@rentierze_giełdowy
Co poniektórzy np. ja, sugerowałem 1,5 a po publikacji wyników znacznie więcej, bo w oparciu o coś co jest przewidywalne i powtarzalne - medianę z % wartości dywidend. I ta wartość była zawsze liczona od skonsolidowanych zysków całej Grupy Newag lub algorytmu polityki dywidendowej, o której na koniec.
Powtórzę to jeszcze raz. Jesteśmy akcjonariuszami całej Grupy Newag a nie jednego jej elementu, który może sobie robić różne koszty i przepływy i teoretycznie cały zysk mógłby wyprowadzić do spółek zależnych. Dla przykładu całe 160 mln zysku z Newag idzie do Newag IP na badania i rozwój i co - uważasz, że nie ma podstaw do wypłaty dywidendy, bo przeniesiono kasę do drugiej spółki w ramach tej samej Grupy? Żart. Wypracowany zysk nadal jest w Grupie Kapitałowej a my jesteśmy właścicielami całej grupy kapitałowej. A w związku z faktem, że na tej firmie z ręcznie sterowanym kursem zarabianie na różnicy kursu jest prawie żadne, lub dotyczy tylko drobnych pakietów akcji, to jedynym realnym zyskiem pozostaje DYWIDENDA!
WG MEDIANY POWINNA WYNOSIĆ 2,5 ZŁ NA KACJĘ, A WG ANALITYKÓW 2 ZŁ .
Dywidendy NEWAG SA (NWG) - BiznesRadar.plPodsumowując, też jestem zdania, że rekomendacja i jedynie balon próbny. Nic nie znaczy poza AROGANCJĄ Zarządu, że w ogóle zaproponował takiego gniota. Dlaczego? To teraz @rentierze_giełdowy czas na formalności:
Zgodnie przyjętą przez Spółkę polityką dywidendową zakłada ona przeznaczanie 70% jednostkowego zysku netto na wypłatę dywidendy. Jednostkowy zysk netto za rok 2020 wyniósł 169 139 000 zł x 0,7 = 118 397 300 / 45 mln akcji = 2,63 zł / akcję. Wniosek - Niech Zarząd nie pier.....oli , skoro publicznie obiecywał co roku zwiększanie wartości dywidendy. Powtórzę to jeszcze raz. Ta propozycja 1 zł/akcję to AROGANCJA.
@rentierze_giełdowy w tym świetle Twoje 1,8 też jest niezgodne z ogłoszoną polityką dywidendową i to o całe 50%.
Zgodnie z tą polityka i Twoim argumentem o zysku jednostkowym, dywidenda nadal powinna wynosić 2,63 zł n akację a nie 1 zł czy 1,8 zł.
Ja oczekuje 2,5 na akcję zgodnie z Polityką dywidendową i medianą - czyli uzasadnionymi przewidywaniami. Na Walnym nie zaakceptuję żadnej kwoty mniejszej niż 2 zł/ akcję. I Wam wszystkim polecam zrobić to samo.