• Wers widzialeś newsa... Autor: ~Reznor [89.64.122.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Idea-Bank-zostanie-przejety-przez-Bank-Pekao-BFG-wszczal-przymusowa-restrukturyzacje-8029773.html

No to może być grubo od poniedziałku...
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Mk [31.0.120.*]
    Nic nie bedzie.... Koniec notowan
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~HiperBessaMCI [46.204.52.*]
    Grubo to jest na farsav kierunek 1.60,? Powrót do bazy jak zawsze
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: komar_13 [5.173.137.*]
    Na var faktycznie kurs sie obsuwa, szkoda. O Idea banku czytalem. Sprawa chyba mocno polityczna...
    Mnie interesuje zysk a nie polityką. Patrzę na polskie gry i rośnie szybko Rustler na razie 79 , Bum symulator 47 a Medium 44. Ale Rustler jest z nich najtańszy w produkcji i GOP zdołowany na maca, miałem już nie dokupować ale ...
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~wers [89.64.86.*]
    Sorry Reznor, zabalowałem trochę :).

Co do pekao, to banki siedzą na miliardach aktualnie - brak dywidendy, za poprzedni i aktualny rok. Mało kto sprawdza ile to faktycznie jest kasy, ale pekao potrafiło dać średnio 7-8 z zysku. Idea ma ich kosztować w pierwszym roku 120 mln, więc to pryszcz. Z resztą jak doczytałem wszystko ma pokryć BF G więc mogą tylko "skorzystać". Tam wydaje sie, że jest to sprawa polityczna: przyszło Państwo szantażowac bankstera, a bankster odmówił i uciekł, No to mu Państwo majątek przejęło. I tyle.

Źle ta Polska z dystansu wygląda. Nie bronię Czarneckiego, ale aparat Państwa który przejmuje w ten sposób "prywatny " majątek był już w ćwiczony Polsce - w staliniźmie(!)... miedzy innymi. Teraz stosują dokładnie te same metody. Dziwię się że tak mało się o tym pisze. Nie boją się tylko matołki, które nie znają historii - czyli 95 proc. naszego społeczeństwa :(. ehh.

Co do kursu pekao, to gorszym info jest obniżka stóp procentowych, choć wydaje się, że był to fake Glapinskiego, pod deprecjacje złotówki na koniec roku. Zobaczymy. Raczej w obniżkę nie wierzę.

Przygotowałem kapitał pod shorty na indeksy. Obstawiam wtorek :). Być może splecie się to z wyborami do senatu w stanach. Gdyby demokraci wygrali, to biorą wszystko i zaczyna się bal :). Nie jest to niemożliwe, brakuje im dwóch głosów na dziś. Trzeba obserwować.

Tydzień niespania się zapowiada jak nic.

Trzymaj się kolego w Nowym Roku, oby nam się noga nie powinęła :).
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: komar_13 [109.243.146.*]
    Wers, obejrzyj sobie: "Układ zamkniety". To świeży przykład jak można zniszczyć dobrze zapowiadający się biznes.
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Reznor [89.64.122.*]
    W pełni z zgadzam, jasne obnizka na cały sektor rzutuje, ale sam news nie wkleiłem z myślą o spadku kursu pekao, a jedynie, że dokonali tego, o czym od dwóch lat mówili - przejęcie niby pod dobro klientów, a tak naprawdę siłowe przejęcie. Bardziej chodzi mi tu o relację inwestorów zagranicznych na tego newsa, który może byc odczytany negatywnie - robią, co chcą, inwestując w Polsce możesz się liczyć z takim scenariuszem praktycznie przy każdej spółce. Pozdrawiam
    Układ zamknięty z Gajosem widzialem :)., temat znany od lat. Stale stosowany i sprawdzony model niszczenia człowieka. Nie takie rzeczy się działy...
    A Czarnecki to zwykły bankster, który przyznał się do współpracy z SB. Także nie mam kogo specjalnieżałować.

