• czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~inwww [37.157.205.*]
    tak się zastanawiam ile argumentów przemawia za a ile przeciw aby mieć w portfelu spółkę kilka razy droższą vs SFD :) merytoryczne odpowiedzi proszę, nie troluję chcę poznać myślenie akcjonariuszy przy obecnej wycenie :) oczywiście nie namawiam na SFD ponieważ spółka sama się broni :)
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~AnsWerAnin [212.182.118.*]
    ja mam też SFD, biorąc pod uwagę przychody i zysk to jest mocno niedowartościowana póki co w stosunku do answear i np. dadelo
    liczę że za pare mcy będzie śmigać po 8-12 zeta jeśli utrzymają dynamikę wzrostu :)
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]

Po pierwsze to Answear. a nie Aswear. Po drugie sam jestem sportowcem amatorem i nigdy nic nie kupiłem u SFD korzystam z innych sklepów, po trzecie wejście do swig80 ( myślałem że już w marcu,ale okazuje się że raczej poźniej) po czwarte emisja i zastrzyk kasy pomoże w tym czego zabrakło w 2020r link po piąte ogromne korzyści z lockdownu po szóste skoro tu jesteś by naganiać to znaczy że szukasz naiwniaków po siódme rozpoznawalność marki po ósme właściciel który wie co robi bo już raz odniósł sukces z Mohito i House sprzedając je do LPP po dziewiąte bo lubimy tracić swoja kasę i stąd jesteśmy na Answear a nie na twojej perle po dziesiąte bo SFD to my dawno sprzedaliśmy nowym akcjonariuszom takim jak ty kolego :)

Pozdrawiam
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~inwww [37.157.205.*]
    dziękuję za odpowiedź, kilka argumentów sensownych ale potrzebują kasy => czyli się rozwadniasz, kilka się równoważy (sfd jest w podobnej branży więc o lockdownie pisać mi nie musisz) pozostałe do piachu, ponieważ nie tłumaczą takiej wyceny.... widzę nerwowość u kolegi ale się nie dziwię :) żeby była jasność nie jestem akcjonariuszem answear bo to się nie kalkuluje a twoje argumenty mnie nie przekonują a sfd owszem od kilku mcy. Zawitam tu za kolejnych kilka i zobaczymy kto lepiej performuje :) życzę powodzenia
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~czarny [37.248.159.*]
    Ponadto właściciel prezes jest wspierany przez bardzo dobry jakościowo zarząd. Kobita z zarządu jest autorem sukcesu 4f (pracowała tam 6 lat w zarządzie). Zasoby ludzkie w answear tworzą zdecydowaną przewagę konkurencyjną.
    to prawda Pani Magdalena jest ogarnięta ale jak odeszła w 2016 z OTCF/4F ciągle sobie świetnie radzą i 4F podwoiło wyniki.
    Czy to argument wystarczający aby mieć spółkę kilka razy droższą? Dla mnie nie a akurat SFD ma bardzo dobre wzrosty sprzedaży i zarządzanie marką.
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: bialoczerwony1972 [37.30.51.*]
    @inwww
    Możesz sobie zagadać mnie to już nie będzie po wynikach za 1Q.
    Skoro SFD tak samo korzysta jak Answear z pandemii dlaczego tego nie widać po wynikach?
    Kilka argumentów napisałem dla haj ale skoro uważasz ze to nerwy...
    Niech tak będzie :)
    heh chyba ciągle piszesz dla jaj :) skoro mówisz że nie widać tego po wynikach gdzie zysk netto 2019 vs 2020 wzrósł x6 a przychody prawie 40%. Zobacz na wyniki przychodów za styczeń 2021 vs styczeń 2020 :) ok natomiast dzięki za info że już cię nie będzie na answear po wynikach za 1Q to pokazuje jaka tutaj świetlana przyszłość :) no comment
    Człowieku albo nie czytasz wyników albo czytasz nieuważnie. 4f miało dobre wyniki jeszcze za 2017, ale potem za 2018 i 2019 widać wyraźny zjazd w dół. od 3 lat radzą sobie słabo delikatnie mówiąc.
    heh bez jaj rosną jak pod linijkę
    2016 - 489
    2017 - 592
    2018 - 682
    2019 - 799
    nie widzę spadku wręcz przeciwnie, natomiast widoczne pogorszenie rentowności jest tylko w 2019 ale czy znasz dokładne przyczyny ? :)
    Właśnie o tę rentowność mi chodzi, że słaba bardzo. Zazwyczaj jest tak dlatego, że otwierają sklepy jak leci bez refleksji czy to dobra miejscówka czy nie i nie zamykają na bieżąco słabych lokalizacji.
    @czarny
    O jakim otwieraniu sklepów piszesz?
    @inwww
    Liczysz, że na forum ktoś ci za free udostępni cis ciekawego nt spółki? Ten okres już mam za sobą na MCI by dzielić się z kimś obcym informacją. Uwierz mi że pisałem trochę z nudów nie miałem zamiaru cię do niczego przekonywać a już tym bardziej do zakupu akcji.
