Daliśmy wszyscy ponieść się emocjom spodziewając się wyników większych aniżeli w Q4, tymczasem wyszło jak wyszło... a nie wyszło źle. BLIRT w Q1 zbudował wytwórnię i zwiększył swoje moce produkcyjne. I co ważne - zanotował DOBRY, choć niższy od oczekiwań przychód. Nowa wytwórnia Proteinazy K stawia BLIRT w szeregu ze światowymi tuzami i pozwoli im powolutku szczypać ze światowego rynku szacowanego na 61,5M USD w 2019 roku. Teraz ta wartość jest z pewnością wyższa a szacuje się, że roczny wzrost rynku tego produktu (CAGR) będzie wynosił ponad 7%. Do tego dochodzą enzymy w których BLIRT jest mocny i już ma swoja pozycję. Panowie i Panie, trzymamy w portfelach akcje GRACZA GLOBALNEGO. To nie jest firma lokalna / regionalna. Niech BLIRT uszczypnie na początek 5% rynku Proteinazy K i w kolejnych latach dołoży kolejne kilka % i już na samym jednym produkcie firma będzie robić kilkadziesiąt milionów czystego zysku rocznie. I musimy pamiętać, że będzie to rynek po-covidowy ale już w nowej rzeczywistości - takiej w której zapotrzebowanie na grupę produktow z portfolio BLIRT'a będzie tylko rosło. Spółka wciąż jest tania i nawet jak wzrosnie do poziomów 2x wyższych to i tak będzie tanio. Do tego jeszcze wczorajsza informacja (dzięki Kuba) o nowym indeksie dzięki ktoremu BLIRT ma szanse trafić do szerszych kręgów. Czekamy na raport roczny, BLIRT pokaże rekordowe zyski i plany na przyszłość. Ja trzymam papier, liczyłem co prawda na 40+ PLN po kwartalnym ale będę musiał poczekać. Pozdrawiam P.S. Jakie spółki obstawiacie na najbliższe miesiące (oczywiście poza BLR)?
Sharp, Ewa - dlaczego Inno? Ja tam byłem, sprzedałem na zwale po konferencji a potem już było za drogo. Do brzegu... tam nie ma nic, lipne raporty, obietnice bez pokrycia, porzucone projekty. Co Was skłania do inwestowania tam?
Na chłodno to uważam, że ten skokowy wzrost sprzedaży testów był spowodowany zamówieniem rządu w I kwartale 2020. Teraz Blirt idzie w innym kierunku i słusznie. Wesołych
Testy rzecz drugorzędna, albo i trzecio. Mnie interesuje główny biznes - czyli ile mają ze sprzedaży produktów. Póki co wygląda na stabilizację na poziomie 10 mln kwartalnie, pomijając nadzwyczajny kwartał IV 20. Czy to się będzie rozwijać - zobaczymy. O prognozy przez 2-3 kolejne kwartały będzie trudno.