,,Przychody netto ze sprzedaży w IV kwartale 2020 roku wyniosły 10.383.281,34 zł (wzrost o 20,32% r/r).”
Z informacji podanej przez spółkę wynika, że spadły EBIT i zysk netto, co
najprawdopodniej zostało spowodowane wysokimi nakładami inwestycyjnymi w ramach strategii spółki obranej na lata 2021-2026.
Dnia 2021-01-25 o godz. 17:47 ~inwestor313 napisał(a): > Przecież są one wyrażone jako koszty wykonywania tej działalności, oczywiście że zmniejszaja i odsyłam do edukacji.
Bredzisz, inwestycja nie jest kosztem działalności i nie wpływa na zysk netto czy ebidta. Jutro zobaczysz to po kursie.
Generalnie jeśli tak ma wyglądać samorozwój to gratuluję spółce. Rozwijają się a jednocześnie zarabiają. Możemy być sobie tylko sami winni że emisja się nie udała. Ale efekt skali będzie widoczny niedługo.
Dokładnie, żeby nie był gołosłownym odsyłam do wątku poniżej. Kilka dni temu szacowałem wyniki Geotransu. Według mnie oczyszczony zysk netto za Q4 ma wynosić 3,5 mln przy rentowności na poziomie 35%, czyli z przychodów w okolicach 10 mln. Czyli wszystko idzie zgodnie z planem. Po prostu musiało nastąpić zdarzenie jednorazowe na 2 mln (być może właśnie rozliczenie zakupu działek), które obniżyło zysk netto. Na pewno nie ma podstaw, żeby pisać, że wyniki są źle. A jak opublikują pełny raport może się okazać, że tam jest jakaś petarda inwestycja. Co więcej skoro trafiłem z szacunkami za Q4 to zachęcam do zapoznania się z moimi szacunkami za Q1 i Q2 2021. Te kwartały zapowiadają się bardzo dobrze, a jak widać moja metodologia była skuteczna.
Co za matoły tu są.
Kupno działek idzie w koszty?
Od kiedy?
Chyba swojego księgowego opier...., że mi działek w koszty nie wpuszcza tylko amortyzuje.
Edukacja a potem po forach pisać.
P. S.
Może zostali przez gminy przymuszeni przez słaba sytuację do obniżenia rentowności.
Dopiero pełny raport pokaże co się dzieje no i wyniki za Q1 które będą za 3 miesiące.
Jeśli przychód z Q4 jest na poziomie przychodu z Q1 i Q3 to gminy/oczyszczalnie za wywiezione "gówno" zapłaciły podobnie - wg zawartych umów. Jakoś nie chce mi sie wierzyć ,że marża spadła trzykrotnie
Dnia 2021-01-25 o godz. 18:43 slawek_wr napisał(a): > Co za matoły tu są. > > Kupno działek idzie w koszty? > > Od kiedy? > > Chyba swojego księgowego opier...., że mi działek w koszty nie wpuszcza tylko amortyzuje. > > Edukacja a potem po forach pisać. > > > > P. S. > > Może zostali przez gminy przymuszeni przez słaba sytuację do obniżenia rentowności. > > Dopiero pełny raport pokaże co się dzieje no i wyniki za Q1 które będą za 3 miesiące.
Dokładnie, przecież tu nawet wynik z działalności operacyjnej jest żenujący - to o czym mowa !!!
WSA w Gorzowie Wielkopolskim podzielił stanowisko Ministra Finansów. Podobnie orzekł także NSA. Sąd stwierdził, że pojęcie inwestycji obejmuje swym zakresem również czynności podejmowane przed rozpoczęciem budowy w celu stworzenia warunków do jej prowadzenia. Do takich działań inwestycyjnych należy zaliczyć prace związane z przygotowywaniem i przeprowadzeniem przetargu, badań i pomiarów geologicznych i geodezyjnych, uzyskaniem pozwoleń budowlanych, które to czynności są niezbędne do realizacji konkretnego obiektu. Podobnie, także ubezpieczenie inwestycji w trakcie jej realizacji związane jest z procesem inwestycyjnym. W konsekwencji, w ocenie NSA, wszystkie te wydatki jako związane z wytworzeniem środka trwałego zwiększają jego wartość początkową i stanowią koszty uzyskania przychodów poprzez dokonywane odpisy amortyzacyjne.
