• ~aaa spójrz na raport Autor: ~Piotr [37.47.63.*]
    Tak obiektywnie. Przenalizujmy
  • Re: ~aaa spójrz na raport Autor: ~aaa [31.182.161.*]
    Rynkowi nie spodobały sie wynik netto zreszta w całosci zrobiony na dotacji 300k . Ale jest światełko w tunelu ( bo im znika kasa z rachunku) i zaczeli cos robic aby cash flow operacyjny był dodatni .

Pytanie natury waluacyjnej , załozmy ze ta społka bedzie robiła ze 20 mln przychodów za 5 lat i zysku netto ok 1 mln pln i moze z 1,2 mln cash flowu operacyjnego , po ile ja wyceniać ? 20 mln ? ( PE 20 ) czy moze 15 mln ( 15 PE)

Jak myslisz Piotrze ?
  • Re: ~aaa spójrz na raport Autor: ~Piotr [89.64.95.*]
    Chciałbym wiedzieć ...

Uprzedzając różne inne komentarze (miłych forumowiczów ;-) mam szacunek do tej spółki, lubię. Gość znalazł niszę, zbudował fundamenty biznesu, mocuje się z rozwojem. ALE skoro wszedł na rynek, to przyjął też opcję, że ja jako współwłaściciel mogę mieć inne zdanie co do pewnych rzeczy:
    - jak widze poprawili przepływy i to ok
    - mają większe zapasy, pytanie na które nie znam odpowiedzi, to czy dlatego, że kupili wcześniej taniej surowiec i dzięki temu zyskali, czy może popyt mniejszy niż zakładali i stad produkt na stocku gotowy (a to powoduje zawsze ciśnienie na wyprzedaż = niższe ceny)
    - widać, że wynik mocno obciążony większymi proporcjami kosztów, to niepokoi. Czyli, że co? Rośnie koszt pozyskania klienta? Bo tak można by to generalnie odebrać. Jeśli tak, to też jest do obserwacji, bo co z tego, że będzie sprzedaż rosła, jak dynamika kosztów będzie większa (a przecież chodzi o odwrotką skalę)
    - mam takie też przemyślenia, że "za szybki i za dużo od razu chcieli" i z tym się mogli zderzyć. Czasem trzeba wolniej, wzmocnić się w jakimś segmencie, zbudować silne kanały sprzedaży, i potem skalować to na inne produkty itp. Że tu za dużo od razu, że to powoduje wzrost koszów (choć ludzi na sprzedaż i marketing) ale jednocześnie rozdrabnia budżet na możliwą promocję. Jesteś niby wszędzie, ale masz na tyle mało kasy, że giniesz w natłoku ...
    - patrzyłem też te ich elementy wyposażenia wnętrza, fajnie wyglądają, choć cena powala. Na ile będzie duża grupa konsumentów, by tyle zapłacic? Na dziś nie jest to znana marka ..(choć sam segment wyposażenia wnętrz jest ciekawy).
    - Tu mam trochę takich niejasności, na które nie ma odpowiedzi (ktoś powie,że mogę napisać do Zarządu. Napisałem w jednej sprawie. Dostałem odpowiedź ale nie ma tam niestety konkretnego odniesienia do tego o co pytałem)
    - tak jako end user patrzę na ich stronę www. , nie wiem na czym ona stoi ale fonty, teksty, ich dopasowanie ...to nie wygląda super, a tak powinno, bo oni działają w branży Fashion (tanio)

Chyba dzisiejsza reakcja jest odpowiedzią na szczegóły raportu (wcześniej było info, że tylko wzrost sprzedaży r/r o 35% a dziś są szczegóły)
  • Re: ~aaa spójrz na raport Autor: ~milo [212.244.117.*]
    1. Wzrost sprzedaży +35% był podany za styczeń, a raport jest za qIV....ehhhhh
    2. Strona to kwestia subiektywna. Ja jako klient nieinformatyk nie widzę w niej nic złego.
    3. Koszty faktycznie są duże, ale w dużej części masz podane na tacy: materiały i energia + usługi obce (kurier), więc skąd znowu teoria, że wzrósł koszt pozyskania klienta? Jakbyś śledził wywiady z prezesem to wiedziałbyś, że w szczycie pandemii koszt wzrósł, ale od wakacji wrócił do normy.

To co Milo pisze to wiecie , do spamu .

