P Zakar, proszę nie tracić czasu na dyskusję i pyskówki z trollami i frustratami. Zgodnie ze starym powiedzeniem - nie ta jałówka daje dużo mleka, która głośno ryczy. WASKO jest nadal mocno niedowartościowane, ale są oczywiste powody dlaczego tak było i jest. W szczególności bardzo mały FF i 2,3 większych inwestorów, którzy od czasu do czasu pokazują co znaczą pieniądze na giełdzie. Wielokrotnie o tym spokojnie pisałem. Ale każdy inwestor podejmuje sam decyzje i czasami się dzieli przemyśleniami. W tej chwili warto uważnie obserwować co się dzieje na rynku GSM 5G. Bardzo bym się zdziwił, gdyby WASKO w tym nie wzięło udziału ponad to co zapisane w kontrakcie z PLK realizowanego w konsorcjum m.in. z NOKIĄ, bo nadmiaru specjalistów w tej zaawansowanej technologii w Polsce nie ma. A takie kontrakty, jak dzisiaj podpisany to wisienka na torcie. Z oczywistych powodów nie jest to wysokomarżowy produkt, ale stabilnie utrzymuje firmę, zwłaszcza w tak trudnym czasie jaki mamy nie tylko przez pandemię. Pozdrawiam
Panie Egonie, to jest bardzo dobre pytanie. Tyle, że trudno o realną odpowiedź, bo ew może jej udzielić wylacznie KNF, czego oczywiście nie uczyni, bo nie widać by wypełniły się znamiona przestępstwa (działanie w zmowie, itp.). Personifikacja tego procesu, co jest domeną PT (pleno titulo) Prysa, niczego nie wnosi, ani dla dyskutantów, ani inwestorów. A z pewnością obrzucanie inwektywami wziętymi z księżyca po prostu odrzuca. I m.in. ja nie zabieram głosu zbyt często. Znacznie bardziej konstruktywna jest próba odpowiedzi dlaczego tak było. Przecież liczba akcji w posiadaniu p Wajdy rosła, a nie malała. Co więcej, dokupywał po cenie ok 1,5 i wyżej. Z pewnością ciosem w spółkę i jej obraz było to się zdarzyło w 2015. Widać to nie tylko po kursie, ale i po wynikach finansowych. Zaufanie traci się błyskawicznie, a buduje i odrabia bardzo powoli. Aby utrzymać się na rynku i nie wpadać w spiralę zwolnień konieczne było obniżanie marży. Tyle, że to długofalowo żadna strategia i tylko prowadzi do zwijania się każdego biznesu. Następnym problemem WASKO są niezbyt jasne przepływy finansowe między spółkami córkami. Ale znowu nihil novi. Przykładów multum - od małych do dużych spółek. Efekt, brak kilku poważniejszych inwestorów (na poziomie mln i więcej), którzy by przynajmniej stabilizowali kurs. Po minirajdzie ostatnich dni wystarczyło popatrzeć na arkusz zleceń, z którego wynikało, że do 1,7 zł raptem było ca 10tys akcji składanych przynajmniej tydzień wcześniej. Pozostałe blisko 150 tys to zlecenia z dwóch dni skaldanych na jeden dzień i zwijanych po sesji.
Patrząc wyłącznie na publikowane wyniki finansowe oraz ogromną falę nowych zleceń (małych i dużych) oraz ewidentne spore i rosnące zasoby gotówkowe trudno mówić inaczej jak o istotnym nieoszacowaniu społki (proszę zerknąc na dowolny portal z analityczny ze standardowymi i zautomatyzowanymi zleceniami). Oczywiście wyniki ostatniego kwartału istotnie poprawiły wcześniejszy obraz. Czy tak będzie dalej. Nie wiem. I kw z reguły jest gorszy. Mamy pandemię. Ale można jednak posiłkować się analizą porównawczą, co nam tu pokazywano (np WASKO vs POZBUD), Tyle, że w POZBUDZIE są fundusze mocnych graczy, a tu niezbyt. W POZBUDzie zmieniła się dramatycznie in plus struktura zarządzająca i skład firmy. A tam wcześniej spadek był jeszcze głębszy aniżeli w WASKO ( i to przy obecnośći tychże silnych graczy) . A dzisiaj widać gdzie jest POZBUD. Także dziękiu nim. W kwietniu przeczytamy cały raport roczny, który, miejmy nadzieję będzie mniej zdawkowy.
