Wiem, że już jest podobny wątek, ale miesza tam się dywidenda wypłacona w zeszłym roku z tą, która ma być wypłacona w tym i chciałbym to odzielić. Zatem czy mamy jakieś estymacje co do wielkości dywidendy jaka zostanie wypłacona w tym roku? Pozdrawiam
W zeszłym roku wypłacono 5,30 dywidendy bo tyle wynikało z tego co zarobili w roku 2019 . Jednak sprzedaz i zyski w roku 2020 pozwoliły na wygenerowanie dodatkowej gotówki i jej wypłatę . Było to dokładnie 10,80 brutto. Ubrano to w zyski z lat ubiegłych i wypłacono. W sumie wypłacono 16 pln brutto na akcję i 40 mln jako całość . Jednoczesnie ksiegowano zyski za rok 2020. Wszelkie znaki na ziemii i na niebie wskazuja że zysk za 2020 rok bedzie w wysokosci jaka wypłacono jako dwie dywidendy czyli 16 pln na akcję. Jesli zapadnie decyzja o wypłacie to wysokośc jej bedzie zalezała od bieżacych mozliwości generowania gotówki i to bedzie mozna okreslić najlepiej w maju po podaniu wyników za I kwartał.
Dzięki za wyjaśnienie. W zeszłym roku oczywiscie dywidendę dostałem, siedzę tu od 50zł i cicho liczę, że w tym roku dywidenda będzie podobna.
Pozdrawiam
Zgadzam się, ale po najbliższych wynikach i jeśli kurs będzie na obecnym poziomie to C/Z będzie w okolicach 10. Nie wspomnę o "przewartościowanym" CD Projekt, gdzie wynosi ponad 69 - przesada.
Zgadzam się z Tobą w 100%, tylko takie C/Z osiągniemy dopiero za rok, jeśli oczywiście zyski będą takie jak planujemy. Powtórzę kolejny raz - liczę na 16 PLN na akcję. Niedługo się wszystko wyjaśni. Może dotrzemy w okolice 200 PLN do wakacji...
wyniki w punkt . miało być 200 mln przychodów i 40 mln netto czyli w tym roku ostrożnie 250 mln przychodów i 60 mln netto . dywidenda 24 złote. c/z ciagle ponizej Kęt.
Mają 22,5 mln na koncie , więc 40 mln bedą mieć na koniec czerwca . Moga wypłacić 16 pln w lipcu czyli 100% zeszłorocznego wyniku netto . Moga zaplanować też dodatkowa dywidendę , ale środki na tej pozycji sa ograniczone wykazanymi i nie wypłaconymi zyskami z lat poprzednich . Z głowy nie powiem ale kasy moga mieć więcej niż jest w pozycji zysk zatrzymany. Prognozowałem 24 złote , ale wyniki z I kwartału mówią wiecej , więcej , a jak bedzie zobaczymy , bo to nie zalezy od nas. Z pobieznych wyliczeń wynika iz na dywidendę od raportu nr 31/16 spólka może wypłacić ok. 24,51 plus bieżacy zysk. W zeszłym roku wypłacono 10,80 z tej kwoty . Zostało 13,71 i do tego zysk z roku ubiegłego w wysokości 16, 28 pln co razem daje 29,99.
Biorąc pod uwagę że to jest mniej niż prawdopodobnie zarobili do końca maja to trochę skromnie. Ale z drugiej strony to propozycja zarządu a liczy się to czego chce Tabaza. Chyba że planują już kolejna inwestycję bądź co innego chodzi im po głowie...
Dają 30 mln na dywidendę ale 50 mln przeznaczą na cos innego . jeszcze tego nie ogłosili ale sygnał był w sprawozdaniu rocznym ,ze Novita osiagnęła w IV kwartale pełne moce produkcyjne. Praktycznie mogą z marszu zlecić montaż takiej samej maszyny albo zastanawiać sie nad większą . Skoro w tym roku odkładaja 50 mln to musza coś niedługo ogłosić na co i po co.
Nie wiem na co pójdzie 50 mln ,ale wiem ,że zaraz akcjonariusze wykonają nieprzeciętnie celny strzał, centralnie w samo kakało ,co juŻ widać, słychać i czuć.
Moim zdaniem będzie jeszcze wzrost kursu właśnie by utrzymać 200 zł po dywidendzie. ale to moje zdanie. Według mnie Janusz jeszcze dobierze i znowu rajd do góry. Ostatnio brał po 230 - 233 zł wiec nie sądzę by chciał stracić.
Ten rok bedzie rekordowy pod wzgledem zysku netto . Moze nawet dwa razy lepszy niż poprzedni. Jeszcze niedawno 80 mln to były przychody roczne a teraz to będzie ROCZNY zysk netto.
Przede wszystkim 11 maja JP brał po średniej cenie 231,28 zł za akcje. Człowiek, który zna bieżące wyniki i aktualną sytuację rynkową spółki, zakładam, że nie wydaje niemałych pieniędzy (kolejny z resztą już raz) po to, żeby stracić. Czytam posty powyżej i mam wrażenie, że dla niektórych dywidenda to koniec przygody na tej spółce, podczas gdy w rzeczywistości ta dywidenda to dopiero początek :)
Wytłumaczcie proszę, po co takie kombinacje z kasą przeznaczoną na dywidendę? Czy nie można po prostu wypłacić całości z zysku za 2020r. Przecież i to kasa i to kasa. Nie znam się, więc pytam...
Niby nic w efekcie sie nie zmienia . Podano że to sprawa księgowania. Faktem jest ,ze zmienia sie struktura dywidendy , która w tym momencie nie jest klasyczną dywidendą za rok 2020, a staje się pośrednio dywidenda dodatkową w częsci odpowidającej zyskom z lat ubiegłych. Pewnie czas pokaże po co ten krok.
Dużo bylo ludzi na walnym ? Sporo zarejestrowali ? A no i czy byla np. Pani Jadzia ? Czy ktoś z większą ilością akcji poza dwoma głównymi graczami no i Toba Bogus
Na walnym było 3 akcjonariuszy czyli zdecydowanie jak zwykle kiedy byłem w ostatnich czasach czyli od wezwania Lentexu. Jesli bedzie kasa w spółce a nie bedą inwestować to wypłacą .Bez obaw. Jednak obstawiam inwestycję . Decyzji jeszcze nie ma ale jest temat , dlatego dywidenda jest okrojona. Główny inwestor w zasadzie już decyzje podjął skoro tak zawnioskował ,ze 12 a nie 16 czy nawet 25,50. Na razie jest decyzja ,że nie wyklucza inwestycji , a może jest juz decyzja co do inwestycji ale badane sa obszary , w które Novita moze wejść celem poszerzenia swojej oferty . W raportach widać że Novita bedzie odchodzić od włóknin igłowanych mechanicznie , bo dramatycznie spadły przychody a zysków z tego za wiele nie było nigdy.