Spółka skorzystała z możliwości wystąpienia do KDPW o pełna listę akcjonariuszy. Teraz jako że ma wszystkie dane osobowe to musiała zawiadomić, że będzie administratorem tych danych.
1. Czy ktoś się orientuje czy wgląd do listy akcjonariuszy ma tylko Spółka (no i wiadomo główni akcjonariusze co to zlecili Zarządowi o wystąpienie o taką listę) czy też mniejsi akcjonariusze o coś takiego moga poprosić? Bo jeśli tylko duży ma takie dane to nie jest to sprawiedliwe rozwiązanie.
2. Jakie są kary za to że się nie poinformuje akcjonariusza, że skorzystało się z nowego prawa i zawnioskowało się do KDPW o taką listę? Pół roku już ten przepis istnieje, a dopiero teraz po praz pierwszy od VRG dostałem list. Z innych spółek nie. A jestem prawie pewien, że inne nawet wcześniej o to wnioskowały.
tez dostałem, tylko zastanawiam się po co to? wten sposob insiderzy wszystko wiedzą o drobnych, jakie jest rozdrobnienie, czy kto ile ma tez? w ten sposob mazgaj ma przeage bo z kursem moze robic jak mu wygodnie znajac przeciwnika
No własnie, czy tylko insiderzy i co za tym idzie Główni akcjonariuszy co to znają insiderów... Bo to że taka ustawa weszła to pewnik i dotyczy wszystkich spółek. Pytałem tylko czy ktoś zna jej interpretacje kto co może - pytanie 1 i pytanie 2.
Jakby wszyscy mieli równy dostęp to zrozumiałe. A tak kolejna faworyzacja głównych co mogą sterować sobie
Chcesz mieć kontretną odpowiedź, to poszukaj przepisu lub skontaktuj się z KDPW. Na forum szczegółowej odpowiedzi raczej nie otrzymasz. Ja wiem jedno,że powzieli bardzo szczegółowe dane drobnych akcjonariuszy (nawet znają cenę nabycia) i raczej nie po to, by przesłać akcjonariuszom po dobrym zegarku od Kruka za wytrwałość :) Pozdrawiam
Dzięki. Wiem, że to forum :) Ale czasem wymiana informacji, pomysł, obserwacji jest potrzebna :) Warto się dzielić.
W kwestii tego po ile kto kupował. Jak się Tobie wydaje czy a) mają jedną wartość - średnia pakietu czy b) detalicznie cenę nabycia każdej akcji czy c) cenę nabycia pierwszej akcji d)..
Będę chciał i napisać do KDPW zapytanie czy każda firma która zawnioskuje o taki dostęp do informacji ma obowiązek poinformować o tym akcjonariuszy... A jeśli tego nie zrobi to jaka kara. Bo to bardzo dziwne. Póki co tylko dostałem coś takiego tylko od VRG podczas gdy mam w portfelu ok 25 spółek.
Z dokumenu wynika że otrzymali inicjalną datę nabycia, czyli możemy sobie gdybać jakie zestawienie otrzymali. Może być np. -Kowalski posiada pakiet x akcji, a pierwszą nabył w dacie ( mniej prawdopodobne) lub -Kowalski nabył w ilościach i datach akcje Jeśli jesteś zdeterminowany, by zgłępić ten przepis, to prośba podziel się po ustaleniach. Pozdrawiam
Myślałem o SII. Z pewnością oni by się tym zainteresowali. Tylko trzeba być członkiem :)
Na pewno muszę w którymś momencie wygospodarować czas i zgłębić tę kwestię. Nie tylko pod kątem VRG tylko ogólnie. Bo to jawnie faworyzuje dużych akcjonariuszy co bezpośrednio znają Zarząd Spółek.
Zrozumiałbym, że karty są otwarte...dla wszystkich. Każdy kto jest akcjonariuszem ma prawo dostępu do takich danych. Łatwiej byłoby się drobnym organizować i dbać o interesy. W szczególności jak co rusz drobni są oszukiwani przez dużych akcjonariuszy.
A tak jak dostęp do takich danych ma tylko Spółka (czyli wiadomo duży akcjonariusze) to tylko jeszcze bardziej będzie pogłębiać to co się dzieje na GPW...