Mój inwestorze - tak właśnie jest. Tyle, że po uruchomieniu imprezy i przez wiele, wiele lat, a nie w momencie uruchomienia. Co więcej nie dotyczy to gruntu. Obecnie księgujesz to w grupę "0". Pokażę Ci nawet miejsce w bilansie, gdzie urosła jak już opublikują :-) To był ostatni wpis. Naprawdę chłopaki to nie jest wybitny raport. Rok całościowo ładny. Ale to już było w cenach. Kwartał rok/rok słabo.
Paweł Ewertowski 12:38
Proszę o informacje, w jaki sposób będą rozliczane kosztowo umowy dot. zakupu działek/praw użytkowania.
Przemysław Weremczuk 12:38
Zakup nieruchomości zgodnie z przyjętą polityką rachunkowości nie stanowi jednorazowego kosztu, a inwestycje są amortyzowane.
Dnia 2021-01-25 o godz. 18:57 ~Lol napisał(a): > Pewnie rezerwę zawiązali i panika na forum. Za chwilę pełen raport a giełda już zdyskontowała szacunki. Choć oczywiście panikarzy nie zabraknie.
Jaką rezerwę chłopie jak wynik z działalności operacyjnej jest też słaby?
Dnia 2021-01-25 o godz. 19:08 ~Alex napisał(a): > - Zysk z działalności operacyjnej (EBIT) w IV kwartale 2020 roku wyniósł 1.625.003,58 zł (spadek o 39,64% r/r), co w ujęciu całego 2020 roku przekłada się na zysk z działalności operacyjnej (EBIT) o wartości 17.354.338,62 zł (wzrost o 95,05% r/r); > > do okulisty!!!!! bo widzisz to co nie istotne dzbanie
Zobaczysz jutro na kursie co jest istotne dzbanie do kwadratu
dalej te same trole - w ujęciu Q zimowego i covidowego - Zysk netto w IV kwartale 2020 roku wyniósł 1.208.385,95 zł (spadek o 44,05% r/r), co w ujęciu całego 2020 roku przekłada się na zysk netto o wartości 13.890.306,96 zł (wzrost o 97,02% r/r). Pokaż mi lepsze spółki na NC. Rok się liczy, a nie trudny Q - puknijcie się - zysk netto do góry o 97% - to ile ma być 1000%.
To jest fajne. Co co w życiu nie musieli zaksięgować jednego ŚT wiedzą lepiej, że działka to koszt. Jutro Ci, którzy wiedzą, że to nie koszt wywalą. Tylko ich nie ma na tym forum dla przedszkolaków.
A ja odsyłam Cię do zagrożeń tego biznesu opisanych w raportach . Chodzi generalnie o sezonowość. Dokładnie rzecz biorąc osadów nie wolno wywozić na pola jak jest mróz i śnieg, jeżeli je odbierają muszą je magazynować.
Nie, oni byliby zdziwieni, że rolnik ma mniejsze plony niż rok temu. A to że deszczu nie było tylko mrozy ich nie przekonuje:D giełda to stado baranów i tak trzeba z nimi grać
Czy w 4Q zanotowali stratę? jeżeli nie ma straty to pewnie jest zysk (tak przynajmniej jest napisane w komunikacie) jeżeli nie ma straty a jest zysk to jest źle? Na NC jest wiele spółek które wykażą dużą stratę za 4Q a nawet za cały 2020. Czy w raporcie rocznym Geotrans wykażą stratę? przypuszczam, że nie. Dziwne, że są tacy dla których błędem jest inwestowanie w spółkę przynoszącą zysk.
Zysk był 3.5 miliona...na coś poszed odpis....bo sprzedaż była powyżej 10 milionów netto...tak było 1 i 2 kwartale....to sobie porownajcie...raport wyjaśni...
Nie no wyniki całkiem w porządku. Wzrost przychodów jest całkiem pokaźny względem analogicznego okresu 2019. Marża pewnie podobna, więc musieli na inwestycje wydać. A skoro tak to dla inwestorów długoterminowych dobra wiadomość, bo zwiększą moce produkcyjne (a właściwie przetwórcze) ;) Fajna spółka na długi termin :)