A teraz rzeczowo . Spółka dostała kasę dużą to postanowili kupic za nia zapasy , półprodukty itp i do tego zapłacili im z góry ( może dostali rabat ? za cash ? ) I typowe zachowanie menadżera który zawsze ścibie kase na dostawy a teraz dostał ekstra kase to zaszalał . Stad takie zawirowania na majatku obrotowym .
    R/R powiekszyli materiały prawie o 600k , i produkty gotowe prawie 300k i "pozwolili" klientom na powiekszenie naleznosci o 100k , to prawie 1 mln który ugrzązł w majatku obrotowym . Może faktycznie chca miec zbyt szeroki asortyment a to oznacza wieksze zapasy surowcow oraz produktow gotowych . Bo trzeba miec je na stanie jezeli chce sie je oferowac.

Rachunek wynikow : przychody plus 27% R/R a koszty 38% - zjadło to marże na sprzedaży do 1,8% w 20 versus 9,5% w 2019

Dramatycznie wzrosły koszty materiałow i energi +80% , troche dołozyly tez koszty usługi obce 42% to ok 15 % wiecej niż przychody . Pozostałe elementy bez znaczenia lub pod kontrolą. Materiały to koszt drewna do góry ? Czy raczej straty produkcyjnego ?

Niepokojący jest spadek marż , to efekt Covida ? , zeszli z cenami ? promocje ? czy moze jakies straty materiałow ? ( ucza sie robic nowe rzeczy i duża czesc ląduje w koszu ? )

Patrząc na asortyment - to troche ruchu na plus na bizuterii o 10k sztuk wiecej ni rok wczesniej 12% gdy wartościowo spadek okolo 5% na cenie , Giftbay troche dodał ale to raptem 660k przychodów gdzie srednia cena sztuki to 45 pln , taka naprawde drobnica wzgledem zegarków. Niestety widac ze rozwadnianie zegarkow powoduje spadek marzy ( zegarki pewnie sa super marzowne ) , a w zegarkach osiagneli pewnie stały poziom 11-11,5 k rocznie .

Możliwie Piotrze , ze chca złapac zbyt wiele w zbyt krótkim okresie czasu i stad spadek rentowności biznesu . Ale może zderzyli sie ze sciana i zegarkow drewnianych nie da sie wiecej upchnac w polskim rynku i stad poszukiwanie nowych produktow.

Szczerej odpowiedzi od prezesa raczej nie usłyszymy.

aaa to rozumiem, że po roku obserwowania już w końcu doszedłeś do wniosku, że spółka jest beznadziejna, ostatecznie rezygnujesz z zakupu i więcej nie będzie zaśmiecał forum wypocinami?

Czy jednak zostajesz z nami, a twoje wpisy to zwykłe naganianie na spadki= do spamu? :D:D:D

aaa no i nadal czekam na źródła uzasdniające/ potwierdzające twoje teorie odnośnie cash flow, spółek wzrostowych i "potykania się". Proszę o to już chyba piąty raz i za każdym razem milczysz. Czyżby jednak wszystko to twoje osobiste wynurzenia?
    To co Milo pisze to wiecie :-) do ścieku .

Piotrze ,

załozenie wszytsko idzie kurierem i ludzie kupuja po 1 sztuce wiec to jest zawyzone ale daje skale wielkosci

Ciekawa rzecz to fakt ze oni sprzedaja drobnice i przychody z opłat za kuriera to moze u nich byc znaczaca pozycja w przychodach . 125 000 pozycji razy koszt wysylki z ich strony 13-17 pln brutto wiec netto np 10,56 za paczkomat . Typowy koszt da sprzedawcy to ok 8,8 pln netto . Wiec zostaje im 2 pln na pudełko i papier . Przy małych , drobnych rzeczach powinni sie zmiescic koszty w opłacie klienta . 

ale do rzeczy 125 000 produktow x 10,56 pln = 1,32 mln przychodów = ponad 10%  

te same przesylki pojawiaja sie w kosztach 125 000 x 8,8 pln = 1,1 mln

To duze kwoty dlatego popatrzmy na przyrosty rok do roku + 24 000 wiecej sprzedanych pozycji x 8,8 pln koszt do inpostu . zatem koszty obce + 211 k co nie wyjasnia w całosci przyrostu o 1,5 mln usług obcych . Mozna podejrzewac ze gdy kupili budynek to cos musieli w nim przebudowac dostosowac wiec kilkaset kilo poszlo na roboty budowlane .

aaa to rozumiem, że po roku obserwowania już w końcu doszedłeś do wniosku, że spółka jest beznadziejna, ostatecznie rezygnujesz z zakupu i więcej nie będzie zaśmiecał forum wypocinami?

