wierzyć się nie chce że jest tyle osób chętnych sprzedawać w tak niskiej cenie, ale to wynika z dużej kapitalizacji (5,6 mld PLN), w której jest liczna masa pseudoinwestorów, bo to naturalne zjawisko. Uświadomię drobny inwestorze, żebyś przestał pchać papier nadaremno, a przeczekał dwa tygodnie, a zarobisz więcej niż sam planowałeś
zawsze Comarch był niżej wyceniany niż Asseco, mam na myśli C/Z : (a tymczasem jest odwrotnie) Comarch 15,30 C/Z ; Asseco 14,00 C/Z ; oznacza to, że wzrost Asseco przynajmniej do wyrównania kursu ma +9,3%
kolejno cena/WK : Comarch 1,68 C/WK ; Asseco 0,93 C/WK; kolejna przewaga Asseco, wycena poniżej wartości rzeczywistej
portfel zamówień na rok 2021: Comarch: kilka % ale mniej niż 10% wzrost r/r (wiceprezes Tarański) Asseco: +13% backlog
przychody zagraniczne: Comarch: 58,6% przychodów zza granicy Asseco: 88,3% przychodów zza granicy, głównie wyrażonych w USD, a każdy wie że jak słaba jest złotówka a oznacza to potężny wzrost przychodów i zysku wyrażonych w PLN
rekomendacja: Comarch: 267 zł (mbank 30.03.2021) Asseco: 87,22 zł tyle wychodzi aby być na równo z Comarchem
W obecnym momencie kiedy mamy słabą złotówkę to powinna być przewaga Asseco nad Comarchem, mam nadzieję drobny inwestorze że akcje uważasz nie za papier toaletowy, a coś za co kupisz ten papier aby nie chodzić zesranym że mało zarobiłeś
Moim zdaniem przyczyną niskiego kursu są za niskie dywidendy, Od 2016 do 2020 roku, przez 4 lata wynosiły one równo po 3 zł na akcję, w tym roku też tyle będzie 3,13zł , więc dlaczego dla spółki dywidendowej kurs miałby rosnąć w tym okresie? W kwietniu 2016 kurs wynosił 60 zł, w kwietniu 2021 wynosi 67 zł.
Ale zyski rosną...
Zyski pozostawione w firmie są reinwestowane i dają jeszcze lepsze wyniki
Przyczyną marazmu jest to,że spółka pewnie opuści GPW wiec nie może pójść zbyt wysoko
Pojdzie wezwanie po 75 i inwestorzy będą happy
Zyski rosną a od 5 lat dokładnie ta sama dywidenda w wysokości 3 zł na akcję. W USA normą jest, że dywidendy rosną z każdym rokiem, weź teraz uwzględnij inflację i okaże się, że tegoroczne 3.11zł jest mniej warte niż 3 zł sprzed 5 lat. Rynek zachowuje się racjonalnie...
1) CDR spada nie dlatego, że nie wypłacili dywidendy
2) Dopóki growth rate z kapitału jest na dwucyfrowym poziomie to akcjonariusze są ok z niższej dywidendy
Solorz nie pozwoli na wzrosty. To było świetnie widać w dniu opublikowaniu wyników. Kurs szybko ruszył na północ, a potem natychmiast został zasypany podąża. Tutaj kurs jest kontrolowany.
Dywidenda 3,13 zł jest relatywnie dużo niższa od poprzednich lat w stosunku do zysku oraz inflacji (za ostatni rok 5-6%) !!! Tak jak pisałem przy tych zyskach to 3,5-4zł ..jak psu buda !!! Zębaty już położył łapę ... a ty spekulancie ciesz się ,że masz 4,5% brutto bo w banku nic nie dostaniesz ....dlatego tak to działa
Dywidenda zawsze stabilizuje kurs ..... nie pisałem czy mi coś da czy nie !!! Długo terminowo i regularnie zawsze się OPŁACA .. A kurs zawsze wraca .......
