• Zastanawiam się w czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji ? Autor: ~obywatel-M [5.184.87.*]
    Zastanawiam się, w czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji, skoro w obrocie aktualnie jest może około 1%.
    Porozumienie sprzedało swój pakiet Sanwilowi , więc w czyich rękach są skumulowane akcje ? 
    Drobni akcjonariusze zapewne nie byliby w stanie zebrać około 4 mil akcji. A w arkuszu pusto, więc co jest grane ?
    Przed sesją zabawy w TKO na poziom 3,50 zł. a na rynku obroty niewielkie, natomiast na sesji niewielkimi pieniędzmi ktoś szarpnął kursem na 12% w górę. To wszystko wygląda dość interesująco, gdyż w każdej chwili sytuacja może się gwałtownie zmienić, biorąc pod uwagę kilka pozytywnych informacji ze spółki, w tym czyszczenie ksiąg rachunkowych jeszcze w starym roku.
    Pomimo pandemii spółka pokazuje zupełnie przyzwoitą sprzedaż mieszkań. Brakuje tylko odpowiedniego klimatu aby sprawy potoczyły się w nieco szybszym tempie. Czyżby wyczekiwanie na odpowiedni moment, a raczej na odpowiedni sygnał do działania, bo tu jest dość duży potencjał do wzrostów ale jeszcze nie teraz.

AgioFunds TFI SA poprzez Value FIZ z wydzielonym Subfunduszem 1

13 009 766 (65,82%)
    13 009 766 (65,82%)
    2020-01-13 TSGBDZIPEK2ISNWVINMBRTRISTF

Palametra Holdings Ltd.

1 612 000 (8,16%)
    1 612 000 (8,16%)
    2016-04-18
    -
    Sanwil SA

1 090 000 (5,51%)
    1 090 000 (5,51%)
    2020-09-29
    -
  • Re: W czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji ? Autor: ~obywatel-M [5.184.87.*]
    Trzeba jeszcze dodać, że porozumienie łącznie posiadało nico ponad 6% akcji ( około 1.200 000 szt. ), a więc gdzie się pochowały pozostałe pakiety akcji ?
    Ktoś subtelnie pozbierał z rynku tanie akcje, tylko dlaczego nie ma oficjalnych danych o przekroczeniu progu 5% ?

