Niedługo przejście na GPW, 4Q z elektrownią której nie było w wynikach 3Q (chociaż w 4Q i tak nie działała jeszcze na 100%) Olej słonecznikowy w 4Q kilkadziesiąt % droższy niż w 3 Q Surowce rolne w 3Q były nieco droższe dopiero pod sam koniec W wiadomości do inwestorów sprzed sylwestra sami wygadali się że podwoili przychody chociaż 3 kwartał na to nie wskazywał
i jedna opinia ode mnie , na gpw powoli wszystko staje się drogie i zaczyna się szukanie tanich spółek. od 2 dni nawet ZPUE i Geotrans które mają złą sławe zaczęły rosnąć po kilkanaście %
Wyniki z elektrowni były w 3q. Tyle ile pracowała tyle zarobiła ale były. (20%?) Przychody za 3q jak najbardziej wskazywały na rekordowy rok. Były skokowo większe niż 3q2019. Ze względu na drogie ziarno i jego brak, będzie to najprawdopodobniej rekordowy wynikowo rok Agroligi i w przyszłym roku nie wykręcą już takich wyników. Będą dobre ale nie rekordowe
większego farmazoniarza dawno tu nie było, pokaż mi które ziarno było rekordowe w 3Q (pamiętaj że 3Q trwa od 1 lipca do 30 wrzesnia)
2. elektrownia, sam piszesz że pracowała na 20% to nie rozumiem. wyniki podwojone jak napisali , nie było to widoczne po 3Q, i skąd myśl że mieli rekordowy rok nie do powtórzenia skoro elektrownia nie działała lub na 20% od 3q, surowce urosły dopiero na czwarty kwartał, a słonecznika zebrali 40% mniej
Napisałeś że 3q nie wskazywał na podwojenie przychodów. Oczywiście że wskazywał. Otwórz raporty finansowe za kolejne kwartały 2019 vs 2020. Estymacja 4q 2020 do 4q 2019 daje prognostyk podwojenia całorocznych przychodów. Naprawdę byłeś tym zaskoczony?
Dnia 2021-01-08 o godz. 10:03 ~Trakt napisał(a): > Wyniki z elektrowni były w 3q. Tyle ile pracowała tyle zarobiła ale były. (20%?) > Przychody za 3q jak najbardziej wskazywały na rekordowy rok. Były skokowo większe niż 3q2019. > Ze względu na drogie ziarno i jego brak, będzie to najprawdopodobniej rekordowy wynikowo rok Agroligi i w przyszłym roku nie wykręcą już takich wyników. Będą dobre ale nie rekordowe ------------------------------------------------------------------- Abstrahując od tego piszesz bzdury czy nie to co w związku z tym? AGL ma być wyceniana na C/Z = 1,5-2? Przecież ta spółka jest potężnie niedowartościowana z mniej lub bardziej obiektywnych przyczyn, niech no zbiorą się z tym przejściem na główny to wskaźniku C/Z w okolicy 1,5 będzie można zapomnieć na zawsze a normalne będzie C/Z minimum 4-5.
Jeżeli przejdą na GPW. Z ich punktu widzenia nie ma to najmniejszego sensu, chyba że planują dodruk akcji. Napisali że jest to życzenie akcjonariuszy (mniejszościowych). Koszty przenosin to 300-400 tyś do tego większe opłaty niż NC. Po co? WG mnie tylko pod emisję
No i bardzo dobrze, że pod emisję. Jeżeli emisja to dla jakiegoś podmiotu/ów, które będą zainteresowane potencjałem spółki i zwiększaniem jej wartości, po to jest się spółka publiczną aby też korzystać z możliwości pozyskania kapitału na rozwój (mam tu na myśli zdrowe spółki a nie wydmuszki). Jeżeli właściciel wprowadzając AGL na giełdę chciał realizować cele biznesowe to nie mając obecnie planu wycofania się zasadnym wydaje się zrobienie kolejnego kroku w celu realizacji pierwotnych planów na czym skorzystają i właściciel i akcjonariusze obecni i ewentualnie przyszli.
Gdy pierwszy raz mówili o przenosinach, to chcieli pozyskać wówczas coś koło 8 mln euro na cele związane z budową/rozbudową olearni. Ostatecznie z uwagi na niski kurs, zdecydowali się sfinansować to ze środków własnych + kredyt. Kredyty w UAH są dość wysoko oprocentowane, ok. 20 % i mowa tu o hipotecznych, tak więc można sobie wyobrazić emisję pod wykup, ale uważam to za mało prawdopodobne. Pewnie ogłoszą wnet jaką strategię (opiszą nowy przedmiot inwestycji) i na to ewentualnie pójdą środki.
Albo też, po prostu zrobią przenosiny na GPW bez emisji, Koszt takich przenosin to w mojej ocenie ok 100 tyś. zł. Nie ma wówczas uchwał/wniosków do KRS, obsługi umów objęcia , % honorarium od zalezienia inwestorów itp. Sprowadza się to do prospektu emisyjnego, a więc pracy głównie pracowników spółki (opis przedsiębiorstwa) i prawników i księgowych. Biegły rewident będzie przy okazji badania rocznego. więc jak faktycznie mieliby składać taki wniosek to pewnie na przełomie kwietnia/maja.
A moze juz podrosli i uznali ze czas wyjsc z piaskownicy i zagrac ze starszymi chlopakami na duzym boisku? Weszliby do WIG-Ukraina, bo teraz malo kto o nich wie.
Inna mozliwosc ze wlasciciele mysla o odsprzedazy czesci akcji w jakiejs perspektywie (nikt nie robi sie mlodszy) - latwiej znalezc inwestora (typu fund) jak Spolka jest z GPW niz z NC, jak ma wieksze obroty i rozpoznawalnosc (i wycene gieldowa!). Latwiej tez pozyskac kapital z emisji.