• Na jaka dywidendę liczycie? Autor: ~Dywidendziarz [89.64.62.*]
    jw. 2 zl chociaz bedzie?
  • Re: Na jaka dywidendę liczycie? Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Raczej nie. Proporcjonalnie do ubiegłych lat raczej max 1,5 zł.
    Gdyby było znacznie więcej np. 2 zł, to dla akcjonariuszy by oznaczało podwójny sukces, bo kwotowy oraz zbliżającej się wymiany pokoleniowej, o której pisał @rentier_giełdowy
  • Re: Na jaka dywidendę liczycie? Autor: ~G1 [46.134.80.*]
    2 zl
  • Może przestaniecie zachowywać się jak Sasin drenujący spółki SP, Autor: ~rentier_giełdowy [83.6.15.*]
    Dnia 2021-03-26 o godz. 14:49 ~PPP napisał(a):
    > Raczej nie. Proporcjonalnie do ubiegłych lat raczej max 1,5 zł.
    > Gdyby było znacznie więcej np. 2 zł, to dla akcjonariuszy by oznaczało podwójny sukces, bo kwotowy oraz zbliżającej się wymiany pokoleniowej, o której pisał @rentier_giełdowy

Może zaczniecie analizować wyniki spółki i płacone dywidendy. 
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=NEWAG
    Aby wypłacić 2 zł. dywidendy spóła musiałaby wypracować ponad 90 mln zysku.
    Po III kw. 2020 zysk jest na poziomie ponad 70 mln zł.
    Chcecie zabrać cały zysk! A z czego spółka będzie finansowała swoją działalność.
    Przy aktualnych wynikach i max jaki spółka wypłaciła dywidendy w latach ubiegłych to dywidenda na poziomie 1 zł. i/lub nie więcej niż 50% zysku netto to max czego powinniście oczekiwać.
    Mam nadzieję, że nie chcecie urżnąć gałęzi na której siedzicie. Nie zarzynajcie kury, która wam znosi jajka tak jak Sasin zarżnął ENEE z jej stratami na działalności operacyjnej idącymi w miliardy zł.
    "2 zł, to dla akcjonariuszy by oznaczało podwójny sukces .... " - jaki sukces. Wymiana pokoleniowa to proces, a nie jednodniowe działanie. Wymiana pokoleniowa trwa co najmniej 10 - 20 lat w zależności od tego ile mamy lat, jakie mamy zdrowie oraz kto nas zastąpi.
  • Re: Może przestaniecie zachowywać się jak Sasin - rentierze no co Ty? Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Skąd ta nagła wątpliwość?
    I dlaczego podajesz zysk tylko z jednostki głównej a nie grupy kapitałowej Newag? Dokładnie taki sam manewr próbowano wcisnąć ulicy tu na forum (bo nie Zarząd) rok temu pokazując przewidywany podział zysków 50% licząc tylko z jednostki głównej - tj. wtedy około 50 mln, gdy GP miała prawie 90 mln, dokładnie 89,5 mln
    Jakoś nie słyszałem by zysk dzielił się na akcje tylko z jednostki głównej. Otóż zysk dzieli się z wyników całej GK Newag. Jeśli przeoczyłeś, to Cię informuję, że przewidywany zysk z GK to 130 mln przy przewidywanej niepewności - rozpiętości 120-140 mln. A nie jakieś zeszłoroczne 90. Nawet 2 zł to 90 mln i 30-50 pozostaje w kasie spółki. A tradycją było wypłacanie 50% z zysku całej GK. Czyli dzisiaj do podziału prawdopodobnie około 60-70 mln i prawdopodobnie 1,33-1,55 zł

Oficjalne wypowiedzi Prezesa Konieczka z lutego 2021 brzmią: "Przychody i zyski Newagu w 2020 roku były rekordowe"  
    Nie było żadnych podstaw przed zamknięciem roku i przed wydaniem tego komunikatu, by teraz te informacje drastycznie zmieniać w dół.
    No chyba, że "picie mleczka" miałoby polegać na wypiciu cichaczem również "śmietanki" w postaci różnych premii i przekazaniu do podziału wyraźnie uszczuplonego w stosunku do zapowiedzi zysku netto. Ale wtedy taka sytuacja to manipulacja.
    Nie wierzę, że to nastąpi.
    NEWAG tylko raz nie wypłacił dywidendy za rok 2016, kiedy obiektywnie było kiepsko. A zasadniczo, co roku wypłaca coraz wyższą dywidendę i ja obstawiam "rekordową" 1,5 zł