Czy jednak zostajesz z nami, a twoje wpisy to zwykłe naganianie na spadki= do ścieku? :D:D:D
    aaa no i nadal czekam na źródła uzasdniające/ potwierdzające twoje teorie odnośnie cash flow, spółek wzrostowych i "potykania się". Proszę o to już chyba SZÓSTY raz i za każdym razem milczysz. Czyżby jednak wszystko to twoje osobiste wynurzenia?

ehhhhh zero wiarygodności :)
  • Re: ~aaa spójrz na raport Autor: ~Piotr [37.47.23.*]
    Tak ~aaa
    Pomysły się sprawdzil na małej skali a teraz wejście na inną jest już wyzwaniem. To co prezes na opowiada na konferencjach to jedno (każdy Prezes opowiada) a jak to wygląda operacyjnie to drugie. Słuszna uwaga z zegarkami vs. drobnica..Koszt reklamowy dotarcia do klienta kupującego zegarek i drobnice często jest zbliżony ale przychod już nie. Można mieć nadzieję, że ten co kupił drobne wróci ..
    Widać że szukają ...
    Sam nawet +35% za styczeń r/r to nie jest wow. Ok, covid przeszkodził bo ty jest spadek konsupcji takich dóbr ale jak spojrzysz gdzie była spóła rok temu, a gdzie dziś (raz Giftbay, dwa szerokość asortymentu) to daje to do myślenia
    Dnia 2021-02-12 o godz. 17:49 ~Piotr napisał(a):
    > Tak ~aaa
    > > Pomysły się sprawdzil na małej skali a teraz wejście na inną jest już wyzwaniem. To co prezes na opowiada na konferencjach to jedno (każdy Prezes opowiada) a jak to wygląda operacyjnie to drugie. Słuszna uwaga z zegarkami vs. drobnica..Koszt reklamowy dotarcia do klienta kupującego zegarek i drobnice często jest zbliżony ale przychod już nie. Można mieć nadzieję, że ten co kupił drobne wróci ..
    > > Widać że szukają ...
    > > Sam nawet +35% za styczeń r/r to nie jest wow. Ok, covid przeszkodził bo ty jest spadek konsupcji takich dóbr ale jak spojrzysz gdzie była spóła rok temu, a gdzie dziś (raz Giftbay, dwa szerokość asortymentu) to daje to do myślenia

100% racji. Jest fatalnie. Spółka się zwija. O krok od potknięcia :D Piotr nie popełnij życiowego błędu, trzymaj się od spółki jak najdalej :D:D:DD
    Pomysł na biznes byl fajny ale jeszcze musi prezesa przeczołgac dopasowanie do wiekszej scali biznesu . Moze mu sie uda moze nie , tego nie wiemy. Ale mozna sobie wypbrazic ze 125 k pozycji sprzedanych to zaczyna byc wyzwanie logistyczne. 10 k miesiecznie czyli 500 w dzien roboczy . Tu pewnie trzeba dostawic systemy zarzadzania procesami , wysylkami itd Jakuś EPR comarchu badz cos wiekszego.
  • Re: ~aaa spójrz na raport Autor: ~Piotr [88.156.137.*]
    I tak na marginesie, to forum jest wyjątkowa. Czuje się że jest tu " opieka" , ktoś kto czuwa jak Anioł w Alternatywach . Admin?
    Nawet zaświtała mi taka myśl, a jak to ktoś że Spółki, czy nawet wynajęty? W końcu dziś takie rzecz w necie to się robi (wpływa na opinie, moderację)
    Czesto tacy napalency to faktycznie osoby powiazane ze spolka . Albo ktos z rodziny . Spotkałem sie tez goścmi ktorzy byli powiazani z biurem maklerskim ktore wprowadzało papier na giełdę. Bo zazwyczaj czesc prowizji moze byc placona w akcjach. Ale pewnie w 99% to jacys domorosli inwestorzy pieszcza swoje inwestycje. I kazda negatywna albo neutralna opinie uwazaja ba atak na ich samych. Ale nie ma sie co nimi przejmowac .
  • Re: ~aaa spójrz na raport Autor: ~milo [83.22.24.*]
    Ale wy jesteście chłopcy zabawni :D dwóch naganiaczy na spadki pisze o napaleńcach, opiece na forum wynajętych osobach?

