• dywidenda Autor: ~Aaanswear [176.107.185.*]
    Czy Answear planuje dywidendę? Fajna spółka, młode LPP.
  • Re: dywidenda Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Żartujesz sobie czy ty tak na poważnie?
    Młoda spółka jak sam piszesz, kasa na rozwój potrzebna stąd IPO, a ty o dywidendzie?

• Re: dywidenda Autor: ~podajnik_hajsu [89.64.92.*]
    z tego co sie mi wydaje, bedzie jutro
  • Re: dywidenda Autor: ~67 [89.73.137.*]
    Tak, albo 31 kwietnia.
  • Re: dywidenda Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    Mówili/pisali przy okazji IPO, że na tym etapie nie myślą o dywidendzie. Niestety - bo byłaby to ciekawa spółka wzrostowo dywidendowa - nawet jakby dywidenda była symboliczna około 1% ale z rosnąca perspektywą - np min 10 % zysku. A tak to niestety raczej nie będzie tu wielu inwestorów, którzy kupią dziś i zostaną ze spółką na 10 lat.
    Ale ma to też swoje plusy - kasę wrzucą w ekspansję. Na razie, z zapowiedzi, chcą być spółką wzrostową, dynamicznie się rozwijającą. Wiec może? Trzeba będzie doglądać ;)
    Niestety?
    Masz spory wybór spółek, które płacą dywidendy bo nie mają pomysłu jak i gdzie zainwestować kasę z zysków. Answear ma!!!
    naprawdę np. 20gr dywidendy spowodowałoby, że Answear stałby się ciekawą spółką :)
    I co z tego, że nie będzie tu wielu inwestorów którzy zostaną na 10 lat. Tak ma właśnie być, żeby kurs rósł potrzebna jest co jakiś czas wymiana akcjonariatu, korekty także. Zarobieni oddają, wchodzą nowi, którzy widzą szansę zarobku.

Pisałem, że rozumiem dlaczego nie chcą na razie płacić dywidendy.
    A dlaczego życzyłbym sobie, żeby jednak płacili nawet minimalną? Bo kupiłbym teraz na te minimum 10 lat. Początkowo miałbym stopę dywidendy na poziomie 1%, ale za dziesięć lat, jak firma się rozwinie, zdobędzie nowe rynki jej wycena może być na poziomie np 200 - 300 zł i dla mnie wówczas dywidenda mogłaby wynosić nawet 30-40 % rocznie - bo moja cena zakupy to "tylko" 30-40 zł za sztukę. Dlatego pisałem "niestety".
    Nie każdy jest na giełdzie, żeby łapać 5-10% wzrostu ceny.
  • Re: dywidenda Autor: bialoczerwony1972 [37.30.53.*]
    A ja wolę, żeby każdy grosz inwestowali skoro twierdzili w 2020 że brakowało im na powiększenie asortymentu... Przecież po to robili IPO. I bez dywidendy na wzroście akcji da sie zarobić i to wielokrotnie...
    Z tego co pamiętam to większość kasy z IPO poszło dla wychodzącego z firmy funduszu MCI ;) (a gdyby nie niska cena od instytucjonalnych - to sprzedali by więcej swoich udziałów).
    Ale reszta na rozwój miała iść - to fakt - na powiększenie asortymentu, zdobywanie nowych rynków, marketing.
    Generalnie myślenie zarządzających firmą mi się podoba. I zapewne trzeba iść w rozwój i zdobywanie nowych rynków.
    Źle pamiętasz! MCI chciało sprzedać 20% pakiet. Sprzedali 10% po 25zł zostało im jeszcze 21% ( o ile dobrze pamiętam).. Policz sobie ile Answear zebrał na rozwój i czy MCI otrzymał więcej czy mniej....Niska cena od instytucjonalnych była właśnie utarciem nosa dla MCI a dokładnie dla Czechowicza.... Za całokształt moim zdaniem.
    Tak, masz rację, że finalnie MCi sprzedało tylko 10% udziałów - ze względu na cenę. Ale w prospekcie wychodziło, że większość kasy z debiutu na GPW pójdzie jednak do nich. To, że instytucjonalni utarli im nosa to inna sprawa. Faktem, z którym nie polemizuję, jest również to, że potrzebowali kasy na rozwój.

Edit.
    Ale MCI też wg mnie nieźle się zachowało - dajecie taką niską cenę? To sprzedamy tylko minimum. A resztę zostawimy na później. Także obie strony miały silne rączki ;)
[x]
ANSWEAR 0,53% 18,80 2026-04-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.