• Nie ważne co zrobimy, wszystko da się uzasadnić. Autor: ~rentier_giełdowy [83.6.15.*]
    Dnia 2021-03-26 o godz. 21:45 ~PPP napisał(a):
    > Skąd ta nagła wątpliwość?
    > I dlaczego podajesz zysk tylko z jednostki głównej a nie grupy kapitałowej Newag? Dokładnie taki sam manewr próbowano wcisnąć ulicy tu na forum (bo nie Zarząd) rok temu pokazując przewidywany podział zysków 50% licząc tylko z jednostki głównej - tj. wtedy około 50 mln, gdy GP miała prawie 90 mln, dokładnie 89,5 mln
    > Jakoś nie słyszałem by zysk dzielił się na akcje tylko z jednostki głównej. Otóż zysk dzieli się z wyników całej GK Newag. Jeśli przeoczyłeś, to Cię informuję, że przewidywany zysk z GK to 130 mln przy przewidywanej niepewności - rozpiętości 120-140 mln. A nie jakieś zeszłoroczne 90. Nawet 2 zł to 90 mln i 30-50 pozostaje w kasie spółki. A tradycją było wypłacanie 50% z zysku całej GK. Czyli dzisiaj do podziału prawdopodobnie około 60-70 mln i prawdopodobnie 1,33-1,55 zł
    >
    > Oficjalne wypowiedzi Prezesa Konieczka z lutego 2021 brzmią: "Przychody i zyski Newagu w 2020 roku były rekordowe"  
    > Nie było żadnych podstaw przed zamknięciem roku i przed wydaniem tego komunikatu, by teraz te informacje drastycznie zmieniać w dół.
    > No chyba, że "picie mleczka" miałoby polegać na wypiciu cichaczem również "śmietanki" w postaci różnych premii i przekazaniu do podziału wyraźnie uszczuplonego w stosunku do zapowiedzi zysku netto. Ale wtedy taka sytuacja to manipulacja.
    >Nie wierzę, że to nastąpi.
    >NEWAG tylko raz nie wypłacił dywidendy za rok 2016, kiedy obiektywnie było kiepsko. A zasadniczo, co roku wypłaca coraz wyższą dywidendę i ja obstawiam "rekordową" 1,5 zł

1/ Mam doświadczenie i wiedzę dot. np. księgowej zasady ostrożnej wyceny, którą stosuję do oceny osiąganych wyników finansowych, podziału zysku itp. Uwzględniając powyższe przyjmuje zawsze wariant pesymistyczny (realistyczny) oparty na faktach. Jeżeli jak twierdzisz wyniki Newagu będą lepsze od pesymistycznych moich założeń to i tak to co będzie na plus, to będzie Twój zysk nadzwyczajny (ja nie jestem akcjonariuszem Newagu). Lepiej założyć mniej niż czuć rozczarowanie, gdy nie zostanie zrealizowany wariant więcej (1,5 zł). Sprawdziłem ponownie wyniki finansowe skonsolidowane i jednostkowe po III kw. Wynoszą one odpowiednio 120 mln i 80 mln. Faktycznie, gdyby przyjąć metodę średniej kwartalnej to na koniec roku wynik netto skonsolidowany byłby około 160 mln, a jednostkowy 100-110 zł. Jak będzie - zobaczymy za miesiąc. 
    2/ Zgodnie z KSH nie dzieli się zysku netto ze sprawozdania skonsolidowanego GK tylko zysk netto spółki matki.
    Uwzględniając posiadane kapitały zapasowe, zasoby gotówki oraz przewidywane inwestycje oraz wpływy gotówki z otrzymanych dywidend od podmiotów zależnych grupy można założyć i wypłacić np. 2 zł. a nawet cały kapitał zapasowy. Tylko co dalej.
    3/ Ubawiłem się tym cyt. "wypiciu cichaczem również "śmietanki"" to jest niestety dość częsty czynnik ryzyka, który należy brać pod uwagę stosując "księgową zasadę ostrożnej wyceny".
    4/ Na chwilę obecną mamy tzw. konsensus dot. wypłaty dywidendy 1 - 1,5 zł, czyli netto 0,81 - 1,215 zł.

