Właśnie brak optymizmu, ludzie mniej boją się inwestować w firmę która można powiedzieć prawie wogule nie płaci dywidendy niż ta która niezbyt często lecz obficie płaci.
Ciężko powiedzieć, tak duża dywidenda zarówno kusi jak i odstrasza. Większość akcji jest w rękach zarządu więc chcą sobie zyski wypłacić co zrozumiałe. Im się nie będzie spieszyć z odbiciem kursu raczej.
Zysk w ubiegłym roku mieli tak duży bo ogromną część z niego pochodzi ze sprzedaży jakichś udziałów w ePłatnosci. Wątpię by w tym roku mogli coś takiego powtórzyć, więc radzę przygotować się na kiszeniu kursu w okolicach 10-15 zł z jakieś pół roku.
Ryzyko pobrania dywidendy nie jest wysokie ,bo przecież 50 % dostanie się od razu . Reszta co zostanie powinna się sukcesywnie odbijać , jeśli tak będzie jak zapowiada zarząd . Myślę ,że to nie jest jakaś wydmuszka i skoro wypracowała taki zysk za ubiegły rok , to chyba mają panaceum jak to robić w przyszłości .
CZEMU NADAL SPADA? wczoraj doszło do 27,80 i wg szacunkow dzis powinno byc z 1zl wiecej a nagle jest spadek do 26,60... teoretycznie jutro ostatni dzien zakupu dla dywidendy (liczac plus 2 dni do 19)
Dnia 2021-04-14 o godz. 20:15 ~kkk napisał(a): > Dnia 2021-04-14 o godz. 18:25 ~ju napisał(a): > > czyli jutro wszyscy na pokładzie ? > > Oj będzie bolało jak po dywidendzie kurs zatrzyma na 10 - 12 zł a ostrzegałem, że PEP to historia a zacznie się zwykłe życie
I cóż kochani nie słuchaliście ostrzeżeń mój scenariusz się zaczyna sprawdzać. Nigdy nie miałem akcji tej firmy ale trochę wiem co ta firma reprezentuje.
Ja bardzo dziękuję,bo dzięki twoim wpisom nie dałam się ubrać po 24 nie kupiłam odpuściłam i to był dobry strzał dziękuję a mówią że blondynki nie mają umysłu
a ja się dałem ubrać: kupiłem 648 akcji po 31 zł., czyli za ok. 20,1 tys. zł., dostałem dywidendę w grudniu ok. 7,8 tys. zł. (14,98 minus belka) i cierpliwie czekałem, aż wypłacą drugą część, jak w 2016 (wujek google historię ci powie). na forum zaprzeczali, gdzie tam, to wszystko co zapłacą, nie będzie żadnej drugiej części, a tu zonk :-) i 12 zł. dodatkowo. kurs doszedł do 28 zł. i sprzedałem. mam stratę na kup/sprzedaj ok. 2tys. (tu zyskam jeszcze na podatku, jak sprzedam z innych akcji) i dywidendę 7,8 tys., czyli na czysto w 3 miesiące 29%, dobry biznes. żadna spółka, która zarabia na projektach IT, nie będzie rezygnowała z wypłaty prawie całego zysku w dywidendzie za taki deal jak z e-płatności, mieli ok. 65 mil EUR = ok. 290 mil. zł. z transakcji sprzedaży e-platnosci, to daje ok 40 zł. za akcję, nikt nie zatrzyma się na 14,98 zł. zaliczki i tak byli "łaskawii" wypłacając sobie tylko 12 zł. w drugiej części. Piękny deal, super spółka, piękna dywidenda + podnieśli sobie wartość księgową na akcję do ok. 16-17 zł. Wrócę tu, jak spadnie do tych 11-12 zł., co tacy jak ty straszą.