Zamiast Sony, Microsoft, Tencent itp. udziały w Bloober kupi SPV z Kojima wśród wspólników, wspierana przez agresywny fundusz vc. Ten vc już z ustaloną opcją wyjścia z pozycji, ale możliwością wyjścia jeszcze wyżej, jeśli znajdzie się chętny. Będzie Silent Hill na licencji, ale z dawnym twórcą jako znowu twórcą, Rockbridge zachowa znaczną część akcji, resztę SPV skupuje z rynku od słupków.
To był skrót myślowy, Konami zatrudniło Kojimę do wskrzeszenia Silent Hill, ale nie było im razem po drodze. Więc teraz będzie nowe rozdanie: Konami daje licencję, Babienio użera się z Kojimą, na końcu gdy użeranie się będzie skuteczne, i projekt Silent Hill powiedzie się, Sony kupuje akcje Bloober od SPV, ale SPV zachowa prawo wyjścia do innego nabywcy, jeśli dostanie lepszą cenę.
Tylko nikt przy zdrowych zmyslach nie odda akcji takiemu „agresywnemu VC”, bo kazdy wie, ze taki „agresywny VC” bedzir chcial wyjsc z inwestycji za jakies 3-4 lata 3-4 razy drozej, niz zaplacil na wejsciu
Dokładnie to samo chciałem napisać. Kto im będzie chciał sprzedać akcje jeśli nie wyjdzie RB (przecież każdy będzie tu liczył, na to że SH i Kojima z BLO zrobią drugiego PCF-a). Po za tym dlaczego Sony, jak już zadał sobie taki trud, zainwestował czas w tą transakcję i jest zainteresowany BLO (o czym świadczyłby put SPV-ki do Sony) to dlaczego nie kupi tego od razu. Przecież kupienie akcji newconectowego dewelopera to dla nich są waciki, a jeśli faktycznie będzie sukces i SPV-ka będzie mogła to sprzedać każdemu, to co z tego ma Sony
To w takim ukladzie, jak nikt nir bedzie chcial sprzedac, to beda musieli zrobi emisje kierowana do nowego ...?:) Nota bene zeby pozyskac kase na AAA to chyba i tak nowy bedzie musial objac jakies nowe akcje poza ewentualnym odkupieniem od obecnych? No bo jak inaczej wyskrobac kilkadziesiat mln? No chyba ze niedoceniam mozliwosci sprzedazowych the Medium i observera Redux
nie no kasę chyba mogą dostać od wydawcy Konami. Oczywiści emisja może być elementem dealu, ale dla rynku to musiałby być szok, miało być przejście na GPW i split, a jest emisja (chyba niczego bardziej inwestorzy w Polsce nie boją się bardziej niż... emisji). Sama teoria przedstawiona przez @marianna na temat dealu tak wysofistykowana i szczegółowa, że coś w tym może być (mimo zastrzeżeń), choć pewnie nie dokładnie w takim układzie
Oj tam liczy się kontekst. Znam przykłady, że emisja była motorem do wzrostów. Mogę z łatwościa np podać bieżący przykład. Niepowodzenie wezwania na wszystkie akcje pep i emisja po wezwaniu skutkować będzie silnymi wzrostami
Dokladnir tak - kolejny przyklad z tego roku, to emisja Quercusa.
Moim zdaniem gdyby wchodzil VC, to bedzie chcial zassac maksymalnie duzo kapitalu (odkupic lub przez kierowana emisje), zeby odsprzedac za jakis czas i zrobic 3-4 money multiple - kalkulacja jest prosta: im wiecej papiera wezmie na magazyn, tym wiecej zarobi
nie no jasne że z emisjami bywa różnie, ale ja nie sądzę by tu w ogóle do niej doszło (ja myślę że RB sprzeda swój pakiet), to by nie było w interesie PB, bo zostałby jeszcze bardziej rozcieńczony albo musiałby kupować bardzo drogo akcje (z jego punktu widzenie), w przeszłości już nieźle się rozcieńczył i teraz tego żałuje
Zachowanie kursu (niestety) identyczne jak pod emisję. Jeśli miałoby dojść do emisji to mamy kaganiec na przynajmniej rok czasu. A szeroki po drodze się zwali. I jesteśmy wszyscy w d.
Najczrniejszy z czarnych i oby nieprawdziwy scenariusz.
@jutro- tez tak czulem, ze zlapia temat. A niech sie grzeja - na forum nudy- kilka ciekawych obserwacji co do statystyk Medium i nic poza tym. Spolka tez niczym nas zapewne nie uraczy przed poniedzialkiem. Wstrzymali (?) akcje skupu. No nic sie nie dzieje:)
W mojej teorii nie ma miejsca na nową emisję. Jest skupienie akcji od podprogowych fundów które weszły po 40-100 zł i mają okazję wyjść nie zwalając kursu, i 10% od Rockbridge, z opcją wykupienia reszty Rockbridge po np. 450 (to motywacja dla RB żeby oddał 10%). Cena jest duszona aby uzasadnić wyjście funduszy podprogowych po ustalonej cenie = rynkowej, bo byłyby niewygodne pytania dlaczego oddano po 215 gdy cena 300. Babienio uwiarygodnił się więc dostałby autonomię. A po sukcesie Silent Hill, SPV sprzeda akcje po 1000 (?) i wszyscy będą zadowoleni. Bloober uniknie też zarzutów dlaczego podstawowi pracownicy zarabiają X, a Kojima 100X, bo Kojima zarobi w SPV, więc w Bloober to może być nawet wolontariuszem.