Za miesiąc sprawdzimy wyniki za 2020, a za 2 miesiące odbędzie się bardzo szybkie ZWZ, które uchwali lub nie dywidendę w wysokości ............. .

• Re: Nie ważne co zrobimy, wszystko da się uzasadnić - bita śmietanka Autor: ~mjesn1 [95.40.17.*]
    O czym my w ogóle tu gadamy, "mleczka", "śmietanki". To jakieś robienie bitej śmietanki z mózgu nieświadomej ulicy, której da się wszystko uzasadnić. Nawet panicznym apelem związanym z rzekomym istotnym wpływem ceny stali.
    Oj księgowym i rewidentom już chyba dymią mózgi jak uzasadnić niższy zysk i niższa dywidendę. A wuja!
    Tymczasem wycena Newagu jest właśnie taka jak pisał PPP
    C/Z Newagu to 6,6
    C/Z Stadlera to 31, kto nie wierzy - niech sprawdzi https://pl.investing.com/equities/stadler-rail
    C/Z Mennicy Polskiej Jakubasa to 110

Tu zawsze jest ale. Nawet Trap Value ożeniono płochliwyej ulicy. Tyumczasem Internet rozpisuje się kiedy to TV w ogole jest uzasadnione
    No nie na Newagu moi drodzy.
    To lipa i ściema

Warunki uzasadnienia TV wg. Cyklu publikacji na BR

Dla przypomnienia - pułapka wartości czyli spółka wyglądająca na tanią, wcale tanią być nie musi. Znaleźliśmy 6 powodów takich sytuacji:
    • brak powtarzalności zysków - W latach 2019-2021 kiedy karmiono nas TV nie dotyczy Newagu
    • słaba konwersja zysków na gotówkę - nie dotyczy Newagu
    • ryzykowny bilans - nie dotyczy Newagu
    • słaby management - nie dotyczy Newagu
    • niewielki rynek lub duży udział w rynku - nie dotyczy Newagu, przeciwnie rynek się powiększa.
    • brak spójnej i przewidywalnej strategii - absolutnie nie dotyczy Newagu

"Trap value" uzasadniający niską wycenę akcji Newagu poprzez C/Z na poniżej nastu to lipa i ściema cwaniaków skupujących akcje.

Dywidenda to pochodna zysków, które są rekordowe a przychody na 2 lata stabilne. To są słowa Zarządu, nie moje.
    Wiec przestańcie chrzanić o trudnej sytuacji firmy, kiedy sytuacja jest pozytywna, rekordowo dobra a cały Zielony Ład ma się opierać na kolei.

