• Suwary jadziem Autor: ~KolegaBENA [46.134.181.*]
    Ben wsiadaj do pociagu! PRosto na zakład zamkniety jedziemy Hurrraaaa
  • Re: Suwary jadziem Autor: ~KolegaBENA [78.31.89.*]
    Ben szkoda, ze sie nie dzywasz tyle lat razem i zostałem sam... Nikt nie pisze, nikt nie handluje. Smutno mi
  • Artykuł w Parkiecie Autor: ~Kolaga_Biga [89.64.91.*]
    Mogę się mylić, ale przypuszczam, ze Ben jako stary wyjadacz czeka z otwieraniem szampana na ogłoszenie wysokości dywidendy i wyników za I kwartał, które będą już niedługo (26.02). W dzisiejszym Parkiecie w tekście „Popyt na plastik nie zmaleje” jest wypowiedz prezesa Kuskowskiego, ze trwają analizy dot. wysokości dywidendy i ze cena rynkowa akcji nie odzwierciedla potencjału spółki oraz wyników finansowych...
  • Re: Artykuł w Parkiecie Autor: ~KolegaBENA [78.31.89.*]
    Nie nakrecalbym sie. My wyjadacze od 10 lat regularnie przyjmujemy leki ;-)
    Teraz juz w dół na dwa lata :)
    Jutro bez trzymanki :)
    Jo tu zwariuje! Taki szczyty !!
  • Re: Suwary jadziem Autor: ~Cerber [188.137.35.*]
    Jakby nie było spółka historyczne szczyty ma za sobą (w 2007 r. było 24,8 zł). W ciągu roku kurs wzrósł ponad 100%, co jak na Suwary jest osiągnięciem oszałamiającym.

Spółka jest tania - wskaźniki są P/BV - 1.32, P/E - 5.9, ale niestety branża nie porywa, do tego spółka nie przejmuje innych podmiotów, nie wdraża innowacyjnych produktów, jednym słowem solidna nudna spółka.

Dywidenda super sprawa, szkoda, że tak późno i przy tak wysokim kursie, gdyby ją wprowadzili od początku to już zakup akcji dawno by mi się zwrócił :)

Wydaje mi się, że obecnie mamy szczyt notowań, chociaż fajnie by było gdyby urosła, bo mały pakiecik sobie jeszcze zostawiłem.

• Re: Suwary jadziem Autor: ~Kolega_Biga [89.64.91.*]
    Pozwole sobie na polemikę:
    Ad.1 ten wzrost trzeba widzieć w odpowiedniej perspektywie. Spółka ostatnio opuściła góra 15-letnia formacje trojkata i trend boczny. To długoterminowe formacje, wiec z tego punktu widzenia poza niezbędnymi korektami i przestojami, oczekiwałbym kontynuacji trendu wzrostowego, który jest we wczesnej fazie.
    Ad. 2. Spółka nie musi porywać na pierwszy rzut oka ani należeć do modnej branży:
    - to nie jest gaming ani biotech tylko spółka przemysłowa-ma generować cash
    - nie jest prawda, ze spółka nie przejmuje. W 2010 Suwary przejęły Kartpol a w 2015 zakład w Bydgoszczy i czas pokazał, ze były to dobre inwestycje
    - patrząc na osiągane marże na poszczególnych segmentach, widać, ze Kartpol (kartusze) i zakład w Bydgoszczy (detale dla przemysłu motoryzacyjnego, elektrotechnicznego, zabawkarskiego, medycznego i opakowaniowego, sprzedaż form wtryskowych) generują ponadprzeciętne marże. To, ze spółka nie chwali się publicznie swoją innowacyjnością nic nie znaczy. Jeśli wiodącymi klientami grupy wg. komunikatów są tak innowacyjni gracze globalni jak Thule, Henkel, Soudal, Arjo a w Polsce Selena, Orlen i Lotos, to spółka musi oferować wysoka jakość po atrakcyjnej cenie i na tym buduje wartość.
    - rotacja ze spółek growth do value, która obserwujemy na rynkach jest w bardzo wczesnej fazie. Takie spółki jak Suwary powinny na tym skorzystać.
    Ad. 3. Wypłata dywidendy i uchwalenie polityki dywidendowej to w dobie ujemnych realnych stop procentowych pozytywy same w sobie ale tez nowa jakość w tej firmie. Być może jest to sygnał świadczący o tym, ze głównemu właścicielowi zaczęło zależeć na wycenie, co tez wspierałoby notowania-do tej pory firma w ogóle nie komunikowała się z rynkiem poza wykonywaniem obowiązków wynikających z prawa. Czas pokaże kto miał racje...
  • Re: Suwary jadziem Autor: ~Cerber [188.137.39.*]
    Ad.1
    Jak sam pisałem historyczne szczyty przebite, więc oczywiście droga otwarta do wzrostów.

Ad.2
    Dla mnie to nic złego, że spółka produkuje "normalne" produkty z zyskiem, niestety na giełdzie takie firmy są niezbyt w cenie ponieważ nie rozpalają wyobraźni inwestorów.

Ad.3
    Dotychczas komunikacja spółki z akcjonariuszami była po zbóju, obecnie widać próbę zmiany w pozytywnym kierunku, co jest bardzo pozytywną odmianą. Trochę czasu potrwa zanim to przyniesie efekt, ale to wielki plus.

Podsumowując uważam, że Suwary to dobra spółka na longa, sam mam jej akcje wiele lat i w końcu coś pozytywnego zaczyna się dziać.

Aha dodałbym jeszcze, że problemem jest mała płynność, ciężko sprzedać czy kupić parę akcji ;)
    No i stoimy. Sternik widze, ze daje rade 5 akcji obrót dzienny z kosza do kosza. Animator... Wiosna idzie zmieniam rower !
[x]
SUWARY -3,12% 31,00 2023-05-17 09:49:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.