Możesz nie płacić podatku a siła spółek dywidendowych jest w tym, że dywidendy reinwestujesz w akcje innych dywidendowych spółek i masz składaną stopę dużo wyższą. Bez podatku dodatkowa akceleracja, np IKE. Pozdrawiam. Dywidendowy
Dnia 2021-04-02 o godz. 13:32 michal741 napisał(a): > wierzyć się nie chce że jest tyle osób chętnych sprzedawać w tak niskiej cenie, ale to wynika z dużej kapitalizacji (5,6 mld PLN), w której jest liczna masa pseudoinwestorów, bo to naturalne zjawisko. Uświadomię drobny inwestorze, żebyś przestał pchać papier nadaremno, a przeczekał dwa tygodnie, a zarobisz więcej niż sam planowałeś > > zawsze Comarch był niżej wyceniany niż Asseco, mam na myśli C/Z : (a tymczasem jest odwrotnie) > Comarch 15,30 C/Z ; > Asseco 14,00 C/Z ; > oznacza to, że wzrost Asseco przynajmniej do wyrównania kursu ma +9,3% > > kolejno cena/WK : > Comarch 1,68 C/WK ; > Asseco 0,93 C/WK; > kolejna przewaga Asseco, wycena poniżej wartości rzeczywistej > > portfel zamówień na rok 2021: > Comarch: kilka % ale mniej niż 10% wzrost r/r (wiceprezes Tarański) > Asseco: +13% backlog > > przychody zagraniczne: > Comarch: 58,6% przychodów zza granicy > Asseco: 88,3% przychodów zza granicy, głównie wyrażonych w USD, a każdy wie że jak słaba jest złotówka a oznacza to potężny wzrost przychodów i zysku wyrażonych w PLN > > rekomendacja: > Comarch: 267 zł (mbank 30.03.2021) > Asseco: 87,22 zł tyle wychodzi aby być na równo z Comarchem > > W obecnym momencie kiedy mamy słabą złotówkę to powinna być przewaga Asseco nad Comarchem, mam nadzieję drobny inwestorze że akcje uważasz nie za papier toaletowy, a coś za co kupisz ten papier aby nie chodzić zesranym że mało zarobiłeś >
Zapomniałeś dodać dywidenda Assecco 3,05, 3,11 cena 70 Comarch 1,5 cena ponad 200 a do tego Cracovia i Jet Filipiaka
Dnia 2021-04-06 o godz. 20:07 ~inwestor napisał(a): > Dnia 2021-04-02 o godz. 13:32 michal741 napisał(a): > > wierzyć się nie chce że jest tyle osób chętnych sprzedawać w tak niskiej cenie, ale to wynika z dużej kapitalizacji (5,6 mld PLN), w której jest liczna masa pseudoinwestorów, bo to naturalne zjawisko. Uświadomię drobny inwestorze, żebyś przestał pchać papier nadaremno, a przeczekał dwa tygodnie, a zarobisz więcej niż sam planowałeś > > > > zawsze Comarch był niżej wyceniany niż Asseco, mam na myśli C/Z : (a tymczasem jest odwrotnie) > > Comarch 15,30 C/Z ; > > Asseco 14,00 C/Z ; > > oznacza to, że wzrost Asseco przynajmniej do wyrównania kursu ma +9,3% > > > > kolejno cena/WK : > > Comarch 1,68 C/WK ; > > Asseco 0,93 C/WK; > > kolejna przewaga Asseco, wycena poniżej wartości rzeczywistej > > > > portfel zamówień na rok 2021: > > Comarch: kilka % ale mniej niż 10% wzrost r/r (wiceprezes Tarański) > > Asseco: +13% backlog > > > > przychody zagraniczne: > > Comarch: 58,6% przychodów zza granicy > > Asseco: 88,3% przychodów zza granicy, głównie wyrażonych w USD, a każdy wie że jak słaba jest złotówka a oznacza to potężny wzrost przychodów i zysku wyrażonych w PLN > > > > rekomendacja: > > Comarch: 267 zł (mbank 30.03.2021) > > Asseco: 87,22 zł tyle wychodzi aby być na równo z Comarchem > > > > W obecnym momencie kiedy mamy słabą złotówkę to powinna być przewaga Asseco nad Comarchem, mam nadzieję drobny inwestorze że akcje uważasz nie za papier toaletowy, a coś za co kupisz ten papier aby nie chodzić zesranym że mało zarobiłeś > > > > Zapomniałeś dodać dywidenda Assecco 3,05, 3,11 cena 70 Comarch 1,5 cena ponad 200 a do tego Cracovia i Jet Filipiaka
Dnia 2021-04-06 o godz. 20:07 ~inwestor napisał(a): > Dnia 2021-04-02 o godz. 13:32 michal741 napisał(a): > > wierzyć się nie chce że jest tyle osób chętnych sprzedawać w tak niskiej cenie, ale to wynika z dużej kapitalizacji (5,6 mld PLN), w której jest liczna masa pseudoinwestorów, bo to naturalne zjawisko. Uświadomię drobny inwestorze, żebyś przestał pchać papier nadaremno, a przeczekał dwa tygodnie, a zarobisz więcej niż sam planowałeś > > > > zawsze Comarch był niżej wyceniany niż Asseco, mam na myśli C/Z : (a tymczasem jest odwrotnie) > > Comarch 15,30 C/Z ; > > Asseco 14,00 C/Z ; > > oznacza to, że wzrost Asseco przynajmniej do wyrównania kursu ma +9,3% > > > > kolejno cena/WK : > > Comarch 1,68 C/WK ; > > Asseco 0,93 C/WK; > > kolejna przewaga Asseco, wycena poniżej wartości rzeczywistej > > > > portfel zamówień na rok 2021: > > Comarch: kilka % ale mniej niż 10% wzrost r/r (wiceprezes Tarański) > > Asseco: +13% backlog > > > > przychody zagraniczne: > > Comarch: 58,6% przychodów zza granicy > > Asseco: 88,3% przychodów zza granicy, głównie wyrażonych w USD, a każdy wie że jak słaba jest złotówka a oznacza to potężny wzrost przychodów i zysku wyrażonych w PLN > > > > rekomendacja: > > Comarch: 267 zł (mbank 30.03.2021) > > Asseco: 87,22 zł tyle wychodzi aby być na równo z Comarchem > > > > W obecnym momencie kiedy mamy słabą złotówkę to powinna być przewaga Asseco nad Comarchem, mam nadzieję drobny inwestorze że akcje uważasz nie za papier toaletowy, a coś za co kupisz ten papier aby nie chodzić zesranym że mało zarobiłeś > > > > Zapomniałeś dodać dywidenda Assecco 3,05, 3,11 cena 70 Comarch 1,5 cena ponad 200 a do tego Cracovia i Jet Filipiaka
Jeszcze do tego dopiszę, że spodziewam po przyjrzeniu arkuszowi zleceń spodziewam się dobrego dnia dla asseco z dalszymi wzrostami.