Niby norma, ale ciekawe są warunki przydziału akcji
Otóż warunek minimum to osiągnięcie przez spółkę wartości 75 mln zł w tym roku, a w 2023 roku 125 mln zł
Aktualna wartość księgowa to niecałe 50 mln zł
Pytanie więc zasadnicze - jak oni chcą osiągnąć tak duży wzrost WK w tak krótkim okresie?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to upublicznienie najlepszych aktywów, czyli TimeCampa oraz Inteliseq oraz ich wycena rynkowa, ew. opchnięcie reszty pakietu Infermedica po jakiś dużych pieniądzach.
Infermedica to rodowe srebro najwięcej chyba warte i na pewno będzie warte o wiele wiele więcej, nie połaca im się sprzedawać. Mnie dziwi , że znowu zmniejszy się free float, znowu akcje dla siebie. Nieładnie!
najpierw muszą spełnić warunki programu a swoją drogą, to trochę mnie to bawi faceci mają pakiety LVC warte setki mln zł, pół roku temu opchnęli pakiet za 60 mln zł a z samych dywidend rocznie mają tam kilka razy więcej niż ten cały program motywacyjny na VTI, a jednak rzeźbią... w programi ma wziąc udział nie wiecej niż 15 pracowników, więc to chyba chodzi żeby zmotywować takich jak Sobczak, żeby lepiej się postarał i nie odwalał więcej takij lipy jak z legendarnym już Innogene
dla mnie ważne że zalezy im na wzroście wartości spółki, bo w przeciwnym razie nie wprowadzaliby programu ale mogliby też pomyśleć o zwiększeniu FF poprzez opchnięcie części swoich pakietów do jakiś fundów chociażby
Też mnie bardzo dziwi ta zachłanność i granie tak nachalnie pod siebie. Generalnie nie wiem po co oni to trzymaja na giełdzie tyle lat w tak beznadziejnej sytuacji. Na to nikt nie zerkinie nawet okiem na poważnie widząc płynność. A oni dalej pogarszają sytuacje. Jedyne sensowne wytłumaczenie to gwałtowne podniesienie ceny i wtedy duża emisja dla szerokiej giełdy . Plany wartości księgowej za 2 lata125 mln to 2,5 raza więcej niż dziś - mozna pokusić sie o analogię z ceną dziś 2,5 za 2 lata 6,25. I wtedy emisja za 5-6 zł na duże projekty. Inaczej to nie ma żadnego sensu to kiszenie się z obrotami jak w kiosku.
zakupy chyba nie zmieniaja wartosci ksiegowej, bo zamieniamy jedno aktywo (gotowke) na inne (udzialy). Wydaje mi sie, że dopiero zmiana wartosci udzialow daje zysk i zwieksza wartosc aktywow
czy to znaczy, ze oni beda mieli kilkadziesiat milionow zysku w kolejnych latach????