Jak dobrze rozumiem akcjonariusze i spółka zyskują 1 mln na pozbyciu się odpisu i 1 mln na różnicy kursowej na akcjach skoro spółka nabyła po 2,5 coś co dziś warte jest 5 pln.
Obie liczby pójdą na plus w wyniku finansowym i to za pierwszy Q 2021?
Oby więcej takich odwrócenia rezerw przez spłatę.
Mi się podoba :-)
B. dobra wiadomość. Może później napiszę dlaczego tak myślę. Moder mnie zablokował, nie wiem dlaczego. I musiałem wyjść na spacer, żeby zmienic IP. A tak nie chce mi się pisać zbyt dużo. :)
Ale czuliśmy, że chodzi o PM. Zostawili sobie 100k. Będą mogli trochę posypać jak będzie rosło. Ale to też znaczy, że wierzą w spółkę. :)
Makler, przecież mieli 576k. Jak oddali 400k, to zostało im 176k. Fakt, to więcej niż 100k. Ale ja uważam, że to oni mogli sypac tydzień temu i mają mniej niż oficjalnie. Wkrótce będą musieli podać info o zmniejszeniu zaangażowania poniżej 5% to będziemy wiedzieli ile im zostało.
Sprawdziłem. Ja zaglądam na stooq.pl i tam było tak jak napisałem. Ale na strefainwestorów było tak jak Ty piszesz. Stąd to zamieszanie. Jednak na oficjalnej stronie pmpg jest tak jak na stooq.pl - 576k.
Myślę, że w poniedziałek dadzą info i będziemy wiedzieli dokładnie ile zostalo im tych akcji.
Na stronie pmpg w informacjach jest że niby parrish miał 708 tyś a teraz jeszcze ma sporo bo 308 tyś. Czyżby nie musieli informować że dokupowali w ostatnim czasie??
Może to jakiś błąd w komunikacie jest bo na oficjalnej stronie pmpg jest napisane że mają (mieli) 576 tyś.Na stronie biznesradar z której korzystam też to samo piszą
Dzięki Car za zwrócenie uwagi na komunikatu na stronie własnej spółki. Rzeczywiście mieli ponad 700k akcji. Nie jestem pewnie, ale wydaje mi się, ze akcjonariusz ma obowiązek informowania o zmianie posiadania co 2% plus ewentualne przekraczanie 5, 10% itd. A PM nie przekroczyl 2% dokupujac do ponad 700k.