• Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Mm [5.173.80.*]
    ,,Przychody netto ze sprzedaży w IV kwartale 2020 roku wyniosły 10.383.281,34 zł (wzrost o 20,32% r/r).”

Z informacji podanej przez spółkę wynika, że spadły EBIT i zysk netto, co
    najprawdopodniej zostało spowodowane wysokimi nakładami inwestycyjnymi w ramach strategii spółki obranej na lata 2021-2026.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~inwestor313 [5.173.8.*]
    Prawda, od razu o tym pomyślałem
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Marek [91.206.154.*]
    Czyli jest ok...inwestują a zysk dalej jest.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: kogucik96 [89.64.45.*]
    Raczej na to wygląda, ale mogli dodać w takim wypadku jeszcze zysk sprzedaży bo teraz trolle będą wieścić wodospady i inne tego typu rzeczy.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~ramzes33 [188.146.129.*]
    Znaczy trzymamy i patrzymy, jak rośnie. A inni niech kupują.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Taaa [5.173.8.*]
    A od kiedy nakłady zmniejszają zysk netto? Jutro zobaczysz jak dobre te wyniki
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~inwestor313 [5.173.8.*]
    Przecież są one wyrażone jako koszty wykonywania tej działalności, oczywiście że zmniejszaja i odsyłam do edukacji.
    Dnia 2021-01-25 o godz. 17:47 ~inwestor313 napisał(a):
    > Przecież są one wyrażone jako koszty wykonywania tej działalności, oczywiście że zmniejszaja i odsyłam do edukacji.

Bredzisz, inwestycja nie jest kosztem działalności i nie wpływa na zysk netto czy ebidta. Jutro zobaczysz to po kursie.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Mig [80.68.226.*]
    Jak kupisz, działkę, maszyny, pojazdy to co masz zysk? Przecież nawet 6 latek wie, że inwestycje to koszty, a zysk to przychód pomniejszony o koszty.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Taaa [37.47.145.*]
    Nie, inwestycje to nie koszt. Do nauki
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Łukasz [90.156.121.*]
    Radzę poczytać kiedy wydatki na zakup Środków trwałych lub WNiP stają się kosztem oraz o zasadzie współmierności.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Ehh [5.184.108.*]
    Niepotrzebnie pisałeś, jutro chciałem kupic w panice od tych co sprzedadzą
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Lol [188.146.68.*]
    Generalnie jeśli tak ma wyglądać samorozwój to gratuluję spółce. Rozwijają się a jednocześnie zarabiają. Możemy być sobie tylko sami winni że emisja się nie udała. Ale efekt skali będzie widoczny niedługo.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~milo [37.47.100.*]
    Dokładnie, żeby nie był gołosłownym odsyłam do wątku poniżej. Kilka dni temu szacowałem wyniki Geotransu. Według mnie oczyszczony zysk netto za Q4 ma wynosić 3,5 mln przy rentowności na poziomie 35%, czyli z przychodów w okolicach 10 mln. Czyli wszystko idzie zgodnie z planem. Po prostu musiało nastąpić zdarzenie jednorazowe na 2 mln (być może właśnie rozliczenie zakupu działek), które obniżyło zysk netto. Na pewno nie ma podstaw, żeby pisać, że wyniki są źle. A jak opublikują pełny raport może się okazać, że tam jest jakaś petarda inwestycja. Co więcej skoro trafiłem z szacunkami za Q4 to zachęcam do zapoznania się z moimi szacunkami za Q1 i Q2 2021. Te kwartały zapowiadają się bardzo dobrze, a jak widać moja metodologia była skuteczna.

https://m.bankier.pl/forum/temat/9253493
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~sstasek [83.230.6.*]
    Dokładnie, porównanie kwartałów poniżej:
    1Q20 - przychód 10,2m - zysk netto 3,4m
    2Q20 - przychód 13,6m - zysk netto 5,5m
    3Q20 - przychód 11,5m - zysk netto 3,6m
    szacunki 4Q20 - przychód 10,4m, - zysk netto 1,2m

• Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: slawek_wr [5.173.251.*]
    Co za matoły tu są.
    Kupno działek idzie w koszty?
    Od kiedy?
    Chyba swojego księgowego opier...., że mi działek w koszty nie wpuszcza tylko amortyzuje.
    Edukacja a potem po forach pisać.

