• Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~PL [194.242.52.*]
    Nie jest to kwota 26,98 tylko niespełna 12 zł. Prawie 15 zł za 2020 rok zostało już wypłacone 31 grudnia 2020 roku. Jeżeli ktoś kupi akcje pod dywidendę za zeszły rok w tym roku, straci 12 zł na jedną akcję po jej odcięciu.
    Przemyślcie zanim kupicie.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Jacek [37.30.27.*]
    Będzie szok jak będzie to ostatnia dywidenda jak niektórzy mówią o tej spółce . Po odcięciu dywidendy 12 zł zostaje 8zł i bujamy się z tym przez lata albo jeszcze lecimy w dół . Vide półka YOLO , która 5 lat temu wypłaciła 35 % dywidendę i z poziomu 11 zł spadła do 1 zł dzisiaj. Widać , że to nie jest taki prosty rachunek , chyba że ktoś tak myśli dla pocieszenia siebie samego .
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~ja [80.51.178.*]
    Wartość księgowa na akcję 20,55 zł
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Prawda [80.51.178.*]
    Zarobił i nie da zarobić innym. Firma rozwojowa na 2021 rok jest jeszcze potencjał. Wszystko się wyjaśni przy wynikach za I kwartał 2021r. wtedy będzie wiadomo kto miał rację. Ja w 8 złotych po dywidendzie nie wierzę będzie między 14 a 20 złotych.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~heja [80.51.178.*]
    No tak w grudniu wypłacili zaliczkę i kurs spadł do 15 -16 to gdzie te 8 skoro wtedy wypłacili prawie 15.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Johnny [89.75.99.*]
    @Prawda

Gdzie byłeś jak chodziło po 16 po odcięciu dywidendy? Trzeba było sobie dokupić... ludzie durne teraz so! :)
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~hela [80.51.178.*]
    Sprzedał po 23 a teraz chce kupić po 16.
    Od poniedziałku 23 to może być minimum.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~ja [80.51.178.*]
    Wartość księgowa na akcję 20,55 zł, a firma się rozwinęła na pandemii.
    W 2021 roku ma jeszcze potencjał.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~adnrzej [31.182.35.*]
    A jakieś dane z tego, że firma się rozwinęła? Czy typowe myślenie życzeniowe?

• Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Romek [80.51.178.*]
    Andrzej sprzedałeś z zyskiem, a teraz chcesz kupić ponownie ale po 17. Wyniki sobie sprawdź.
    Andrzej chce zbić kurs, aby ponownie kupić.
    Nie chce kupić jak my po 23.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~adnrzej [31.182.35.*]
    W ogóle tego nie chce kupić, bo po wypłacie tej dywidendy, to będzie śmieciowy papier. Popatrz na spadek kursu po odcięciu poprzednim, następny spadek zaboli jeszcze bardziej. Widoków na kolejne dywidendy nie ma. Jedyne co mądrego można było teraz zrobić to sprzedać na podbiciu, jeśli posiadało się papier. Wchodzenie po tej cenie jest pakowaniem się w kłopoty, ale Wasza sprawa.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~dami [46.134.100.*]
    I ja też uważam, że chcesz kupić w przeciwnym razie by cię tu już nie było a poza tym póki co jest pięknie...
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~adnrzej [78.8.55.*]
    Widzimy się tutaj po dywidendzie i będziemy mogli podyskutować
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~dami [46.134.117.*]
    Andrzej, rynku nie zmienisz, np. od momentu ogłoszenia umowy sprzedaży do dnia poprzedzającego prawa zal.dywid. wzrosło od chyba 18 do 32zł czyli o 77% a w tej chwili masz dopiero 27%. Ponieważ rynek to nie my tutejsi, ale cała ulica... A czy się spotkamy, czy nie w dyskusji to już jest druga sprawa. Raczej kupuj , I obym się nie mylił!
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: primoi [5.173.32.*]
    myślisz że spamowaie na spadki na tym forum coś dal...na 100% nie...

naprawdę nie widzicie tego? (pisałem Wam kiedy opuscimy 15 zł w innym wątku)

