• Odpis ratuje wyniki Autor: ~Ocb [5.173.235.*]
    Odpisu nie ma co brać pod uwagę wiec cały rok zamknęliby lekko nad zerem. To chyba bez rewelacji biorąc pod uwagę, ze to powinien być dobry rok dla całej branży, nie licząc eventow. Panie prezesie, mozolnie idzie to wyciągnie spółki. Sami pracownicy podkreślali, ze segment animacji nie odczuwał w żaden sposób zmniejszenia zamówień. Wiec o co chodzi? Jeszcze te szacunki na chwile przed wynikami, dziwnie słabo to wygląda.
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Autor [5.173.0.*]
    Dla jakiej branży bo w gaming to oni dopiero wchodzą. Liczy się przyszłość i wszystko rośnie pod to co będzie.
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Xyz [5.173.243.*]
    Czyli dobrze zrozumiałem, że zysk 1 mln plus 2 odpisu tak ?
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Ocb [5.173.235.*]
    Autor jaki gaming, grę to zobaczysz za 2-3 lata. Mieli ręce pełne roboty w animacji a ostateczny wynik wykręcony dzięki odpisowi. Xyz trzeba poczekać na raport, ale wygląda, ze bez tego odpisu byłoby kilkaset tysięcy złotych wyniku netto. Kiedyś te 2,4 mln odjęto od wybiku teraz je dodano,ale to tylko zapis księgowy, nie gotówka. Wynik ostateczny wygląda kiepsko bez odpisu, coś te pieniądze zezarlo, pytanie co? Trzeba poczekać na raport
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Reggaer [87.207.84.*]
    Ale nadal byliby na plus. Spółka w przeszłości miała straty nawet w okresach prosperity a teraz w pandemii jest do przodu to dobry znak i mało kto myślał ze będą na plus .
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: bialoczerwony1972 [37.30.52.*]
    To zadowolenie z wyników, to jakiś żart czy ty tak na poważnie?
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Reggaer [87.207.84.*]
    Zdecydowanie napowaznie. Zmieniają branże czy raczej dywersyfikujacbo z tej nie ma kokosów, ale myślałem ze robią to za późno i już jest duża strata.
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Geka [185.217.117.*]
    Podejmę próbę przetłumaczenie tego raportu:

"Odpis aktualizujący dotyczył nakładów poniesionych na odbudowę nieruchomości z przeznaczeniem na budynek biurowy na terenie Fortu Mokotów (tzw.Hala 2). Odpis na środki trwałe w budowie został dokonany w toku sporządzania jednostkowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego za rok 2017, o czym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 4/2018 z dnia 16 marca 2018 roku. Na dzień bilansowy, tj. 31 grudnia 2020 roku, w ocenie Spółki zmieniły się okoliczności dotyczące powyższej nieruchomości związane ze zmianą dotyczącą zakresu i sposobu, w jaki dany składnik aktywów będzie użytkowany....

Innymi słowy, Platige rezygnuje z odbudowy zrujnowanego budynku na terenie własnym, który jest pod ochroną konserwatora zabytków opiekującego się Fortami Wola.

...Zgodnie z pismem Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Warszawie, Spółka otrzymała uprawomocnioną decyzję MWKZ w zakresie przebudowy i zmiany sposobu użytkowania budynku. ...

Konserwator zabytków dał decyzję, która nie była zgodna z planami PLI i prawdopodobnie nie pozwolono spółce przerobić zabytkowego budynku w biurowiec lub wskazano szereg prac renowacyjnych, prac archeologicznych itp. Niezależnie co jest w decyzji Urzędu, PLI nie przewidziało tej decyzji inwestując kilka lat temu w nieruchomości ze swoistą "Wadą prawną" lokalizacji. Można to dzisiaj sprawdzić na walnym co było powodem odstąpienia od renowacji budynku Hala2.