Myślałem o SII. Z pewnością oni by się tym zainteresowali. Tylko trzeba być członkiem :)
Na pewno muszę w którymś momencie wygospodarować czas i zgłębić tę kwestię. Nie tylko pod kątem VRG tylko ogólnie. Bo to jawnie faworyzuje dużych akcjonariuszy co bezpośrednio znają Zarząd Spółek.
Zrozumiałbym, że karty są otwarte...dla wszystkich. Każdy kto jest akcjonariuszem ma prawo dostępu do takich danych. Łatwiej byłoby się drobnym organizować i dbać o interesy. W szczególności jak co rusz drobni są osz.ukiwani przez dużych akcjonariuszy.
A tak jak dostęp do takich danych ma tylko Spółka (czyli wiadomo duży akcjonariusze) to tylko jeszcze bardziej będzie pogłębiać to co się dzieje na GPW...
Z tym SII to bym się nie poddawał, że nie jesteś członkiem, pytanie można zadać. Jest to odpowiednia organizacja by chronić interesy małych inwestorów. Przepis pewnie był powołany pod inne cele dla spółek akcyjnych, a wyszło przy okazji że duży akcjonariusz ma nas podanych jak na tacy.
Lucek w dodatku do Parkietu z 11 marca "Akademia Parkietu" wypowiada się prezes KDPW na temat pozyskania listy akcjonariuszy. Z tego co piszą to tylko spółka może złożyć wniosek o pełną listę akcjonariuszy. Jest to usługa odpłatna w zależności od kapitalizacji spółki, dla VRG to opłata 6600 zł. Nie wyczytałem , że spółka która poweźmie dane o akcjonariuszach, to ma obowiązek informowania ich o tym fakcie ( by trzeba dotrzeć do szczegółów). Od 3 września 2020 do 10 lutego 2021 żądanie o ujawnieniu akcjonariatu złożyły 104 spółki.
Dzięki bardzo za informację! Czy jest może gdzieś dostęp online do tego artykułu?
104 spółki to ok 20-25% wszystkich z parkietu. To całkiem sporo. Dziwne, że tylko od VRG dostałem. Jak rozmawiam z kolegami inwestorami to łącznie mamy akcje ok. 40 spółek i tylko z VRG dostaliśmy.
Jeśli spółki nie mają obowiązku (czego jeszcze nie wiemy) to ciekawe jaki był cel VRG żeby o tym informować... Nadgorliwość? Nie mieli co z czasem zrobić i przysposobili kogoś do drukowania i zaklejania kopert?
No i najgorsze jest to że to tylko faworyzuje dużych akcjonariuszy co to przy zarządzie... Powinny byc równe szanse dla wszystkich. Jawny rejestr dla tych co posiadają akcje.
By mieć dostęp do artykułu musisz mieć dostęp do Parkietu, jeśli nie masz możesz się zwrócić do Biura maklerskiego, przy ich dobrej woli udostępnią. 104 firmy złożyły wniosek o dostęp do pełnego akcjonariatu, ale to nie znaczy, że wszyskie są na GPW, wystarczy by to była spółka akcyjna.
No to chyba tylko dotyczy GPW. Bo przecież spółki akcyjne prywatne to wchodzi się do KRS i ma się kompletny wykaz. Nie jest to utajnione. To od dawna wiadomo można sobie sprawdzać.
Także wg mnie te 104 spółki to z giełdy. Czyli 104 grubszych akcjonariuszy zaczerpnęło poprzez Zarząd wiedzę...
Zabawne jest to, że spółka ma listę wszystkich akcjonariuszy, ale na stronie bankier.pl w komunikacie:
VRG S.A.: Wykaz akcjonariuszy posiadających co najmniej 5% liczby głosów na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu VRG S.A. w dniu 17 marca 2021 roku.
publikacja 2021-03-23 12:35
podczas otwarcia raportu zawierającego listę akcjonariuszy mających 5% akcji lub więcej, dokument nie otwiera się - jest komunikat błędu "bad request"! Innymi słowy, Spółka wie wszystkoo nas, a my z bankier-a o nich - nic.
Czyli sprawdza się stare porzekadło "Co wolno Wojewodzie, to nie tobie smrodzie"