Mam nadzieję, że sprawa wkrótce się wyjaśni !
  • Re: W czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji ? Autor: ~Gallileo [83.6.126.*]
    Moim zdaniem w rękach drobnych akcjonariuszy jest około 6-8% czy niespełna dwa miliony akcji. Najczęściej sa to akcje kupowane na dużo wyższych poziomach ktorych ich właściciele juz dawno stracili nadzieję na wyjście z zyskiem i zapomnieli ze je w ogóle mają, albo pamietaja, ale nie myslą o sprzedaży bo mają 50-80% stratę i aktualne poziomy ich w ogóle nie interesują. Akcje które były w obrocie poniżej wartości ksiegowej czyli do powiedzmy 2,50 zostały wyzbierane przez porozumienie, bo mimo moich licznch apeli miesiacami nie bylo widac wielu chetnych na zakupy i uśrednianie (nie licząc drobnych spekulantow ktorzy kupowlai na chwile by wyjść z 10-15% zyskiem) nawet przy cenach 50gr. Długimi miesiącami 80-90% obrotu generowało porozumienie. Porozumienie w kluczowym momencie miało 1 376 000 czyli prawie 6,8% a reszte z tego poza tym co zgodnie z komunikatem poszło do Sanwila kupiła żona Kwaśniewskiego, Chołota (zgodnie z komunikatami) i Sanwil, ale juz po pakietówce i nie musiał o tym informować.
  • Re: W czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji ? Autor: ~obywatel-M [5.184.87.*]
    Sądzę, że drobni posiadają łącznie 5% nie więcej. Gdyby mieli większe pakiety to by przystąpili do porozumienia aby mieć większy wpływ na działania spółki. Skoro porozumienie sprzedało swoje akcje dużym graczom, to u drobnych naprawdę niewiele zostało. Sanwil kupił akcje nie po to żeby wykazać stratę, tylko po to aby w przyszłości wykazać spory zysk. ( np. 200% ). Myślę, że ponad 10% pozostałych akcji jest zadołowanych w silnych rękach, co widać po zleceniach na tych poziomach, dlatego uważam, że wkrótce sprawa powinna się wyjaśnić.
  • Re: W czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji ? Autor: ~Gallileo [83.6.126.*]
    Dużych pakietow za pewne u drobnych nie ma, ale jest trochę rozdrobnionych (takich od kilku tysiecy do kilkudziesieciu tysięcy). Milion to myślę, że się spokojnie nazbiera. Wielu z tych drobnych nie przystąpiło do porozumienia, bo tak jak napisałem oni te akcje zakopali na rachunkach, bo ceny ich zakupu znacznie przewyższają aktualny kurs w związku z tym przestali sledzić sytuację i trudno było do nich z informacją o tworzeniu porozumienia w ogole dotrzeć, a tych do ktorych udało sie dotrzec nie interesowały postanowione przed porozumieniem cele czyli poziom wyjścia = wartośc ksiegowa oraz ewentualne koszty i odpowiedzialnośc które się mogły pojawić w momencie utworzenia porozumienia. Gdy pojawił się pomysł założenia porozumienia miałem kontakt z 17 zainteresowanymi osobami, gdy przedstawiłem szczegóły zostały 3 plus jakieś 3-4 kolejne które się chyba wahały i zastanawialy ale ostatecznie nic z tym nie zrobiły. Te osoby z którymi miałem kontakt, a które ostatecznie do porozumienia nie przystapily mialy ponad 200 000 sztuk. Czy nadal mają? Nie wiem.
    Jeżeli nawet te osoby posiadały łącznie około 200 000 akcji, to jest zaledwie 1%. Przypuśćmy, że inni jeszcze drobniejsi posiadają łącznie nawet 500 000 czy 600 000 akcji Wikany, to razem daje około 4%. Dodajmy jeszcze 1% w ramach błędu w oszacowaniu pakietów małych i nieco większych posiadanych przez drobnych inwestorów, to razem daje + (-) 5% akcji. Trzeba też dodać, że niektóre osoby posiadały znaczne pakiety przed resplitem, więc teraz mają mniejsze ilości akcji po przeprowadzonym resplicie.
    Ja szacuję, że drobni aktualnie posiadają łącznie góra 5%, a pozostałe akcje są pochowane przez większych graczy. To może mieć znaczenie w przypadku pojawienia się kilku (nie)spodziewanych dobrych wiadomości, po których nagle pojawi się inwestor z pakietem powyżej 5%.
    Coś w trawie piszczy, że tu może być jakaś miła niespodzianka, bo wg. moich szacunkowych wyliczeń, ktoś zaparkował naprawdę spory pakiecik i nie po to żeby stracić.
    No ja w swoich rozważaniach uwzględniam juz resplity i biorę to jak najbardziej pod uwagę, alle racja że na dobrą sprawę biorąc pod uwagę obecną sytuację na Wikanie i dostepnosc tych akcji na rynku w aktualnych poziomach czy to jest 5% czy 6 czy nawet 8 to nie ma już większego znaczenia. Fakt jest taki ze mogą zrobić z kursem co chcą. Zobaczymy co przyniesie czas.
    Gdyby załóżmy Sanwil dokupił trochę akcji Wikany, to musiałby oficjalnie poinformować o zakupach z chwilą przekroczenia 10%. Taki scenariusz jest możliwy, ponieważ wszystko wskazuje na większe powiązanie kapitałowe tych podmiotów należących do B. Co więcej, być może Sanwil i Wikana coś wspólnie planują ,dlatego Sanwil po cichu może powiększa swoje zaangażowanie ? Zakup 5% akcji przez Sanwil nie był przypadkowy, gdyż działania głównego dyrygenta, jak dotąd, były przemyślane, a szczególnie Wikana jest jego "dzieckiem" urodzonym jeszcze przed wejście na giełdę ( połączenie z Mastersem ). Ponadto zakupy akcji Wikany przez zarząd w tym samym czasie też nie są przypadkowe. Kolejne komunikaty pokazały, że spółka wyszła na prostą i ma szansę na rozwój i na realizację innych nowych projektów. Zakładam, że póki tanie akcje nie zostaną zebrane z rynku, to my nie dowiemy się oficjalnie o kolejnych posunięciach głównego gracza. Jednakże wszystkie elementy tej układanki wskazują na kontynuacje wzrostów, więc teraz trzeba chyba poczekać na kolejny ruch ze strony głównego gracza.
    No ja mam tu trochę inny punkt widzenia na te temat. Moim zdaniem Sanwil w tej układance jest traktowany głównie jako instrument gry na Wikanie i do ewentualnego podniesienia wyceny Wikany. Dlatego też nie liczę na żadne dalsze przekraczanie kolejnych progów zaangażowania przez Sanwil, ani tym bardziej na jakąś konkretną współpracę. Będą sobie po prostu zbierać po kilkaset/kilka tysięcy sztuk, ale z rynku, co moim zdaniem już się dzieje. Korzyść dla obu spółek będzie taka, że Wikana dzięki udzialowi Sanwilu kosztuje i będzie kosztowała więcej niz by kosztowała bez zaangażowania Sanwilu, a Sanwil będzie miał możliwość sterowania kursem akcji które posiada i wraz z postępem zbierania tych akcji z rynku wykazywać na tej inwestycji coraz większy zysk (choć w zasadzie jedynie księgowy). Oczywiście ten plan się powiedzie jeśli za tym będą szły także wyniki finansowe.
    Niewiadomą jest dla mnie to czy to może być akcja pod wyniki Wikana Square czy też trwale długofalowe działanie na najbliższe lata.
  • Re: Zastanawiam się w czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji Autor: ~77 [89.73.137.*]
    Pewnie Ludzie z Miasta mają
  • Re: Zastanawiam się w czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji Autor: ~obywatel-M [5.184.87.*]
    Pozostali akcjonariusze powiązani ze spółką posiadają łącznie 3.12 % czyli 616 815 akcji Wikany.
    Adam Buchajski poza funduszem aktualnie jest w posiadaniu 2.40 % czyli 474 815 szt. akcji Wikany.
    Fundusze i Sanwił mają razem 80.58 % 15 926 494, czyli łącznie z powiązanymi 83,7% tj. 16 543 309 szt.