Podsumujmy: jak już nie raz pisałem, mam akcje spółki od crowdfoundingu. Wierzę w spółkę, kibicuję itp. itd. W większości popieram jej decyzje (jest nam po drodze) i jak każdy akcjonariusz cieszę się jak jest rozwój, jakiś sukces, albo pojawiają się dobre perspektywy. Moja narracja jest spójna i nikogo nie dziwi, że wypowiadam się o spółce dobrze i prostuje bzdury, które tu wypisują takie trole spadkowe jak wy.

Po drugiej stronie jesteście WY. Nasze dwie nowe gwiazdy i główne trole spadkowe tego forum:

1) Piotruś: pojawił się kilka tygodni temu i neguje wszystko co spółka robi. Każda informacja jest zła, każde działalnie budzi wątpliwości, sam zrobiłby wszystko lepiej i nic mu się nie podoba. Mimo tego, że spółka taka nie fajna, wszystko robi tak źle i bez sensu Piotruś jest z nami od kilku tygodni publikując dzień w dzień po kilka/ kilkanaście komentarzy dziennie z naciąganymi teoriami.

2) aaa- TROL WETERAN. Niedługo stuknie mu pierwsza rocznica trolowania Plantweara. Wielki biznesmen i inwestor rynku amerykańskiego przesiadującego dzień w dzień na bankierze, jak nie tu to na innych forach (wiemy o co chodzi aaa, nie?). Głównym zarzutem wobec spółki przez większość roku 2020 był zmniejszenie stany gotówki spółki. Nasz znawca finansów i pożeracz raportów finansowych zapomniał, że w 2019 roku odbyła się emisja i spółka otrzymała pieniądze od infwestorów (między innymi ode mnie) po to, żeby je w 2020 inwestować, czyli WYDAWAĆ. Aaa lubuje się w naciąganych teoriach i spekulacjach, a ruchy spółki rozczytuje jakby był co najmniej prawą ręką prezesa (każdy niech sobie wyobrazi co prezes może robić prawą ręką ;)). Swoje wywody aaa okrasza wiedzą zdobywaną na lekcjach przedsiębiorczości i regułkami kopiowanymi z wikipedii. Poproszony o jakieś potwierdzenia jego śmiałych tez dotyczących rynku/ gospodarki niestety milknie.

I teraz Panowie pytania:

1. Kupiliście na jakimś lokalnym szczycie i sprzedaliście na lokalnym dołku i teraz wyładowujecie frustrację wywołaną stratą?

a może:

2. Mogliście kupić taniej, ale zabrakło odwagi i teraz próbujecie zdołować kurs do tamtych poziomów?

Zdradzę wam coś:

Jeżeli chodzi o opcję pierwszą jest to niezdrowe. Jeżeli chodzi o opcję drugą to jest to tylko forum bankiera. Na prawdę myślicie, że wpłyniecie na kurs? ;)
    Hmm, nie jestem tu codziennie a ty ~aaa? Czasem częściej napiszę jak jest ku temu powód, a to cos Prezes ogłosi, a to raport.
    Papiery mam, chciałem znacznie więcej ale terez się zastanawiam jeśli dobrać to kiedy.
    Masz rację ~aaa co do zarządzania. Zarządzać mała firmą to jedno a rozwijać biznes na dużą skalę to drugie. Na naukę też potrzeba czasu
    Dziękuję ci milo za dobre słowo. To wartościowe co piszesz.
    Do uslyszenia przy kolejnych kwartalnych, chociaz wtedy to juz bedzie maj i wtedy to nie mam czasu na GPW bo wtedy mam pełny sezon w mojej firmie .

Wcześniej znajdziesz mnie przy debiucie NOOBZ FROM POLAND , bo mam troche ich akcji . Papiery złozone na GPW wiec moze w 1Q 21 będzie listowane . W grówki wchodze tylko przy pierwszych/ drugach rundach finansowania bo na rynku GRP to wiekszosc tych spolek to astronomiczne balony .

pozdrawiam Piotrze

aaa

Zlapalbym się gdzieś na priva ale tu nie da rady. Jesteś może na Stock Watch? Ja go lubię
  • Re: ~aaa spójrz na raport Autor: ~milo [83.22.24.*]
    "Dziękuję ci milo za dobre słowo. To wartościowe co piszesz."

