Przyjmowania informacji o nieprawidłowościach w funkcjonowaniu podmiotów nadzorowanych e-mail: sygnaly@knf.gov.pl Przed przesłaniem sygnału zapoznaj się z:
Napisałem! Zaraz po zaraz po podwyższeniu ceny wezwania, że nie mam możliwości zapisać się na nie w ciągu 1,5 dnia.... Wiesz że to takie szczekanie na puszczy.... Bardziej zrobiłem to dla spokoju sumienia niż z wiary, że ten smieszny KNF coś zrobi.
Ciekawy wątek. Komunikat w Parkiecie opublikowali 19 stycznia, a wezwanie trwające miesiąc kończyło się dzień później, czyli 20.01. Wiec teoretycznie gość mieszkający na suwalskiej wsi musiał w ciągu 1,5 dnia zaliczyć własne biuro maklerskie w sporym najbliższym mieście by wziąć świadectwo depozytowe uprzednio umawiając się na konkretną godzinę w biurze bo jest pandemia. A potem z tym świadectwem zaliczyć Warszawę, gdzie jest jedno z 8 biur Nobel w całej Polsce, by odpowiedzieć na wezwanie. Bez własnego samochodu i wzięcia 2 dni urlopu trudne do wykonania. Przepisy to archaizm z poprzedniej epoki ale mimo tego KNF powinien również reagować na tego typu przypadki. Pytanie kluczowe - kiedy można zmienić cenę wezwania przed jego zakończeniem? 48 godz., 12 godz. a może 2 godz., bo uznać że przecież wszystko jest zgodnie z prawem.
To są pretensje do spółki, czy do twórców prawa? Nagle się okazuje że wielu chciało sprzedać. Nagle -tzn. jak cena spadła. Napiszcie do spółki, może jeszcze zechce od was odkupić. Wszak w warunkach wezwania zapisali że nie wykluczają dalszych zakupów.
Albo udajesz i#iotę, albo....
To spółka podniosła cenę w wezwaniu na niecałe dwie doby przed jego zakończeniem nie wydłużając terminu wezwania. To spółka wybrała Noble który ma kilka placówek BM w Polsce a listownie trzeba było słać papiery do Krakowa.
Napisałem do KNF nie po tym jak cena spadła tylko zaraz po podniesieniu ceny wezwania i kontakcie ze swoim BM które tylko potwierdziło moje obawy że fizycznie nie dam rady tego zrobić. O innych rzeczach nie chce mi się już pisać bo zamknąłem pozycję a tobie życzę szczęścia w interesach z Czechowicza. Będzie ci bardzo potrzebne.
Zanim napiszesz kolejny raz jakieś mądrości pomyśl!
Też potrafię użyć inwektyw. Ale przecież osobiście nic do nikogo tu nie mam. Odpisze ogólnie: Psy szczekają, karawaną jedzie dalej, bez zbędnego balastu.
Nadal nie rozumiesz... Ja ci tłumaczyć nie będę bo nie jestem twoja nauczycielką a forum to nie szkoła. Niech jedzie ta twoja karawana życzę ci i pozostałym akcjonariuszom mega zysków u ultrasa! Tylko że to nie zmienia faktu że postąpił jak postąpił...
Kolego, to nie chodzi o to że spadło chociaż w stosunku do kursu MCI to nawet wzrosło. Tu chodzi o reguły, które nie maja nic wspólnego z dobrymi praktykami choć są w granicach prawa i to prawa jest naginane do dmuchania drobnych (brawo kancelaria obsługująca MCI, ale ją też kiedyś powiozą za rozłożenie na łopatki innego funduszu). Wzywający ogłaszając wezwanie dobrze wiedział, że IV kwartał będzie rekordowy dla PEM-u ale zaproponował wspaniałomyślnie 15 zł opierając się na historycznych wynikach kwartalnych. Dopiero pod naciskiem Smorszczewskiego przedłużyli termin wezwania i opublikowali rekordowe szacunki za IV kwartał. Bez tego już dawno byłoby po wezwaniu z cena 15 zł i w dodatku z tezą że cena dla drobnych była jak najbardziej fair.