie jesteś w temacie. W tym roku dywidenda z Asbisu wyniesie pewnie ok 2 zł. (już wypłacili ponad 70 gr, reszta w grudniu. Co by się musiało stać aby twoja cena się spełniła? Pewnie jakiś armagedon, choć oczywiście wszystko jest możliwe. Z takim nastawieniem do spółek, jesteś pewnie tylko dawcą kapitału, choć trzeba przyznać, że i tacy są potrzebni na rynku i stanowią jego nieodzowną część.
A to MDI zmieniło nazwę bo jakieś tu dziwne wkręty chodzą. Śmieszne są te dywagacje przedraportowe nagle okazuje się ze wszystkie firmy poza MDI są znakomite i kurs będzie rosnął. Masakra dlaczego mi o tym wcześniej nie powiedzieliście. Jutro wszystko puszczam z dymem.
Nie spinaj się tak. Generalnie MDI jest spółką ...słabą jeśli chodzi o historię, osiągnięcia, stopy zwrotu, wyniki, itd. Weszli na giełdę w podejrzanych co najmniej okolicznościach, z napompowaną kapitalizacją, z deklaracjami płacenia dywidend. Skończyło się na dwóch raz 8 gr, raz 9.Ostatnio coś zaczęło się dziać (wysyp umów), i optymistyczny raport z q4.Czy to tylko przypadek przy (słabej) pracy, czy jaskółka odrodzenia? Okaże się w piątek. Dlatego ten raport jest tak ważny. Czy będzie dobry? Czy będzie pokazywał kontynuację pozytywów? Czy na tych dumnie raportowanych kontraktach spółka zarabia? Rynek jakoś w to nie wierzy, co widać po kursie. Ale oczywiście rynek też się myli (choć rzadko)
Piękna sesja dziś na Asbisie! wygląda na koniec korekty, i można wspinać się na kolejne, wyższe poziomy. Życzę każdemu trafić taką spółkę do portfela i trzymać co wbrew pozorom wcale nie jest łatwiejsze gdy spółka rośnie o kolejne setki %. Gdzieś czytałam, że w ostatnich pięciu latach na GPW było około 20 spółek które dały stopę zwrotu ponad 1000%. No ale jesteśmy na wątku MDI. Tutaj taki przypadek nie zachodzi. Choć ja już na giełdzie sporo widziałam i kto wie? Może to będzie kiedyś drugi Asbis?