Co do polskich banków, to jest realizacja nacjonalistycznego modelu tej władzy rządzącej. Mają już tvp, sądy, trybunał, teraz Orlen kupił prasę regionalną i patrzymy co dalej.....
    A kapitały zagraniczne? Pewnie masz rację Reznor, ominom ten ciemny grajdoł, który powoli staje się pośmiewiskiem na caly cywilizowany swiat.
    *oni ominą - rzecz jasna :).
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: peluquero [78.10.207.*]
    "Mają już tvp, sądy, trybunał..." - aha, to za PO wszystko było prywatne i apolityczne :) wystarczy jedną głupotę palnąć i wszystkie wcześniejsze fajne wywody zdyskredytować
    Nigdy na tym forum nie chwalilem rządzących z PO. Nigdy (!).
    Ani z resztą żadnej poprzedniej polskiej władzy :).

Jeśli nie rozumiesz kontekstu wypowiedzi chłopcze to nie komentuj.
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Cinu [83.28.219.*]
    Reznor, napisz nam pls jaka jest perspektywa na Twoich perłach z Bydgoszczy - Softblue i Boruta. Rozumiem, ze nie ma wiekszego znaczenia, ze obie skorygowały od szczytu po 70-80% to wszystko „w ramach planu” a Ty wierzysz i trzymasz. Make my day
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.86.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Reznor [188.147.70.*]
    Witam Cinu w nowym roku, odpowiadając na Twoje pytanie, oczywiście zmienność na małych spółkach potrafi być bardzo duża, w szczególności na tych, gdzie jest obecny kapital spekulacyjny, bądź pojawia się dużo informacji w ESPI. Boruta w mojej ocenie jest perłą, co nie oznacza, że będzie tylko rosnąć. Niewielka część informacji, na które czekałem zaczęła się pojawiać dopiero w ostatnim czasie, czyli przejęcie Invention BIO, kolejne dotacje czy wreszcie zwiększenie mocy produkcyjnych linii only bio i only Eco. Jesli cofniesz się do początku roku to z pewnością możesz zauważyć, że model biznesowy i rozwoj spolki odbywa się na "naszych" oczach. Co, więcej spolka z kilkuletniego marazmu między 0,15 -0,25 gr wyszła z konsolidacji górą i jak narazie trzyma się dosyć pewnie powyzej wspomnianych poziomów. O spółce wspomniałem, ze mam ją w portfelu przy ok 0,36 - 0,40 gr nie po toż aby kogoś "ubrać", uważałem i nadal uważam, że najlepsze dopiero przed akcjonariuszami tejże perły. W Ikw21 wejście na główny parkiet, a już aktualnie pojawiają się wolumeny pozwalające handlowac wiekszymi pakietami. Kolejne kroki to dlasza rozbudowa nowych linii kosmetyków i realizacja programów, na które otrzymali spore dotacje m.in biosurfaktanty, nanoemulsje, które mogą zrewolucjonizować dziedzinę kosmetyków lub leków- możliwość dostarczenia leku do odpowiednio miejsca, w którym zacznie dopiero działać. Kolejna sprawa to nawiązanie współpracy z perdue- spolka z USA, ktora dostarcza pasze dla zwierząt na wiele rynków. Sam prezes boruty wskazał, że uszczkniecie nawet promila tego rynku to będzie coś dla spółki. Ale niestety wspomniane przeze mnie działania spółki nienależą do "szybkich badań" zresztą wystarczy spojrzeć na inne firmy biofarmaceutyczne, aby zobaczyć, ze na efekty trzeba poczekać. A zatem, liczę, że w I kw21 na spółce powrócimy do okolic 1,1-1,2 PLN/akcje i tu zapewne zawitamy na dłużej, w dłuższej perspektywie - kilkuletniej liczę na kurs powyżej 3,xx PLN/akcje - nie