GIEŁDA NIE LUBI LUKI

1wsza już zakryta i wrócił kurs do 20zł do połowy kwietnia będzie 30-33 zł i znów luka odcięcia i znów będzie powrót ! Finał taki że będą akcję w ręku i dywidenda na koncie !! Nie 1000% w tydzień a 50% w 2 miesiące, każdy robi co uważa
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~adnrzej [78.8.55.*]
    Widać, że nie masz pojęcia o spółce. Zobacz sobie na historie kursu i ile wynosił, jak spółka posiadała jeszcze PeP. Druga sprawa, nie zastanawia Cię dlaczego spółka nie pokazuje wyników kwartalnych za żaden kwartał zeszłego roku?
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~dami [46.134.117.*]
    Andrzej ,mój post wyżej
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: primoi [5.173.32.*]
    hmmm trochę siedzie w tym papierze i czasowo i finansowo. I włąsnie z powodu wolumenu, wolnych akcji piszę swoje przemyślenia. Pisze pod swoim nickiem i to można sprawdzić, Nie naganiam na wzrosty i na spadki jak Ty...nie pozdrawiam
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~frankensteinOPTy [185.135.2.*]
    Dnia 2021-03-12 o godz. 16:43 ~adnrzej napisał(a):
    > Widać, że nie masz pojęcia o spółce. Zobacz sobie na historie kursu i ile wynosił, jak spółka posiadała jeszcze PeP. Druga sprawa, nie zastanawia Cię dlaczego spółka nie pokazuje wyników kwartalnych za żaden kwartał zeszłego roku?

Bredzisz totalnie a właściwie łżesz.

Tu masz de bilu raporty kwartalne, za wszystkie kwartały 2020 roku :
    https://opteam.pl/relacje-inwestorskie/raporty/raporty-okresowe

• Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~RobertzŁodzi [5.173.18.*]
    Cześć Primoi- ja - w odróżnieniu od Ciebie- od dzisiaj w tym " papierze", ale aby tak naprawdę pokusić się o prognozę to powiem tak:
    W I 2020 po ogłoszeniu sprzedaży akcji tych kartach płatniczych kurs poszedł z 10 na 14 a potem na 20 i rósł do dnia zapadalności dyw. do 31 ( po ogłoszeniu 15 PLN dyw. poszedł o 5 PLN w górę) czyli jak teraz też 5 PLN. Po dniu zapadalności spadł o 16 PLN.
    Wnioski - teraz po dniu zapadalności kurs też spadnie- ale o ile ?
    Spółka przeznaczyła ponad 20 mln na kapitał zapasowy( biorąc pod uwagę jej historyczne wyniki - ostatnio po 2 mln rocznie) to mega wzrost- i to - tak de facto jest jedynym lewarem, który pozwoli po 17 kwietnia utrzymać się może nad 15 PLN.
    Czyli - Ci którzy tak jak ja liczą na zysk- zakładając, że kupili po 21 - mogą na krótko liczyć na ok 4 PLN netto za akcję czyli jakieś 20%.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Fakt [89.151.37.*]
    Czemu Ci co mają kupione za 15-17 nie sprzedadzą po 27-29 zamiast czekać na dywidendę.
    Jeżeli, taniej nikt by nie sprzedał to kurs byłby 27 i więcej. Sprzedają tylko Ci co liczą na szybki zarobek. Inwestor, który inwestuje w pomysł i w firmę zostanie nawet jak ma wyjść na 0,00 w któtkiej perspektywie. Dywidenda jest najczęściej dla inwestorów związanych z firmą. Spekulanci mają z tym problem, że stracą jak kurs zostanie obcięty o dywidentę.
    W której grupie TY Jesteś???
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~frankensteinOPTy [185.135.2.*]
    Dnia 2021-03-12 o godz. 17:14 ~Fakt napisał(a):
    > Czemu Ci co mają kupione za 15-17 nie sprzedadzą po 27-29 zamiast czekać na dywidendę.
    > Jeżeli, taniej nikt by nie sprzedał to kurs byłby 27 i więcej. Sprzedają tylko Ci co liczą na szybki zarobek. Inwestor, który inwestuje w pomysł i w firmę zostanie nawet jak ma wyjść na 0,00 w któtkiej perspektywie. Dywidenda jest najczęściej dla inwestorów związanych z firmą. Spekulanci mają z tym problem, że stracą jak kurs zostanie obcięty o dywidentę.
    > W której grupie TY Jesteś???

