Bardzo się cieszę z tych wzrostów, bo dziś zrealizowało się moje zlecenie sprzedaży części akcji. SEKO moim zdaniem pokaże słaby raport (ostatni półroczny opisywałem w założonym przeze mnie wątku). Rentowność bardzo nikła, kurs Euro stale utrzymuje się w okolicach 4,5 lub wyżej co powoduje wzrost cen surowca, co z kolei dodatkowo obniża rentowność i wynik netto. Konkurencja jest duża na rynku przetworów rybnych i sałatkowych. Po 8 zł można będzie zbierać akcje...
dywidenda na pewno jakaś będzie, możliwe, że zwiększą payout ratio żeby utrzymać ją na poziomie 40 gr+. Ja w ostatnich dniach pozbyłem się papieru. Trochę z żalem, bo SEKO to druga spółka którą w życiu kupiłem, no ale w finansach nie ma miejsca na sentymenty. Inne, lepiej prosperujące spółki czekają na zarobione pieniądze. Zobaczymy co przyniesie raport roczny.
Witas, póki co zwiększam pozycję gotówkową, bo WIG20 moim zdaniem może mieć tendencję do zejścia na poziom 1700 punktów. Gdybym jednak miał coś kupić, to ACP, DCR, być może MBR i KER. Stabilnie do przodu powinno być też na AMB. Wszystko to spółki dywidendowe wg mnie w dobrej sytuacji. Reszta z moich posiadanych / obserwowanych spółek jest już raczej droga, zaliczyły niekiedy wzrosty po kilkadziesiąt procent od dołków z listopada.