Jak można zauważyć raport był katastrofa więc nikt o normalnych zmysłach nie będzie kupował spółki do kolejnych raportów. Więc wycena będzie duzo nizsza
Gdyby stado krotkoterminowe sprzedalo, to by droga sie otworzyla do C/Z=8, ale tak dobrze nie jest. Spolka ma aspekt spekulacyjny i pewnie zrzucila z siebie jakas czesc kapitalu spekulacyjnego, ale nie calosc. Swiadomi inwestorzy, ktorych zapewne przybylo na tej korekcie, tutaj raczej nie kombinuja z kolkami itp. tylko czekaja na przejscie na GPW.
Skąd u Ciebie takie pesymistyczne spojrzenie na a 1-2 Q 2021. Ok, rozumiem konserwatywne podejście do marży na tłoczeniu, ale nie dziwi Cię przychód na iV Q 2020?, który był bardzo niski. Jak rozumiem wskazaną na tym forum koncepcje przerzucania wyników z kwartału na kwartał, gdzie wskazano że dotychczasowa historyczna średnia wskazuję, iż wyniki z iV Q były widoczne już w iiiQ 2020 r. Uznałbym taki scenariusz na wiarygodny, tylko że zbiory słonecznika miały miejsce najprawdopodobniej pod koniec września, i nie wiadomo do końca kiedy je "za księgowano", a przerzucanie przychodów wstecz jest jednak niemożliwe. Co więc się stało (kiedy został sprzedany) olej powstały ze sprzedaży słonecznika zebranego przez AGL na własnych polach? O wynikach zbiorów poinformowali dopiero pod koniec października. Nie zdziwiłbym się aby w 1Q 2021 wyniki pozytywnie zaskoczyły i jednak spółka z własnej inicjatywy (lub poleceń rewidenta) część sprzedaży zaksięgowała ostatecznie na iQ2021 zamiast iVQ2020. Za półtora miesiąca się przekonamy.
rozsądni tak by zrobili Jak ktoś siedzi na rynku i widzi co się dzieje na surowcach, to wie że sprzeda z dużo wyższą marżą już za dwa trzy miesiące. Kolejny kwartał powinien pozamiatać. Warto poczytać raport tam sporo można wyczytać. Przychody za 4Q ponad połowę mniejsze a ceny kilkadziesąt % wyższe tego nie da się inaczej tłumaczyć. Poza tym wynik był niczego sobie niejedna spółka chciałaby zaraportować taki zysk roczyny, jak Agroliga pokazała w kwartale.
axn - masz jakieś wyliczenia dotyczące "gołych" wyników tej spółki. Próbuje sobie oszacować Q1, który de facto już się formalnie zakończył. Patrząc na kursy EURUAH to pewna część tych przeszacowań powinna się odwrócić generując ekstra zysk (jakies 2.5mln euro), właśnie z tytułu różnic kursowych? Dobrze kminie?
Mam wrażenie, że rynek znacznie przestrzelił z tym spadkiem. W zasadzie w spółce nic się nie zmieniło.
Fundamentyalny podzielam twoje wyliczenia z przeszacowań spodziewam sie o.k. 2 mln EUR. Niestety nie robiłem analiz dot. oczyszczonego zysku. Ogólnie kolejny kwartał oceniam przez pryzmat ujemnej bazy. Jestem również zwolennikiem teorii że znaczna część przychodów została przesunięta na Q1 (logika dobrego menagera - po co sprzedawać olej tanio, jak można drogo bo wszyscy już w czasie zbiorów słonecznika wiedzieli że urodzi się mniej ziarna i ceny będą wyższe). Dlatego wraz z odwóceniem odpisów obstawiam bardzo dobry wynik za Q1. W związku z tym, że olej pewnie jeszcze będzie się umacniał do czerwca to przesunięcie przycodów Q1 może również dokonać się w kierunku Q2 ale tak czy siak, to zysk powinien być bardzo godziwy. Raport roczny dał również pole do znacznego obniżenia bazy całego roku, co w długim terminie da szansę na regularną poprawę wyników + do tego od Q1 powinniśmy już obserwować znaczne przychody z bioelektrowni i jeszcze do tego wejście na główny parkiet. Kurs również powinien nam służyć bo w grudniu było max niekorzystnie. Czego chcieć więcej? Ja tutaj mam bardzo optymistyczne nastawienie.
Jeszcze wszedł zakaz importu oleju z Rosji
https://www.farmer.pl/fakty/rynki-wschodnie/ukraina-zakazuje-importu-rosyjskiej-pszenicy-i-oleju-slonecznikowego,105693.html
Agro i Brzytwa to także niejaki Macrone - jak się przejrzy wcześniejsze wpisy, to gość sprzedał swoje akcje po 17 zł tuż przed wzrostami - niestety od tego czasu nie może się pogodzić że pociąg odjechał. Dlatego często pojawia się na naszym forum ii nagania na spadki. Ja mu współczuję.
i tak jeszcze adwocem do kolegi Agro, Brzytwy i Macrone - pomyliłeś Agroligę z Agrotonem (Agroton jest w strefie zagrożonej konfliktem) -zobacz gdzie Donieck a gdzie Charków - pola Agroligi są obrębie Charkowskim jakieś 320 km od Doniecka czyli dalej niż z Warszawy do Krakowa albo z Warszawy do Kwidzyna - będzie ci łatwiej to ogarnąć. Pozostałe spółki ukrainskie IMC, Kernel Astarta, także są poza strefą zagrożoną.