• Analiza techniczna marzec 2021 Autor: ~combo [5.172.255.*]
    Kolega z innego forum poprosił mnie o spojrzenie techniczne na PMP.
    Nie poznałem fundamentów firmy i akcjonariatu.
    Przedstawiam prywatną czystą analizę techniczną. Wykres miesięczny.
    Dla wzrokowców: https://imgur.com/06Jc6RL
    Szansa na co najmniej ABC.;Długoterminowo trend spadkowy; Pierwszy poziom zniesienia spadku 23,6% fibo dopiero na 8,72. Rynek mocno wykupiony;
    Mocny sygnał kupna: 1,46;
    Obecna płynność pozwala na operowaniem na bieżąco 20-30k risk 2-5%, 100k risk.5-10%
    Znaczące skoki wolumenu: 15.03 i 21.06.2020
    Wybity ważny opór 1,73-1,88, który teraz - już jako wsparcie - to na razie klucz do powodzenia obecnej byczej akcji. Jego retest jest możliwy [opinia własna: 40/60] ponieważ oprócz dwóch ryzyk:
    - podwójnego szczytu na dziennym;
    - nie wybicia w kolejnym miesiącu ema100 na miesięcznym
    ja nie widzę żadnych innych istotnych ryzyk oprócz armagedonu.
    Kurs obecnie próbuje wybić średnią ema100 [2,29] (ciągle mowa o wykresie miesięcznym).
    Powodzenie tej operacji to szansa na 2,89-3,21. Trwałe pokonanie tych poziomów to zaproszenie do kolejnych pięter: ema200 na miesięcznym, okolic 8zł jako opór horyzontalny, 8,72 - to z kolei 23.6% zniesienia fibo.
    Wykres dzienny:
    Kurs pod górnym ograniczeniem flagi, a 2,46 to najbliższy opór. Kolejne opory to poziomy które podałem powyżej.
    Najbliższe wsparcia to 2,06-2,09; a potem zbliżamy się do kluczowego 1,73-1,88
    SL łatwe do ustawiania. Kurs respektuje sygnały.
    Enzo - z tym powolnym podnoszeniem się z kolan to w sumie niezłe zobrazowanie czwartej próby, która w końcu wybiła ważny opór no i przy okazji wyprowadziła kurs pierwszy raz od roku 2008 na więcej niż chwile powyżej ema200 na tygodniowym. Obecnie ema50/ema100 już również powyżej ema200.
    Powodzenia w inwestycjach, dla wszystkich !
    Jeżeli ktoś ma jeszcze inne obserwacje zapraszam do dyskusji.

• Re: Analiza techniczna marzec 2021 Autor: ~enzo1962 [195.60.242.*]
    Wielkie dzięki za trud a.t. pmp , jeszcze tutaj nic bardziej fachowego nie było drukowane przynajmniej od roku ,pozdrawiam ,,combo,,.
  • Re: Analiza techniczna marzec 2021 Autor: ~combo [5.172.255.*]
    nie ma sprawy; ja również dziękuję. Zainteresowałem się PMP. Oglądam teraz fundamenty. Patrzę na wskaźniki cenowe, zyskowności kapitału oraz zobowiązań i gotówki. Ale to na osobny wątek. Może ktoś ma aktualnego gotowca (kwartał/pół roku/rok)? Byłbym wdzięczny.

Ważna uwaga.
    Mam prośbę do wszystkich aby nie traktować moich wpisów o analizie technicznej jako jakiejkolwiek rekomendacji. Ja nie wiem czy urośnie, czy spadnie. Jestem amatorem.
    Z chęcią zaktualizuje za jakiś czas wykres, żeby zobaczyć, czy poziomy np. na wykresie miesięcznym to bezużyteczne kreski, czy też kurs je będzie respektował?
    Jeżeli ktoś ma ochotę na dyskusje zapraszam.
    zapomniałem o wykresie dla wzrokowców:
    https://imgur.com/lO3cFMO

Mała aktualizacja wykresu miesięcznego i jeszcze inne spojrzenie.
    Czy powtórzy się retest średniej kroczącej? Na wykresie strzałką zaznaczyłem sytuację z retestu ema50. Czy sytuacja się powtórzy w przypadku ema100, która teraz jest rozgrywana? Nie wiadomo. Ale podrzucam pod rozwagę.
    https://imgur.com/WRSD6J8