P. S.
    Może zostali przez gminy przymuszeni przez słaba sytuację do obniżenia rentowności.
    Dopiero pełny raport pokaże co się dzieje no i wyniki za Q1 które będą za 3 miesiące.
    Jeśli przychód z Q4 jest na poziomie przychodu z Q1 i Q3 to gminy/oczyszczalnie za wywiezione "gówno" zapłaciły podobnie - wg zawartych umów. Jakoś nie chce mi sie wierzyć ,że marża spadła trzykrotnie
    Dnia 2021-01-25 o godz. 18:43 slawek_wr napisał(a):
    > Co za matoły tu są.
    > > Kupno działek idzie w koszty?
    > > Od kiedy?
    > > Chyba swojego księgowego opier...., że mi działek w koszty nie wpuszcza tylko amortyzuje.
    > > Edukacja a potem po forach pisać.
    > >
    > > P. S.
    > > Może zostali przez gminy przymuszeni przez słaba sytuację do obniżenia rentowności.
    > > Dopiero pełny raport pokaże co się dzieje no i wyniki za Q1 które będą za 3 miesiące.

Dokładnie, przecież tu nawet wynik z działalności operacyjnej jest żenujący - to o czym mowa !!!
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~red [37.47.188.*]
    Gruntów się nie amortyzuje
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: slawek_wr [45.11.60.*]
    Działek pod działalność nie amortyzuje się?
    A co?
    WSA w Gorzowie Wielkopolskim podzielił stanowisko Ministra Finansów. Podobnie orzekł także NSA. Sąd stwierdził, że pojęcie inwestycji obejmuje swym zakresem również czynności podejmowane przed rozpoczęciem budowy w celu stworzenia warunków do jej prowadzenia. Do takich działań inwestycyjnych należy zaliczyć prace związane z przygotowywaniem i przeprowadzeniem przetargu, badań i pomiarów geologicznych i geodezyjnych, uzyskaniem pozwoleń budowlanych, które to czynności są niezbędne do realizacji konkretnego obiektu. Podobnie, także ubezpieczenie inwestycji w trakcie jej realizacji związane jest z procesem inwestycyjnym. W konsekwencji, w ocenie NSA, wszystkie te wydatki jako związane z wytworzeniem środka trwałego zwiększają jego wartość początkową i stanowią koszty uzyskania przychodów poprzez dokonywane odpisy amortyzacyjne.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Speaker [188.147.42.*]
    Mój inwestorze - tak właśnie jest. Tyle, że po uruchomieniu imprezy i przez wiele, wiele lat, a nie w momencie uruchomienia. Co więcej nie dotyczy to gruntu. Obecnie księgujesz to w grupę "0". Pokażę Ci nawet miejsce w bilansie, gdzie urosła jak już opublikują :-) To był ostatni wpis. Naprawdę chłopaki to nie jest wybitny raport. Rok całościowo ładny. Ale to już było w cenach. Kwartał rok/rok słabo.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Lolo [5.184.108.*]
    Gruntów się nie amortyzuje
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Leszcz [89.64.31.*]
    Prezes ma na ten temat inne zdanie.

Paweł Ewertowski 12:38
    Proszę o informacje, w jaki sposób będą rozliczane kosztowo umowy dot. zakupu działek/praw użytkowania.

Przemysław Weremczuk 12:38
    Zakup nieruchomości zgodnie z przyjętą polityką rachunkowości nie stanowi jednorazowego kosztu, a inwestycje są amortyzowane.

https://strefainwestorow.pl/artykuly/czaty-inwestorskie/20201005/nowa-strategia-geotrans-przemyslaw-weremczuk
    Pewnie rezerwę zawiązali i panika na forum. Za chwilę pełen raport a giełda już zdyskontowała szacunki. Choć oczywiście panikarzy nie zabraknie.
    Dnia 2021-01-25 o godz. 18:57 ~Lol napisał(a):
    > Pewnie rezerwę zawiązali i panika na forum. Za chwilę pełen raport a giełda już zdyskontowała szacunki. Choć oczywiście panikarzy nie zabraknie.

