Po srednio udanej inwestycji w Sim, mam pewne przemyślenie. W całym wątku inwestowaniu w Gaming, chodzi o to ze inwestuje się w spółkę wcześnie i ma się szansę ze będzie to kolejny 11bit, który z 10zł w 2014 roku urósł do 450zł w 2018 - co było w pełni uzasadnione, bo spółka dowiozla nowe gry które dobrze się sprzedają, a nie było tego w cenie. Teraz z całym uznaniem dla spółek typy PCF, Huuuge czy 11bit, jest bardzo mało prawdopodobne ze znów powielą kilkakrotnie skalę swojego biznesu, za czym pójdzie kurs.
Wiec szukając inwestycji, trzeba szukać potencjału w spółkach małych, z silnym zespołem, które już mają za sobą udane produkcje wiec minimalizuje ryzyko kolejnego kota w worku (ala SimFabric) ale są jeszcze małe. Spólce przy wycenie 20-50 milionów złotych dużo łatwiej urosnąć x5, do 200m złotych wyceny - do tego wystarczy jeden dobrze sprzedany tytuł. Wiec nie ma sie co żalić, ze Huuuge nie dowiozło oczekiwań, tylko szukać spółek wzrostowych i realnych. Mój nowy czarny koń to Kool2Play - o wycenie ok 30m zł, z dużym własnym zespołem deweloperów, z realnymi przychodami i pipelinem 3 tytułów w przygotowaniu, pierwszy ma wyjść juz w 2 kwartale 2021. Nie mówię ze będzie x5, ale zdziwie się jak kurs po premierze nie urośnie 100-200%, bo wciąż będzie to poniżej 100m złotych wyceny.
Jak ktoś zrobil podobne analizy i ma jakieś rekomendacje innych spółek gamingowych które spełniaja te kryteria piszcie w komentarzach. Zmieścimy sie w akcjonariacie :]
Moglbys podać dlaczego akurat te? W kilku punktach, tak jak ja spisalem swoją analizke o Kool2Play. Spolek gamingowych jest juz duzo ale perełek kilka, moim zdaniem.
Ja mam Cherry, nisko wyceniana, kisi sie od dłuższego czasu ale wywalczyli odszkodowanie od Norweskiego partnera, wiec jest szansa ze jak zreinwestują kase w marketing portfolio to moze ruszy.
- zerknij na obecne produkcje i portfolio - nie jest to typowa spółka PLW robiąca tanie symulatory. Nastawiają się na wyższe budżety i bardziej ambitne projekty - 2 nieujawnione projekty ze Slitherine w oparciu o rozpoznawalne globalnie IP. - pierwsze premiery przed nami ale otwarte testy prologu ACS już trwają o po opiniach utwierdzam się w przekonaniu że będzie z tego sukces - https://gaminganalytics.info/gbwish_last_gpw - spółka zależna g-devs https://g-devs.com/ - cały czas negocjują i pozyskują nowe IP od zagranicznych podmiotów https://www.creativeforge.pl/news
Osobiście uważam k2p za słaba spoko
W simfabric widzę potencjał jak 11bit w 2014 i poczekam nawet do 2024
Od dłuższego czasu zbieram akcje artp - łącza się z intermarum
Mam duality i gfactor- zbieram również swallet - inny profil ale związany z gamedev - jak zadziała będzie to niezły strzal
a mozesz zdradzic dlaczego inwestycja w sim srednio sie udala? znaczy kupiles na gorce i sprzedales ze strata? nic dziwnego skoro poszedles za owczym pedem - teraz tez reklamujesz k2p - która wzgledem sf ma sie nijak
ma cap ok 40 mln przy zysku 200 k?
gdzie sf przy cap 150 mln ma zysk 3,5 mln?
poruwnujac 1:1 znaczy ze k2p jest o polowe za drogi w tej chwili - nie mjac nic do zparoponowania - oprocz emisji i jest gdzies ze 2 lata za sf - biorąc tylko gry pod uwage - a nie o gry w SF tylko chodzi
Trzeba poczekać, przy umowach wydawniczych wydanie gier odmiennych niż w spółkach playway to liczę do 2lat z marketingiem. Na koniec roku możemy myślę spodziewać się pierwszych własnych gier simfabric, nie wcześniej. Pamiętajcie że dostali kilka mln euro zaliczek, gry tj IP są czesciowo własnością już wydawcow,to oni dyktują warunki. Przy okazji każdy budzet gry to około 10mln zł, dzięki wydawcom więc inny poziom niż spolki playway które robią grę za max kilkaset tysięcy złotych. Czekam cierpliwie, nie zwracam uwagi na złośliwe artykuły czy komentarze Trollu na bankierze.
Kool2Play - dzisiejsza cena rybkowa to 28zł, a wlasnie ogłoszono uplasowanie dużej emisji prywatnej po 35zł na trzy kolejne projekty. Ciekawa sytuacja, pomimo niskiej płynności i NC.