Bredzisz totalnie bez sensu
    Niektórzy mają kupione poniżej 4,- zł i nie myślą o sprzedaży.
    Inni, ( związani z zarządem ) maja kupione po 4-5 zł i też nie zamierzają sprzedawać.
    Widocznie/najwidoczniej nie rozumiesz rzeczy stosunkowo/wyjątkowo prostych.
    Nie najlepiej to świadczy o ...
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~pablo [77.65.157.*]
    Nie wiem za bardzo o co chodzi autorowi tego wątku ???
    Myślał że kupi akcje po 20 zł i otrzyma za nie po 26,98 zł dywidendy????
    Dnia 2021-03-12 o godz. 17:27 ~pablo napisał(a):
    > Nie wiem za bardzo o co chodzi autorowi tego wątku ???
    > Myślał że kupi akcje po 20 zł i otrzyma za nie po 26,98 zł dywidendy????

:)
    Najwidoczniej

Lepiej niech sobie kupi akcje po 200 - 300 zł ... i nie dostanie żadnej dywidendy.
    Spółek takich jest na bananie dostatek.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Leszczyk [37.47.104.*]
    Przepraszam jestem nowy na giełdzie,ale czy przypadkiem. Andrzeje na giełdzie to tak jak Januszem w budowlance?.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: mrpieklo [82.174.43.*]
    Ta niby duza wartosc ksiegowa nie wziela sie przypadkiem z gotowki (i kapitalu zapasowego) po sprzedazy PeP? Chcialem kupic, ustawilem limit maksymalny jaki moglem, ale dzisiaj i tak kurs otworzyl sie wyzej. Zastanawiam sie czy moze nie mialem szczescia, ze nie kupilem, bo skoro PeP zarabial i zostal sprzedany... to wielkich zyskow w najblizszym czasie nie bedzie i ta dywidenda z okazji PeP (do ktorej i tak bym nie czekal, bo od sprzedazy po wyzszym kursie nie zaplace podatku dywidendowego) wydaje sie byc najwiekszym zyskiem jaki co spolka wypracuje w najblizszym czasie. Jak myslicie?
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Mis [93.176.211.*]
    golcy głupoty opowiadacie
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~kio [195.26.22.*]
    w grudniu spadło z 32 na 13..........po odcieciu dyw
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Temida [205.201.55.*]
    Dnia 2021-03-12 o godz. 23:26 ~kio napisał(a):
    > w grudniu spadło z 32 na 13..........po odcieciu dyw

Łżesz de bilu jak zwykły ku ndel :

Zamknięcie 18.12.2020 : 31.80 zł
    Otwarcie 21.12.2020 : 16.40 zł

• Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Wojtex [195.136.176.*]
    po samym odcięciu oczywiście o wartość dywidendy ale potem jeszcze -20% tj. właśnie 13
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Temida [205.201.55.*]
    ... a potem / ostatnio wzrosło na 23,80 zł
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~franek278 [159.205.147.*]
    Na 16 złoty
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~No [37.248.171.*]
    Wiem. Wiem chcesz aby spadło wtedy kupisz.
    Mogę Ci opędzlować za 27 pasi?
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: primoi [5.173.40.*]
    siedzę i obserwuję. siedzę i obserwuje ten walor.

Niskie obroty w normalnych sesjach i mega pilotowany żeby niżej nie spadł. Zobaczcie na rozpiętości dziennego handlu. "Obserwator" nie martwi się spadkiem 2-3 % ale na więcej nie pozwala, nie licząc sesji odcinającej i po. Proste nie ma co walczyć też z rynkiem na siłę. No ale wróćmy do normalnego handlowania. Tu pkt bardzo ważnym jest ilość akcji w wolnym obrocie - mało. I ilość akcji w rękach zarządu - BARDZO DUŻO. To wiadomo kto jest tym "obserwaczem" i kto się sam nie chce skrzywdzić. A Panowie siedzą na dużej gotówce każdy +- 1 300 000 już dostał +- 18 200 000 zł i czeka na kolejne 15 600 000. Krzywdy sobie nie zrobią ;) I te wiliczenie że spadnie tyle i tyle...bo? Rynek to ustala jakie będzie TKO nie tylko kalkulator oraz to co powtarzam w każdym wątku, GIEŁDA NIE LUBI LUKI ! Pierwsza luka z zaliczki dywidendy już zakryta poziom 20 zł obroniony...Czy wy patrzycie czasami na analizę techniczną? Czy to chińskie literki ?
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~zzz [194.36.19.*]
    Dnia 2021-03-14 o godz. 19:28 primoi napisał(a):
    > siedzę i obserwuję. siedzę i obserwuje ten walor.
    >
    > Niskie obroty w normalnych sesjach i mega pilotowany żeby niżej nie spadł. Zobaczcie na rozpiętości dziennego handlu. "Obserwator" nie martwi się spadkiem 2-3 % ale na więcej nie pozwala, nie licząc sesji odcinającej i po. Proste nie ma co walczyć też z rynkiem na siłę. No ale wróćmy do normalnego handlowania. Tu pkt bardzo ważnym jest ilość akcji w wolnym obrocie - mało. I ilość akcji w rękach zarządu - BARDZO DUŻO. To wiadomo kto jest tym "obserwaczem" i kto się sam nie chce skrzywdzić. A Panowie siedzą na dużej gotówce każdy +- 1 300 000 już dostał +- 18 200 000 zł i czeka na kolejne 15 600 000. Krzywdy sobie nie zrobią ;) I te wiliczenie że spadnie tyle i tyle...bo? Rynek to ustala jakie będzie TKO nie tylko kalkulator oraz to co powtarzam w każdym wątku, GIEŁDA NIE LUBI LUKI ! Pierwsza luka z zaliczki dywidendy już zakryta poziom 20 zł obroniony...Czy wy patrzycie czasami na analizę techniczną? Czy to chińskie literki ?

