Jestem tu nowy i próbowałem sobie obliczyć ewentualną dywidendę i wyszło mi tak:
- zysk netto za 2019 wyniósł 4.471.411 zł -na WZ akcjonariuszy postanowiono że na dywidendę przeznaczone zostanie 984.459 zł, wiec: 0,984459/4,471411= 21,19% wszystkich zysków poszło na wypłatę dywidendy za rok 2019 - w tym roku po 3 kwartałach jest 7mln zysku z czego w ostatnim kwartale spółka zarobiła 3mln, stąd zakładam że za 4 kwartał zysk wyniesie w granicach 4-4,5mln zł, co daje łącznie ok 10,5mln zł - tak wiec zakładając że na dywidendę zostanie przeznaczona ta sama część zysku co rok temu czyli 21,19%, daje to kwotę 10,5mln*0,2119= 2.224.495 zł - w obrocie jest 13.850.000 akcji, wiec dywidenda na jedną akcję wyniesie 2.224.495/13.850.000 = 0,1606zł = 16 gr - przy obecnym kursie ok 5zł daje to 3,2% bo (0.16/5)
Szczerze mówiąc trochę słabo, no chyba że inaczej widzicie moje wyliczenia, proszę pisać w komentarzach jeżeli waszym zdaniem liczby będą wyglądały inaczej, lub coś wiecie, przekalkuluje na nowo
A dlaczego bierzesz tylko ostatni rok pod uwagę? Były lata, gdy w ogóle dywidendy nie było. Były i takie, gdzie na dywidendę było przeznaczane prawie 100% osiągniętego zysku (2017? dobrze pamiętam? choć w 2016 nie była z kolei wypłacona). Za 2015 na ten przykład ponad 70% wypracowanego zysku było przeznaczone na dywidendę? Jak to mówią, jest ryzyko, jest zabawa. Poza tym, ok. 2% akcji własnych posiada sama spółka w ramach prowadzonego skupu i nie jestem pewien, musiałbym sprawdzić, ale wydaje mi się, że one w podziale dywidendy nie biorą udziału? Jak to jest? Spółka ma zgodę na skup akcji do poziomu 10 pln. Ostatnio rok temu był komunikat w tej sprawie.
Podsumowując : Może być 16 gr. Równie dobrze może być 32 gr (ok. 1/3). Może być i 50 gr. Tak naprawdę dopóki nie ma wyników rocznych i rekomendacji zarządu, możemy gdybać. Patrząc na historię spółki - coś prawie na pewno będzie. Jak mają, to się jakąś częścią dzielą.
Co do dalszego kierunku dużo też powie wynik po pierwszym kwartale nowego roku.
Spółka na pewno jest niedoszacowana. Okolice 6 pln to dopiero Wartość Księgowa Grahama (bez aktywów trwałych). okolice 11 pln to wartość księgowa spółki. Do tego dywersyfikują portfolio i działalność. Ubiegły rok i obecny to są dla nich żniwa. Bardzo mocno wzrósł popyt na sprzęt. Zresztą nie tylko z powodu pandemii (Koniec wsparcia dla Windows 7 i wymiana sprzętu w wielu firmach i sektorze publicznym).
Każdy sam musi opłaca mu się wchodzić. Ja uważam, że jest jeszcze w miarę tanio w możliwej perspektywie długoterminowej.
Jak dywidenda była 7gr, to cena stała na 2,5. Jak dywidenda będzie 16gr, to cena dojdzie do 3,00, a to już będzie b.dobre 5 proc. z posiadanej każdej akcji. Ustaw więc zakupy tak, żebyś zyskał jak najwięcej, to Ci też na dodatkowe lekcje z matmy wystarczy.