...Mając zatem na uwadze art. 35c ustawy o rachunkowości dotyczący ustania przyczyny dla której dokonano odpisu aktualizującego wartość aktywów, Spółka podjęła decyzję o rozwiązaniu ww. odpisu. ...

Nie wiem, jaka jest podstawa prawna. Zakładem moją niewiedzę. Nie znalazłem Paragrafu 35c wymienionej ustawie Akt prawny (sejm.gov.pl). Może ktoś mi powie, na jaką podstawę prawną powołuje się zarząd w tym raporcie?

...Spółka zwraca uwagę, iż rozwiązanie odpisu aktualizującego wpłynie dodatnio na wyniki finansowe, przy czym zdarzenie to ma charakter jednorazowy i niegotówkowy....

Jeśli odstąpienie od renowacji budynku na Fortach Wola przez PLI wynikała z pisemnej decyzji Urzędy Ochrony Zabytków, to można napisać prościej. Zwiększenie wyniki finansowych za bieżący okres odpisem, nie rozwiązuje poważnych problemów z posiadaniem niszczejącego budynku na własnym terenie, którego PLI prawdopodobnie nie może użytkować w zaplanowany sposób. Ocenę tego raportu i moją interpretację pozostawiam pod krytykę.

• Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Geka [185.217.117.*]
    Oczywiście chodzi o *Forty Mokotów" a nie "Fort Wola"

GEZ_Aktualny_wykaz_zabytków_BIP (um.warszawa.pl) 
    ID w ewidencji zabytków:  MOK04158 Racławicka 99

Zabytkowa nieruchomość to ograniczenia i obowiązki (prawo.pl) 
    Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, z 23 lipca 2003 r. („ustawa”) nakłada na właściciela zabytkowej nieruchomości obowiązek uzyskania pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków na prowadzenie wszelkich robót budowlanych w rozumieniu art. 3 pkt 7 Ustawy prawo budowlane. Chodzi tu o przebudowy, nadbudowy, rozbudowy, prace mające na celu ozdabianie budynku, uzupełnianie brakujących fragmentów lub odnowę istniejących, zmianę pokrycia czy koloru elewacji bądź rozkładu wnętrz. Wydanie pozwolenia na budowę dotyczącą obiektu wpisanego do rejestru zabytków, również wymaga wcześniejszego uzyskania pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków. Z kolei rozbiórka obiektu możliwa jest jedynie po uprzednim wykreśleniu go z rejestru zabytków przez Generalnego Konserwatora Zabytków (art. 39 ust. 1 i 2 prawa budowlanego).

• Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Wiadereczko [31.60.62.*]
    Bialoczerwony tu wynikami przeważnie straszyli więc w tym pandemicznym roku jest naprawdę dobrze że powyżej zera.
    Jakiś czas temu pisałeś o tej emisji akcji z czego tu się cieszyć. Teraz już chyba wiesz z czego? Przy zyskach jakie generują z serwisu to zebranie kasy na robienie gry trwało by latami.
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    przecież nie ma co się jarać wynikami, tym bardziej, że były wykręcone w dużej mierze bez
    witchera2
    czemu? bo pli robi efekty po skończeniu pewnej sekwencji zdjęć
    tak samo przystępuje do postprodukcji po ich zakończeniu
    a, te zdaje się dobiegają końca - tak przynajmniej na swoim fejsie napisał tomek bagiński
    można więc liczyć na dwie rzeczy z serwisu od netflixa - zakończenia zlecenia zgodnie z kontraktem
    oraz podpisanie nowej umowy na prequel czyli blood origin
    obecny rok zapowiada się dużo lepiej z powodu zakończenia tej tragifarsy z covid - do połowy roku szczepienia
    powinny swoje zrobić...
    >>>> przypominam, że praca w trybie zdalnym nikomu nie ułatwia zadania oraz, że inwestując obecnie w
    platige image nie liczymy na jakiś za je bi st y serwis tylko na swój produkt i model tantiemowy!
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    gpw to abstrakcyjna giełda, gdzie rosną spółki mające straty i vice versa...
    ostatnio zwróciłem uwagę na jsw z mega stratami, ale komentarz analityków
    był ...''wyniki lekko pozytywne''
    niezłe, w międzyczasie spółka naprawdę fajnie porosła...
    a, za 2020 tak z 1,5 mld w plecy!
    bądź tu mądry i pisz wiersze!
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Ocb [5.173.235.*]
    Moim zdaniem nie do końca wiecie o czym mówicie. Pisałem to przy okazji informacji o emisji, tu bez względu na rzeczywistość każdy jest nieustannie zadowolony. Akcji coraz więcej, wyniki od lat bez zmian. Efektów szukać ze świecą, wiec ile jeszcze? Czekać kilka lat na grę? Co w międzyczasie? Ostatnio to pisałem, ze ta gra to się zaczyna robić być albo nie być dla spółki i to bez żadnej gwarancji. Zreszta gra to śpiewka dalekiej przyszłości, gdyby nigdy miała nie powstać dalej byście klaskali z radości na działania spółki. Tu w zasadzie spełnia się tylko zarząd i rada nadzorcza realizując swoje pasje. Niewiele więcej z tego wszystkiego wynika. Kurs trochę podbiło na wieść o grze i tyle. Dalej poniżej ceny debiutu.

Przestańcie mówić ciagle o covidzie,bo zamówienia były największe od lat!:

https://www.lbbonline.com/news/how-covid-19-is-shaping-the-future-of-vfx

Efektywność spółki dalej kuleje.
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~zxc [46.151.142.*]
    Nie wiem co to się ubzdurało odnośnie ceny debiutu. Ile według ciebie ona wynosi? 40zł?

https://www.forbes.pl/wiadomosci/akcje-platige-image-w-debiucie-w-gore-o-321-proc/3lw907f 
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Ocb [5.173.18.*]
    Ubzdurałem sobie, bo już w czeluściach przeszłości zostawiłem ten czas.

Raport w odbiorze niewiele zmienia. Odpisy pociągnęły cały wynik operacyjny.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.61.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re:Odpis ratuje wyniki Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    @Ocb
    Wybacz, ale ja nie jestem zadowolony. Ani z wyników ani z ceny emisji nowych akcji. Tak więc nie pisz, że wszyscy....
  • Re:Odpis ratuje wyniki Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    b-cz chłopie, kto chcący zarobić na spółce z potencjałem żyje prehistorią?!
    teraz tylko zasadne jest patrzeć w przyszłość
    to już inna spółka niż stricte serwisowa!
    i nie na wyniki sprzed 3 miesięcy i pół roku...
    tylko za jakiś rok, kiedy będą się realizować kupony z obszaru swojego produktu!
    dlatego duża część niezadowolonej ulicy albo nie wejdzie albo odda swoje akcje
    patrzącym do przodu z jakąś perspektywą inwestorom instytucjonalnym
    > aby zrozumieć model hybrydowy trzeba sobie wyobrazić, że przygotowanie do wejścia w ip
    pochłania środki, które są właśnie m in wypracowywane z działalności serwisowej
    myślę, że już wiele decyzji jest podjętych i kroków zrobionych
    czytanie raportu rocznego 2020 niewiele wniesie bo dotyczy on historycznego już okresu gdyż
    strategia rozwoju grupy pli została zaprezentowana w tym kwartale i ew jakiś głębszy komentarz zarządu
    zapewne pojawi się adekwatnie do okresu, którego dotyczy
    ps> komu się nie podoba cena emisji niech sobie zada pytanie - czemu sobie w połowie zeszłego roku nie kupił akcji sporo poniżej 20 zeta?

