mam pytanie odnośnie rozliczania podatku z dywidendy na tym papierze w przypadku, kiedy mam go na IKE albo IKZE. Wyczytałem na forum, że ten podatek trzeba rozliczyć jako dochód uzyskany za granicą? Czy to prawda? Jak sprawa ma się w takim wypadku z IKE i IKZE, gdzie do momentu wypłacenia pieniędzy nie płace podatków, a w przypadku IKE jeśli dożyję do 60 roku życia to teoretycznie nic nie zapłacę. Pytam bo mam papier na IKE, IKZE i zwykłym koncie maklerskim.
Niestety dla IKE/IKZE ten papier niewiele daje. Litwa i tak pobiera swoje 15% niezależnie od rachunku, jaki masz. IKE/IKZE chronią Cię tylko przed dodatkowymi 4% w Polsce "wyrównującymi" do podatku belki. Litewska część jest odprowadzona wcześniej, więc na IKE/IKZE dostaniesz 85% kwoty brutto dywidendy.
Dzięki za odpowiedź, nie wiedziałem tego. Czyli dobrze rozumiem, ze przy ewentualnej wcześniejszej wypłacie z IKZE będę musiał doliczyć te 4% od dywidendy? Np. ja dywidendę dostanę w tym roku, a wypłacę sos w 2034 to będę musiał się ogarnąć z tymi 4% za ten rok, w sensie będę musiał o tym pamiętać? Czy mnie skasują 19% jeszcze raz pomimo, że już zostało pobrane 15% bo hajs mi wypłacą od wypracowanego zysku do dnia wypłaty?
na ike ikze żadnych dopłat podatkowych nie robisz, żadnych korekt pitów. Firmy z usa dywidendy opodatkowane na 30% zabiorą od dywidendy Rosyjskie firmy z Londynu 15% ci zabiorą Firmy z RPA, Meksyku notowane w USA - dywidenda w całości np SBSW, SCCO przetestowane w boju