• Re: Na jaka dywidendę liczycie? Autor: ~Jas20 [94.40.24.*]
    Też jestem pozytywnej myśli. Patrząc na historię, w przyszłym tygodniu możliwe wyniki szacunkowe.
  • Re: Na jaka dywidendę liczycie? Autor: ~Twój_podpis [83.5.237.*]
    Obawiam się, że będzie 1-1,2 zł. Jeszcze miesiąc temu powiedziałbym 1,5 - 2
  • Re: Na jaka dywidendę liczycie? Autor: ~ToMike [31.1.117.*]
    Obstawiam podobnie tak 1 do 1,3 brutto aby mniej więcej było 1 zł netto dla akcjonariuszy. Robi się dziura inwestycyjna - na szczęście na razie tylko jeśli chodzi o infrastrukturę ale to zawsze jakąś niepewność. Dobrze że duża część przetargów organizują samorządy a nie państwo
  • Re: Na jaka dywidendę liczycie? Autor: ~Sasin [87.207.124.*]
    Myślę ze dywidenda w wysokości 1-1,3zl byłaby satysfakcjonujaca.Osobiscie wole mniejsza dywidendę a większe inwestycje technologiczne pozwalające zdobywać kolejne rynki. Dla mnie najważniejsza rzeczą są stabilne przychody co rok i wchodzenie na rynki zagraniczne, bo bez tego się nie rozwiną.
  • Rekomendacja Zarządu dot. podziału zysku netto nie jest wiążąca dla ZWZ. Autor: ~rentier_giełdowy [95.49.150.*]
    W nawiązaniu do powyższej dyskusji nt. wypłaty dywidendy należy stwierdzić, że
    1/ Wyniki jednostkowe i skonsolidowane za 2020 r. są zdecydowanie lepsze od przewidywanych, które można było zakładać po wynikach po III kw. 2020r.
    2/ Propozycja Zarządu dot. podziału zysku netto odwołuje się do wyniku pokazanego w sprawozdaniu jednostkowym, o czy pisałem, a nie skonsolidowanym jak sugerowali niektórzy dyskutanci.
    3/ 50% zysku netto to 85 mln, co dawałoby możliwość wypłaty 1,8 zł. dywidendy na 1A, czyli stopa dywidendy wynosiła by 6,9%.
    4/ Rekomendacja Zarządu jest propozycją z dolnych przedziałów sondażu przeprowadzonego na forum Bankiera na tym wątku. Ostateczna decyzja w tym przedmiocie należy do kompetencji ZWZ. Czy dywidenda będzie wyższa od rekomendacji Zarządu Spółki przekonamy się po ZWZ.
  • Re: Rekom. Zarządu dot. podziału zysku netto nie jest wiążąca dla ZWZ Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    @rentierze_giełdowy
    Co poniektórzy np. ja, sugerowałem 1,5 a po publikacji wyników znacznie więcej, bo w oparciu o coś co jest przewidywalne i powtarzalne - medianę z % wartości dywidend. I ta wartość była zawsze liczona od skonsolidowanych zysków całej Grupy Newag lub algorytmu polityki dywidendowej, o której na koniec.

Powtórzę to jeszcze raz. Jesteśmy akcjonariuszami całej Grupy Newag a nie jednego jej elementu, który może sobie robić różne koszty i przepływy i teoretycznie cały zysk mógłby wyprowadzić do spółek zależnych. Dla przykładu całe 160 mln zysku z Newag idzie do Newag IP na badania i rozwój i co - uważasz, że nie ma podstaw do wypłaty dywidendy, bo przeniesiono kasę do drugiej spółki w ramach tej samej Grupy? Żart. Wypracowany zysk nadal jest w Grupie Kapitałowej a my jesteśmy właścicielami całej grupy kapitałowej. A w związku z faktem, że na tej firmie z ręcznie sterowanym kursem zarabianie na różnicy kursu jest prawie żadne, lub dotyczy tylko drobnych pakietów akcji, to jedynym realnym zyskiem pozostaje DYWIDENDA!

WG MEDIANY POWINNA WYNOSIĆ 2,5 ZŁ NA KACJĘ, A WG ANALITYKÓW 2 ZŁ .
    Dywidendy NEWAG SA (NWG) - BiznesRadar.pl

Podsumowując, też jestem zdania, że rekomendacja i jedynie balon próbny. Nic nie znaczy poza AROGANCJĄ Zarządu, że w ogóle zaproponował takiego gniota. Dlaczego? To teraz @rentierze_giełdowy czas na formalności:

Zgodnie przyjętą przez Spółkę polityką dywidendową zakłada ona przeznaczanie 70% jednostkowego zysku netto na wypłatę dywidendy.
    Jednostkowy zysk netto za rok 2020 wyniósł 169 139 000 zł  x 0,7 = 118 397 300 / 45 mln akcji = 2,63 zł / akcję.

Wniosek - Niech Zarząd nie pier.....oli , skoro publicznie obiecywał co roku zwiększanie wartości dywidendy. Powtórzę to jeszcze raz. Ta propozycja 1 zł/akcję to AROGANCJA.

@rentierze_giełdowy w tym świetle Twoje 1,8 też jest niezgodne z ogłoszoną polityką dywidendową i to o całe 50%.
    Zgodnie z tą polityka i Twoim argumentem o zysku jednostkowym, dywidenda nadal powinna wynosić 2,63 zł n akację a nie 1 zł czy 1,8 zł.