• Re:Odpis ratuje wyniki Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    A skąd wiesz, że nie kupił? Jesteś pewien?
    kto kupił wtedy i trzyma wierząc
    w potencjał platige jest dobrym inwestorem
    obecna cena też jest moim zdaniem okazyjna
    w końcu mówimy o nowej spółce produkującej gry i seriale

• Re:Odpis ratuje wyniki Autor: ~Fanpipi [45.134.22.*]
    Brrrr stój
    1) Platige nie produkuje Wiedźmina, tylko prowadzi serwis to ogromna różnica.
    Producent filmowy = wykłada kase i oczekuje zwrotu. Nawet najbardziej naciągnięta marketingowa nawijka nie uzasadni PLI jako producenta Netflix. Aczkolwiek, język polski wiele zniesie i możecie nazywa "konsultacje" Bagińskiego executive producer.
    2) Platige ani pośrednio, ani bezpośrednio nie robi żadnej gry. Raz, gdy zrobiło to ze stratą rozstało się z Vivid games.
    3) Teraz mamy nową firmę Movie Games, która ma przynieść kasę (być producentem), a PLI ZNÓW będzie wasalem.

Rynek doskonale ocenia sytuację. Jak powstanie nowa gra w nowej spółce z Movies+Platige sp. akcyjna to tam można ewentualnie lokować pieniądze, a nie w 91Mln worek bez drna.
    szanowny fanie pipi pończoszniczki:
    mając na uwadze ''nową spółkę'' robiącą gry i seriale
    oczywiście odnoszę się do przyszłości i głoszonej niedawno strategii
    i dobrze wiem, że producent wykłada kasę, dlatego też spółka stara się o kasę
    i partnera do projektu
    >>> tak więc, nie trzeba mnie postponować....brrr

• Re: Re:Odpis ratuje wyniki Autor: bialoczerwony1972 [37.30.52.*]
    @wiadereczko
    Miałem nadzieję że Żbikowski poukłada dotychczasowy biznes. 500k zł zysku za rok, słabo to wygląda! Mój kolega w hurtowni ma więcej. Skoro PLI robią takie fajne rzeczy to albo robią to za tanio albo coś jest nie halo w firmie skoro nie umieją zarabiać....
  • Re: Re:Odpis ratuje wyniki Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    b-cz
    2,9 mln za rok
    nie podoba się to kup akcje hurtowni kolegi
    hehe, że ty tylko umiesz narzekać....
    jeśli tak fascynujesz się historią sprzed kilku miesięcy
    i przez ten pryzmat oceniasz spółkę to faktycznie nie widzisz dla niej potencjału
    po co więc jesteś akcjonariuszem?
    wydaj mi się, że nie tylko patrzysz na pli przez pryzmat jej ubiegłorocznych wyników
    ale, jeszcze patrzysz na nią przez wycenę giełdową i czujesz się sfrustrowany
    oczyszczenie waloru poprzez męczarnie boczniaka jest koniecznym etapem przez konkretną kolejną falą wzrostową
  • Re: Re:Odpis ratuje wyniki Autor: ~Rickenbacker [37.47.25.*]
    Dnia 2021-03-19 o godz. 15:47 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > @wiadereczko
    > > Miałem nadzieję że Żbikowski poukłada dotychczasowy biznes. 500k zł zysku za rok, słabo to wygląda! Mój kolega w hurtowni ma więcej. Skoro PLI robią takie fajne rzeczy to albo robią to za tanio albo coś jest nie halo w firmie skoro nie umieją zarabiać....