Piotruś nie ma za co :) zawsze warto prostować naganiaczy na spadki ;)

Nasze dwie nowe gwiazdy i główne trole spadkowe tego forum:

1) Piotruś: pojawił się kilka tygodni temu i neguje wszystko co spółka robi. Każda informacja jest zła, każde działalnie budzi wątpliwości, sam zrobiłby wszystko lepiej i nic mu się nie podoba. Mimo tego, że spółka taka nie fajna, wszystko robi tak źle i bez sensu Piotruś jest z nami od kilku tygodni publikując dzień w dzień po kilka/ kilkanaście komentarzy dziennie z naciąganymi teoriami.

2) aaa- TROL WETERAN. Niedługo stuknie mu pierwsza rocznica trolowania Plantweara. Wielki biznesmen i inwestor rynku amerykańskiego przesiadującego dzień w dzień na bankierze, jak nie tu to na innych forach (wiemy o co chodzi aaa, nie?). Głównym zarzutem wobec spółki przez większość roku 2020 był zmniejszenie stany gotówki spółki. Nasz znawca finansów i pożeracz raportów finansowych zapomniał, że w 2019 roku odbyła się emisja i spółka otrzymała pieniądze od infwestorów (między innymi ode mnie) po to, żeby je w 2020 inwestować, czyli WYDAWAĆ. Aaa lubuje się w naciąganych teoriach i spekulacjach, a ruchy spółki rozczytuje jakby był co najmniej prawą ręką prezesa (każdy niech sobie wyobrazi co prezes może robić prawą ręką ;)). Swoje wywody aaa okrasza wiedzą zdobywaną na lekcjach przedsiębiorczości i regułkami kopiowanymi z wikipedii. Poproszony o jakieś potwierdzenia jego śmiałych tez dotyczących rynku/ gospodarki niestety milknie.

I teraz Panowie pytania:

1. Kupiliście na jakimś lokalnym szczycie i sprzedaliście na lokalnym dołku i teraz wyładowujecie frustrację wywołaną stratą?

a może:

2. Mogliście kupić taniej, ale zabrakło odwagi i teraz próbujecie zdołować kurs do tamtych poziomów?

Pozostań szcześliwy milo
    Stockwatch - tam jest jakis login potrzebny? , jesli nie to na jakiej spolce cie znajde ? Tylko omin Plantwear bo ta Mucha MILO pilnująca swojega Gówna też tam przyleci :-) A co nie chlapnie ten frustrat to tylko jad sie wylewa i brzydko cuchnie.

XANAX mu sie chyba skończył i niestety jeszcze bedzie tak szczekał przez kilka dni .

Z drugiej strony lubie Plantwear i nie chce aby sie zawalił do 1pln , chociaż nie ukrywam byłaby to fajna nauczka dla tego błazna.
    mi się też podobna Plant ale widzę pewien przerost wielkośc nad mozliwościami (tak było na wielu spółkach)i stąd moje ???
    zastanowię się jak się złapać
    StockWatch jest o tyle ok, że jak sie zalogujesz to potem możesz priva wysłaś do danej osoby
    zalogowalem sie tam pod nickiem: MILO2 

:-)

• Re: ~aaa spójrz na raport Autor: ~milo [31.60.55.*]
    Opowiedz tam kolegom jak unikasz konkretów i niewygodnych pytań.

Tak dla przypomnienia:
    .https://m.bankier.pl/forum/temat/9279099
    Piotruś ten przerost wielkości nad możliwościami to twierdzisz, że widzisz od kilku tygodni. Ewidentnie spółka nie dla Ciebie, a ciągle tu jesteś. Co tu Cię jeszcze trzyma?
    O aaa ty taki wulgarny? Zabolało? Coraz więcej agresji w tych twoich wypowiedziach, smutne to. Ale cóż giełda nie jest dla każdego. Może gdzie indziej lepiej ci wychodzi panowanie nad emocjami

Ale pamiętaj to, że nie masz racji albo coś Ci nie wychodzi nie znaczy, że musisz się wyżywać na innych. Zostaw swoją frustrację dla w domu
[x]
PLANTWEAR 0,00% 1,15 2023-11-15 13:57:07
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.