Cinu c.d. Softblue - tu jest przyznam bardziej zawiła sytuacja. Trafiłem na spółkę jak pisałem wcześniej ze względu na jej profil działalności - sam mam doświadczenie zawodowe z zakresu nauki i biznesu + najbardziej cenne dla mnie na LT gospodarowanie zasobami wodnymi i energetycznymi. Jak narazie spółka nie spełnia moich oczekiwań, co nie oznacza, że się nie wypełnią. Problemem nie jest sama spółka - maja sporo kontraktów rządowych i od firm prywatnych opiewających na różne kwoty, ale pmlrezes, który mówi jedno, a robi drugie - do dzisiaj nie uzyskałem odpowiedzi dlaczego pozbyl się boruty tuz przed największym odpalem, mówienie na czacie, że w najbliższym czasie nie zamierza sprzedawać akcji, a robi co innego. Ale... chce zobaczyć, jak sytuacja będzie się dalej rozwijała, biorę udział w pp nawet powiekszylem pakiet pod emisję, uważam, że obecna kapitalizacja jest śmiesznie niska w stosunku do zakontraktowanych umów i projektów. Aktualnie 34 mln, co prawda P/E na poziomie 29,55, ale spadnie po rozliczeniu projektów. W I kw 21 ma zapadać projekt Innolot, jego wartość to 26 mln, covidwatch to ściema i nie mam, co do tego wątpliwości, ale ma również udziały w innych podmiotach. Jak się okazało pośrednio w borucie poprzez foxbuy w Inventionbio. Prawdą jest, że kombinują jak mogą ostatnio z emisjami itd Natomiast coraz szersza baza produktów i usług (ostatnie działania kupno działki pod B+R, przejęcie easycall, kolejne zatwierdzone projekty na nowe ymtyoy drogówki, know-how i sprzęt w programie airdron) dają podstawy do dalszego rozwoju. Jasne chciałbym, aby kurs byl powyzej 3-4 PLN, ale znowu przypomnę jie kupiłem tej spółki ani varasv ani boruty po to, aby sprzedawać górki i łapać dołki co nie oznacza, że nie zrealizowałem częściowo z myślenia sofcie czy borucie, jak były powyżej 2,xx. Jesli miałbyś w ciągu 2 miesięcy zysk powyzej 600% i nie zrealizował choćby części zysku to nie wiem... Mialem OML pod ghodtrunnera kupiony w marcu i kwietniu 2020, sprzedałem tuz przed premierą ale nie wiązałem z tą spółką większych planów, z uwagi na spory portfel spółek gamingowych. Stąd chciałem i postawiłem na kilka pozycji, które uważam ciekawie uzupełniają mój portfel. Jezli prezio nie będzie się wywiązywał choćby z części projektów m.in rozliczenie projektu archiwów państwowych za ponad 2 mln, projekt innolot itd to zapewne bede musiał przemyśleć na nowo strategię na tą spółkę. Aktaulnie mam średnią na poziomie 0,71 gr, a mialem blisko 0,9 i 1,2 na początku. Uznałem, że aktualne poziomy są dla mnie dobre do akumulacji i dobierałem, czy zrobiłem dobrze czas zweryfikuje. Aktualne zasiegi na sofcie uważam, że kurs moze podskoczyc do 1,4 po ogłoszeniu rozliczenia projektu Innolot, pozniejsza aprecjacja będzie zależała od posunięć zarządu- to w krótkim terminie. Jesli zacznie im również pracować Invemtionmed jest szansa na niezłą jazdę na kursie. Ale to pieśń przyszłości. Jedno musi się zgadzac po pewnym czasie, a mianowicie zysk, a ze ryzyko jest zawsze i każdy z nas ryzykuje płacąc jeszcze za to daninę tym, którzy tylko spijają później nasz sukces, no cóż... takie życie