a może właśnie umieją liczyć i dobrze zarabiać - kasa idzie, jako płace, do tych, którym się należy - zarządu, rady nadzorczej i artystów ...
  • Re: Re:Odpis ratuje wyniki Autor: ~Zxc [46.151.142.*]
    Zysk to 3% przychodów... w tym jeszcze zdarzenia jednorazowe.
    PLI leci na mega ryzyku, jedno niepowodzenie i znowu będą w bagnie długów. Przez tyle lat nie umiem pojąć, dlaczego oni nie umieją zarabiać.
    Jestem całym sercem za nimi, ale marża na poziomie 3% to jest wręcz kpina!
    Mam nadzieję, że ten rok pokaże coś nowego.
  • Re: Re:Odpis ratuje wyniki Autor: ~Wiadereczko [5.173.235.*]
    Dlatego też bez emisji tych akcji mogliby nie przetrwac w przypadku nieudanego projektu. Może ten raport trochę uświadomił akcjonariat, jak to jest z PLI. Potencjał jest ale nie ma kasy.
  • Re: Re:Odpis ratuje wyniki Autor: ~fioo [83.11.249.*]
    Dnia 2021-03-19 o godz. 15:47 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > @wiadereczko
    > > Miałem nadzieję że Żbikowski poukłada dotychczasowy biznes. 500k zł zysku za rok, słabo to wygląda! Mój kolega w hurtowni ma więcej. Skoro PLI robią takie fajne rzeczy to albo robią to za tanio albo coś jest nie halo w firmie skoro nie umieją zarabiać....

Coś ci się retoryka zmieniała, ewidentnie trollujesz !
    Sprzedałeś ?!
    :)))
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~realista [78.11.134.*]
    Przy obecnych wycenach ta spółka jest warta max 15zl za akcje

• Re: Odpis ratuje wyniki Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    @fioo
    Witaj mój fanie. Nigdy nie napisałem, że PLi jest idealne. tak jak pisze ZXC całym sercem za nimi, ale kolejny rok z miernymi wynikami które tylko fanpli uważa za wspaniałe.
    nie nie sprzedałem. Nie mierz wszystkich swoją miarą bidulu. MCI sprzedałem i PEM sprzedałem i wcale nie zmieniłem retoryki. Ale ty tego nie rozumiesz bo co może rozumieć troll i to bez żadnych zasad....
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~fioo [83.11.249.*]
    Dnia 2021-03-20 o godz. 11:44 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > @fioo
    > Witaj mój fanie. Nigdy nie napisałem, że PLi jest idealne. tak jak pisze ZXC całym sercem za nimi, ale kolejny rok z miernymi wynikami które tylko fanpli uważa za wspaniałe.
    > nie nie sprzedałem. Nie mierz wszystkich swoją miarą bidulu. MCI sprzedałem i PEM sprzedałem i wcale nie zmieniłem retoryki. Ale ty tego nie rozumiesz bo co może rozumieć troll i to bez żadnych zasad....

Imponujący poziom dyskusji.
    Prostak jesteś i basta.
  • Re: Odpis ratuje wyniki Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Gdybyś człecze chciał podyskutować to nie zarzucałbyś mi tego co mi zarzucasz....
    Na takie trollowanie sorry miszczu ale mam tylko jedną odpowiedź! Jeśli będziesz chciał podyskutować bez wycieczek personalnych to nie ma problemu, ale gdy przychodzisz i twierdzisz że perfidnie naganiam no to wybacz, ale czego innego możesz się spodziewać?

btw. To że jakiś gość, który mnie zna z kilku wpisów ( zresztą prowokując mnie często) na bankierze zarzuca mi żem prostak strasznie mnie zabolało ;)

• Re: Odpis ratuje wyniki Autor: ~Qwerty [37.47.5.*]
    Cały komentarz do wyników: przychody w górę 1 mln, a wynagrodzenie i usługi obce ( najważniejsze pozycje kosztowe w pli) 3 mln w górę, czyli per saldo 2 mln gorzej niż rok temu - roku pandemicznym - o wyzwaniach mówił prezes w 20. Cash flow podobnie 19 i 20/głównie na amortyzacji. Per saldo gotówka lepiej - dzięki dotacji. I macie analizę.
[x]
PLATIGE -0,34% 5,90 2026-05-13 15:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.