Akcjonariusz
    Udział
    Liczba akcji
    Wartość rynkowa
    Udział na WZA
    Liczba głosów
    Data aktualizacji
    Adam Buchajski
    2.40 %
    474 815
    1 282 001
    2.40 %
    474 815
    09.12.2020
    Piotr Kwaśniewski
    0.57 %
    112 000
    302 400
    0.57 %
    112 000
    09.12.2020
    Paweł Chołota
    0.15 %
    30 000
    81 000
    0.15 %
    30 000
    27.11.2020
    razem - 3.12 % - 616 815

• Re: Zastanawiam się w czyim posiadaniu są pozostałe pakiety (20%) akcji Autor: ~obywatel-M [5.184.87.*]
    Reasumując, jeżeli pozostali akcjonariusze powiązani ze spółką posiadają łącznie 3.12 % czyli 616 815 akcji Wikany. w tym Adam Buchajski poza funduszem aktualnie jest w posiadaniu 2.40 % czyli 474 815 szt. akcji Wikany. a fundusze i Sanwił mają razem 80.58 % 15 926 494, czyli łącznie z powiązanymi to 83,7% tj. 16 543 309 szt. akcji .zakładając, że drobni mają około 6% to i tak brakuje około 10% , to oznacza, że jeszcze może być zaangażowany cichy inwestor. Tak sobie pomyślałem.
[x]
WIKANA -2,86% 6,80 2025-11-12 11:51:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.