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Czarny [31.0.89.*]
    To o 4f
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Olk [31.0.91.*]
    Ciekawa dyskusja tu się pojawiła. Ja też kupiłem papier że względu na branżę i ludzi w zarządzie.
    @inwww
    No tak no comment i tyle w temacie to najwyższy poziom dyskusji :) A pomyślałeś, że np buduję dom i mam zamiar się skeszować? Zapewne nie!
    Co do giełdy naprawdę uważasz że dyskutuje z tobą nie znając wyników SFD? Mnie interesuje 2020 jak wyglądał każdy q bo wzrost przychodów o którym piszesz jyuz dawno został zdyskontowany w olbrzymim wzroście kursu! A przyszłość... No właśnie Answear 7 rynków + 2 nowe w tym roku... A SFD??? O ile mogą rosnąć wyniki w przyszłości? Moim zdaniem to właśnie dysponuje kurs przyszłość a nie przeszłość....
    W portfelu zostanie tylko Platige ale to bardzo długoterminowo.
    niespójna jest twoja wypowiedź, cashujesz się lada moment ale liczysz na przyszłość? nowe rynki w tym roku... mam nadzieję że answear za dużo nie waży w kosztach budowy twojego domu aby na dach starczyło :) skoro znasz wyniki sfd i ich strategię to o nowych rynkach Ci mówić nie muszę :) mało przekonywujące te wasze argumenty panowie. Moze Wam podpowiem answear być może bedzie rosnąć ale moim zdaniem z pewnością jeszcze nie teraz, najpierw muszą coś sensowego dowieźć i przedstawic w strategii konkret poza wzrostem organicznym bo inaczej bedziecie miec wiecej takich wpisów na forum jak dziś z lamentem czemu spada :)
    Nie wiem ile masz lat i ile jesteś na GPW... Niech tak będzie masz rację i tylko dach sobie postawię. Gdybys jednak chciał zobaczyć jak bardzo się mylisz zapraszam na wątek PEMu i MCI tam było keszowanie po10 i 2 latach i to na tym samym nicku jak widzisz. Answear zaś za zaskórniaki właśnie tylko do wyników 1Q. Skoro chciałeś podyskutować o przyszłości to ci napisałem i to że ja mam taki timing wyjścia nie ma żadnego znaczenia. Oczywiście jak wszędzie będą korekty i wzrosty. Niemniej uważam że Platige ma jeszcze większy potencjał niż Answear. A tobie życzę więcej pokory bo giełda i tak Cię jej nauczy.
    Co do lamentów tak bywa gdy ulica bierze się za inwestowanie. Ale żebym ja mógł zarobić ktoś musi stracić... Takie życie.
    odnosząc się do twojego nicku, jestem młodszy :) ale nie dużo :( doświadczenie długoletnie :)
    Platige fajna spółka i się zgadzam że potencjał ma x razy większy niż tytułowa o której rozmawiamy :)
    jak wiesz na gieldzie wazny jest timing ponieważ wybór jest spory.... stąd moje pytanie w pierwszym poście kto kupuje po takich wycenach answeara i dlaczego... nic więcej, nikt mnie nie przekonał widać timing faktycznie chyba nie korzystny vs obecna wycena, z chęcią zobaczę jakie zrobią wyniki za 1q i jak się zachowa kurs... obserwuj sfd zobaczymy czy nie lepiej byś wyszedł :)
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Polkomtelczak [212.182.118.*]
    SFD jest jeszcze ciągle na początku swojej drogi, więc % przyrosty kursu mogą być tam bardzo wysokie
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~podajnik_hajsu [89.64.92.*]
    a co cie to obchodzi, to moja sprawa czemu
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~PouczenieNowicjusza [212.182.118.*]
    nie jest to twoja sprawa, masz obowiązek podzielić się argumentami ze społęcznością forumową w ciągu najpóźniej 30 dni od zakupu, w przeciwnym wypadku biuro maklerskie podniesie ci prowizje za transakcje o 100%
    SFD broni się wynikami :) za luty znowu piękne wzrosty !
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Sill [89.64.124.*]
    No wiec sie dziele.
    Jest faktem, ze SFD czy TIM to ecommercy z mniejsza wycena. To dlaczego wole Answear i dlaczego mysle o wejsciu za jakis czas w Dadelo, to koja osobista opinia, ze te spolki maja wieksze zaplecze, bardziej perspektywicznie patrzacy na rozwoj management. Licze na to, ze moze nie zrobi tak szybkich i gwaltownych przyrostow, jakie moga niespodziewanie zrobic tamte spolki, ale za to w moim odczuciu ANR ma spore szanse na przebicie 200 w ciagu trzech lat.
    Taki zdrowy, ecommercowy, core business robiony przez ludzi, ktorzy juz to robili.
    Taka czysto subiektywna opinia.