Ludzie ostrzegam nie brnijcie w to to pewna strata nie bądźcie naiwni
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: primoi [5.173.40.*]
    jednak ...chińskie literki czy tam cyferki ;)
    @primoi

Sam się skusiłem na ten papier w złym momencie, więc byłem po tamtej stronie i Andrzej ma trochę racji.
    Prawda jest taka, że ten silny wzrost (a w zasadzie dwa) były spowodowane informacją o b.dużej dywidendzie. Dużo osób się na to złapało w tym ja. Pierwsza zaliczka została wypłacona (ta większa) druga dopiero będzie. Drugi raz kurs poszybował dopiero po informacji w mediach, że OPTeam wypłaci największą dywidendę w historii i to zadziałało na inwestorów. Tylko pewnie niewielu przeczytało, że połowa tej zaliczki już została wypłacona. A po drugim odcięciu kurs drugi raz spadnie na łeb. A potem nikt się tym papierem znowu nie zainteresuje, aż do jakiegoś przyjemnego info nt. spółki.

Także Andrzej nie naganiaj i nie pisz bzdur o luce w rynku, bo luka się wypełnia jak jest potencjał do zysków, a jak go nie ma to ludzie zawisną na hakach. Tak jak ja wisiałem.

Ot cała historia...
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~kazspoko [88.156.137.*]
    kupujac w tym momencie to musi urosnac ponad 12 zeta aby wyjsc na swoje
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Ricard216 [79.124.93.*]
    Kupowalo się w piątek najpóźniej lub czwartek....ten co w czwartek to dywidendę na czysto już ma ci co w piątek a można było jeszcze poniżej 20 też już połowę mają a wy dyskutujcie i dyskutujcie
    Poczekaj, zależy od jakiej kwoty będzie odcięcie :)... może urośnie do 50 zł :D
    No cóż... ktoś tym kręci a ludzie się dołączają, jak to bywa na bananowej.
    Dokładnie. 26,60 zł + 12 zł (bo o tyle spadnie kurs po odcięciu).... 38,60 zł 0_o
    Weź tu zarób... ja się cieszę, że sprzedałem za 23,40 zł. Teraz widzę, mogłem wyżej to sprzedać. Ale nie sądziłem, że się tyle osób na to nabierze... kolejna ważna rzecz, to dywidendę dostaniemy po opodatkowaniu, a odcięcie będzie od kwoty przed opodatkowaniem, więc kolejna strata która na papierze trzeba będzie odrobić, jeśli będzie się chciało wyjść na zero po sprzedaży akcji.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~sss [194.36.19.*]
    Dnia 2021-03-15 o godz. 15:12 ~Johnny napisał(a):
    > Dokładnie. 26,60 zł + 12 zł (bo o tyle spadnie kurs po odcięciu).... 38,60 zł 0_o
    > Weź tu zarób... ja się cieszę, że sprzedałem za 23,40 zł. Teraz widzę, mogłem wyżej to sprzedać. Ale nie sądziłem, że się tyle osób na to nabierze... kolejna ważna rzecz, to dywidendę dostaniemy po opodatkowaniu, a odcięcie będzie od kwoty przed opodatkowaniem, więc kolejna strata która na papierze trzeba będzie odrobić, jeśli będzie się chciało wyjść na zero po sprzedaży akcji.