Ja oczekuje 2,5 na akcję zgodnie z Polityką dywidendową i medianą - czyli uzasadnionymi przewidywaniami.
    Na Walnym nie zaakceptuję żadnej kwoty mniejszej niż 2 zł/ akcję. I Wam wszystkim polecam zrobić to samo.
  • Re: Rekom. Zarządu dot. podziału zysku netto nie jest wiążąca dla ZWZ Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    PPP - wysłałeś już o tym wszystkim zgłoszenie do KNF? Czy tylko tak się produkujesz?
  • Re: Rekom. Zarządu dot. podziału zysku netto nie jest wiążąca dla ZWZ Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Tak, złożone, dlatego wg moich przekonań firma była pod obserwacją i pilnowano się jak cholera, aż znowu puszczono wodzę fantazji.
    W tym roku, co do zjazdu o 15% przed publikacją wyników i ewidentnie dla przeprowadzenia pakietowych transakcji jeszcze nie, bo czekam na wynik głosowania na Walnym dając im szansę. Oni zarobili, OK każdy chce zarobić. Ja też. A jak mnie wydymają, będą się tłumaczyć krosowo.

Dlatego nic straconego, formalnie jest jeszcze sporo czasu na ten ruch. A była to ewidentna ustawka kursu potwierdzona obrotami z ukrycia i to wiele razy.
  • Re: Rekom. Zarządu dot. podziału zysku netto nie jest wiążąca dla ZWZ Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    To jestem pod wrażeniem. Ciekawe czy odniesie to jakiś pozytywny skutek. Ale podziwiam zatem - bo myślałem, że to tylko takie puste utyskiwania i frustracja.
    Wtedy odniosło.
    Teraz uznano, że to tylko frustracja i znowu popełniono błąd. Podobnie jak teraz błąd popełnił Zarząd naruszając zasadę polityki dywidendowej, która była w oficjalnym dokumencie i nigdy ta polityka dywidendowa nie została odwołana lub zastąpiona inną polityką.
    Przeciwnie, obiecywano stały wzrost wartości dywidendy już od czasów gdy z 0,7 podniesiono jej wartość na 0,75 zł po roku luki w wypłatach. Już wtedy wiedziano, ze są te zobowiązania złożone publicznie.
    Dlatego 1 zł to nie tylko arogancja. To jest formalny błąd, którego realizacja będzie ewidentnym wprowadzeniem akcjonariuszy w błąd. Powtarzam. Zgodnie z ogłoszoną polityką dywidendową to jest 70% zysku jednostkowego i zgodnie z nią powinno być 2,63 zł/ akcje.
    Zmiana wysokości dywidendy po ogłoszeniu takich wyników i wbrew polityce dostępnej dla akcjonariuszy, którzy kupując akcje po mega wynikach, ba po zapowiedzi mega wyników, mogli się nią kierować, jest naruszeniem obowiązków informacyjnych przez spółkę, a w powiązaniu z zaniżaniem kursu i pakietowymi transakcjami tworzy logiczny pakiet ewentualnego doniesienia do KNF wraz z wnioskiem o badanie cui bono.

Błędy się zdarzają każdemu. Grunt to się z nich umieć zgrabnie wycofać. I należy to zrobić oferując solidną dywidendę zgodną z "polityką dywidendową".