wiem, kiedy będzie na tych poziomach, ale uważam, że je przebijemy z czasem. Aktualnie mozna bylo zobaczyć w najnowym raporcie duży skok w przychodach, głównie w zakresie sprzedaży online- boruta chce być wiodącym podmiotem w Polsce w zakresie kosmetyków i produktów Eco i raczej są so tego, przygotowani. Jesli zdecydują się na eksport w dużej skali liczę na jeszcze większy sukces. Dlaczego tak sądzę, bo widzę dobrą jakość ich produktów i całkiem niezły marketing. Wielokrotnie wspominałem, że mam średnią poprzednio poniżej 0,50 gr aktualnie podchodzącą pod 0,62 gr i liczę na dużo więcej z biegiem czasu. Później odniosę się do softblue
    Dzięki za wyczerpująca odpowiedz. Pamietam Twoja średnia, ale czy nie martwi Cię ten ciągły dodruk? Z KRS wyglada ze InventionBio kupili niejako od siebie, a wycena oparta jest na dofinansowaniu. Czy to nie wyglada trochę tak, ze duże pakiety poszły w rynek, a teraz odzyskali to samo za mniej więcej 1/3? Na SBE tez może być podobnie. Dla głównych akcjonariuszy takie finansowe perpetuum mobile:/)
    Cinu c.d. Softblue - tu jest przyznam bardziej zawiła sytuacja. Trafiłem na spółkę jak pisałem wcześniej ze względu na jej profil działalności - sam mam doświadczenie zawodowe z zakresu nauki i biznesu + najbardziej cenne dla mnie na LT gospodarowanie zasobami wodnymi i energetycznymi. Jak narazie spółka nie spełnia moich oczekiwań, co nie oznacza, że się nie wypełnią. Problemem nie jest sama spółka - maja sporo kontraktów rządowych i od firm prywatnych opiewających na różne kwoty, ale pmlrezes, który mówi jedno, a robi drugie - do dzisiaj nie uzyskałem odpowiedzi dlaczego pozbyl się boruty tuz przed największym odpalem, mówienie na czacie, że w najbliższym czasie nie zamierza sprzedawać akcji, a robi co innego. Ale... chce zobaczyć, jak sytuacja będzie się dalej rozwijała, biorę udział w pp nawet powiekszylem pakiet pod emisję, uważam, że obecna kapitalizacja jest śmiesznie niska w stosunku do zakontraktowanych umów i projektów. Aktualnie 34 mln, co prawda P/E na poziomie 29,55, ale spadnie po rozliczeniu projektów. W I kw 21 ma zapadać projekt Innolot, jego wartość to 26 mln, covidwatch to ściema i nie mam, co do tego wątpliwości, ale ma również udziały w innych podmiotach. Jak się okazało pośrednio w borucie poprzez foxbuy w Inventionbio. Prawdą jest, że kombinują jak mogą ostatnio z emisjami itd Natomiast coraz szersza baza produktów i usług (ostatnie działania kupno działki pod B+R, przejęcie easycall, kolejne zatwierdzone projekty na nowe ymtyoy drogówki, know-how i sprzęt w programie airdron) dają podstawy do dalszego rozwoju. Jasne chciałbym, aby kurs byl powyzej 3-4 PLN, ale znowu przypomnę jie kupiłem tej spółki ani varasv ani boruty po to, aby sprzedawać górki i łapać dołki co nie oznacza, że nie zrealizowałem częściowo z myślenia sofcie czy borucie, jak były powyżej 2,xx. Jesli miałbyś w ciągu 2 miesięcy zysk powyzej 600% i nie zrealizował choćby części zysku to nie wiem... Mialem OML pod ghodtrunnera kupiony w marcu i kwietniu 2020, sprzedałem tuz przed premierą ale nie wiązałem z tą spółką większych planów, z uwagi na spory portfel spółek gamingowych. Stąd chciałem i postawiłem na kilka pozycji, które uważam ciekawie uzupełniają mój portfel. Jezli