Witam.
    Na wykresie miesięcznym pojawił się retest ema100, o którym wspominałem miesiąc temu. Maj rozpoczął się od próby powalczenia o próbę powrotu nad tą średnią.
    Udana akcja to co najmniej test oporu. Brak jej wybicia = test kluczowego wsparcia.
    PMP na pewno do obserwacji pod kątem technicznym.
    Nie mogę jednak powiedzieć, że walor podoba mi się od strony fundamentalnej. Nie podoba mi się. Szczególnie mix skoku zysku operacyjnego ze śladowym wzrostem marży netto. Nie wspomnę już o wskaźnikach zadłużenia i płynności.
    No mam zgryz:)

Pozdrawiam!

• Re: Analiza techniczna marzec 2021 Autor: ~maarc [159.205.228.*]
    Masz zgryz, bo zbytnio skupiasz uwagę na wskaźnikach historycznych, a jak wiadomo ostatnie lata w PMPO były takie sobie.
    Teraz liczy się to co pokażą w kolejnych miesiącach / latach i to właśnie dyskontuje giełda.
    Witam!
    Technicznie: kurs wykonał plan minimum (dotarcie do oporu 2,89-3,21) i trwa kiszenie pod oporem.
    Co dalej?
    Sytuacja niezwykle jednoznaczna. Wybicie oporu to wzrosty. Brak wybicia to boczniak lub testowanie niższych poziomów (2,31 / 1,86)
    W marcu napisałem że potwierdzone wybicie strefy oporowej 2,89-3,21 to zaproszenie do kolejnych pięter: ema200 na miesięcznym, okolic 8zł jako opór horyzontalny, 8,72 - to z kolei 23.6% zniesienia fibo.
    Ta perspektywa zmaterializuje się dopiero jeżeli kurs wybije wspomnianą strefę oporową. Na razie waga oporu jest dobrze zaznaczona (nieudane próby od lipca br).
    No ale może ... do 4 razy sztuka, prawda enzo?
    Podsuwam również pierwsze zasięgi techniczne w sytuacji wybicia w górę: 3,41 i 4,1 (zasięgi fibo)
    @maarc
    Czy zmieniło się coś od strony fundamentalnej przez ostatnie pół roku?
    Dzięki za pamięć i fatygę z at.,tutaj akcjonariat nie może jeszcze uwierzyć że najgorsze już ma za sobą, ponoć czas leczy rany,poczekamy zobaczymy.Jest jeszcze jedna prośba odnośnie at Pozbudu bo tam na forum nowa ekipa i jakby nie miała pojęcia po co je wymyślono .Z góry dziękuję!!!!
  • Re: Analiza techniczna marzec 2021 Autor: ~Zapyt [31.0.67.*]
    Dlaczego tu są takie skoki?Dziwnie to wygląda bo informacje ze spółki płyną pozytywne.
  • Re: Analiza techniczna marzec 2021 Autor: ~enzo1962 [37.248.166.*]
    Dziwi mnie to samo ale jeszcze trochę i czerwonka,,sraczka,, się wykrwawi i zostaną normalni inwestorzy.
    @Enzo.
    Cześć! Odnośnie tego co dalej z PMP to moje podejście znasz. Jak kupujący pokażą siłę na oporze jest szansa na zarobek. Jak nie pokażą, to szansa się oddala. Powodzenia!
    Jeżeli chodzi o POZ to ja jestem obecnie bez pozycji. Jak dla mnie sytuacja techniczna równie jasna jak na PMP, z tym że fundamenty pod potencjał wzrostowy zdecydowanie silniejsze i bardziej namacalne. Odnośnie forum POZ to właśnie zajrzałem. Widzę że zdroworozsądkowo zaczął tam działać jegomość nazywający siebie Analityk. Czai bazę, jeżeli bierzesz pod uwagę moją opinię.
    Dzięki, tutaj w najlepsze trwa zabawa w kotka i myszkę .
[x]
FOODHUB 0,37% 2,69 2025-10-17 14:58:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.