    Z tymi 200 w 3 lata onmoze mnie odrobine ponislo literacko, niemniej nie mialbym nic przeciwko (:
    A jak juz tak sobie tu dyskutujemy w ANRowym niezbyt, przy innych forach, agresywnym gronie... Uwazam ANR za nisko ryzykowny. Jesl strace to raczej nie wiele, bo nie spodziewam sie dziwnych zagran i min prawnych czy ksiegowych w tej spolce. To jeden z powodow dlaczego raczej bede to trzymal, pewnie probujac ewentualnie grac na korektach, docelowo przez 2 lata. Do tego ANR dobrze gra z covodowymi zachpwaniami.
    Dla obrazu dywersyfikuje te inwestycje porownywalna w cos, co z koleii uwazam teraz za super ryzykowne, ale i ze znacznie wiekszym potencjalem scisnietej sprezyny, tj. w ENT.
    To sobie poopowiadalem w ramach szukania przyaciol i bratnich dusz, hehe.
    Fajka z dobrym tytoniem, do tego dobra whiskey z lodem i sie zrobilem nieco nadto wylewny.
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Kolorowy [37.248.211.*]
    To co ostatnio Prezes Answera mówił o sprzyjających okolicznościach dalej jest aktualne. Dobra zima, kolejne locdowny. Do tego kolejna kampania i zamieszanie właścicielskie u konkurencji (patrz ccc sprzedaje 20 % e-obuwie). O wysokiej jakości zarządu już w tym wątku wspominano. Z moich info też mam potwierdzenia, że Prezes z pozostałą ekipą w zarządzie się dobrze rozumieją i szanują oraz ze względu na wiedzę i doświadczenie są skazani na sukces. Ja jak Sill obstawiam pod koniec roku 60-70 zł a w przyszłym roku ponad 100 zł. Za 3 lata bardzo możliwe ok. 200 zł
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: bialoczerwony1972 [37.30.58.*]
    Sezon zimowy juz za nami i co miało zostać sprzedane
    to zostało. Teraz nowy lockdown i przydałoby się gwałtowne ocieplenie, ażeby ruszyła sprzedaż nowej kolekcji.
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Kolorowy [37.248.211.*]
    Ale ta dobra zima i locdown i kolejny locdown przełoży się na świetny kwartał. Ja uważam, że powyżej planu
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: bialoczerwony1972 [37.30.58.*]
    Przez nagle ocieplenie podczas lockdownu wyniki mogą być jeszcze lepsze, dużo lepsze...
    Niby to takie proste a jednak... :)
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Analajtak [212.182.118.*]
    myślę że bardziej prawdopodobne jest 20 na SFD niż 200 na Anuswearze
    Mozliwe, nigdy nie wiesz. Wlasnie dlatego, ze roznie oceniamy takie prawdopodobienstwa finansujemy rozne spolki. Zycie jest dzieki temu bardziej kolorowe, a inwestowanie ciekawsze.
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~BOLEK [188.127.21.*]
    SFD to większa szansa na spektakularne wzrosty, na anr już raczej fajerwerków nie bedzie
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: bialoczerwony1972 [37.30.49.*]
    @Bolek
    Jakieś argumenty czy tak ci z fusów ci wychodzi :)
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: pawsob [89.64.47.*]
    Nie ma racjonalnego powodu. Nie ma racjonalnego powodu, zeby sklep internetowy z ciuchami był wyceniany na 0,5 mld.
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~serpicol [195.42.249.*]
    pawsob, to nie kupuj :) kurła proste
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Ekomercjusz2Chrobry [212.182.100.*]
    w przyszłym roku SFD może się przenieść z nc n GPW:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/SFD-S-A-Podjecie-decyzji-przez-Zarzad-Spolki-o-zarekomendowaniu-akcjonariuszom-podwyzszenia-kapitalu-zakladowego-Spolki-w-drodze-emisji-akcji-w-2021-r-oraz-zarekomendowania-Walnemu-Zgromadzeniu-Spolki-podjecia-uchwaly-w-sprawie-ubiegania-sie-o-dopuszczenie-akcji-Spolki-na-rynek-regulowany-GPW-8088191.html
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    @PawSob
    A jest racjonalny powód, żeby sklep internetowy z ciuchami był wyceniany na 22.5 mld tak jak Zalando :)
    Już ci pisałem nie obnażaj się swoją niewiedzą i tym samym nie obrażaj inteligencji co niektórych akcjonariuszy swoimi bzdetami, które tu wypisujesz :)

• Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Inwww [37.47.21.*]
    z perspektywy 1.5 miesiąca sytuacja już się trochę zmieniła
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~Inwww [37.47.21.*]
    mowa o sfd vs answear
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~HookMr [212.182.100.*]
    niezły (kolejny) wystrzał na sfd
    obstawiam że w ciągu roku-półtora kurs SFD i Answear będą podobne w widełkach 30-40 zł/akcja :))
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~HookMr [212.182.100.*]
    witam, tymczasem dzisiaj SFD przebiło 6 zł :))
    przy jakim kursie zrówna się Answear?
  • Re: czemu wolicie Aswear vs SFD? Autor: ~BeeMr [212.182.100.*]
    miesiące mijają, a pytanie z tematu wątku coraz bardziej frapujące...;)
    wątek założono przy kursie SFD w okolicy 4 zł
    teraz jest 6 zł...
[x]
ANSWEAR 7,59% 31,20 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.