Przy czym teraz, po fakcie nie można już zmienić polityki dywidendowej w odniesieniu do wyników 2020. Nowa polityka mogłaby obowiązywać dopiero od roku 2022 w stosunku do wyników roku 2021.
    Dixi
  • Re: Rekom. Zarządu dot. podziału zysku netto nie jest wiążąca dla ZWZ Autor: ~eb [5.173.73.*]
    Polityka w zakresie wypłaty dywidendy zawarta w prospekcie NWG z 2013
    Obecna polityka Spółki w zakresie wypłaty dywidendy zakłada wypłatę dywidendy na zasadach dozwolonych przez prawo (zob. pkt. „Ograniczenia w zakresie wypłaty dywidendy” poniżej) oraz w zakresie, w jakim Spółka będzie posiadała środki pieniężne i kwoty, które mogą zostać przeznaczone na wypłatę dywidendy, biorąc pod uwagę czynniki mające wpływ na sytuację finansową Spółki, jej wyniki działalności i wymogi kapitałowe. W szczególności, rekomendacje Zarządu w zakresie wypłaty dywidendy będą zależały, m.in. od (i) wysokości osiągniętego zysku; (ii) uzyskania przez Grupę finansowania zewnętrznego na realizację strategii; (iii) potrzeb związanych z nakładami inwestycyjnymi Grupy; jak również (iv) możliwości Spółki do wypłaty dywidendy od Spółek Zależnych.
    Uchwałę w sprawie podziału zysku i wypłaty dywidendy podejmuje zwyczajne Walne Zgromadzenie, biorąc pod uwagę m.in. rekomendację Zarządu w tym zakresie, przy czym rekomendacja Zarządu nie ma wiążącego charakteru dla zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.
    W dniu 25 czerwca 2013 r., Walne Zgromadzenie podjęło uchwałę w sprawie przeznaczenia zysku netto za rok obrotowy 2012 w wysokości 54.082.412,15 zł na wypłatę dywidendy w kwocie 9.900.000 zł oraz na kapitał zapasowy w kwocie 49.182.412,40 zł. Wartość dywidendy na jedną akcję wyniosła 0,22 zł.
    W 2014 r. Spółka planuje wypłatę dywidendy w wysokości 20 mln zł, a w 2015 r. w wysokości 50 mln zł. W kolejnych latach obrotowych, planowana wypłata dywidendy została ustalona w wysokości 70% zysku netto za dany rok obrotowy.

Są tacy, co się dzielą dywidendą chociaż nie mają z czego, za to mają kosmiczny wskaźnik C/ZO 133
    https://www.biznesradar.pl/a/100423,lpp-chce-wyplacic-dywidende-mimo-straty

Nie to co "ubogi" Newag, z "mizernym" zyskiem za 2020 i z C/ZO na "mizernym" poziomie 4,7

Taaaaaa. Tu zupełnie nikt nie pilnuje kursu, w ogóle. A taki AS to nawet już pisze o filmach szpiegowskich pod moim adres, tak mu nerwy chodzą przed Walnym / wolnym. Czy jak mu się kojarzy. Może z wolnością?

Nie wiem, może muszą wypłacić zwykłym akcjonariuszom mniej, aby było na wypłaty dla różnych AS-ów pilnujących kursu i uzasadniających nam maluczkim, że tak jest lepiej? A przy okazji im kurs jest niżej, tym większa procentowo wydaje się dywidenda. Łaskawcy. Dlatego jeszcze raz zacytuję dwie osoby z innego wątku

@Aleks
    Rating AAA, kontrakty są, c/z =5, trochę technologii i wiedzy trzeba mieć żeby zbudować lokomotywę. Tartak miałby wyższe wskaźniki. Niesamowite.

@premium_eu
    po pięknych wynikach chciałem się tu zameldować z PKP ale widzę że jednak ręka boska mnie uchroniła....
    wzrostów jednakowoż życzę (albo namówcie Zarząd na skup - przy takiej kasie kurs byłby po 50...)

I zapytam ludzi myślących, którzy używają rozumu zamiast hejtu.
    Wyjaśnijcie mi, któremu akcjonariuszowi opłaca się, aby kurs - czyli wartość jego aktywów - od roku nie rosła i nie odzwierciedlała ani wyników z roku 2020, ani potencjału firmy, choćby na tle konkurentów z C/Z na poziomie między 12 a 25?

Liczę na normalne wpisy a nie uszczypliwości.

Umiesz liczyć, licz na siebie, bo RN nie widzi naruszenia polityki dywidendowej przez Zarząd
    Ciekawe kiedy i na co zostaną wydane nasze pieniądze. Zarząd milczy na ten temat, a RN udaje, że nie widzi tej lipy.

NEWAG S.A.: Rekomendacja Rady Nadzorczej w przedmiocie podziału zysku za rok 2020 - Bankier.pl
     https://www.bankier.pl/wiadomosc/NEWAG-S-A-Rekomendacja-Rady-Nadzorczej-w-przedmiocie-podzialu-zysku-za-rok-2020-8124274.html
[x]
NEWAG 0,00% 106,60 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.