• cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: axn [83.5.155.*]
    11 lutego 2021 r. - ceny eksportowe surowego oleju słonecznikowego z Ukrainy wzrosły do ​​poziomu 1300 USD za tonę FOB, co było nowym 4-letnim maksimum , pokazując własny monitoring Refinitiv. Motorem wzrostu cen było umocnienie notowań innych olejów roślinnych oraz ograniczona podaż oleju.

Tutaj moje szacunki oleju z września - zostało jeszcze 100USD do realizacji progrnozy 

Tutaj link do wcześniejszego podsumowania z przełomu października i listopada (parametry x2) - szczególnie dla osób, które szukają informacji o spółce.

• Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~fundamentalny [83.5.120.*]
    Coś dziś oglądałem na CNBC, że mają jankesi z konterami problemy. Nie ma w czym soi eksportować. Kukurydza jest dość mocno skorelowana z soją. Z innymi oleistymi zresztą też (to zrozumiałe). Widziałem też w raporcie Kernela (za Q3 bodajrze), chwalili się dobrymi wynikami na tłoczeniu w związku ze wzrostem cen słonecznika. Sugerowało to lepszą marżę przy wyższych cenach.

ps: Twój Elektrotim trochę odpalił :) Muszę Cię AXN na PA ponownie zaprosić - takich ludzi tam trzeba :)
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~fundamentalny [83.5.120.*]
    Nie kukurydza tylko słonecznik xD - nie wyspany dziś jestem.
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~Stan [46.204.21.*]
    Agrolige mam i cenię aczkolwiek uważam, że z innych punktów psychologii giełdy rozgrywana będzie Astarta. Nie mniej jednak od wielu miesięcy śledzę komentarze AXN, dużo było trafnych inwestycji np Biomed, Elzab, Mercator, EuCO, generalnie WIG Ukraina
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: korben [77.115.236.*]
    ASTARTA jest rozgrywana, AGROLIGA imho zbiera sie do kolejnego skoku na wyzszy poziom i ma z wielkim zapasem najwieksze niedowartosciowanie w sektorze. Bardzo dobrze wyglada tez KERNEL ktory przegapil wiekszosc wzrostow sektora. Aj ASTARTE czesciowo zredukowalem obawiajac sie korekty, KERNELA mam pod korek swojego limitu inwestycji w 1 Spolke, a AGROLIGI nieco ponad limit (zrobilem wyjatek po wynikach q3'20).
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~Wit1286 [5.184.245.*]
    Dokladnie tak jak koben agroliga ponad korek, kernel pod korek, a na astarcie tak skakalem od 14 do 36 ze chwycilem zaledwie 20% tego co mozna bylo, nie moge tego przeżyć ale lekcja jest. Na imc tez za malo zebrałem ale te wzrosty na imc i astarcie są tak pionowe od poł roku ze ciezko bylo sie nie skusic na zdjęcie pozycji na chwile przez ten caly czas
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~Wit1286 [5.184.245.*]
    Jeszcze agroton dal zarobic i chociaz nie widze tej spolki jako swietnej okazji to wzrosty są tak agresywne jak na astarcie i imc , wygląda jakby chcieli przeskoczyc na duzo wyzszy poziom malo kto tam patrzy po ile kupuje chociaz pojiawia sie juz sporo ofert sprzedazy po 100tys zl i wiecej
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: axn [83.5.155.*]
    Fundamentalny bardzo się cieszę, że dajesz znać.
    Odnośnie kontenerów, to słyszałem dokładnie że ogólnie fracht jest ostatnio bardzo drogi i to nie tylko USA ale i Chiny -na Merkatorze o tym często wspominają. Surowce jak popatrzymy na wykresy historyczne mają tred wzrostowy który startuje od marca często nawet do czerwca to co było to extras. Dlatego myślę, że ten ruch pokaże jeszcze silne wybicia na całej Ukrainie. Odnośnie Elektrotimu, powinno być dobrze ale raczej obstawiam znaczniejsze wybicie po danych za Q1. Jeśli interesujesz się tą spółką to warto mieć w pamięci że jest tam nowy prezes a jego sukces i premia będzie wynikiem dopiero 2021. Dlatego raczej na koniec roku zamelduje jakieś 5.5- 6 mln zysku. (to poszło już w infach) a reszę przesunie na Q1. Branża ogólnie wygąda dobrze długoterminowo i tak się na nią nastawiam.
    Co to jest PA? Chętnie to rozważę :)

Chciałem również pozdrowieć Wit1286'a i Korbena, Stana, Milko oraz Rolnika który tu jest od dawien dawna. Mam dużą satysfakcję gdy czytam Wasze wpisy. Widzę, że mamy podobne spostrzeżenia i również aktywa w portfelach. Ja jak już kiedyś w pisałem że z Ukrainy posiadam Agroligę, Astartę, IMC i Kernel. Jednak zgadzam się z Wami, że Kernel ma duży potencjał i nie realizaował jeszcze praktycznie wzrostów. Co więcej spodziewam sie tam fajnego wyniku w najbliższym kwartale - ostatnio sporo dokupiłem i jeszcze dokupię zważywszy, że parametry techniczne bardzo się poprawiają a Q1 ma na dodatek ujemną bazę.

