Podali co mieli podać. W teorii ludzie do poniedziałku do 17.00 powinni tu zabijac się o te akcje bo dostaną 3 akcje za każdą posiadaną, i nie jest to split bo wartosc tych akcji nie ulegnie zmniejszeniu. A jak będzie w praktyce to zobaczymy. Chciałbym widzieć górne widły do poniedziałku włącznie i cenę na poziomie minimum 80 gr +
Dziś nie wynikło nic o czym byśmy nie wiedzieli wcześniej. Raczej przewiduję spadek, ten wzrost pod koniec zeszłego tygodnia spowodowany był nagonką, bo info o celu walnego wisiało już wcześniej. Co z tego wyniknie dowiemy się 19.01, ale z tego co się orientuję to " Kapitał zakładowy" to nie kapitalizacja i to podwyższenie wartości akcji z dnia na dzień x4 jest wyssane z palca. Mogę się oczywiście mylić, jeżeli tak, to proszęniech ktoś kompetentny mnie poprawi.
3. Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki w drodze emisji premiowej akcji. 3.1. Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki w drodze emisji premiowej akcji poprzez podwyższenie wartości księgowej akcji posiadanych przez Akcjonariuszy o 21 175 000,00 EUR z 7 700 000,00 EUR do 28 875 000,00 EUR. 3.2. Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki poprzez emisję premiową akcji kosztem kapitału zapasowego w wysokości 21 175 000,0 EUR na podstawie bilansu na dzień 30.06.2020 r. zamieszczonego w raporcie rocznym za 2019/2020 rok. Emisja premiowa akcji rozpocznie się w dniu 19.01.2021 r. o godzinie 17:00 czasu środkowoeuropejskiego.
Więc jak NIE WIEDZIAŁEM, skoro podali to w informacji o walnym?
Zobacz na Atlantis... Tam taka sytuacja miała miejsce w grudniu - prawo do akcji premiowych było 14.12., możesz zerknąć, co to spowodowało.... Jak kurs wygląda dziś...
Dokładnie tak to jest ujęte: Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki w drodze emisji premiowej akcji poprzez podwyższenie wartości księgowej akcji posiadanych przez Akcjonariuszy o 21 175 000,00 EUR z 7 700 000,00 EUR do 28 875 000,00 EUR. Natomiast w Atlantis był zapis: Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki poprzez emisję premiową w drodze emisji 250 000 000 nowych akcji dla akcjonariuszy Spółki, w wyniku czego liczba akcji Spółki wzrasta z 25 000 000 do 275 000 000.
Oby te zapisy były prawdziwe i zgodne z rzeczywistością. Pytanie tylko dla czego akcje idą w dół i ludzie się o nie nie zabijają skoro od 3 tygodni wisi informacja że, według tego zapisu, cena akcji skoczy czterokrotnie? Oni nie wiedzą o żyle złota czy my nie wiemy że zapadamy sie w bagnie?
Zdaje się że ludzie mają opory by uwierzyć że ktoś im coś może dać za darmo, w gratisie. Przyzwyczailiśmy się że nie ma nic za darmo i zawsze jest jakiś haczyk. Zwłaszcza na giełdzie...obym miał rację i oby do ludzi dotarło że dziś wydają 1000 zł a w poniedziałek mają 4000 zł. To kurs wzroslby kilkukrotnie, tylko że nie każdy się fonem interesuje i czyta ESPI, dlatego mamy to co mamy puki co. Mam mały pakiet spekulacyjnie bo nie wiem jak to się wszystko skończy, jeśli dobrze liczę to mogę zarobić nawet 1600%. A jak się okaże niewypał to dużo nie strace.
OK, zgadza się, że nie będzie emisji nowych akcji dla akcjonariuszy, tylko podwyższenie wartości księgowej akcji posiadanych przez akcjonariuszy, co oznacza tylko tyle, że ilość akcji się nie zmieni tylko ich wartość :)
Pisze wyraźnie że kapitał zakładowy dzieli się na 52,5 mln sztuk akcji a po emisji premiowej będzie 210mln.sztuk.czyli 3 nowe akcję za jedną posiadaną. A kapitał ma być podniesiony z kapitału zapasowego.
dokładnie tak, też tak to rozumie, że to będą 3 akcje na 1 posiadaną, a wartość tych akcji to kapitał zapasowy przeniesiony do zakładowego. Więc skąd te komentarze że "ktoś" musi zapłacić za te akcje lub że obecne będą 3 razy droższe przez podwyższenie kapitału zakładowego, może i będą droższe nie nie bezpośrednio przez to.
Ale trick polega na tym by mieć akcje w portfelu do tej 17.00 bo później już to nic nie da. A zostały tylko 4 sesje. Więc już nie ma czasu na podchody.