prezio nie będzie się wywiązywał choćby z części projektów m.in rozliczenie projektu archiwów państwowych za ponad 2 mln, projekt innolot itd to zapewne bede musiał przemyśleć na nowo strategię na tą spółkę. Aktaulnie mam średnią na poziomie 0,71 gr, a mialem blisko 0,9 i 1,2 na początku. Uznałem, że aktualne poziomy są dla mnie dobre do akumulacji i dobierałem, czy zrobiłem dobrze czas zweryfikuje. Aktualne zasiegi na sofcie uważam, że kurs moze podskoczyc do 1,4 po ogłoszeniu rozliczenia projektu Innolot, pozniejsza aprecjacja będzie zależała od posunięć zarządu- to w krótkim terminie. Jesli zacznie im również pracować Invemtionmed jest szansa na niezłą jazdę na kursie. Ale to pieśń przyszłości. Jedno musi się zgadzac po pewnym czasie, a mianowicie zysk, a ze ryzyko jest zawsze i każdy z nas ryzykuje płacąc jeszcze za to daninę tym, którzy tylko spijają później nasz sukces, no cóż... takie życie
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Sheep [78.11.162.*]
    Tak, ludzie rozczarowują.Ale to przez nas.Przez nasze wobec nich oczekiwania. Ale czy niekupienie akcji Softa po 0,5x nie byłoby marnotrawstwem? Faktem jest też że dużo się na tej spółce nauczyłam. Także sprzedawać w czas :) Pozdrawiam
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~wers [89.64.88.*]
    W punkt.
    S-ki otwarte od wczoraj
    Zwolennicy Trumpa na kapitolu, starcia z policją, to może być impuls do korekty
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Bigben [176.221.122.*]
    to wiadome bylo ze to bedzie powod do korekty jak i wiadomo ze trump ostatecznie wygra ale minimalnie. pozdrawiam Renzor
    Trump wygra wybory, powiadasz. No bardzo ciekawa hipoteza. Bardzo, bardzo.
    Tak Panie Wers, wygra na 2 kadencje trump, po korekcie zobaczysz wzrosty w tym roku niebagatelne na indexach bynajmniej w ameryce. Ksiazka Trumpa "nigdy sie nie poddawaj" ma poniekad wymiar ponadczasowy, ktory wlasnie sie realizuje na naszych oczach...
    Kurcze to jakaś profetyczna ta książka. :). Tylko nie bardzo rozumiem, wygra te wybory, czy kolejne dopiero?
    wygra te wybory, jesli chodzi o prorocza ksiazke bardziej pasuje Last president z 1896r , w ktorej glowny bogater baron TRump mieszkajacy w zamku pod przy tej samej ulicy ( o dziwo) co trump tower, wygrywa wybory podczas zamieszek....polecam , niestety jedynie po angielsku
    Wiesz, co Bigben, dla mnie wygrana Trumpa jest praktycznie niemożliwa. Ale odszczekam jeśli będziesz miał rację.
    A w ogóle to jesteś pierwszą osobą na tym forum, która poleca mi jakąś książkę. Przywracasz "wiarę w człowieka". Thx. Pozdrawiam serdecznie.
    A Ty Wers może nie reaguj tak agresywnie, bo mam poczucie jakbym Ci dziewczynę obrazki, a to zwykle rozmowa o spółce, na która mamy różne punkty widzenia.
    Chłopcze, stwierdzenia typu: jak tam Twoja perła, widzę że spada, a ty nadal trzymasz? bła ha ha.....- nie świadczą że masz inna opinię o spółce, a tylko o tym że kpisz z posiadacza tych akcji. I taki był Twój pomysł na ten wpis.
    Ale ponieważ Reznor trzyma poziom wypowiedzi, postanowiłeś udawać wymianę opinii. Wasza sprawa.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.28.219.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.28.219.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.32.*]