Tutaj edukacyjnie wypowiedź Tomka Treli jak patrzeć na spółkę i ocenić jej wartość prosto i zwięźle - można to odnioeść do Agroligi lub całej Ukrainy - jak ktoś ma czas warto posłuchać od początku może kogoś zainspiruje.
    https://youtu.be/DlO5LCYJ3VM?t=2233

i cierpliwości :)

Ps jak ktoś z Was ma jakeś ciekawe typy spółek, lub branż, które mają potencjał ale jeszcze są w blokach, to wrzućcie info. Szukam nowych wyzwań.
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~3264183 [87.105.215.*]
    Arctic paper. Pod dyrektywę antyplastikowa.
    Relpol.
    Axn pozdrawiam wzajemnie!
    AGROLIGA moze zrobic 50% w dwa dni, KERNEL nie - jak ruszy to bedzie szedl jak czolg, ale nie jak rakieta - zdecydowanie wole tak. Wiecej mam AGL bo ona mimo wzrostow ma wieksze niedowartosciowanie. Choc taki TAURON potrafil podrozec w niecaly miesiac 2.5x (a i ok. 50% w 3 dni tez widac na wykresie), wiec moze KERNEL mnie zaskoczy tempem wzrostow?
    Pod koniec tygodnia gwaltownie ruszylo HORTICO - formalnie spozywcza faktycznie zaplecze ogrodnictwa. Dywidendowe, dalo dobry raport, ma fundamentalne powody zeby mocno wzrosnac ale obsiadla go spekula i ciezko przewidziec co bedzie w krotszym terminie, tzn. moze byc wszystko. Mam go od dawna i trzymam. Podobnie mam tez informatyczny SEVENET, on z kolei pokazal raport ponizej oczekiwan (choc niezly), Spolka ma duzo gotowki, jej wiekszosciowy udzialowiec robi przeglad opcji strategicznych - moze byc warto ja sledzic.
    Z imho pewniakow na spokojne wzrosty w srednim terminie mam od dawna ASBIS a ostatnio troche ASSECOPOL - ale to jest dywersyfikacja, na najwieksze wzrosty i to z duzym zapasem do reszty licze na spozywczych.
    PA = PortalAnaliz odnajdziesz się tam świetnie :) jeżeli się zdecydujesz i Cię tam wypatrzen zostawię Ci PW :)

Na elektrotimie trochę czasu spędziłem od poziomów 4zl. Ja jestem wielkim optymistą jeśli chodzi o całą branżę. Trzeba poczytać raporty elbudowy, czy atremu z lat 2016-2019, żeby zobaczyć, że ostatnie lata to bardzo ciężkie czasy dla branży i te słabe wyniki nie wzięły się z nikąd.

Mam kilka spółek na oku, ale jestem w trakcie analizy. Ostatnio mocno wszystko porosło i już wyceny robią się w wielu przypadkach wymagające. Coraz mniej ciekawych i dobrze wycenianych spółek zostało.

Hortico to już w raportach z pierwszego półrocza wskazywało na mocną poprawę koniunktury. Płynność wtedy była tam okropna (kurs 1.7-2.0).

Teraz to już może być po ptokach:)

Z tą dyrektywą antyplastikową to też radzę się zapoznać - bo sprawa nie jest wcale taka oczywista. Tak jak z tym czym dokładnie zajmuje się Arctic Paper - jako papier produkuje
    Budowlanka jako braznza top moj typ na czas po branzy spozywczej. A konkretnie Spolki budowlane jednoczesnie parajace sie deweloperka same lub robiace dla deweloperki. Mam DEKPOL, POZBUD i zamierzam odkupic INSTALKRK pod koniec roku. DEK i INK maja grunty na ktorych moga budowac z dobrymi marzami, POZ oprocz budowlanki robi stolarke okienna (Spolka obecnie w trakcie transformacji zaciemniajacych obraz). Ale na tych Spolka spodziewam sie glownych wzrostow po Spolkach spozywczych. Musza zaczac drozec mieszkania inwestycyjne, musi sie pokazac inflacja w odczytach (przy niskich stopach proc), wtedy rusza ostro. Infrastrukturalna czesc budowlanki ma przyszlosc mniej pewna - czy po pandemii bedzie stac panstwo na nowe inwestycje w drogi itp, czy raczej tylko bedzie finansowac dokonczenie budow rozpoczetych i zakontraktowanych? Raczej beda dofinansowywac cos, co da zarobic wyborcom, czyli najwyzej malym firmom (to by wskazywalo na zaplecze budowlanki, jak np. SELENAFM).
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~fundamentalny [83.5.141.*]
    Ja do budowlanki (nie specjalistycznej) podchodzę z lekką ostrożnością. Dużo pozytywnych czynników jest już w cenach. Można sobie prześledzić z jakiego typu problemami borykała się ta branża we wcześniejszych latach. Skąd ta powszechna "taniość" spółek budowlanych na początku 2020 i obecne dobre wyniki.
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~fundamentalny [83.5.141.*]
    nie mówię oczywiście o deweloperce. Bo to totalnie dwa inne światy.
  • Re: cena oleju słonecznikowego po 1300 USD/tonę Autor: ~Stan [46.204.21.*]
    Dziś Kernel ładnie (u mnie też największy portfel) jutro Agroliga. Ciekawe czasy idą chociaż przykro patrzeć jak żywność drożeje. Co do Instal, z racji mojego miejsca zamieszkania znam firmę. Kiedyś mailem nawet jej akcje. To prawda, Instal Jeszcze ze starych czasów ma sporo terenów w Krakowie i będzie rozwijal się dewelopersko ale trzeba być czujnym. To mimo wszystko duża firma instalacyjna, która by się utrzymać musi mieć spore zlecenia np elektrownia Jaworzno. Deweloperke robią głównie podwykonawcami. Kiedyś wysoko postawiony kolega w Instal mówił, koszty firmy duże a marże słabe lub wręcz starty na kontaktach. Pod rozwagę
[x]
AGROLIGA 0,00% 22,20 2025-10-21 11:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.