Piszę komentarz na szybko. Tak naprawdę nie zdążyłem jeszcze przeczytać całego planu połączenia, który ma kilkadziesiąt stron. Na pewno to zrobię do poniedziałku. Zacznę od tego, że największe niezadowolenie będzie tych osób, które kupiły akcje po to żeby sprzedać w momencie ogłoszenia planu przejęcia. Chodzi oczywiście o problem emisji. Osoby, które inwestują tu na długi okres czasu, jak ja, zwracają uwagę na bardzo dużą wycenę ICG.
Cytując:
„ - w odniesieniu do ICE CODE GAMES - wartość godziwa ustalona na dzień 1 grudnia 2020 r. w oparciu o metodę majątkową skorygowanych aktywów netto, natomiast do wyceny know-how i autorskich praw majątkowych do znaku towarowego zastosowano metodę Venture Capital z uwzględnieniem mnożników porównywalnych spółek.”
Wycena ICG to 117 mln zł (!!!). Kapitalizacja po emisji przy obecnym kursie wynosiłaby około 190 mln. Jest to więc zdecydowanie okazja inwestycyjna. I to mocna. Bazując oczywiście na wartości godziwej spółki.
Ale... ta nieszczęsna emisja. Bardzo duża. Myślę że wszyscy są zaskoczeni. Spekulacyjnie na rynek giełdowy może zadziałać negatywnie. Oczywiście w krótkiej perspektywie czasu. Szczególnie emocje mogą puścić u tych osób, które kupowały akcje po to, aby je sprzedać od razu po planie połączenia który miał być do końca lutego.
Pytanie dlaczego plan połączenia pojawił się tak wcześnie? Moim zdaniem gra nad którą pracuje to studio jest bardzo bliska ukończenia. Być może w przeciągu paru dni zobaczymy jakieś materiały co do „Projektu W”. Mówimy o grze AAA. Nawet jeżeli nastąpi krótkie załamanie to przy pokazaniu gry, kurs powinien nabrać wiatru w żagle.
Zobaczymy. Na plus wartość godziwa spółki. Na minus wielkość emisji.
Jak dla mnie kurs był trzymany przez Januarego, żeby doprowadzić do takiej emisji
Najwidoczniej potencjał nowej gry to topka polskiego gamedevu, ciężko w to uwierzyć przy spółce która dopiero co się łączy
Na plus:
- 2x większe zatrudnienie niż OML w podobnym okresie rozwoju
- spółka nawet w zeszłym roku przyniosła 4.4 mln zysku ze sprzedaży produktów, czyli nie ma co się bać o rentowność
- free float na poziomie 6%
- są jakieś zapiski o influencerach, może chodzi o współpracę z ekipą, a może coś większego, osobistości znane na zachodzie?
- w planie jest informacja, że gra jest w zaawansowanym stadium rozwoju, czyli nie będziemy długo czekać na rozwój sytuacji
FF będzie na poziomie mniejszym niż 7%. Po głębszej analizie myślę, że wielu inwestorów w związku z tak małym udziałem FF w spółce będzie trzymała akcje.
Puszcza tak zwane "leszcze", które czekały na szybki zysk po połączeniu.
Ja jestem na minimum rok, więc nie panikuję.
Wszyscy wiemy co może być po opublikowaniu informacji o wydaniu gry w formacie AAA.
Jeżeli dojdzie do lock upow na ten spory pakiet, gra będzie AAA z dobry wydawca , szybko zbudowanym community i pompa influencerow, dobrymz marketingiem , relacjami ze strony spółki Może jakimś większym dealem powinno się udać . No i sternicy musza się postarać . Czekamy long również panowie
Oczywiście możemy się pocieszać ale nikt nie oczekiwał takiej mega emisji. To fatalne info. Ja oczekiwałem emisji na poziomie 10-20 mln akcji. Kończy się era zarabiania z Januarym, tylko January zarabia. O cenie 10 zł to można zapomnieć.
Dnia 2021-01-30 o godz. 17:06 ~Enigma napisał(a): > Oczywiście możemy się pocieszać ale nikt nie oczekiwał takiej mega emisji. > To fatalne info. Ja oczekiwałem emisji na poziomie 10-20 mln akcji. > Kończy się era zarabiania z Januarym, tylko January zarabia. > O cenie 10 zł to można zapomnieć.
,,Kończy się era zarabiania z Januarym, tylko January zarabia."
Wydaje się, że to zdanie trzeba wziąć do serca przy kolejnych interesach z udziałem Januarego. Za połączenie płaci ulica, schemat się utrwala. Przejęcie / połączenie kończy się mega emisją. Na Inbook emisja była o prawie połowę mniejsza. Teraz jak tylko pojawi się January, trzeba spółkę wrzucić do obserwowanych i dopiero po emisji ewentualnie kupować akcje. W poniedziałek zwała albo jak kto woli promocja. Jestem zniesmaczony ale czas pokaże czy słusznie.
ale nie dla Chernobylite tylko dla WW3 https://www.youtube.com/watch?v=ysgzR2jMwNE (od pierwszych zapowiedzi gry niedługo minie 10lat, a premiera niebawem - do tego wydawca gigant MYGAMES).
siedze na farm od 2 lat z krissem ktory gdzies tutaj krazy. Farm dobry deal z ww3 i mygames ale czy wejscie na teraz? watpie- chyba ze masz dojscie do chlopakow co kreca tam spolka bo bez nich wchodzic w farma na obecnych poziomach to strach. to nie 22-25.50 jak bylo zawsze. kap 330 baniek - cel pewnie cos okolo 1 mld. Niezla historia z nimi. btw cherno tez sie sprawdzi
Tez jestem tego zdania ze obecnie to mało ale tez nie wiadoma jest ile wyciągną z tego. Przyrównują do warface jest logicznym posunięciem. Kwestia jest spółdzielni która tam zawija w prawo i w lewo / kto tam jest od 2/3 lat to wie z czym to się je :)
Poza tym bawi mnie jedno . Na 22 zł cisza o farmie nikt nie bral na 55 dopiero się zainteresowali ludzie jak kurs wyciągnęli w 2 tyg hahsh . Ahhhh Ci inwestory
" natomiast do wyceny know-how i autorskich praw majątkowych do znaku towarowego zastosowano metodę Venture Capital z uwzględnieniem mnożników porównywalnych spółek.”
Wycena ICG to 117 mln zł (!!!). Kapitalizacja po emisji przy obecnym kursie wynosiłaby około 190 mln. Jest to więc zdecydowanie okazja inwestycyjna. I to mocna. Bazując oczywiście na wartości godziwej spółki."
No wiadomo, że najłatwiej podnieść wycenę do nieadekwatnych poziomów poprzez Wnipy. Numer stary jak świat. Grunt, że kasa dla obejmujących emisje się zgadza.