Z tego wiem to mieszkańcy Niecwi walczą o zakaz rozbudowy zakładu i zwiększeniu mocy przerobowych śmieci. Jak zastopują rozwój i moce to nie będzie tak różowo jak tu niektórzy piszą. Firma szkodzi i truje środowisko, jest uciążliwa dla nich.
Firma truje środowisko ?! Czy Ty wgl znasz profil jej działalności skoro takie wnioski wysnuwasz. ehhhhh Widać znajomość tematu branży odpadowej na wysokim poziomie
To tempe głowy nie dotrzesz....dla nich utylizacja toksycznych odpadów jest przyjazna ekologicznie ha ha..maja pieniądze w tej trujacej spółce i będą chwalić ja kosztem ochrony srodowiska...
Dnia 2021-02-20 o godz. 10:36 ~Jacek napisał(a): > To tempe głowy nie dotrzesz....dla nich utylizacja toksycznych odpadów jest przyjazna ekologicznie ha ha..maja pieniądze w tej trujacej spółce i będą chwalić ja kosztem ochrony srodowiska...
Też mam wrażenie, że niektórzy będą udawać że wszystko jest ok, aby tylko kasa się zgadzała. Niestety nie jest wszystko ok. coś mogą o tym powiedzieć mieszkańcy.
Najlepiej zrzucać do Bałtyku ! Tu nie , tam nie --- to gdzie ?? W lesie ? To leśnicy będą płakać , zawsze ktoś będzie niezadowolony . Kazdy chce mieć autostrady , nowoczesne zakłady pracy ale najlepiej nie pod moim oknem , a pod oknem sąsiada
Dnia 2021-02-24 o godz. 15:01 ~Tr napisał(a): > Najlepiej zrzucać do Bałtyku ! Tu nie , tam nie --- to gdzie ?? W lesie ? To leśnicy będą płakać , zawsze ktoś będzie niezadowolony . Kazdy chce mieć autostrady , nowoczesne zakłady pracy ale najlepiej nie pod moim oknem , a pod oknem sąsiada
Można jeszcze w sposób cywilizowany przetwarzać z poszanowaniem zdrowia ludzi i środowiska, ale to niestety nie ten przypadek..
Anita 777 , Ja i Ty wiemy jak to się skonczy , gmina przedłuży zezwolenie bo z 1 takiej fabryczki ma więcej podatku od nieruchomości niż z tych kilkunastu domów na około . Zamkniety zakład nie płaci podatków od nieruchomości , lokalnemu dostawcy wodociągów , prądu . 150 pracowników lokalnej społeczności idzie na bruk , wiec będzie to tak trwać w zawieszeniu
Badania przeprowadzone w ramach kontroli wykazały, że w granulacie cementowym, uznawanym przez Spółkę za gotowy produkt, znajdują się substancje, które nie są określone w Krajowej Ocenie Technicznej. Mieszkańcy obawiają się, że w granulacie może dochodzić do niekontrolowanych reakcji chemicznych, a co za tym idzie - do emisji szkodliwych substancji do środowiska. Działanie zakładu w Niecwi budziło już protesty mieszkańców i interwencje służb ochrony środowiska
Proszę podaj jakiś link potwierdzający wcześniejsze wypowiedzi. Nie nie chce mi się szukać gdyż tule g się tu przez forum przelewa ze nie mam zamiaru wszystkiego weryfikować.
Część informacji w materiale. Jednak nie jest to, aż tak negatywnie przedstawione jak tu opisuje założyciel wątku. https://www.youtube.com/watch?v=qri9wezTe5w&feature=youtu.be
Wielkie dzięki za materiał. Jak dla mnie mało która spółka ma takie perspektywy jak ta. Owszem, mieszkańcy protestują przy jednej z rozbudowie jednej ze spalarni. Mimo że wszelkie audyty nic nie wykryły i wszystko ok. No zobaczymy. Nawet gdyby się nie dogadali to wielkich strat to nie spowoduje, trochę spowolni.
Dokładnie, warto zawsze sprawdzić potencjał spółki i ewentualne plotki zanim się w nią zainwestuje czy zrezygnuje. Dla mnie jest to spółka z bardzo dużym potencjałem. Kredyt spłacony rok przed czasem. Cały czas się rozwija. Przeszła pozytywnie audyt środowiskowo społeczny. Myślę, że forum śledzą również osoby, które są przeciwne spółce i będą wypisywać różne rzeczy, jednak nie odnoszą się do żadnych konkretnych dowodów.
Zakład Niecew przerabia odpady nieorganiczne popioły a także w dużej części również odpady niebezpieczne porzucone jakie spółka usuwa w wygranych przetargach takich jak w Gorlicach. Co by było jakby im nie przedłużyli pozwolenia zintegrowanego dla zakładu Niecew o odnowienie którego aplikują od grudnia 2019 r. i końca procesu nie widać. Odmowa przedłużenia pozwolenia = zamknięcie zakładu.
Każda firma pracująca w odpadach ma protesty wkalulowane w biznes, to nie jest nic nowego ani dla Mobruku ani dla branży. Bardzo możliwe, że zakład w Niecwi faktycznie smrodzi albo pyli jednak nie jest to argumentem (prawnym) dla odmowy zmiany zakresu działalności a o to chodzi w tej sprawie. Jeżeli Mobruk faktycznie olewa mieszkańców i prowadzi działalność niedbale to po prostu będzie musiał sięgnąć do kieszeni oraz poprawić organizację pracy żeby usunąć zaniedbania. Firmę na to stać a ja jako akcjonariusz jestem za tym żeby firma prowadziła biznes w sposób społecznie odpowiedzialny, wszystko jest do pogodzenia i do zrobienia.