A tak zupełnie na marginesie zastanawiam się dlaczego widząc spadek kursu, klika wyjątkowo sfrustrowanych osób wcześniej nie sprzedało akcji, gdy mogli i żyją nadal przeszłością i stareńkimi obietnicami prezesa. Są dwie ważne reguły inwestowania mniejszościowego. Po pierwsze chronić kapitał i ciąć straty, a druga nie inwestować emocjonalnie, czyli nie zakochiwać się w posiadanych akcjach. Gdyby to zrobili dostatecznie wcześniej, to mogli odkupić WASKO około złotówki. To samo było na POZBUDZIE. Była duża wymiana w przedziale 0,8-1, a dzisiaj 3. Rozpisałem się licząc, że jednak i na tym forum wymiana myśli będzie merytoryczna, choć nadzieje mogą być bardzo płonne. A co do kursu, to obszar 1,6-1,7 jest silną strefą oporu (proszę zerknąć na Squabera by to zobaczyć i znaleźć wyjaśnienie czemu). I nie ma co się dziwić, że bardzo silny wcześniejszy popyt się wyciszył. A czy i kiedy tę strefę miniemy, czy się od niej kurs odbije lub będzie trwał, to wróżenie z fusów i szkoda na to miejsca i czasu. Dobrej nocy po dobrej wiadomości o podpisanym kontrakcie.
Jak ktoś napisze coś sensownie to tylko na zlecenie buhaha. Obserwator ja zdecydowałem się na Wasko dopiero po wrześniowej ugodzie z ministerstwem finansów bo kara ponad 100 mln to było by za dużo dla Wasko, oraz po utworzeniu rezerw na spór z miastem Katowice. Tak się zastanawiałem jak oni przesiedzieli w tym czasie z akcjami spółki.
Prys ależ ja właśnie zarabiam kupowałem poi 1,30 potem Wajda uwalił mi kurs w górę do 1,60 mam 30 gr. na akcji może to nie wiele ale w niecały miesiąc ponad 20% to wcale nie tak źle
Prys wszyscy którzy kupowali od lipca 2020 roku są bardziej lub mniej do przodu.... Nie zauważyłeś tego ? 01.07.2020 kurs 1,51 niemożliwe ze przez ponad pół 9 ostatnich miesięcy kurs był niż obecnie a Ty tego nie zauważyłeś ???
Zakar a nie pomyślałeś sobie ze inni też są choć w połowie tak inteligentni i wspaniali i wchodzili tutaj też po dogłębnej analizie i to w momencie gdzie firma była bardziej perspektywiczna (kupuj plotki- napewno ty to znasz jako wytrawny gieldowy analitykl) niż teraz, i są troszeczkę zniesmaczeni widząc co się tu dzieje obserwując juz nie raz takie zagrywki jak teraz i znając te scenariusze. A akropol tych twoich zagrywek że do papieru się nie wolno przyzwyczajać to uwierz mi że są ludzie których poprostu po ludzku stać, żeby tu siedzić i zobaczyć z czystej ciekawości co tu będzie.Ja osobiście traktuje zainwestowane tu środki jako stratę 100%, i tylko dlatego tu siedze. Wyobraz sobie ze są ludzievpoprostu tak zawzieci i ciekawi co z tego będzie. I jeszcze pamiętaj że to tylko pieniadze. Wazni są ludzie. I to jest problem tej firmy.
Panowie chyba się nie rozumiecie....
Nie możecie besztać za to ludzi którzy kupili niedawno taniej niż obecny kurs w okolicach 1,60, oni po prostu zarobili widzą że mają na koncie po kilkanaście % więcej, widzą że firma podała dobre wyniki i nie rozumieją dlaczego wszystkich podadzacie o zmowę z Wajdą i że celowo odsuwają wam w dół wątek o Wajdzie uwalajacym wam kurs. To ludzie, którzy weszli tu niedawno i chcą zarabiać na akcjach. Co mają zrobić wg was ? Udawać że uwalono im kurs ? Przecież widzą na koncie zyski. Naprawdę tego nie rozumiecie że dla nich kurs jest najwyżej od lipca 2020 ? Hmm dziwne przecież sami też byście chcieli zarobić macie te same akcje.
