Taktyka dystrybucji sprzed stu lat (polecam książkę wspomnienia gracza giełdowego). Publiczność w akcje najlepiej ubiera się na spadkach. Najpierw podbijasz kurs (z17,50 na 22,XX), a potem na spadkach dystrybuujesz, bo każdy się rzuca na "tanie Akcje".
Pani dyrektor za darmo dostała w pierwszej transzy 25k akcji. Moze je sprzedać za średnio 20 zł sztuka. To daje pol miliona premii rocznej. Co ją powstrzyma? Jak nie jest inwestorem to po co czekać i ryzykować?
Jeżeli ma chociaż odrobinę rozumu to poczeka na wzrost wartości. Z drugiej strony co to jest 25k akcji... Kolega jak widać bez akcji i korzysta z przestoju na oporze, żeby ponarzekać.
1. Źle trafiłeś, bo akcje posiadam
2. Co to jest 25k akcji? Po obecnej cenie ponad 500k premii rocznej dla Pani dyrektor, która nie koniecznie jest inwestorem.
3. Odnies się jakoś merytorycznie zamiast tekstami "kolega bez akcji", bo serio taka strategia w USA już na przełomie 19\20 wieku była stosowana
Merytorycznie odnosiłem się już dziesiątki razy. Rozpisywałem perspektywy i możliwe scenariusze dla spółki i branży. Jeżeli pani dyrektor chce to dla mnie może od razu wysypać akcje po 20zl, ktoś na pewno je zbierze.
Wszyscy wiedzieli że te akcje pójdą na program motywacyjny, dla kursu to nawet lepiej że dostała to dyr. Finansowy. Jest większa szansa że nie sprzeda tych akcji przy pierwszej okazji.
przeczytaj dokładnie co tam jest na pisane- po pierwsze...po drugie jest już 21 wiek...po trzecie program motywacyjny wraz z dywidendą był omawiany na walnym 20 20 roku czerwiec....zapraszam do lektury.
No no strategię też się fajnie czytało:D program motywacyjny oparty na kapitalizacji zapewne też będzie pasjonującą lekturą. Pytanie, czy aktualny będzie dłużej niż strategia.
Pamiętaj, że nowa strategia nie tylko wydluzaylanczas realizacji, ale...wykazała cele wynikowe, a to już jest niepokojące i nie wytluczysz tego nieudaną emisją
Pragnę zauważyć, że przyznanie akcji jest warunkowe i zależne od kilku czynników. Niewykluczone, że dlatego po lutym 2021, bo musi zostać dopięty przez Panią dyrektor jakiś kontrakt i treść na to wskazuje dla mnie.
Dodatkowo warunkiem kolejnych transz jest pozostanie w spółce, a dla działalności takiej jak Geotrans najważniejszy jest wykwalifikowany kapitał ludzki.
Jak to nie? Czego nie rozumiesz w tym, że emisja była szybkim środkiem do sfinansowania i rozwoju. Bez emisji muszą finansować się samodzielnie, więc wydłużyli strategie o 2 lata i nie podali już prognozy EBITDA, bo inwestycje potrwają znacznie dłużej (nowe instalacje + działki).
Ja rozumiem, że nieudana emisja wydłuża czas realizacji strategii. Nawet zrozumiałym, że JEDNOCZEŚNIE wydłuża czas i obniża wyniki. Ale oni już żadnego nie ustalili. Nie ma celów to nas nie rozliczycie
Ta nowa będzie z kolei pod kolejne podbicie? Ta jest właściwa i nigdzie nie ma informacji, że ta jest roboczą i będzie inna. Zresztą inna może być jeszcze gorsza (taką spółka ma tendencję), więc nie wprowadzaj w błąd.
Pani dyrektor moze miec inne motywacje i nie mieć instynktu inwestora i od razu spieniezny swoją nagrode. I tak zapewne zrobi...jej sprawa kiedy sprzeda.
Ale codow się po tobie nie spodziewam. Jak ktoś ma uzasadnione wątpliwości, a ubrani nie potrafią ich merytorycznie rozwiać to od razu sugerują naganianie na spadki. Trochę zdrowego dystansu nie rynku pomaga.
"nie jest inwestorem to sprzeda" argument roku- co to w ogóle ma oznaczać?. Jeśli ma lepszy dostęp do informacji wewnętrznych to jej sprzedaż będzie tylko i wyłącznie sygnałem dla inwestorów mniejszościowych.