Czy tylko mi to co dzieje się z kursem akcji i obrotami wygląda jak próba obrony przed przejęciem? Zdaje sobie sprawę, że fundamentalnie spółka jest bardzo fajna i to, że jeszcze siedzi na new connect jest delikatnym nieporozumieniem ale ta dynamika wzrostów trochę mnie zastanawia.
Kilka faktów
1) Free float to 30%. 2) Główni akcjonariusze mocno powiązani operacyjnie ze spółką, którzy nie wydają się zainteresowani sprzedażą akcji 3) Jeden z analityków (chyba Trigona) wskazał Passus jako jedna z perełek do przejęcia. Obok wskazywał Atende i tam jedna spółka z grupy została juz przejęta 4) Spółka osiągnęła kamień milowy w rozwoju tworząc własny produkt, który nie jest obciążony tzw. długiem technologicznym i wychodząc z nim na rynki zagraniczne 5) Choć spółka jest bardzo wstrzemięźliwa w komentarzach to jednak rzuca się w oczy ciekawy backlog B+R, który może przełożyć się na kolejne upgrade'y własnej platformy (zakładam, że to bardziej prawdopodobny scenariusz niż stawianie równoległych bytów i ich odrębne pozycjonowanie) 6) Na rynku cybersecurity w ostatnim czasie obserwuje się dużą liczbę transakcji w tym rund finansowania np. w Izraelu (bardzo mocny w tym obszarze) w TOP10 tego typu transakcji ponad połowa dot. cybersec. 7) Ustawodawstwo UE zmierza do wymuszenia inwestycji przedsiębiorstw w IT sec więc zamówienia mogą płynąć do sektora szerokim strumieniem. Nic dziwnego, że umowa na rynki zagraniczne pojawia się właśnie teraz...
Hipoteza - czy to cicha obrona przed przejęciem? 8) Żeby się obronić muszą windować cenę jeszcze przez kilka miesięcy co przy niskich obrotach nie powinno być szalenie trudne 9) Pierwsze 3 pkt. oznaczają, że te magiczne 200 PLN o których tu niektórzy piszą porównując do DataWalk (niesłusznie bo tam kapitalizacja to prawie 1mld więc 10 razy więcej niż PASSUS), może okazać się jednym z początkowych przystanków... 10) Moim zdaniem skutecznej obrony mogą spodziewać się przy średniej 200 PLN za akcję co da wycenę w okolicach 400 mln zł. Tylko średnia ma to do siebie, że jej osiągnięcie będzie wymagało podejścia pod 400-500 PLN za akcję 11) Wytworzenie takiego rozwiązania to kilka lat pracy więc wielu firmom IT, które nie są aktywne w tym obszarze a widzą w nim szanse bardziej opłaca się przejęcie relatywnie małego gracza niż budowanie rozwiązania od zera.
Moze tak byc Panie pisalem nie raz 150 zl a 200 zl i tak będzie spolka ma kilka ofert z zagranicy . Passus bedzie w tym roku mocny duze umowy plus potencjał i produkt . Kolega analizował juz mi fundamentalnie 350 zl nawet .i co ja mam zrobic