• akcje własne spółki Autor: ~rozgoryczony [79.184.238.*]
    ktoś biegły w interpretacji przepisów mógłby się wypowiedzieć jakie prawa i komu przysługują z tytułu posiadania akcji własnych przez spółkę?
    chodzi o:
    prawo głosu
    prawo do dywidendy

jak długo spółka może posiadać akcje własne? co będzie, jeżeli nie będą w najbliższych latach spełnione warunki programu motywacyjnego i akcje nie przejdą na kadrę? akcje się umorzy, czy "większość" rozda sobie bezwarunkowo?

dużo pytań, obawiam się, że będzie bez konkretnej odpowiedzi.
    Z góry dziękuję za teksty typu "przeczytaj sobie..."
  • Re: akcje własne spółki Autor: ~Alan [31.60.99.*]
    A Ty @rozgoryczony jak wysoko wisisz na haku? Może trzeba poczekać na wezwanie? Przecież nikt nie odda po 28 zł. Te ruchy zbijające kurs to nie robią sprzedający tylko zainteresowani. Gdybym miał full kasy to bym wszystko poniżej 28 skupił i wtedy sprawa by się im rypła. Ja swoich akcji, mimo, że po 12,8 kupiłem, nie sprzedam. Spokojnie czekam na wezwanie.
  • Re: akcje własne spółki Autor: ~rozgoryczony [79.184.238.*]
    Dnia 2021-02-10 o godz. 19:01 ~Alan napisał(a):
    > A Ty @rozgoryczony jak wysoko wisisz na haku? Może trzeba poczekać na wezwanie? Przecież nikt nie odda po 28 zł. Te ruchy zbijające kurs to nie robią sprzedający tylko zainteresowani. Gdybym miał full kasy to bym wszystko poniżej 28 skupił i wtedy sprawa by się im rypła. Ja swoich akcji, mimo, że po 12,8 kupiłem, nie sprzedam. Spokojnie czekam na wezwanie.

Alan - po pierwsze nie jest to odpowiedź na moje konkretne pytania przedstawione w poście inicjującym wątek.
    Po drugie - nie wiem na ile można Ci ufać - piszesz, że masz w Ropkach ułamek tego co na innych inwestycjach (np JSW). To zamknij niektóre pozycje, zgarnij kasę i wracaj na Ropczyce. Dziś poniżej 28 byś nie kupił, to tak apropo... Spokojnie czekasz na wezwanie - ale na poprzednie wezwania, być może korzystniejsze cenowo nie odpowiedziałeś.

Jak bardzo wiszę na haku? No cóż, bywało gorzej. Natomiast chodzi o to, co wyprawiają Siwce i reszta towarzystwa. Dzisiaj przesłali do KNF pismo, w którym oznajmiają swoje prawo do głosów z akcji własnych spółki, w której są podmiotem dominującym.
    I oczywiście KNF łyknie ten fakt bez sprawdzania prawdziwości treści pisma - liczy się przecież, że nie zataili przekroczenia progu. Jutro może jakiś Jan Kowalski i Marian Malinowski napiszą do KNF i do Spółki, że każdy z nich w rezultacie ostatnich transakcji na GPW przekroczył 5% próg akcji i przyjmiemy, że tak jest naprawdę (patrz historia chińskiego inwestora w Bumechu). Jeśli KNF nie zareaguje - znaczy wszystko jest w porządku i jest szczerą prawdą.
    Skoro mi nie ufasz to jaki sens ma zbieranie drobnych akcjonariuszy? Skoro nie odpowiadałem na poprzednie wezwania to chyba nie myślisz, że odpowiem na to, no chyba że dadzą 50 zł (stąd moje pytanie jak wysoko wisisz).
    Ja zarabiam na JSW to jak mam ją sprzedać? Mam kilka % w JSW (po kilkudniowych wzrostach innych moich spółek to jest to 3,2% ale to dalej ładnych kilka tysięcy akcji, których za tanio nie oddam.
    Twoje pytanie jest po prostu zbyt wczesne. Panika nikomu nie służy. Co najwyżej wystraszysz tych o słabych nerwach.
  • Re: akcje własne spółki Autor: ~rozgoryczony [79.184.238.*]
    Dnia 2021-02-10 o godz. 19:45 ~Alan napisał(a):
    > Skoro mi nie ufasz to jaki sens ma zbieranie drobnych akcjonariuszy? Skoro nie odpowiadałem na poprzednie wezwania to chyba nie myślisz, że odpowiem na to, no chyba że dadzą 50 zł (stąd moje pytanie jak wysoko wisisz).
    > > Ja zarabiam na JSW to jak mam ją sprzedać? Mam kilka % w JSW (po kilkudniowych wzrostach innych moich spółek to jest to 3,2% ale to dalej ładnych kilka tysięcy akcji, których za tanio nie oddam.
    > > Twoje pytanie jest po prostu zbyt wczesne. Panika nikomu nie służy. Co najwyżej wystraszysz tych o słabych nerwach.

panika służy tym, co chcą tanio kupić w wezwaniu - obecny spadek ceny, to spadek średniej wyznaczającej cenę minimalną w wezwaniu.
    Ja nie występowałem z inicjatywą zbierania drobnych i nie mam zamiaru tego robić. Wystąpiłem tylko z apelem do tych, których Siwiec musi posłuchać, bo mu zrobią to co w Dębicy szwedom.
    Czyli najprawdopodobniej zostaniesz z akcjami na długo. Będziesz się rokrocznie upominał o dywidendę?
  • Re: akcje własne spółki Autor: ~Kulawy [37.30.29.*]
    Rozgoryczony nie gorączkuj się kupuj akcje. Najwyżej sprzedaż w wezwaniu . Ja traktuje to jako okazje. Co masz do stracenia 3 zł na akcji ? To niewiele 10 procent ale to najgorszy scenariusz. A w drugą stronę może różnie być ...
  • Re: akcje własne spółki Autor: ~bee [5.60.27.*]
    średnia z 120 sesji to 23,2. Do stracenia jest 5 zł. do zyskania ... któż to wie. Odpowiedzcie sobie sami
    Tu wyższa jest średnia z 3 miesięcy i szybko rośnie zaraz będzie 25 więc 3 zł. .
    Zgadza się, zwłaszcza, że każdy nasz zakup podbja kurs, który chcąc zebrać więcej akcji oni musieliby zaniżyć. To naprawdę może być okazja. Nie wierzę, że zaproponują poniżej 35 zł na początek. Zobaczcie jak bardzo im zależy na zdjęciu spółki skoro dogadali się z Austriakami. Ja tam zacieram ręce i trzymam swoje walory do końca. Nic nie tracę a zyskać mogę jeszcze sporo.
    Generalnie zwyczajem jest że za przejęcie pakietu kontrolnego daje się jakaś premie od tych średnich cen z 6 i 3 miesięcy. Jak by wezwanie miał ogłaszać sam interminex bym był spokojny. Ale patrząc jak to towarzystwo ogrywalo bezwzględnie najpierw tych wspólników już nie pamiętam nazwy potem fundusz o wogole akcjonariuszy tym przyznaniem sobie akcji spółki to mam mocne wątpliwości i dla mnie to tak pół na pół że dadzą cenę minimalna. Więc czekamy co zaproponują.
[x]
ROPCZYCE -0,40% 24,70 2026-05-26 15:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.