Panowie i panie na wykresie jest jakaś gwiazda doji. Zjazd będzie ponizej zlotowki chwilowy. Ale. Może za rok przekroczy znow. 1.40. Osobiście na miejscu nowych akcjonariuszy realizowalbym zyski.i omijał szeroko.
i nie piszcie , że W nie steruje kursem. podbiaj keid ychce i uwala kiedy chce. no niby kto podbiłten kus ostatnio i po co? podbijał podbijał i ani nie upchnał duzo akcji wiec zysk ma malutki i nie robiłby tego amator.
Fakt ktoś sporo kupuje .... co jakiś czas wymiata akcje po 10k tak jak ro było dzisiaj 12:59 ktoś zabrał w górę do 1,73 wszystko co było nie przejmując się tym ze zaraz zlecą się chętni i powstawiają zlecenia w dół aż do 1,71, mógł zaczekać... kupił by taniej. Ale to nie był jego pierwszy raz tak już było kilka razy w tamtym tygodniu ... ktoś poczeka aż się nazbiera po prawej i wymiata.
Na zamknięciu kolejne 10k w górę, ktoś to robi z głową by nie przekroczyć 1,73 zł, jak się nazbiera akcji na S to zabriera 10k i tyle, jak nie ma to czeka ciekawe...
Tak komuś bardzo zależy na tym by kupić jak najwięcej zbiera już od ponad tygodnia po 10k do 1,73. W sumie to tak jakby zapatrywał się w hurtowni wchodzi 2-3 razy dziennie zabiera paczkę 10k i wychodzi. Ciekawe po co mu tyle ? Dobre wyniki już dawno podano i po tych wynikach za IV kw poszło z 1,30 do 1,60. Teraz ktoś skupuje ile chce do 1,73, no dobra wszyscy wiemy o oporze na 1,74-1,7X ale ktoś ewidentnie z tego korzysta i skupuje ile mu tylko dadzą. Ciekawe....
Leo masz rację ...coś się tu wyprawia.. tyle że nie wiadomo co ktoś łyka akce ile mu tylko dadzą ciekawe czy te zlecenia na K po 2 tys sztuk też są jego ? Bierze na dwie strony ?? Po co mu tyle tych akcji hmmm
Akcji w obrocie jest ok 18% niecałe 15,5 mln sztuk wystarczy maleńka spółdzielnia 4 osoby i nikt nie przekracza 5% można robić z kursem akcji co się chce... I jedynie Wajda mógłby im przeszkodzić zasypując ich własnymi akcjami ale tego nie zrobi bo niby po co...
Akcji w obrocie jest ok 18% niecałe 15,5 mln sztuk wystarczy maleńka spółdzielnia 4 osoby i nikt nie przekracza 5% można robić z kursem akcji co się chce... I jedynie Wajda mógłby im przeszkodzić zasypując ich własnymi akcjami ale tego nie zrobi bo niby po co.
Bankier podaje: Free float: 18,75% to jest 17,1 mln akcji choć to ... niewiele zmienia wystarczą 4 osoby i nikt nie przekroczy 5% można robić z kursem co się chce. No owszem trzeba mieć te kilkanaście mln zł razem... Choć ci co kupują nie musza mieć naprawdę tyle duża cześć akcji jest przecież zaparkowana na różnych poziomach cenowych wyższych niż obecny kurs ....
Leo a ten skup który się odbywa teraz po 10k w górę zawsze do ceny pod opór 1,73 to nie wygląda Ci na rozmyślne wejście kogoś kto chce coś więcej ugrać ?
Niestety nie wygląda mi to tak. Dalej jestem pewny ze to ta sama siła od kilku lat tu rządzi. Jeżeli by ktoś wszedł to myślę że nie patyczkował by się tak jak ten teraz. Tutaj uwierzę ze idzie ku dobremu jak ktoś przyłoży parę mln pln
Parę milionów zł przy 17 mln akcji... to przecież niemożliwe płynność jest za mała nic by nie kupił zawiesił by spółkę na widłach na kilka dni.. i tyle... a przecież on teraz kupuje 2-3 razy dziennie po 10k czyszcząc arkusz do 1,73 i czekając aż mu się znowu nazbiera....