• Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~ObserwatoR [89.64.32.*]
    Przeglądam to forum od kilku dni, ale można w nim znaleźć w zasadzie nic nie wnoszące wątki.
    Spółka wydaje mi się mega atrakcyjna, wiec napisałem małe podsumowanie, którym możecie się dzielić.

---

Każdy pamięta rajd na spółkach, które były przejmowane etc., jak np. ostatnio Inbook czy KKHerbal.
    Przy takich spółkach można było bardzo dużo zarobić, ale należało wejść wtedy, gdy trwał proces konsolidacji / akumulacji akcji na niskim poziomie przy relatywnie niskim wolumenie.
    Spółki takie potrafiły dać zarobek nawet kilka tysięcy procent.

Analizowałem ostatnio spółkę PLGROUP, przed którą taka opcja jest bardzo możliwa, a sama spółka nawet informowała nas stosownymi espi o przeniesieniu siedziby czy zmianie statusu.

Wekście w PLG w porównaniu do ww. spółek (INBOOK, KKHerbal czy Vabun etc) jest obarczone wg mnie bardzo niskim ryzykiem przy stosunkowo bardzo wysokiej stopie zwrotu.

Dlaczego?

- spółka jest zdrowa - przez ostatnie lata przynosi same zyski, 2020 1.5mPLN, 2019 2mPLN, podczas gdy kapitalizacja wynosi ok. 9mPLN
    - C/WK wynosi 0.5 podczas gdy dla sektora mediana to 2.29, co daje potencjalnie ponad 400% dyskonta
    - C/Z wynosi 6, podczas gdy dla sektora 2 x tyle, więc kolejne dyskonto
    - rating dla spółki jest AA+ (https://www.biznesradar.pl/rating/PLG)
    - spółka ma w planach buyback na poziomie do 500% obecnej ceny, tj. do 2.5PLN (aktualny kurs 0.5PLN)
    - spółka ma w planach przejście na GPW, co oznacza dyskonto do kapitalizacji wymaganej (48mPLN) ponowne dyskonto na poziomie 500%
    - właśnie został wygenerowany sygnał kupna (https://imgur.com/TrXHzWk)
    - AT jednoznacznie pokazuje kupuj
    - niski FF, prezes skupował akcje z rynku i ma obecnie ok. 2/3 wszystkich akcji
    - spółka jest w dłuższej konsolidacji i akcje są zbierane co jest widoczne chociażby do A/D

Podsumowując - spółka powinna być wyceniania (obecnie!) ok. 750% wyżej niż obecnie, a jak dojdzie temat inwestora, to % potencjalnej stopy zwrotu może być o wiele wyższy.

Oczywiście - jak zwykle - nie naganiam na kupno czy sprzedaż. Każdy podejmuje decyzję inwestycyjną samemu, ale polecam się zapoznać z tematem, bo okazja może być niesamowita.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
    ObserwatoR.
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~Świeży [185.238.122.*]
    A mam pytanko do ciebie bo widziałem dwoje wpisy na kilku spółkach. Co myślisz o synerga
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~Martin0 [5.173.139.*]
    Kupiłem pakiet pilotażowy za 41 groszy-niektórzy po moim wpisie postapili tak jak ja-kupili za 41 groszy Nadal trzymam akcje-przed nami ciekawe dalsze sesje giełdowe. Martin.
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~ObserwatoR [89.64.32.*]
    Ja muszę wyjechać na 2 tygodnie, kupiłem skromny pakiecik i czekam na 3-5PLN.

Należy rozbujać tę łajbę, więc dzielcie się moją analizą na innych forach, bo niewiele osób jest świadoma jaka perełka jest na NC z dużymi szansami na GPW.
    Niech gruby nie zbiera sam (a widać ostatnio, że chyba mu się śpieszyć zaczęło) - dajmy zarobić również drobnym!

Pozdrawiam i życzę zielonego kwietnia :)

ObserwatoR
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~PLG [31.0.79.*]
    Świetna analiza! Ryzyko zerowe, a stopa zwrotu może być oszałamiająca
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~Lipa [89.39.107.*]
    Spijanie wzajemne śmietanki z dziubków to macie opanowane do perfekcji...czyli nadworny „MACHER” teraz wyjechał, czyżby się urlopował za kasę jeleni których na hakach pozawieszał?...
    "W IV kwartale 2020 roku sytuacja gospodarcza miała nadal nietypowy charakter, który niewątpliwie
    wpłynął na wyniki finansowe przedstawione w sprawozdaniu finansowym, z uwagi na fakt Epidemii
    CoVID-19, która miała oddziaływanie na procesy biznesowe oraz inwestycyjne prowadzone w tym
    czasie.

Wyniki zaprezentowane na koniec IV Kwartału 2020 pomimo zanotowania spadków przychodów z
    działalności sprzedaży produktów oraz towarów i materiałów, przy responsywnym obniżeniu kosztów
    działalności operacyjnej poprzez redukcję zużycia materiałów oraz usług obcych jak również
    ograniczenie kosztów wynagrodzeń wraz z ubezpieczeniami społecznymi spowodowały pozytywny
    wynik ze sprzedaży w kwocie 1.427.280,92 zł. względem 1.302.789,88 zł względem IV Kwartału 2019.