Dawno to pisałem że inwestor wejdzie w spółkę odkupując jakąś część pakietu RB większość pewnie jest już ustalone ale przez covid przedłużyło się to...mają czas do końca marca co nie oznacza że nie zrobią tego wcześniej i dadzą informacje. Trzymanie kursy chyba jest pod ustalenie ostatecznej ceny przejęcia akcji od RB.
Jaki jest sens, zeby RB oddal cokolwiek teraz z „widokiem na 450”, jesli RB nie jest glupi i policzy sobie, ze SPV bedzie „wychodzil po 1000 z Bloobera”?
Bo jeśli nie zgodzi się na taką propozycję, to nie będzie transakcji z SPV, i RB ostatnie akcje ze swoich 24% sprzeda po 15 zł. Lub po 1,50 po splicie. Pozatym z 450zł do 1000 to tylko trochę ponad 200%, a można wyjść jednorazowo po 450 i włożyć w coś, co da 1000%.
@Marianna, tez zgoda - „zwinne PE graja hard balls” zas nieglupi RB zna zapewne powiedzenie „chytry traci dwa razy” - fakt z takich 10% uwolniliby sobie kupe gotowki i te „dwa razy” mogliby faktycznie odkuc gdzie indziej...
Ja tylko nie rozumiem dlaczego "podprogowe fundy" gotowe byłyby wyjść teraz po 215, żeby RB mógł sprzedać akcje po 450, a SPV i PB mogli sprzedać/mieć akcje po 1000
Panowie jutro i Romek A od czego jest to forum jeśli nie od różnych dywagacji, dzielenia się przemyśleniami? Wszyscy drobni jedziemy na tym samym wózku, każdy z nas tak naprawdę wielkie g... wie co jest szykowane w temacie opcji strategicznych, tylko niektórzy się silą na zgrywanie cwaniaka z jakąś tajemną wiedzą. Prawda jest taka, że nie ode mnie i nie od Was kurs zależy, jesteśmy żuczkami które mają nadzieję że wszystko zakończy się dla nas pozytywnie i skapnie nam coś z pańskiego stołu. Zapytałem grzecznie o to co myślą ludzie, jakie opcje wchodzą w grę, a tu od razu hasło troll. Spoko, mogę być dla was trollem, dla Mrocznego jestem sprzedajną chabetą, nic mnie już na tym forum nie zdziwi.
Oczywiscie, ze slowa Marianny brzmią sensownie. Jesli tam przy stole jednak siedzi jakis PE, to karuzela moze sie krecic do samego konca. Niewatpliwie sukces Medium mocno podbija bebenek Prezesa
Czyżby M. miala racje ? Na Twitterze coraz więcej pisza nt. umowy Microsoftu z Kojima. Coś czuje, ze czeka Nas ciekawa sytuacja na kursie. Oby podobnie jak rok temu :)
Sorry Marianno z Krakowa, ale musiałem. Miasto i kwestia posiadania rodziny, to i tak za mało, by ktokolwiek, Cię namierzył, także no offence ;) [2009-01-14 22:39 89.79.128.*] ile kosztuje bilet z krakow-miedzyzdroje w wagonie sypialnianym dla 2osob doroslych i 2 dzieci? a jaka jest cena dla tylu osob w wagonie z miejscami lezacymi?
Radziu, nie znasz ostatnich trzech cyferek, wiec z takim namierzaniem to wiesz..:) Mi osoboscie teoria sie bardzo podoba- Kojima wnioslby bardzo wysoki poziom pracy i kreatywnosci, agresywny vc” wyciągnąłby tu kurs razy 3-5-10?
Dnia 2021-07-01 o godz. 15:52 ~Rado napisał(a): > Sorry Marianno z Krakowa, ale musiałem. Miasto i kwestia posiadania rodziny, to i tak za mało, by ktokolwiek, Cię namierzył, także no offence ;) > [2009-01-14 22:39 89.79.128.*] > ile kosztuje bilet z krakow-miedzyzdroje w wagonie sypialnianym dla 2osob doroslych i 2 dzieci? a jaka jest cena dla tylu osob w wagonie z miejscami lezacymi?
Marianna leży jak widać od 2009 roku, to pozostaje znaleźć tylko numer kwatery.
Dnia 2021-07-01 o godz. 17:31 ~mroczneśredniowiecz napisał(a): > Dnia 2021-07-01 o godz. 17:25 ~SzczeryJerry napisał(a): > > Biedny to ty jesteś na umyśle. > > Zostaw go proszę Jeronimo - to Dobrzezdezorientowany > Wszystko się tu zgadza - poziom zrozumienia tekstu oryginalnego, poziom riposty i rogatki Lublina >