• Dla osób technicznych Autor: ~Jas_Wedrowniczek [185.125.227.*]
    Dzisiejsza akcja na Biomed i poniższy wpis na stooq zainsporował mnie do sprawdzenia czy nie mamy do czynienia na WSE z teorią akumulacji Wyckoffa w jakimś jej wydaniu.
    https://stooq.pl/mol/?id=17720

https://newhach.eu/teoria-wyckoffa-schemat-dystrybucji-i-akumulacji-akcji-jak-grac-na-gieldzie-podstawy-analizy-technicznej/

Analizując wykres można zauważyć, że mieliśmy do czynienia z Secondary Test w fazie B i możemy być na pograniczu fazy B i C. Brakuje Spring, ale nie koniecznie to musi wystąpić, albo już było 1 marca o 11.00. Linia wsparcia jest jasno określona na 1.11-1.12, oporu również na 1.15-1.16.
    Niemniej jednak to co mi nie pasuje to:
    - załóżmy, że jest to akumulacja, to dlaczego jest robiona na tym poziomie a nie np. na 90 groszy?
    - przy tak małych wolumenach analiza techniczna może się nie sprawdzać.

Z drugiej strony cały czas ktoś skupuje, pewnie już ponad 1 mln akcji. O co chodzi?

To tylko teoria, w praktyce wszyscy czekają na jakieś info i ono określi najprawdopodobniej kierunek.

• Re: Dla osób technicznych Autor: ~Jas_Wedrowniczek [185.125.227.*]
    W międyczasie jak pisałem powyższy wpis, ktoś dołożył 20k na 1.15, a od razu w odpowiedzi pojawiło się dodatkowe 100k na 1.11-1.12, gdy tylko kurs zbliżył się do 1.12. Ciekawa rozgrywka.
  • Re: Dla osób technicznych Autor: ~Rębajło [77.65.122.*]
    Moja opinia jest taka:
    - sądzę, że fazy spring już nie będzie (sporo osób już na to czeka, w tym ja)
    - prób zbicia kursu było już kilka na 1.05 i 1.10 i za każdym razem pojawiał się popyt, zbicie na 0.90 mogłoby zbyt dużo kosztować
    - jak słusznie zauważyłeś płynność jest mała, warto wtedy spojrzeć na wykres D2 i trochę się to wygładza

Dla mnie pozostaje czekać cierpliwie. Jeśli będzie spring i zamknięcie luki to dobieram, wtedy sytuacja będzie już idealna pod wystrzał. Negatywne info i/lub trwały spadek poniżej 1 zł negują scenariusz wzrostowy.

Pozdrawiam!
  • Re: Dla osób technicznych Autor: ~Rębajło [77.65.122.*]
    P.S. przez moment stało 45k najpierw na 1.14, później 1.13 i nikt tego nie zasypał. Zlecenie zdjęte i zrzut na 1.122, cuda?
  • Re: Dla osób technicznych Autor: ~Jas_Wedrowniczek [188.147.35.*]
    Zgadzam się z Tobą. Widać, ze czai się jakiś większy kapitał, ale nie pokazuje wszystkiego. Czeka pewnie na odpowiedni moment/sygnał, albo na fazę D.
  • Re: Dla osób technicznych Autor: ~Rzeźnik [31.60.87.*]
    Sytuacja przypomina mi trochę strategię "przyczajony tygrys, ukryty smok". Przesunięcie K nastąpiło z 0,98 na 1,05, a faktyczne zbieranie dalej jest ustawione na 1,10-1,11. S na razie nie daje się złapać w tą pułapkę, dlatego wciąż takie niskie obroty.
  • Re: Dla osób technicznych Autor: ~Piotrenko [5.173.26.*]
    Jeszcze 50dni i wszystko się wyjaśni, możliwe że jeszcze wcześniej
  • Re: Dla osób technicznych Autor: ~Jas_Wedrowniczek [176.221.107.*]
    S ma tylko 430k akcji. 80k miał wystawione na 1.15-1.16 i dziś pokazał przed otwarciem 350k. Wcześniej pokazywał na raz tylko 435k. Wg mnie nie da się złapać. Dobrze wie, że taka ilość akcji jest za mała i nic to nie da, a jak puści wszystko to może być tak, że kurs po tym wskoczy na poziom wyżej i zostanie z ręką w nocniku. Wg mnie poniżej 1.1 drzemie bardzo duży popyt. Ale mogę się mylić. Bez info kurs pewnie nie ruszy się w żadną stronę.
  • Re: Dla osób technicznych Autor: ~Jas_Wedrowniczek [94.75.95.*]
    Swoja droga ciekawe kto pierwszy nie wytrzyma wyczekiwania: S czy K. Czy zobaczymy szybciej 1.05 czy 1.20?
  • Re: Dla osób technicznych Autor: ~Rzeźnik [31.60.87.*]
    Jeżeli S nie pójdzie wyżej, to wg mnie oznacza że jego zadaniem jest pilnowanie kursu na "odpowiednio" niskim poziomie, a zysk go raczej nie interesuje. W przeciwnym wypadku dosyć łatwo jest przecież podciągnąć pojawiający się popyt do góry i zarobić więcej.
[x]
GIGROUP 1,49% 2,05 2025-07-23 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.