Podejmę próbę przetłumaczenie tego raportu:
"Odpis aktualizujący dotyczył nakładów poniesionych na odbudowę nieruchomości z przeznaczeniem na budynek biurowy na terenie Fortu Mokotów (tzw.Hala 2). Odpis na środki trwałe w budowie został dokonany w toku sporządzania jednostkowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego za rok 2017, o czym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 4/2018 z dnia 16 marca 2018 roku. Na dzień bilansowy, tj. 31 grudnia 2020 roku, w ocenie Spółki zmieniły się okoliczności dotyczące powyższej nieruchomości związane ze zmianą dotyczącą zakresu i sposobu, w jaki dany składnik aktywów będzie użytkowany....Innymi słowy, Platige rezygnuje z odbudowy zrujnowanego budynku na terenie własnym, który jest pod ochroną konserwatora zabytków opiekującego się Fortami Wola.
...Zgodnie z pismem Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Warszawie, Spółka otrzymała uprawomocnioną decyzję MWKZ w zakresie przebudowy i zmiany sposobu użytkowania budynku. ...Konserwator zabytków dał decyzję, która nie była zgodna z planami PLI i prawdopodobnie nie pozwolono spółce przerobić zabytkowego budynku w biurowiec lub wskazano szereg prac renowacyjnych, prac archeologicznych itp. Niezależnie co jest w decyzji Urzędu, PLI nie przewidziało tej decyzji inwestując kilka lat temu w nieruchomości ze swoistą "Wadą prawną" lokalizacji. Można to dzisiaj sprawdzić na walnym co było powodem odstąpienia od renowacji budynku Hala2.
...Mając zatem na uwadze art. 35c ustawy o rachunkowości dotyczący ustania przyczyny dla której dokonano odpisu aktualizującego wartość aktywów, Spółka podjęła decyzję o rozwiązaniu ww. odpisu. ...Nie wiem, jaka jest podstawa prawna. Zakładem moją niewiedzę. Nie znalazłem Paragrafu 35c wymienionej ustawie
Akt prawny (sejm.gov.pl). Może ktoś mi powie, na jaką podstawę prawną powołuje się zarząd w tym raporcie?
...Spółka zwraca uwagę, iż rozwiązanie odpisu aktualizującego wpłynie dodatnio na wyniki finansowe, przy czym zdarzenie to ma charakter jednorazowy i niegotówkowy....Jeśli odstąpienie od renowacji budynku na Fortach Wola przez PLI wynikała z pisemnej decyzji Urzędy Ochrony Zabytków, to można napisać prościej. Zwiększenie wyniki finansowych za bieżący okres odpisem, nie rozwiązuje poważnych problemów z posiadaniem niszczejącego budynku na własnym terenie, którego PLI prawdopodobnie nie może użytkować w zaplanowany sposób. Ocenę tego raportu i moją interpretację pozostawiam pod krytykę.