Trolle robią wszystko, żeby sprzedać swoje akcje po nierealnie wysokich cenach. Po wypłacie dywidendy cena spadnie do 8 -10 zł. próbowałem przed południem wpisać ostrzerzenie niestety niestety moderator ciągle mnie blokował czy tym razem będzie to samo
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~jacek [37.30.21.*]
    Nie wiadomo czy to firma poważna czy jakaś wydmuszka jednorazowa . Poważne firmy nie płacą takich dywidend . Trochę tu coś cuchnie fałszem i a po wypłacie dywidendy mogą zwinąć interes i będzie po wszystkim . Tak już bywało z innymi spółkami w przeszłości / vide YOLO /.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Dr_Watson [31.60.48.*]
    Dnia 2021-03-17 o godz. 21:51 ~sss napisał(a):

> Trolle robią wszystko, żeby sprzedać swoje akcje po nierealnie wysokich cenach. Po wypłacie dywidendy cena spadnie do 8 -10 zł. próbowałem przed południem wpisać ostrzerzenie niestety niestety moderator ciągle mnie blokował czy tym razem będzie to samo

Bredzisz pajacu, zresztą nie ty pierwszy i zapewne nie ostatni.
    Byli już tacy "specjaliści", którzy OPTeama wyceniali na zero...
    Podobnie zresztą jak swego czasu Lotosa.
    Na razie najlepiej na OPTeamie wychodzą ci, którzy trzymają go od kilku lat i kasują kolejne dywidendy, ostatniej nie wykluczając.

Do 01.06.2021 roku ceny akcji będą wywindowane ( ze względu na zbliżające się terminy OFE ).
    ... A potem zaczną dopiero naprawdę rosnąć.
    OPTeam jest najlepszym kandydatem by być leaderem tych wzrostów, ( ze wzgledu na wskaźniki + wypłacane dotychczas dywidendy ).
    Nie ma takiej drugiej spółki na GPW.

P.S.
    Anal ... fabeto.
    "ostrzeżenie" pisze się przez "ż" , bo ostrzeGać.
    Ty "specjalisto giełdowy" skończyłeś II klasę szkoły podstawowej ?
    Żenujące błędy ortograficzne raczej tego nie potwierdzają.
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Lukasz [5.173.1.*]
    Jak bedzie odciecie to akcje sprzedasz ze stratą, a ta pomniejszy ci podatek.

PRZYKŁAD:

Dywidenda 12, po podatku (17%) 9,96.
    Akcje kupione dla przykladu po 25, sprzedane po odcieciu za 13. Strata 12 zł. Podatek od zysków pomniejszy się o 2,04 PLN.

Niesamowite co?
    Powinno być 19%. Reszta bez zmian
    W IKE nie płacisz belki.
    Wiem, ale jakie to ma znaczenie. Bilans po odcieciu wychodzi na zero. Gość pisał, że po odcieciu będzie musiał odrabiać podatek.

Bredzisz,

1. Ma to zasadnicze znaczenie dla tych, którzy mają ( lub będą mieli ) OPTeama w IKE, bo nie płacą żadnego podatku a dostają 19% więcej
    2. Podobne brednie pisało już wielu różych de bili, najczęściej tacy, którzy walą błędy ortograficzne na poziomie II klasy szkoły podstawowej.
    Nie ma żadnego "odcięcia". Jest tylko Teoretyczny Kurs Odniesienia.
    Po wypłacie dywidendy nic nie jest "odcinane" a kurs jest wyznaczany na podstawie składanych zleceń.
    MOŻE spaść, może pozostać nie zmieniony, może wzrosnąć. NIC nie stoi na przeszkodzie !
    Nie wypisuj więc bzdur, że cokolwiek będzie "odcinane"!
    Nic nie będzie "odcinane" a kurs ustalony będzie, na podstawie złożonych zleceń !
  • Re: Nie jest tak pięknie jak się wydaje. Autor: ~Jacek [37.30.49.*]
    Kurs jest obniżamy o wartość dywidendy. A w trakcie pierwszego po odcięcia dywidendy wszystko może się zdarzyć wg gry rynkowej, odcięcie jest i tu nie ma dyskusji.
[x]
OPTEAM 1,12% 3,60 2025-09-19 17:02:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.