Widze pojawilo sie paru nowych dyskutantow z mentalnoscia buchalterow ( swoja droga polowa z nich to typy , ktore cichcem , gdy nikt nie widzi , chetnie porysuja kluczem sasiadowi lakier samochodu..bo jakim prawem on go w ogole ma) . Synki drogie. Powodzenie na gieldzie zawdziecza sie byciem szybszym w: ocenie perspektyw i potencjalu . Rozstrzygajaca jest jakosc ludzi skladajacych sie na firme. Pracownikow i zarzadzajacych. Jedni podejmuja decyzje kierunkowe ( tu np. ekspansja, kierunek ekspansji, komponent cyfrowy ,AI (Ardigen) inni je wcielaja w zycie. Raporty sluza weryfikacji wypelnienia zalozen w czasie. Jezeli wszystko to sie po parokroc spelnia/ potwierdza mozna ekstrapolowac na przyszlosc ,ze kolejne decyzje beda trafne biznesowo. Kto zauwazy to wczesniej niz reszta na gieldzie , zarabia. To jest elementarz. Synki ,ktore tu truja d.., albo robia to z nawyku, albo musza podlewac swoje ego siusiajac na klomb bo tak juz maja. Wlasciwie to co pisze w liscie prezio , sie zgadza. Albo podziela sie jego zdanie albo nie. Nie przypadkowo wzmianka o Ardigen. Wystarczy regularnie sledzic ich publikacje. Pokazcie mi CRO , ktore ma tak silna diwizje AI. W tym sektorze nastapilo , juz pare spektakularnych przejec big farmy, ktora zaniedbala ten trend. To oczywisty plus Selvity. Jedno mnie powiedzmy eufemistycznie , dziwi. Czytam wpisy jakichs bardzo pewnych siebie cieniasow, ktorzy potrafia powiedziec przejecie jakiejs ta spoleczki z Chorwacji i tym podobne. Siedzi taki jeden z drugim na wersalce i pyka w kompa majac czelnosc oceniac ludzi ,ktorzy sa wyczynowcami umyslu. Lekarzy,chemikow,biologow ,napalencow nauki i wspolczesnych Columbow, awantornikow mysli, dzieki ,ktorym taki kanapowiec moze w ogole myslec o przyszlosci. Tylko trep , ktoremu brakuje fantazji potrafi tak glupawo wyrazac sie o tych ludziach. Normalnie olewam takich ignorantow .Wystarczy mi satysfakcja ,ze ich domena , ta niby umiejetnosc zarabiania na gieldzie jest rownie cienka jak ich podku... wpisy. Pewnie nigdy w zyciu nie bedziecie mieli nawet mozliwosci znalesc sie w poblizu ludzi , ktorzy robia taka robote, zeby przekonac sie co to znaczy i ile potrzeba wiedzy,pasji fantazji i ( tak,tak) dowcipu i odwagi ,zeby mierzyc sie z tymi wyzwaniami. Radze wszystkim z zakusami do produkowania glupawych bon motow po liznieciu jakiegos skryptu ekonomii przedsiembiorstw kupowanie prostych biznesow wydobywczych, deweloperskich itp. Biotech jest kompleksowy ,wymaga myslenia dzis o jutrze a raczej popojutrze i decyzji. To tyle. Ja moje decyzje np. dotyczace Selvity podejmowalem przed laty , zaraz po wejsciu na gpw. To bylo o wiele trudniejsze. wielu rzeczy nie mozna bylo zweryfikowac. Teraz to w porownaniu betka. Truizm o premii za ryzyko jednak obowiazuje. Kto chce wejsc na pewniaka i tanio kupuje bony skarbowe tylko czy to tak na prawde tanio?
Mam Selvitę w portfelu 4 lata, po podziale trzymam również Ryvu. Podpisuję się pod wszystkim co napisałeś. Mam podobne przemyślenia co do pseudo mędrusiów, których głupota na tym walorze błyszczy najjaśniej. Świetny komentarz.
Komentarz bardzo dobry. Jedno ale, pisownia rozumiem zagraniczna, brak polskich liter, no i te błędy ortograficzne. Wykształcenie i inteligencja zobowiązują. A tu na koniec d......, znowu coś poszło nie tak. A słownik jest za darmo.
Zysk 18 mln, ale lipa!
Taki zysk ma tysiące małych firm rodzinnych a nie spółka z kapitalizacja 1,5 mld zł!
Tak jak pisałem wcześniej akcje są po 70 zł a wartość księgowa po niecałe 8 zł... Tak mizerny zysk potwierdza po ile powinny być akcje a po ile są napompowane...
Pisze w nocy. Na dyzurze zazwyczaj. Nie chce mi sie czytac ponownie korygujac bledy ortograficzne. Juz kiedys pisalem, ze ten czat to jedyne miejsce , w ktorym uzywam pisanego polskiego ( od 20 lat) . Nie mam programu do korektur polskiego. Czasami gdy czytam ponownie zastanawiam sie czy to obciach walnac ewidentne u otwarte zamiast o? No ale mi sie nie chce, korygowac. Wypluwam z siebie tresc spontanicznie i ze zlosci nad glupota .A potem juz chce sie tego tekstu pozbyc, zazwyczaj w ogole zly , ze zaczynalem.