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Ruchanienagrubo [5.173.32.*]
    Kon_sty_tu_cja
    Dzieki Wers za Twoje wsparcie i innych, sorry mam dzisiaj gorszy dzień, nie kwestie giełdowe. Chyba zaczyna się w USA sypać.
    Spoko. Pozdrawiam.
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~izdek [85.14.121.*]
    Można się nie zgadzać z wszystkimi twoimi opiniami ale to ci trzeba przyznać Reznor ze jesteś jedną z nielicznych osób na forum bankiera u której nie wiedziałem jeszcze nigdy zaczepki, ataku czy krytyki w stosunku do innej osoby czy nawet spółki. Przyznaje ze ja na pewno by się tak nie zachował a ty jeszcze bronisz swoich opinii.
    Nie mam powodów do atakowania kogokolwiek, bo po co tracić na to czas, wole znęcać się nad arkuszami zleceń :) zresztą cenie sobie zawsze różne opinie, czasami mogą pomóc spojrzeć na temat na nowo. Mam szacunek do wszystkich, gdyż jazdy z nas kiedyś lub nie dawno zdecydował się zająć giełda na serio i na tym zarabiać. Mega szacun dla Wersa, który potrafi wyciągnąć w kilka miesięcy zysk na resztę czasu i mieć to wszystko gdzieś. Mógłbym zrobić podobnie, ale lubie kiedy realizuje się scenariusz, który zakładałem i jeszcze można na tym zarobić. Zresztą im każdy ma więcej, zyje na dogodnym dla siebie poziomie to oczekiwania jednak rosną, a nie spadają. Taka dygresja. Czesc osob z forum uwazam dobrze czuje rynek krótkoterminowo i na LT stąd mozna sesnowanie podyskutować/wymienić się poglądami itd. No nic ide na wolne
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: komar_13 [5.173.129.*]
    Tak z innej beczki, spory obrót na CLC. Ja na ostatniej podbitce wyszedłem i jeżeli trend spadowy się utrzyma, to chyba była to dobra decyzja. Papier będzie można odkupić dużo taniej.
    Jutro wszystkie oczy na GOP, doczekałem due a ładowałem od kilku tygodni. GAMES OPERATORS S.A.: Ustalenie daty premiery gry Rustler w wersji na PC w sklepie Steam w formule Early Access 18.02.2021
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Ruchanienagrubo [84.10.113.*]
    Eee tam, liczy się tylko niskie pochylenie. Cytuję:
    Teraz analitycy z DFC Intelligence pochylili się nad sytuacją polskiego studia, stwierdzając, że są „postrzegani jako kandydat do przejęcia”.
    https://www.gram.pl/news/2021/01/16/cd-projekt-kandydatem-do-przejecia-twierdza-analitycy-z-dfc-intelligence.shtml
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: ~Ruchanienagrubo [84.10.113.*]
    A co to jest ten GOP? Górnośląski Okręg Przemysłowy?
  • Re: Wers widzialeś newsa... Autor: peluquero [77.252.47.*]
    Twoja odpowiedź to kpina i igranie z moją inteligencją, nie musisz popierać PO ani nikogo innego, przez negację to robisz, opisujesz wycinek uśmiechu Stańczyka z planu amerykańskiego jego postaci i takie coś należy traktować poważnie? w życiu
    hm.... widzę że wiesz o mnie wszystko :).
    Nie pozostaje mi zatem nic innego jak się uśmiechnąć na ten wpis, życzyć Ci dobrej pogody i miłego dnia.

Ps. wyprowadziłem się z Polski, kiedy rządził Tusk i jego koledzy.

Cholera..... właśnie sobie uświadomiłem że nie jestem prawdziwym patriotą.
[x]
VARSAV 1,11% 0,55 2025-10-03 16:47:50
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.