Spadek przychodów jest ewidentnie widoczny w zakresie sprzedaży towarów, natomiast warto
    zauważyć minimalne obniżenie w przychodach ze sprzedaży produktów o 2,5% względem 2019 roku.
    W relacji do Bilansu Spółki warto zaznaczyć środki trwałe w budowie 1.182.156,15 zł, które dotyczą
    głównie inwestycji przy ul. Zajęczej w Warszawie. Następnie, istotny element w bilansie Spółki jest
    również suma bilansowa która wzrosła do kwoty 20.315.615,04 zł z kwoty 17.157.496,53 zł w
    porównaniu do okresu IV Kwartał 2019 roku.
    Warto również zaznaczyć znaczący wzrost aktywów obrotowych z kwoty 3.260.398,86 zł w 2019 roku
    względem 6.379.728,11 zł w IV Kwartale 2020 roku, gdzie największym wpływem wzrostu są
    krótkoterminowe należności, związane w dużej mierze z zakończeniem inwestycji przy ulicy Zajęczej 4
    w Warszawie. "

To są fakty!
    C/Z = 0,6.
    WK 20mln zl.
    Kapitalizacja < 10mln zl.
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~StaryInwestor [5.173.252.*]
    Cierpliwi zostaną to zarobią
    Piękny tydzień przed nami na PLG
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~Taaa [80.238.108.*]
    Bankrut
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~Mmm [83.22.33.*]
    Dnia 2021-03-26 o godz. 16:38 ~ObserwatoR napisał(a):
    > Przeglądam to forum od kilku dni, ale można w nim znaleźć w zasadzie nic nie wnoszące wątki.
    > Spółka wydaje mi się mega atrakcyjna, wiec napisałem małe podsumowanie, którym możecie się dzielić.
    >
    > ---
    > >
    > > Każdy pamięta rajd na spółkach, które były przejmowane etc., jak np. ostatnio Inbook czy KKHerbal.
    > Przy takich spółkach można było bardzo dużo zarobić, ale należało wejść wtedy, gdy trwał proces konsolidacji / akumulacji akcji na niskim poziomie przy relatywnie niskim wolumenie.
    > Spółki takie potrafiły dać zarobek nawet kilka tysięcy procent.
    >
    > Analizowałem ostatnio spółkę PLGROUP, przed którą taka opcja jest bardzo możliwa, a sama spółka nawet informowała nas stosownymi espi o przeniesieniu siedziby czy zmianie statusu.
    >
    > Wekście w PLG w porównaniu do ww. spółek (INBOOK, KKHerbal czy Vabun etc) jest obarczone wg mnie bardzo niskim ryzykiem przy stosunkowo bardzo wysokiej stopie zwrotu.
    >
    > Dlaczego?
    >
    > - spółka jest zdrowa - przez ostatnie lata przynosi same zyski, 2020 1.5mPLN, 2019 2mPLN, podczas gdy kapitalizacja wynosi ok. 9mPLN
    > - C/WK wynosi 0.5 podczas gdy dla sektora mediana to 2.29, co daje potencjalnie ponad 400% dyskonta
    > - C/Z wynosi 6, podczas gdy dla sektora 2 x tyle, więc kolejne dyskonto
    > - rating dla spółki jest AA+ (https://www.biznesradar.pl/rating/PLG)
    > - spółka ma w planach buyback na poziomie do 500% obecnej ceny, tj. do 2.5PLN (aktualny kurs 0.5PLN)
    > - spółka ma w planach przejście na GPW, co oznacza dyskonto do kapitalizacji wymaganej (48mPLN) ponowne dyskonto na poziomie 500%
    > - właśnie został wygenerowany sygnał kupna (https://imgur.com/TrXHzWk)
    > - AT jednoznacznie pokazuje kupuj
    > - niski FF, prezes skupował akcje z rynku i ma obecnie ok. 2/3 wszystkich akcji
    > - spółka jest w dłuższej konsolidacji i akcje są zbierane co jest widoczne chociażby do A/D
    >
    > Podsumowując - spółka powinna być wyceniania (obecnie!) ok. 750% wyżej niż obecnie, a jak dojdzie temat inwestora, to % potencjalnej stopy zwrotu może być o wiele wyższy.
    >
    > Oczywiście - jak zwykle - nie naganiam na kupno czy sprzedaż. Każdy podejmuje decyzję inwestycyjną samemu, ale polecam się zapoznać z tematem, bo okazja może być niesamowita.
    >
    > Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
    > ObserwatoR.

dokładnie tak jak piszesz
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~StaryInwestor [5.173.235.*]
    Kupić i czekać...
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~Master [5.173.249.*]
    Przyszedłem tu bo wasz kolega wkleił ten post na forum Farm51. Zainteresowałem się. Możecie jakoś wyjaśnić dwie rzeczy: 1) jak i dlaczego oraz za co chcą robić Bay buck? 2) po espi widzę, że gpw to miało być w połowie 2020. Dlaczego się to nie udało?
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~StaryInwestor [95.108.44.*]
    Coraz lepiej wygląda wykres. Struna sie napina...
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~StaryInwestor [5.173.254.*]
    Będzie mega wybicie
  • Re: Pigułka o PLG - feel free to share Autor: ~Ailleronick [94.254.204.*]
    Pomyśl o Ailleron. On od grudnia idzie do góry. Dziś ogłosili wielka transakcję.
    https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20210420/ailleron-sfinalizowal-sprzedaz-pakietu-akcji-software-mind-na-rzecz-enterprise

A do raportu zostało jeszcze trochę czasu.
[x]
PLGROUP 3,55% 0,29 2025-06-03 15:05:12
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.