Jaką rezerwę chłopie jak wynik z działalności operacyjnej jest też słaby?
    Poczekaj na pełen raport a nie panikuj. Geez. R/r jest dobrze. Jak się boisz, to wywal i tyle.
    Dnia 2021-01-25 o godz. 19:05 ~Lol napisał(a):
    > Poczekaj na pełen raport a nie panikuj. Geez. R/r jest dobrze. Jak się boisz, to wywal i tyle.

Ale kwartał do kwartału to katastrofa.
    To co, podwykonawcy w Q4 zaśpiewali im ceny x3 ?
    Zobaczymy. Przydałby się tylko komentarz spółki. Ale za.duzo nie można wymagać
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [176.221.120.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Dnia 2021-01-25 o godz. 19:08 ~Alex napisał(a):
    > - Zysk z działalności operacyjnej (EBIT) w IV kwartale 2020 roku wyniósł 1.625.003,58 zł (spadek o 39,64% r/r), co w ujęciu całego 2020 roku przekłada się na zysk z działalności operacyjnej (EBIT) o wartości 17.354.338,62 zł (wzrost o 95,05% r/r);
    >
    > do okulisty!!!!! bo widzisz to co nie istotne dzbanie

Zobaczysz jutro na kursie co jest istotne dzbanie do kwadratu
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Alex [176.221.120.*]
    Marek uspokój się!!! Pacierz odmówiłeś ?
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~manola [188.47.16.*]
    dalej te same trole - w ujęciu Q zimowego i covidowego -  Zysk netto w IV kwartale 2020 roku wyniósł 1.208.385,95 zł (spadek o 44,05% r/r), co w ujęciu całego 2020 roku przekłada się na zysk netto o wartości 13.890.306,96 zł (wzrost o 97,02% r/r). Pokaż mi lepsze spółki na NC. Rok się liczy, a nie trudny Q - puknijcie się - zysk netto do góry o 97% - to ile ma być 1000%.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Speaker [188.147.42.*]
    To jest fajne. Co co w życiu nie musieli zaksięgować jednego ŚT wiedzą lepiej, że działka to koszt. Jutro Ci, którzy wiedzą, że to nie koszt wywalą. Tylko ich nie ma na tym forum dla przedszkolaków.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~azc [91.231.60.*]
    A ja odsyłam Cię do zagrożeń tego biznesu opisanych w raportach . Chodzi generalnie o sezonowość. Dokładnie rzecz biorąc osadów nie wolno wywozić na pola jak jest mróz i śnieg, jeżeli je odbierają muszą je magazynować.
    Nie, oni byliby zdziwieni, że rolnik ma mniejsze plony niż rok temu. A to że deszczu nie było tylko mrozy ich nie przekonuje:D giełda to stado baranów i tak trzeba z nimi grać
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: gr. [94.246.130.*]
    Czy w 4Q zanotowali stratę? jeżeli nie ma straty to pewnie jest zysk (tak przynajmniej jest napisane w komunikacie) jeżeli nie ma straty a jest zysk to jest źle? Na NC jest wiele spółek które wykażą dużą stratę za 4Q a nawet za cały 2020. Czy w raporcie rocznym Geotrans wykażą stratę? przypuszczam, że nie. Dziwne, że są tacy dla których błędem jest inwestowanie w spółkę przynoszącą zysk.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Marek [91.206.154.*]
    Zysk był 3.5 miliona...na coś poszed odpis....bo sprzedaż była powyżej 10 milionów netto...tak było 1 i 2 kwartale....to sobie porownajcie...raport wyjaśni...
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Bartek [185.34.238.*]
    Tu nie chodzi o żadne działki, a o odpis wartości należności.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~mal [91.206.154.*]
    Bardzo dobre spostrzeżenie. Pozdro dla myślących.
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~marek [37.47.114.*]
    Oni już sprzedajo
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: fikol [89.64.81.*]
    Nie no wyniki całkiem w porządku. Wzrost przychodów jest całkiem pokaźny względem analogicznego okresu 2019. Marża pewnie podobna, więc musieli na inwestycje wydać. A skoro tak to dla inwestorów długoterminowych dobra wiadomość, bo zwiększą moce produkcyjne (a właściwie przetwórcze) ;) Fajna spółka na długi termin :)
  • Re: Dlaczego wyniki są dobre Autor: ~Mm [91.206.154.*]
    Pozdrawiam
[x]
GEOTRANS -0,99% 4,99 2026-05-28 12:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.